Regina Maria și Iașul. Strălucirea unei legături regale

maria1-IS
maria2-IS
maria3-IS
maria-IS

Dimensiune font:

| 09-05-2024 12:01

 Timp de o lună, Palatul Braunstein găzduiește o manifestare de înaltă ținută * este vorba despre expoziția „Maria a României, Regină și artistă”, ce reunește o serie de obiecte ce au aparținut suveranei, piesa de mare atracție fiind coroana de aur

 

  De câteva zile, Palatul Braunstein sclipește într-o lumină blândă, care pare să străbată din timpuri demult apuse. Zidurile sale, păstrătoare de taine vechi, apără cu grijă o bijuterie care depășește orice preț – coroana de aur a Reginei Maria. Piesa de excepție, adusă de la Muzeul Național de Istorie a României, nu doar încântă ochii celor ce o privesc, ci amintește de o epocă de glorie și curaj, sub semnul unei personalități care a marcat nu doar istoria țării, ci și identitatea și spiritul unui întreg popor.

Confecționată în 1921, coroana Reginei Maria a fost comandată celebrei Case de orfevrieri francezi „Falize Frères” din Paris, după proiectul pictorului Costin Petrescu, arhitect, profesor și director din 1899 al Școlii de Belle Arte din București. Misiunea lui nu a fost nici pe departe una ușoară, indicațiile fiind cât se poate de neobișnuite: „Nu vreau să am ceva modern, cum ar putea avea oricare altă regină. A mea (coroana) să fie pe de-a întregul medievală”, a cerut Regina Maria. Autoritățile române au plătit peste 64.000 de franci Casei Falize Frères, depășind suma negociată inițial, precum și termenul de livrare. În schimb, lucrarea fraților André, Jean și Pierre Falize a fost cea mai neobișnuită coroană pentru mediul monarhic european conservator, dar mai ales o capodoperă a orfevrăriei din perioada secolelor XIX-XX. Cu toate că strălucește prin frumusețea sa, adevărata valoare a coroanei constă în semnificațiile și emoțiile pe care le evocă tuturor celor care o privesc.

Reîntoarcere în Iașul regal

Regina Maria a fost mult mai mult decât o figură de reprezentare regală. A fost un lider inspirat, un simbol al curajului și rezilienței în fața adversităților și un promotor al valorilor umanitare și culturale. În timpul Primului Război Mondial, ea a devenit cunoscută drept „Regina Soldat”, fiind implicată activ în sprijinirea trupelor și a victimelor războiului. Dar moștenirea sa nu se rezumă doar la timpul războiului. După încheierea conflictului, suverana a jucat un rol crucial în consolidarea statului român modern și în promovarea unității și coeziunii naționale. În timpul domniei sale, a avut loc un proces intens de modernizare și reformă, ea însăși fiind o promotoare a progresului și a egalității. Legătura Reginei Maria cu Iașul, fosta capitală a Moldovei, a fost strânsă și profundă. Iașul a fost locul unde a simțit pulsul poporului român și a fost inspirată de spiritul său rezistent și de tradițiile sale bogate. „La Iași am învățat să iubesc crinii”, spunea Regina Maria. Cu două treimi din ţară ocupată, în 1916, refugiul de la Iaşi a dat proba de foc a vieţii ei. A îngrijit răniţi şi bolnavi de tifos exantematic, a organizat sistemul de ambulanţe, a participat la aprovizionarea cu lemne a oraşului supraaglomerat. A dat curaj tuturor atunci când cei mai curajoşi dintre curajoşi nu mai sperau că victoria este posibilă. Privind coroana de aur, mantia și alte obiecte ce au aparținut suveranei, simți istoria, trăiești acele vremuri tulburi și poți înțelege mult mai bine ideea de devotament și sacrificiu.

Deschiderea expoziției, o inițiativă a Muzeului Municipal „Regina Maria” Iași, prin intermediul managerului Aurica Ichim, realizată cu sprijinul Primăriei Iași, al Muzeului Bruckenthal din Sibiu, al Muzeului Național de Istorie și a Muzeului Peleș, a fost salutată de un public larg, care a dorit să facă o reverență nu doar Reginei Maria, ci și trecutului. Evenimentul, apreciat drept „excepțional, de suflet”, după cum a spus prof. univ. dr. Eugen Târcoveanu, membru al Academiei de Științe Medicale, a fost salutat de către primarul Mihai Chirica, reprezentanți ai corpului diplomatic - consulul onorific al Franței Radu Grădinaru, consulul onorific al Suediei Amalia Georgescu, cadre didactice și universitare, oficiali, reprezentanți au universităților, artiști plastici, directorul Arhivelor Statului, Florin Cîntic, care s-a ocupat de aducerea la Iași a „Caietelor Reginei”, dar și mulți tineri. Prin talentul câtorva viitori artiști de la Colegiul Național de Arte „Octava Băncilă” a fost readus din epocă spiritul Societății Tinerimea Artistică, susținută de Regina Maria.
Cu prilejul expoziției „Maria a României, Regină și artistă”, la Palatul Braunstein pot fi văzute lucrări de Luchian, Grigorescu, tablouri de mare ținută care acum fac parte din Tezaurul României. Alături de aceste piese, coroana de aur strălucește nu doar prin frumusețe, ci și prin semnificațiile și valorile pe care le reprezintă.

Moștenirea suveranei, adusă în Iașul regal, este o amintire vie a importanței de a rămâne conectați cu rădăcinile și cu valorile care ne definesc ca națiune. Spiritul ei puternic și bine ancorat în identitatea națională continuă să servească ca sursă de inspirație pentru români, indiferent de vremurile și provocările cu care ne confruntăm.

Coroana de Aur a Reginei Maria nu este doar un obiect de preț expus într-un muzeu, ci și un simbol al unei epoci de glorie și măreție, precum și al unui spirit care transcende timpul și spațiul.

Maura ANGHEL

Coroana Reginei Maria a României este confecţionată din aur masiv şi cântăreşte aproape 2 kg, fiind evaluată la 25 de milioane de euro.

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

06:04

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Ciolacu a răsturnat tolba cu promisiuni la Bacău
20/05/2024 08:45

Seful social-democratilor din Romania, prim-ministrul Marcel Ciolacu, s-a aflat, sambătă, in judeţul Bacău, pentru a vizita santierele Consiliului Judetean, Athletic Park, pavilionul Municipal al Spitalului ...

Scrisoare Papei Francisc, de la tinerii din Iași
20/05/2024 08:45

Peste 2.000 de persoane au venit la Iaşi să-l intalnească pe Secretarul de Stat al Papei Francisc, cardinalul Pietro Parolin, care a participat la Ziua Tineretului. Evenimentul a fost organizat sambătă, cu ...

Iașul schimbă modalitatea de repartizare a locuințelor ANL!
20/05/2024 08:30

Criteriile de repartizare a locuintelor pentru tineri construite prin ANL vor fi modificate, ordinea de prioritate in solutionarea cererilor urmand să fie stabilită prin intermediul unui punctaj care tine con ...

O nouă minune a medicilor de la Spitalul de Neurochirurgie
20/05/2024 08:28

O ieşeancă a fost salvată de medicii de la Spitalul de Neurochirurgie, după ce a fost diagnosticată cu o tumoră cerebrală de 5 cm. Tumora era situată intr-o zonă dificilă a creierului, dar operaţia a ...

Violențe electorale la sfințirea unei biserici din județul Neamț
20/05/2024 08:16

Campania electorală din Borlesti a escaladat in violentă după ce primarul George Mutu a fost lovit de candidatul PSD Marius Bordeianu. Incidentul a avut loc după sfintirea unei biserici, in prezenta mai mul ...

  Criticul de film Irina – Margareta Nistor va deveni Cetățean de onoare al municipiului Iași
20/05/2024 08:04

Criticul de film Irina - Margareta Nistor ar putea deveni Cetătean de onoare al Municipiului Iasi, un proeict de hotărare in acest sens urmand să fie supus spre aprobare consilierilor locali in sedinta ordin ...

Un minor a furat două poloboace!
20/05/2024 08:03

  Judecătoria Harlău a dictat sentinta intr-un caz neverosimil. Acuzaţiile au fost de furt şi talhărie calificate, infracţiuni indeobşte banale.  Doar că dosarul intocmit impotriva minorului ...

Angajații din muzee și biblioteci cer alocarea a 0,9% din PIB pentru cultură
20/05/2024 08:02

  O delegatie formată din 55 de membri ai Sindicatului din cadrul Complexului Muzeal National „Moldova” Iasi, afiliat Federatiei Nationale a Sindicatelor din Cultură si Mass-Media „Cul ...

Doi ieşeni au răpit un bichon, aproape de centrul oraşului
20/05/2024 08:01

Gabriel B. şi Daniel U. sunt autorii unei talhării de neinchipuit. Cei doi se plimbau, fără un scop anume, pe Aleea Rozelor, au ajuns la intersecţia cu şoseaua Nicolina şi acolo s-au intalnit cu Jorj A., ...

CTP Iași, lider național în domeniul transportului public de călători!
20/05/2024 08:00

Compania de Transport Public (CTP) Iasi s-a situat pe primul loc la sectiunile „transport urban” si respctiv „transport national”, prin Livio Dario, la concursul „Romanian Passenge ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei