Un nou satelit va revoluționa previziunile meteorologice: Cea mai recentă tehnologie în infraroșu poate detecta furtunile cu câteva ore înainte ca norii vizibili să înceapă

METEO  56

Dimensiune font:

| 05-01-2024 21:40

Epoca în care planurile de călătorie sunt amânate de o furtună neașteptată și în care călătorii trebuie să suporte turbulențe în timpul zborurilor este pe cale să se încheie datorită unui nou satelit, au declarat oameni de știință britanici citați de cotidianul The Times. De la o înălțime de 36.000 de kilometri deasupra Pământului, un tip revoluționar de satelit va fi capabil să furnizeze prognoze meteo mult mai precise, observând furtunile înainte ca acestea să se formeze, și va putea să avertizeze piloții cu privire la zonele cu turbulențe, astfel încât aceștia să le poată ocoli, evitând ca pasagerii să fie nevoiți să își pună centurile de siguranță în timpul zborurilor agitate.


De obicei, meteorologii trebuie să aștepte formarea norilor înainte de a putea observa modelele meteorologice în fotografii sau imagini radar, dar noul satelit va folosi senzori infraroșii pentru a urmări modul în care se deplasează straturile de aer fără nori, de obicei invizibile, la diferite altitudini în atmosferă.


Aceasta va putea detecta furtunile care se dezvoltă cu câteva ore înainte ca norii vizibili să înceapă să se formeze, permițând oamenilor să planifice cu mai multă siguranță evenimente în aer liber, cum ar fi grătarele și picnicurile, oferind oamenilor predicții mult mai precise cu privire la momentul în care se vor produce furtuni sau ploi torențiale, au declarat oamenii de știință.

De asemenea, va permite o urmărire mai precisă, în timp real, a turbulențelor din „aerul curat” pe cerul fără nori, pentru a ajuta piloții și va putea urmări mișcarea gazelor cu efect de seră în atmosferă.


Nava spațială de 3,8 tone, denumită MTG-S1, sau Meteosat Third Generation Sounder 1, este pregătită pentru lansarea de anul viitor de către o echipă de la Agenția Spațială Europeană (Esa), printre care se numără James Champion, manager de proiect la Centrul European de Cercetare și Tehnologie Spațială (Estec) din Țările de Jos (Olanda).


The Times l-a întâlnit pe Champion, în vârstă de 50 de ani, din Guildford, la Estec din Noordwijk, lângă coasta olandeză.

„Aceasta este o descoperire”, a spus el, referindu-se la instrumentul principal al satelitului, sonorul în infraroșu. „Beneficiile vor fi văzute de oamenii obișnuiți în ceea ce privește acuratețea previziunilor meteo. [Acesta] poate detecta instabilitatea cu câteva ore înainte ca primii nori să fi apărut pe radar”.


El a spus că îi va ajuta pe oameni să ia decizii precum „dacă voi face un grătar la ora 13.00 sau la ora 15.00” și că „ar trebui să ne permită să facem previziuni cu mai mult timp înainte, dar și să îmbunătățim acuratețea și previziunile privind urmărirea [unei furtuni] și evoluția acesteia”.


În cazul furtunilor mari, va ajuta la stabilirea „cu mai multă precizie a zonelor în care ar trebui să se concentreze serviciile de urgență sau activitățile de prevenire a inundațiilor”, a declarat Champion.

Solul absoarbe căldura de la soare și o radiază în atmosferă, unde poate fi reabsorbită de gaze „urmă”, cum ar fi vaporii de apă și dioxidul de carbon. Aceste molecule de gaz radiază din nou căldura, producând semnături distinctive care pot fi citite de satelit.


„În funcție de locul în care se află, de altitudinea la care se află, de temperatura la care se află, acestea emit radiații infraroșii la diferite frecvențe”, a declarat Champion, precizând că satelitul poate detecta 1.700 de culori diferite în cadrul luminii infraroșii.

De pe orbita sa geostaționară deasupra ecuatorului, satelitul va urmări modul în care aceste molecule se deplasează prin atmosferă. Acesta poate capta instantanee tridimensionale până la o dată la 15 minute în tranșe cu o suprafață de șase mile pătrate și o grosime de la o 1,5 la doi kilometri.

„Există un avantaj pentru piloți și pentru aviație”, a spus Champion. „Este unul dintre exemplele noastre preferate. Turbulențele în aer liber nu pot fi văzute cu ochiul liber sau de către piloți. Sonda cu infraroșu poate vedea aceste lucruri care se întâmplă. Așadar, un „avertisment de turbulență în aer liber” este ceva ce așteptăm cu nerăbdare să fie dezvoltat… pentru a ajuta piloții să evite zonele cu turbulențe.”

Un alt instrument, „spectrometrul de lumină ultravioletă, vizibilă, aproape infraroșie”, va monitoriza poluanții, cum ar fi dioxizii de azot și de sulf, o dată pe oră deasupra Europei. „Aceste măsurători vor fi de o precizie fără precedent”, a declarat Giorgio Bagnasco, de la Esa.


Esa este responsabilă pentru proiectarea și testarea satelitului, în timp ce Eumetsat, care monitorizează principalii sateliți meteorologici europeni, va distribui datele către agențiile meteorologice.


„[Acesta] va aduce o capacitate radical nouă de a furniza imagini tridimensionale ale atmosferei terestre, cu potențialul de a detecta instabilități atmosferice localizate care ar putea indica dezvoltarea unor furtuni majore mult mai devreme”, a declarat Paul Blythe, șeful programului Meteosat al Esa. 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:26

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Cum devine moldovenesc grâul ucrainean. ”În război se fac cele mai mari profituri!”
19/05/2024 20:03

Republica Moldova exporta in Romania, in trimestrul III 2021, o cantitate de 14.699 de tone de grau, iar după inceperea războiului, in trimestrul III din 2022, a urcat la 74.000 de tone de grau, pentru ca in ...

Explicațiile pentru presiunea mare de la granițele României: Peste 275.000 de oameni au trecut frontierele în 24 de ore
19/05/2024 17:01

Peste 275.000 de oameni si circa 86.000 de masini au trecut frontiera Romaniei in ultimele 24 de ore, anuntă duminică Politia de Frontieră. Punctele de trecere a frontierei sunt mai aglomerate deoarece dumin ...

Elicopterul în care s-ar afla președintele Iranului s-ar fi prăbușit
19/05/2024 16:53

Un elicopter in care s-ar fi aflat presedintele Iranului, Ebrahim Raisi, ar fi fost implicat intr-un accident aviatic. Acesta călătorea intr-un convoi de 3 elicoptere, unul dintre ele s-ar fi prăbusit, dar n ...

Colonelul Talpan, declarații de noaptea minții: și-a făcut de râs superiorii și a dat o veste bulversantă
19/05/2024 15:56

Pe vremuri, se stia că disciplina e o conditie de bază in cadrul Armatei. Iar ierarhiile se respectă cu sfintenie. In ultimii ani insă, in ceea ce priveste Armata Romană cel putin, aparitia personajului Fl ...

Armata României se „dezintegrează”. Val de plecări din Ministerul Apărării Naționale din cauza salariilor mici
19/05/2024 15:36

Tinerii care sunt ingineri in Armata Romaniei, dar si cei care au alte functii, aleg să-si dea demisia, ca urmare a salariilor mici. Studentii de la cele 4 facultăti ale Academiei Tehnice Militare din Bucures ...

Ciclonul care a distrus Europa ajunge în România! Meteorologii anunță ploi abundente, grindină și vânt puternic
19/05/2024 10:53

În Europa, in ultimele zile, un ciclon a făcut ravagii, cea mai afectată tară fiind Italia. Meteorologii avertizează că ciclonul se intreaptă spre tara noastră si, chiar dacă nu va lovi cu aceeasi ...

Atenție! Reguli stricte în mai multe cafenele din România în weekend
19/05/2024 06:54

Mai multe cafenele din Bucuresti si din Cluj au inceput să le interzică clientilor folosirea laptopului in timpul weekend-ului. Motivul principal ar fi că uneori oamenii sunt atat de focusati pe muncă, inca ...

Trendul bizar care a luat amploare în liceele din România! Elevii se identifică drept animale şi vin îmbrăcaţi ca vulpi şi papagali: 'Urcă în patru labe'
19/05/2024 06:46

Trendul care a uimit Romania! Elevii "furry" au ajuns să sperie profesorii. Fenomenul inspirat de pe reţelele de socializare ii transformă pe copii in diverse animale. Se imbracă şi se comportă ca nişte ...

Inundaţii în Germania, Belgia, Franţa şi Olanda în urma ploilor abundente
18/05/2024 22:19

Mai multe regiuni din Germania, Belgia, Franţa şi Olanda au fost afectate sambătă de inundaţii in urma intemperiilor, iar pagubele se anunţă deja ‘considerabile’ in unele locuri, relatează A ...

Prima ipoteză după naufragiul de la Sf. Gheorghe: 'Cel mai probabil a fost o coliziune cu o altă navă' / Cum s-au salvat cei opt marinari
18/05/2024 20:34

Liderul Sindicatului Liber al Navigatorilor, Adrian Mihălcioiu, a afirmat că cel mai probabil nava scufundată in zona Sfantu Gheorghe s-ar fi lovit de o altă navă şi a explicat că, in general, un vapor s ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei