Misterul statuilor de nobili daci de la Roma. De ce bustul lui Decebal se află la Vatican?

DECEBAL  0df378

Dimensiune font:

| 03-03-2024 18:41

 Misterul statuilor de nobili daci de la Roma. Înfrângerea din războaiele cu legiunile înpăratului Traian și transformarea statului condus de Decebal în provincie romană, nu a însemnat că dacii au dispărut din istorie.

Dimpotrivă, reprezentările artistice din unele dintre cele mai importante monumente imperiale arată că ei aveau un statut aparte pentru cuceritorii lor, inclusiv pentru împărați, chiar și la sute de ani de la înfrângerea din 106 d. Hr. 

Misterul statuilor de nobili daci de la Roma. De ce bustul lui Decebal se află la Vatican?

Deși învinși în războaiele cu romanii, statul fiindu-le transformat în provincie a imperiului, dacii au rămas o prezență constantă în viața cuceritorilor. Și nu oricum.

Firește, cea mai cunoscută reprezentare artistică este Columna lui Traian, care înfățișează epopeea cuceririi Daciei lui Decebal.

Dar ea făcea parte dintr-un ansamblu mult mai mare, Forum Traiani - Forul lui Traian - ultimul for imperial construit în Roma, realizat de Apollodor din Damasc.

A fost realizat între Capitoliu și Quirinal, una dintre cele șapte coline ale Romei, locul unde acum este sediul președintelui Italiei. Se întinde pe o suprafață uriașă, de 275.000 mp, echivalentul a aproximativ 30 de terenuri de fotbal.

 

 Construcţia forului s-a făcut între anii 106-112, iar un an mai târziu a fost inaugurată şi Columna, În încăperea de la baza acesteia a fost depusă, ulterior, urna funerară a împăratului.

 La intrarea în piață exista un arc de triumf cu trei intrări, peste care trona o statuie a împăratului Traian într-un car tras de șase cai de bronz aurit.

În centrul pieței se înălța statuia ecvestră în bronz aurit a lui Traian, iar piața era înconjurată de un portic decorat cu busturi de daci, între care și bustul lui Decebal.

Forul lui Traian din Roma - Foto: Arhiva

Pe axa centală a pieței se afla și Basilica Ulpia, în care existau statui ale oamenilor iluștri și trofee de război dacice.

Dar să revenim la statuile de daci. De ce au fost făcute, câte sunt și de ce prezintă particularități ce le învăluie într-un mister greu de descifrat?

Istoricul de artă Leornard Velcescu s-a ocupat de această problemă, subiectul fiind tratat în teza sa de doctorat susținută la Sorbona.

 

„De la cele 12-14 statui prezentate în proiectul pentru teza de doctorat, în lucrarea pe care am susţinut-o la sfârşitul anului şcolar 2000 am adunat 130 de statui, corpuri, fragmente ş.a.m.d. de daci, realizate pentru Forul lui Traian şi răspândite în toată lumea.

Din 2000 încoace s-au mai adunat, iar în prezent am reuşit să contorizez peste 200, însă numărătoarea continuă. Trebuie spus că multe dintre ele au legătură cu toată familia tracă, nu doar cu geto-dacii”, a declarat Leonard Velcescu, potrivit historia.ro.

„Aceste statui sunt împrăştiate în muzeele din lumea întreagă, în rezerve şi în colecţii private. Cele mai multe dintre cele pe care le-am inventariat au făcut parte din Forul lui Traian: din curtea interioară, de deasupra porticului (fiecare statuie corespundea unei coloane) şi de pe faţada Basilica Ulpia”, a adăugat specialistul.

Statui de daci pe Arcul lui Constantin - Foto: peurmelestrabunilor.wordpress.com

Sunt mai multe lucruri care intrigă la aceste statui. În primul rând, multe dintre ele sunt realizate din porfir roșu, o rocă vulcanică la fel de dură ca diamantul, adusă din carierele din Egipt.

Această piatră regală (porfirul roșu) a fost considerată mult timp în Antichitatea romană monopol imperial. Materialul era extrem de scump și foarte greu de prelucrat.

Conform canoanelor din vremea aceea, porfirul roșu era folosit pentru a se sculpta doar împărații romani și anumite zeități.

Cu toate acestea, el este prezent în reprezentările dacilor așa-ziși  „prizonieri”. Apoi, e vorba de dimensiunile acestor statui, care ajung la 2,50 metri înălțime, iar cele de pe Basilica Ulpia aveau chiar 3 metri.

 

„Cea mai importantă regulă era aceea că nu aveai voie să faci statui mai înalte decât împăratul, Traian în acest caz. În afara acestei statui ecvestre a împăratului, cunoaştem faptul că a mai fost una pe Columnă.

Dimensiunile celor două nu se cunosc cu exactitate, însă statuile lui Traian care s-au păstrat şi care se pot vizita azi în muzee precum Luvru, Toulouse, la Roma ş.a.m.d. măsoară în jur de 2,20 - 2,30 metri.

În aceste condiţii se pune o pertinentă întrebare, şi anume cum a fost posibil ca statuile dacilor să aibă 2,60 - 3 metri, aşadar mai mari decât statuia lui Traian?

Fără acordul împăratului este clar că artiştii nu ar fi putut să-i redea pe daci la dimensiunile acestea. Nu am încă un răspuns la această întrebare”, a mai spus Velcescu, potrivit sursei citate.

Bustul lui Decebal se află în Muzeul Vaticanului - Foto: peurmelestrabunilor.wordpress.com

Nici reprezentarea dacilor nu este obișnuită pentru niște „barbari” învinși. așa cum se întâmpla în cazul altor popoare cucerite de romani, precum celții sau alemanii. De regulă, aceștia erau înfățișați fiind legaţi cu lanţuri, cu cătuşe, şi nu doar de mâini, ci şi de gât.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
Bancul Zilei

05:29

Cine este actorul celebru care a turnat-o pe Stela Popescu la Securitate: „Era prea emancipată”
13/04/2024 00:13

Stela Popescu, un nume emblematic al scenei romanesti, a fost tinta atentiei Securitătii incă din tinerete, pe vremea cand aceasta era studentă la „Teatru si Film”. In grupul ei, format din personalităt ...

Monica Macovei, a fost condamnată vineri la şase luni de închisoare cu suspendare pentru vătămare corporală din culpă
12/04/2024 11:52

Fostul ministru al Justiţiei, Monica Macovei, a fost condamnată vineri la şase luni de inchisoare cu suspendare pentru vătămare corporală din culpă in dosarul accidentului de la Mangalia, produs in 2022. ...

O pisică gestantă a venit singură la spitalul de animale  ,,Arcadia Vet” unde a născut patru pisoiași/VIDEO FOTO
11/04/2024 17:39

 Eveniment inedit la ,,Arcadia Vet”, marti noapte.  O pisică gestantă a fost surprinsă intrand singură in incinta institutiei. Ulterior, după ce a asteptat să fie preluată, sub observatii ...

Alain Delon nu contestă tutela consolidată
10/04/2024 12:13

Alain Delon nu va face apel la plasarea sa sub tutelă consolidată, scrie BFMTV. Actorul "are incredere in tutorele desemnat de instanţă", a adăugat avocatul său. Decizia a fost luată in cadrul ...

Femeia găsită moartă în apropierea autostrăzii A1 era prostituată
09/04/2024 14:55

Cadavrul femeii a fost găsit, in urmă cu cateva zile, pe un camp, in apropierea Autostrăzii A1. Criminaliştii au reusit acum să isi dea seama, pe baza probelor ADN, cine este persoana transată si aruncă ...

Trabucurile, aromă și eleganță
09/04/2024 14:07

Trabucurile, acele rulouri de tutun incărcate de istorie si invăluite in mister, au fost intotdeauna mai mult decat un simplu produs de tutun; ele reprezintă un simbol al rafinamentului, al luxului si al une ...

Gravidă în luna a opta, bătută cu bestialitate într-un metrou din Roma
08/04/2024 09:30

Situatie dramatică la Roma, acolo unde o romancă gravidă in luna a 8-a inceput să implore călătorii să o ajute. În acel moment au venit doi indivizi si au inceput să o lovească. Motivul pentru ca ...

Presupusa amantă a lui Silvestru o ia în derâdere pe Diana Șoșoacă:
05/04/2024 20:02

      Elena Valentina Cioancă, presupusa amanta a lui Silvestru Sosoacă, a pus tunurile pe fosta parteneră a acestuia. După ce a botezat-o, ironic, "Dianina", Elena Ci ...

Shannen Doherty și lupta cu cancerul de sân
04/04/2024 15:42

Shannen Doherty a socat cu o decizie dureroasă. Shannen Doherty, cunoscută pentru rolul din „Beverly Hills, 90210”, se confruntă cu un diagnostic crunt: cancer la san in stadiul IV. Actrita a mă ...

Cum A Reacționat Cosmin Natanticu Când Emil Rengle A Spus Că Vrea Să Rămână Însărcinat: „Îți Garantez Că Nu Vrei”
03/04/2024 16:22

Emil Rengle a afirmat, in timpul unui număr de roast, că isi doreste să aibă un copil cu iubitul lui, Alejandro Fernandez. Auzind acestea, Cosmin Natanticu, care a simtit deja durerile facerii in emisiunea ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei