Ce însemnau „americă” și „anglie” pentru românii secolului 19 din Principate? Ce era „nanchinul”?

0000   0141700

Dimensiune font:

| 16-06-2024 19:01

 Ce însemnau „americă” și „anglie” pentru românii secolului 19 din Principate? Influențele otomane existente în mai toate domeniile au început să pălească odată cu victoriile Franței lui Napoleon I, cu Revoluțiile de la 1848 și mersul fiilor de boieri la studii, în străinătate.

 

Ce însemnau „americă” și „anglie” pentru românii secolului 19 din Principate? Deși boierimea conservatoare s-a dezbărat cu greu- și nu fără să opună rezistență - de obiceiurile orientale, inclusiv în îmbrăcăminte, contactul tot mai apăsat și frecvent al generațiilor tinere cu obiceiurile din Vest, mai ales cele venite de la Paris, au schimbat, treptat, „chipul” Țărilor Române, de la idei politice, până la îmbrăcăminte

Ce însemnau „americă” și „anglie” pentru românii secolului 19 din Principate? Ce era „nanchinul”?

Sigur că în Țările Române ale secolului 19 exista o uriașă discrepanță între cei puțini, aparținând clasei privilegiate de boieri și proprietari de pământuri ori afaceri și majoritatea populației, cufundată, încă, într-o viață ce nu se schimbase major timp de secole. 

Dar influența ideilor și moravurilor sociale și culturale venite mai ales din Franța, adesea chiar pe filieră rusă, au schimbat, treptat, imaginea obișnuită a românilor, inclusiv la nivel de îmbrăcăminte.

Nu ne referim la țărănime, care a mers descultă ori cu opinci până adânc în secolul 20, ci la cei care - din elita socială ori din timida clasă mijlocie - au fost cei care, vrem nu vrem, au decis și au modificat ulterior, în bine, destinul Principatelor, ajungându-se la România și la regalitate.

Oprindu-ne asupra țesăturilor, materialelor pe care maeștrii croitori se chinuiau să le transforme în piese de vestimentație atât pentru femei, cât și pentru bărbați, trebuie menționat un lucru.

 

În vechime, denumirile ţesăturilor erau date nu atât în funcţie de modul în care erau confecţionate acestea, cât mai ales în funcţie de locul (ţara, regiunea sau oraşul) în care erau făcute. 

Astfel, „olanda” - ce era o pânză albă de in, fină și deasă, folosită la confecționarea lenjeriei de corp şi de pat, precum şi a feţelor de masă - provenea, firește, din țara cu același nume.

Ea apare invocată, de exemplu, la Mateiu Caragiale, în nemuritorul său roman, „Craii de Curtea Veche”: „se scoaseră pentru întâia oară din dulapuri și lăzi pânzeturile [fețele] de masă de Olanda“, notează etnologul și antropologul Andrei Oișteanu în eseul „Despre pânzeturi, până-n pânzele albe”, apărut în România literară.

E și cazul „floranțăi”, o mătase ușoară pentru căptușeală, numită şi atlaz, atlas sau aclaz de Florența sau al „damascului”, mătasea groasă adusă din Damasc și Alep, Siria, aflate pe atunci sub stăpânirea Imperiului Otoman.

Dar unele dintre cele mai interesante denumiri - cel puțin pentru urechile noastre de acum - erau cele de „americă” și „anglie”.

Prima era, de fapt, o pânză de fabrică, de proastă calitate, netrainică, cea de-a doua desemnând tot o pânză ieftină de bumbac produsă industrial, folosită mai ales de țărani și târgoveți.

Despre „poreclele” celor două materiale textile există cel puțin două teorii.două teorii.

B.P. Hasdeu afirma că negustorii ambulanţi („tolbaşii“) îşi lăudau marfa proastă „zicând că vine hăt colo [tocmai] din America“.

La fel, susţinea Hasdeu, s-ar fi întâmplat lucrurile cu materialul textil numit anglie: „tot în acest fel, o altă stofă se numeşte la noi în popor anglie, fiindcă aceiaşi tolbaşi se lăudau că o aduc [taman] din Anglia”, scrie Oișteanu în articolul menționat.

Dar autorul eseului tinde să-i dea dreptate mai degrabă lingvistului și folcloristului Lazăr Șăineanu, care a susținut alte ipoteze în această privință.

 

„Mult mai verosimilă mi se pare ipoteza lui Lazăr Şăineanu. El susţinea, în dicţionarul său al limbii române, că negustorii lipscani aduceau în Ţările Române această pânză de bumbac, numind-o după marea fabrică de textile „Amerika“, unde era confecţionată.

O fabrică localizată „aproape de Lipsca [= Leipzigh]“, nu departe de Chemnitz – oraş care, de la sfârşitul secolului al XVIII-lea, a cunoscut o profundă revoluţie industrială, mai ales în domeniul confecţionării materialelor textile.

Nu întâmplător, oraşul era numit „Manchester-ul saxon“ (Sächsisches Manchester). Într-adevăr, lângă Chemnitz, în localitatea Penig, a funcționat din 1836 o mare fabrică de țesut numită „Amerika“.

Țesătura omonimă era cumpărată de lipscanii români tot din târgurile din Leipzigh. „Amerika“ a fost un centru industrial care a rezistat până de curând, fiind închisă abia în 1991”, scrie Andrei Oișteanu.

Același lucru se întâmplă și în cazul explicației lui Șăineanu despre țesătura numită „anglie”.

„Așa cum am văzut mai sus, nici în această privință Lazăr Șăineanu n-a fost de acord cu B.P. Hasdeu, susținând, pe bună dreptate, că termenul „anglie” desemnează un tip de pânză de bumbac provenită chiar din Anglia țara în care a fost inventat războiul de țesut mecanic (de către Edmund Cartwright, în 1784).

În a doua jumătate a secolului al XIX-lea, pânza de anglie era foarte utilizată în mediul țăranilor și târgoveților români, astfel că termenul repectiv devenise foarte uzual în folclor și în limbajul popular: „ciorapi de anglie“, „nădragi de anglie“, „manta de-anglie“”, mai notează Oișteanu.

El mai menționează că lista țesăturilor ale căror nume provin de la orașe, țări, regiuni cu relevanță culturală sau economică este foarte lungă, dar mai dă câteva exemple.

Este cazul „nanchinului”: centru industrial din Estul Chinei, unde se fabrica această ţesătură deasă de bumbac colorat, cu utilizări diverse. I se mai spunea şi „chitai” (numele rusesc al Chinei).

„Muselina” provenea de la Mosul – oraş în Irak (dintr-o astfel de ţesătură subţire, de mătase sau bumbac, se confecționa inclusiv giulgiul, linţoliul, „pânza albă a morţii”, covoarele persane - firește, din Persia (Iranul de azi), cașmirul - ţesătura fină făcută din lâna caprelor crescute în Kashmir, regiune de la graniţa dintre Pakistan şi India sau satinul – țesătură de mătase sau bumbac, adusă din orașul Tsai-tung (China), cu mai multe varietăți, precum satin de Tours, milaneză etc.

Vanzare teren IASI - 75.899 mp

PUBLICAŢIE DE VÂNZARE PRIN NEGOCIERE DIRECTĂ din averea debitoarei S.C. PHOENIX TREND S.R.L. Proprietatea imobiliară amplasată în locaţia din sat Lunca Cetăţuii, comuna Ciurea, jud. Iaşi având suprafaţa terenului de 75899 mp (7,5899 hectare) şi un număr de 16 clădiri, având preţul de vanzare de 3.281.300 euro. Informații suplimentare tel. 0771103209, -  lucicalcc@gmail.com 

Vanzare Teren IASI - 56.438 mp

PUBLICAŢIE DE VÂNZARE PRIN NEGOCIERE DIRECTĂ din averea debitoarei S.C. PHOENIX TREND S.R.L. Proprietatea imobiliară amplasată în municipiul Iaşi, str. Aurel Vlaicu nr.87, jud. Iaşi având suprafaţa terenului de 56.438 mp (5,6438 hectare) şi un număr de 19 clădiri cu absolut toate utilitatile, având preţul de vanzare 8.402.420 euro. Pentru terenul de 56438 mp este aprobat un PUZ pentru locuinte colective. Informații suplimentare tel. 0771103209, e-mail -  lucicalcc@gmail.com 

anunturi-->

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

Sărbătoare pentru 145.000 de români
20/07/2024 13:02

Aproape 145.000 de romani işi sărbătoresc onomastica, sambătă, de sărbătoarea Sfantului Prooroc Ilie. Potrivit datelor furnizate de Direcţia Generală pentru Evidenţa Persoanelor, este vorba despre 10 ...

Turiștii care hrănesc urșii îi condamnă la moarte
19/07/2024 11:43

Plenul Camerei Deputatilor a votat măsuri de gestionare a populatiei de ursi ca urmare a mai multor atacuri, unele soldate cu tragedii. Una dintre măsuri se referă la faptul că ar trebui impuscati in perio ...

Atenție de unde cumpărați peștele! Vă poate otrăvi!
18/07/2024 16:30

Omniprezente in mediu, microplasticele pătrund adanc in organismele peştilor, ajungand in număr mare in fileurile pe care le consumăm, relevă un studiu canadian publicat miercuri, informează AFP, potrivit ...

Curtea Supremă a SUA a suspendat execuția unui criminal
17/07/2024 09:08

Curtea Supremă a SUA a suspendat marţi execuţia programată a unui bărbat condamnat la moarte pentru uciderea unei octogenare in 1998 in Texas, in sudul Statelor Unite, notează AFP. Execuţia lui Ruben Gu ...

Cine este Kat Torres, influencerul care a avut o relație cu DiCaprio și care racola fete pentru prostituție
15/07/2024 15:00

Cand două tinere brazilience au fost date dispărute, in septembrie 2022, familiile lor si FBI-ul au lansat o căutare in SUA pentru a le găsi. Tot ce stiau era că acestea locuiau cu Kat Torres, influencer i ...

Ralf Schumacher este homosexual
15/07/2024 12:30

Ralf Schumacher, fost pilot de Formula 1 si fratele legendarului Michael Schumacher, a precizat intr-o postare pe contul personal de Instagram că este homosexual. În varstă de 49 de ani, Ralf a postat ...

Shannen Doherty a murit. Vedeta din ”Heathers” și ”Beverly Hills 90210” suferea de cancer
14/07/2024 17:12

Shannen Doherty, starul din ”Beverly Hills 90210” si ”Heathers”, a murit la varsta de 53 de ani. „Cu inima grea confirm decesul actritei Shannen Doherty. Sambătă, 13 iulie, ea ...

Bărbatul care a atacat cu toporul un jandarm a murit la spital, după ce a fost împușcat
14/07/2024 13:34

Parchetul de pe langă Tribunalul Braşov anunţă că a deschis dosar de cercetare penală in urma incidentelor care au avut loc in oraşul Săcele, unde un bărbat care a atacat cu toporul un jandarm a fost ...

Ianis Hagi și-a vândut nunta
13/07/2024 14:13

Ziua de 14 iulie va reprezenta una din cele mai importante zile din viata lui Ianis Hagi. Fiul „Regelui” si Elena se vor cununa religios si vor sărbători apoi evenimentul cu o petrecere la Palatul ...

Jandarm atacat cu toporul la Săcele
13/07/2024 14:03

Un bărbat, in varstă de 36 de ani, din Săcele, care ar fi ameninţat un jandarm cu un topor, a fost rănit, sambătă, de un poliţist, care a tras două focuri de armă in direcţia acestuia, a transmis I ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei