Povestea celor mai cunoscute deserturi din lume

desert 1

Dimensiune font:

| 13-03-2024 09:27

 Cu fiecare mușcătură, istoria se dezvăluie într-o explozie de arome, texturi și tradiții dulci. De-a lungul secolelor, deserturile au fost nelipsite din meniurile diferitelor culturi din întreaga lume, aducând bucurie șîndulcind vieți. Sunt multe delicii care au rezistat testului timpului și au răsfățat papilele gustative generație după generație.

Baclava, răsfățul din Orientul Mijlociu

Dacă ajungi într-o cafenea din Istanbul sau Beirut, nu poți să treci pe lângă baclava fără să te bucuri de aroma ei bogată și textura crocantă. Această minunată prăjitură a fost savurată pentru prima dată cu peste 4.000 de ani în urmă și continuă să fie un desert emblematic în întreg Orientul Mijlociu. Cu straturi subțiri de foi de plăcintă, nuci măcinate și sirop de miere, baclavaua este o explozie de dulce și aromat, cu influențe grecești, turcești și arabe.

Tiramisu, pasiunea dulce italiană

Pentru amatorii de cafea și ciocolată, tiramisu este un vis devenit realitate. Acest desert italian este o capodoperă a gustului, cu straturi de biscuiți Savoiardi înmuiați în espresso, cremă de mascarpone și un praf de cacao deasupra. Numele tiramisu înseamnă ridică-mă în italiană, probabil făcând referire la efectul revitalizant pe care îl oferă. Originar din regiunea Veneto, acest desert a fost creat în secolul al XVII-lea și a devenit un simbol al patiseriei italiene.

Prăjituricile egiptene cu miere

În Egiptul antic, deserturile au fost la fel de importante ca și în prezent. Prăjituricile cu miere, un desert care datează din mileniul al IV-lea înaintea erei noastre, erau făcute din faină de grâu, lapte și miere. Erau presărate cu susan și uscate la soare pentru a primi o textură crocantă. Este fascinant cum acest desert din antichitate a evoluat și a supraviețuit, aducând bucurii dulci de-a lungul veacurilor.

Ciocolata caldă, elixirul comorii din America Centrală

Cu toate că nu este neapărat un desert în forma sa tradițională, ciocolata caldă merita cu siguranță să fie inclusă pe lista celor mai cunoscute delicii. Originară din zonele tropicale ale Americii Centrale, a fost consumată pentru prima dată de civilizațiile mayașe și aztece cu mii de ani în urmă. Acest lichid luxuriant, făcut din boabe de cacao, vanilie și arome naturale, a fost adus în Europa în secolul al XVI-lea și a devenit rapid o băutură de lux pentru nobilime. Astăzi, ciocolata caldă rămâne un elixir al bucuriei și confortului în întreaga lume.

Macarons, deliciile Franței

Când vine vorba de rafinament și eleganță, macarons este un desert care se impune cu grație. Aceste mici prăjituri colorate, cu o textură crocantă la exterior și umplutură moale, sunt originare din Franța și datează de peste două secole. Au fost popularizate de faimoasa cofetărie Ladurée din Paris și au devenit rapid un simbol al eleganșei gastronomice. Cu arome variate, precum ciocolata, vanilia, zmeura și lavanda, macarons este o capodopera a cofetăriei franceze.

Fiecare desert are o poveste și o tradiție bogată. De la Orientul Mijlociu la Egiptul Antic, până în Italia sau Franța, aceste deserturi au traversat secole și continuă să ne încânte gusturile și simțurile. Dacă doriți să vă aventurați într-un voiaj prin istoria culinară a lumii, nu trebuie decât să luați o fărâmă din aceste delicii pentru a cunoaște dulcea și vibranta lor moștenire.

Maura ANGHEL

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:26

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Budincă din cozonac
10/05/2024 12:45

Ce facem cu cozonacul rămas după Pasti? Îl transformăm intr-o budincă savuroasă, usor de preparat. Astfel, evităm risipa alimentară si ne bucurăm de un dulce rapid si delicios. Pentru această Bu ...

Sosul chimichurri, o delicatesă în bucătărie
08/05/2024 16:21

Chimichurri este un sos argentinian, adesea servit alături de cărnuri la grătar, peste si alte preparate din carne. Este folosi si pentru marinarea diferitelor tipuri de carne si este recunoscut ca fiind un ...

Stufat de miel, rețetă de primăvară
08/05/2024 15:05

Stufatul este una dintre cele mai apreciate mancăruri de primăvară. Fie că este preparat cu pui sau miel, stufatul este un fel de mancare scăzută, gătită din carne, ceapă si usturoi verde. Si pentru c ...

Vită Stroganoff, rețeta care a uimit lumea
06/05/2024 15:33

Numele ei se traduce “vita Stroganoff” sau Beef Stroganoff si este un mare clasic al bucatariei ruse (Gowjadina Stroganow), adoptat de Haute Cuisine, constand din fasii de carne de vita sau vitel ...

 Gustări divine. O călătorie culinară prin mănăstirile României
06/05/2024 13:04

În mănăstirile ortodoxe din Romania, postul reprezintă o perioadă importantă a vietii religioase, iar bucătăria este un loc in care se păstrează cu sfintenie traditiile gastronomice străvechi. M ...

Drobul de miel, tradiție și gusturi de la lume adunate
06/05/2024 11:30

În inima traditiei pascale, drobul de miel străluceste ca un simbol al bucuriei si abundantei. De la cele mai simple retete transmise din generatie in generatie pană la reinterpretări moderne, acest pr ...

 Gogoșile, delicatesa culinară a lumii
06/05/2024 11:16

Gogosile, asa cum le stim astăzi, isi au rădăcinile in Europa medievală, unde erau cunoscute sub numele de „olykoeks” in Olanda. Aceste „prăjituri uleioase”erau preparate prin ...

Povești îmbietoare din cuhniile Moldovei
06/05/2024 09:59

Originare din Balcani si răspandite apoi in intreaga regiune a Europei de Est, sarmalele au traversat secole de istorie si au devenit un simbol al familiei si al unitătii. Aceste mici „pachetele de ...

Cozonaci generoşi din cuptoarele de aur
06/05/2024 09:06

Cozonacul nu-i treabă uşoară şi trebuie să fii mare meşteră ca să iasă bun. „Totul depinde şi de gospodină. Nu trebuie să te zgarceşti cand pui ouă; apoi, trebuie să ai şi smantană bună, ...

Marinada perfectă pentru friptura de miel
05/05/2024 10:30

Pentru majoritatea romanilor, atunci cand spun masa de Paste se gandesc automat si la friptura de miel. Dar nu toti cunosc cum se marinează corect carnea de miel. Carnea marinată absoarbe lichidul in care es ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei