10 cele mai vizitate monumente din lume

00000   48644-10259338-5437

Dimensiune font:

| 22-02-2023 13:50

 Sunt adevărați magneți turistici, atrag zeci de milioane de vizitatori și generează venituri cât PIB-urile unor țări mai mici. În jurul lor, economiile locale se dezvoltă necontenit, în vreme ce orașele care le administrează înfloresc și rămân repere importante pe harta lumii.

Unele dintre aceste structuri rezistă de circa două milenii, pe când altele – cele mai recente – nici nu ar mai fi trebuit să existe azi, dacă luăm în considerare impedimentele birocratice și planurile inițiale ale constructorilor lor.

Așadar, iată zece dintre cele mai vizitate monumente din lume.

1

Marele Zid Chinezesc

 

În cazul Marelui Zid, vorbim despre un enorm sistem defensiv cu turnuri de veghe, mici forturi și sisteme de comunicații. 

 

Se estimează că Marele Zid Chinezesc avea aproape 21.000 de kilometri, dintre care mai puțin de 8.900 s-au păstrat până în zilele noastre, între granița cu Coreea și Deșertul Gobi, în Mongolia.

Această minune a lumii, veche de 2.300 de ani, a fost construită pe parcursul mai multor dinastii pentru a proteja China de invaziile mongole. Marele Zid este vizitat anual de aproximativ 50 de milioane de turiști.

2

Catedrala Notre-Dame (Paris)

 

La Catedrala Notre-Dame din Paris, una dintre cele mai vechi în stil gotic din lume (care a început să fie construită în secolul al XII-lea), cu faimoasele garguie și himere, toate numerele sunt enorme: 13 milioane de vizitatori pe an, conform site-ului său, peste 50.000 pe zi uneori, 1.300 de stejari pentru a ridica schelele din lemn. 

 

Catedrala este scena romanului „Notre-Dame de Paris”, în care Victor Hugo spune povestea tragică a țigăncii Esmeralda și a cocoșatului Quasimodo.

Publicarea cărții (în 1831) a făcut ca arhitectura medievală franceză să fie și mai apreciată de contemporanii marelui scriitor.

3

Clădirea Operei din Sydney, Australia

 

Firma de consultanță Deloitte a evaluat Opera din Sidney – luând în calcul imaginea și impactul său cultural – la 4.6 miliarde de dolari.

Clădirea a fost proiectată de arhitectul danez Jørn Utzon, iar construcția sa (cu costuri și întârzieri suplimentare previzibile, având în vedere complexitatea proiectului) a implicat o bătălie colosală. 

 

Taberele: birocrația (reprezentată de ministrul Lucrărilor Publice, Davis Hughes) și arhitectul. Simțindu-se ignorat și învins, Utzon a abandonat proiectul în 1966, după nouă ani de muncă, jurând să nu mai calce niciodată în Australia.

Clădirea, inaugurată în 1973, primește peste 8.2 milioane de vizitatori anual și găzduiește sute de spectacole de teatru, balet, operă și alte producții artistice.

4

Taj Mahal (Agra, India)

 

Este roz în zorii zilei, alb lăptos după-amiază și auriu atunci când este scăldat în lumina Lunii. Taj Mahal, un mausoleu din marmură construit în secolul al XVII-lea de șahul Jahan în onoarea soției sale favorite, Mumtaz Mahal, se află în Agra, India.       Este „o lacrimă pe obrazul timpului”, după cum l-a descris poetul Rabindranath Tagore. Când a fost inclus în patrimoniul Unesco, monumentul a fost descris drept „bijuteria artei musulmane din India”.

În fiecare an primește între șapte și opt milioane de vizitatori, care vin pe jos sau cu autobuzul, deoarece traficul este interzis în perimetrul monumentului.

5

Monumentul lui Lincoln (Washington DC, SUA)

 

Martin Luther King a ales treptele Monumentului lui Lincoln ca loc de susținere a unui discurs care avea să facă istorie, „Am un vis”, în 1963, în timpul Marșului spre Washington. Monumentul îi este dedicat lui Abraham Lincoln, cel de-al 16-lea președinte al Statelor Unite, imortalizat într-o sculptură de 5.8 metri. Statuia lui Lincoln se găsește la intrarea în clădirea sub forma unui templu doric grecesc, simbolizând democrația și esența națiunii americane.

Monumentul este vizitat de aproape opt milioane de oameni anual.

6

Turnul Eiffel (Paris)

 

Pe 28 septembrie 2017, la Turnul Eiffel a fost organizată o petrecere grandioasă, cu un motiv pe măsură: 300 de milioane de vizitatori de la inaugurarea monumentului, în 1889. Turnul, conceput de Gustave Eiffel, trebuia să reziste doar 20 de ani, dar inginerul l-a salvat transformându-l într-un centru pentru de transmisiuni radio.

Conform site-ului oficial, acesta primește în jur de șapte milioane de turiști pe an, dintre care 75% sunt străini.

7

Panteonul lui Agrippa (Roma)

 

Panteonul din Roma este cel mai vizitat monument din Italia (aproximativ șapte milioane de oameni îl văd în fiecare an, potrivit autorităților italiene din domeniul turismului). Acest templu dedicat zeilor romani, actualmente biserică creștină, a fost construit pe vremea împăratului Hadrian, între 118 și 125, pe ruinele unei clădiri comandate de Agrippa și distruse de foc în anul 80.

Stendhal l-a descris drept „cea mai frumoasă amintire a antichității romane”. Cupola sa din beton este considerată o minune a tehnicii.

8

Sagrada Familia (Barcelona)

Foto: Shutterstock

Circa 4.5 milioane de turiști, majoritatea străini, trec prin ușile din fațadele Nașterii și Patimilor (cea a Gloriei încă este în construcție) ale catedralei numite Sagrada FamiliaÎncepută în 1882 și proiectată de Antoni Gaudí, care a murit în 1926 după ce a fost lovit de un tramvai, Sagrada Familia ar putea fi finalizată în 2026, potrivit unor estimări.

9

Statuia Libertății (New York)

 

Aproximativ 4.5 milioane de oameni vizitează în fiecare an Statuia Libertății Luminând Lumea, numele complet al darului pe care Franța l-a făcut Statelor Unite în 1886.

Atunci, donatorul s-a angajat să aibă grijă de statuie (a cărei structură internă a fost proiectată de Eiffel) și de asamblarea acesteia, în timp ce destinatarul urma să construiască baza. Cu înălțimea de 93 de metri, monumentul domină Insula Libertății, la sud de Manhattan (New York), lângă Insula Ellis. Din perspectiva emigranților care ajungeau în SUA cu vaporul din Europa, Statuia Libertății era primul lucru ce ieșea în evidență pe pământ american.

10

Alhambra (Granada, Spania)

 

Cei aproximativ 2.5 milioane de turiști care vizitează anual Alhambra pot vedea, printr-o fereastră și printr-o ușă, bolțile și pereții interiori ai Băii Regale a Palatului Comares, recent restaurat.

Este încă un exemplu al modului în care impresionantul complex din sudul Spaniei continuă să ne surprindă și să dezvăluie secrete chiar și la 12 secole după ce a fost edificat.

Dominat de palate, grădini și forturi superbe, Alhambra este un oraș care domină relieful unui alt oraș, Granada.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Bancul Zilei

04:22

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
VIDEO/Care este cea mai ieftină capitală europeană pentru un city break în care turiștii mănâncă cu trei euro. Top 10 este dominat de destinații din Europa de Est
18/05/2024 19:30

 Un nou clasament la nivel european arată care sunt cele mai ieftine capitale perfecte pentru un city break. Călătorii care caută o escapadă cu buget redus in Europa in acest an primit si vesti bune. ...

  România Atractivă - 36,35 milioane lei pentru dezvoltarea turismului
16/05/2024 12:23

Turiştii romani şi străini pot descoperi, incepand din această săptămană, noi destinaţii de călătorie prin tară, cu ajutorul platformei locale multimedia Romania Atractivă, care include 12 rute tema ...

Circulaţia rutieră pe Transalpina, între Rânca şi Obârşia Lotrului, rămâne închisă.  În zonă au fost semnalate căderi de pietre
08/05/2024 17:28

Circulaţia rutieră pe Transalpina, intre Ranca şi Obarşia Lotrului, rămane inchisă atata timp cat există in continuare pericol pentru siguranţa publică. În zonă s-au inregistrat căderi de pietr ...

Peste 70.000 de turişti români şi străini s-au aflat pe Litoral
07/05/2024 14:30

Peste 70.000 de turişti romani şi străini s-au aflat in hotelurile si apartamentele de vacantă de pe litoralul romanesc, in perioada 25 aprilie – 6 mai 2024, arată Federaţia Patronatelor din Industr ...

Cât timp se păstrează, de fapt, lumânarea din noaptea de Înviere
05/05/2024 11:33

Lumanarea cu care crestinii ortodocsi duc acasă Lumina Sfantă luată de la slujba de Înviere joacă un rol crucial in datinile religioase legate de acest eveniment. Ceea ce nu stiu multi credinciosi est ...

Aeroportul Internațional Dubai se mută în deșert
29/04/2024 14:45

Aeroportul International Dubai, cel mai aglomerat din lume pentru călătorii internationale, isi va muta operatiunile pe cel de-al doilea aerodrom extins al orasului-stat, in desertul său sudic, „in urm ...

În zbor alături de noblețea înălțimilor. Secretul vânătorii cu șoimi
24/04/2024 12:27

  În adancurile istoriei, undeva in stepele Asiei Centrale si in regiunile muntoase ale Mongoliei, a inceput o relatie sacră intre om si soim. Un parteneriat ce depăseste granitele timpului si spa ...

România participă, în premieră, la Târgul de Turism din Kazahstan
24/04/2024 11:53

Ţara noastră participă, incepand cu 24 aprilie, pentru prima oară, la Targul de Turism din Kazahstan, fiind prezentate destinaţii precum Constanţa - Mamaia, Eforie, Borşa - Maramureş, a anunţat secreta ...

Ceremonia de aprindere a Flăcării Olimpice are loc în Archaia Olympia
16/04/2024 11:41

Ceremonia de Aprindere a Flăcării Olimpice va avea loc in Archaia Olympia, sanctuarul in care au avut loc Jocurile Olimpice Antice. În faţa Templului Herei, se va ridica un nou pod intre Jocurile Ant ...

Pensiuni și hoteluri închise de ISU Braşov, din cauza neregulilor legate de prevenirea incendiilor
11/04/2024 14:38

Sapte unităţi de cazare din municipiul Braşov şi staţiunile Predeal, Bran şi Raşnov au fost inchise de pompieri in urma controalelor desfăşurate in primele trei luni ale anului, a anunţat, joi, şeful ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei