„Gastronomia românească nu este doar despre gusturi, ci și despre povești”

interviu1
interviu2
interviu3
interviu4

Dimensiune font:

| 16-05-2024 20:09

 Cu rădăcini adânc în istorie și influențe diverse, gastronomia românească este o artă vie, care evoluează încet, păstrând în același timp esența autentică. De la bucătăria țărănească, simplă și autentică, la preparatele sofisticate ale bucătăriei boierești, fiecare bucată de pâine, fiecare mâncare pregătită cu migală are o poveste de spus. De la sarmale și mămăliga îmbietoare, la delicioasele plăcinte și dulciuri tradiționale, fiecare gust este o călătorie prin istoria și cultura noastră bogată.

Dar gastronomia tradițională românească nu este doar despre alimente și rețete. Este un ambasador al valorilor noastre, o modalitate de a celebra comunitatea și de a ne conecta la rădăcinile noastre. Prin intermediul preparatelor tradiționale, transmitem nu doar gusturi, ci și tradiții, obiceiuri și credințe. Este o formă de comunicare cu cei din jur, un mijloc prin care ne exprimăm afecțiunea și ospitalitatea.

Educarea gusturilor în spirit românesc este o călătorie începută în copilărie și continuată pe tot parcursul vieții. De la mesele de familie în care bunicii împărtășesc povești despre rețetele strămoșești, la târgurile tradiționale și festivalurile gastronomice în care se promovează produsele locale și tradițiile culinare, fiecare experiență contribuie la formarea unui gust educat și la cultivarea unei aprecieri profunde pentru gastronomia românească.

Pentru mulți români, mâncarea nu este doar o necesitate, ci este o modalitate de a celebra tradițiile, de a păstra legătura cu trecutul și de a transmite aceste valori mai departe. În fiecare preparat se regăsesc secrete de familie, tehnici transmise din generație în generație și ingrediente locale, crescute cu grijă și respect față de pământul românesc.

Despre toate aceste lucruri am stat de vorbă cu Georgiana Păstrăv, co-fondator al Băcăniei Boierești din Suceava, un loc cu bunătăți premium, pregătite cu suflet.

- „La Băcănie se întâmplă ceva misterios. Ori au niște bunicuțe magice care fac pâine și pun murături, ori pur și simplu sunt senzaționali în ceea ce fac”, spun clienții care trec pragul Băcăniei Boierești din Suceava. Ce basm animă acest proiect care a fascinat gurmanzii?

– Povestea a început acum mai bine de 13 ani, când a apărut primul copil în viața noastră, a mea și a soțului meu, Cosmin. Astfel, deveneam tot mai preocupați de cum îl vom crește și ulterior cum îl vom hrăni, având în vedere că oferta de pe piață nu era tocmai potrivită cu așteptările noastre. Cochetam atunci cu ideea de agricultură, aveam câteva văcuțe Angus cumpărate, aduse tocmai din Austria și Elveția. A apărut astfel ideea de a ne face propriile preparate, de a ne găti mâncarea cu materie primă sigură. În martie 2016, am deschis prima băcănie în cartierul Obcini din Suceava cu speranța că vom reuși ca preparatele noastre să ajungă pe mesele și ale altor oameni care și-ar dori să se alimenteze sănătos. Carmangeria mică a evoluat încetul cu încetul și astfel am demarat construcția unui abator și a unei carmangerii mai mari chiar lângă ferma de vaci și de porci de la Bălăceana, o localitate aflată în apropierea Sucevei.

- Care a fost motivația dumneavoastră principală de a intra în industria alimentară, în special în sectorul produselor premium și a turismului?

- După cum vă spuneam, motivația principală a fost una intrinsecă, aceea de a ne hrăni sănătos pe noi și pe copiii noștri, acum avem trei flăcăi. Din acest considerent nu am fi putut face rabat de la calitate, a fost nevoie să gândim rețete curate, să furăm chiar rețete vechi de cârnați sau alte afumături, după cum reușeau și bunicii noștri să le meșteșugească, fără să apelăm la conservanți, aditivi sau alte ajutoare. Și pentru că am dorit să închidem cercul, dar și pentru a păstra tradițiile și să contribuim, astfel, la valorificarea lor, în scurt timp au apărut și cele patru căsuțe, vechi de peste 100 de ani, strămutate din localități din zona Sucevei, care au contribuit la definirea a ceea ce astăzi este Vatra Boierească, un resort turistic situat în Cacica, chiar în inima Bucovinei, în care preparatele Băcăniei Boierești sunt la loc de cinste, alături de alte produse de la colaboratori locali.

- Ce strategii folosiți pentru a menține autenticitatea și tradiția într-o industrie care poate fi dominată de tendințe și schimbări rapide?

- Inovația și trendurile sunt binevenite, ne ajută să ne promovăm, să ajungă mesajul nostru la cât mai mulți oameni din România, și nu numai. Profităm de existența lor pentru a ne face cunoscuți, și culegem doar ce poate să ne ajute pe noi în conturarea poveștii. Ne știm viziunea, ne știm misiunea și vrem să creștem încet, organic, până unde ne va fi rânduit. Știm că frumusețea locului unde este situată Vatra Boierească este dată și de oamenii de acolo, dar și de bucatele realizate ca în casa bunicilor. Vrem să ducem mai departe aceste tradiții pentru că ele ne definesc ca nație, ca țară, ca români.

- În ce fel vă implicați în comunitatea locală pentru a promova atât afacerea dvs., cât și valorile pe care le susțineți, cum ar fi calitatea, sustenabilitatea și tradiția?

- Consider că apartenența la o comunitate este foarte importantă pentru ca toți cei care fac parte din ea să se dezvolte, împreună, dar și să contribuie la creșterea vizibilității zonei turistice și înflorirea economiei, în general. Cred în puterea comunității și mă bucur să văd că există inițiative, chiar și în Suceava, prin care instituții publice susțin producătorii locali. Sau chiar cum aceștia răzbesc să își vândă produsele și să câștige clienți, printre marii coloși de pe piață.

În Băcănia Boierească puteți găsi peste 20 de producători locali din zona Bucovinei, din Iași, Bacău și chiar din Maramureș — producători de miere, brânzeturi, dulciuri, zacuști și dulcețuri, sucuri naturale, bere artizanală, condimente și multe altele. Așadar, este un loc în care s-a dezvoltat o mică comunitate în care ne ajutăm reciproc. Invit, pe această cale, și pe alții să ne urmeze exemplul. La Vatra Boierească, cu fiecare ocazie care se ivește, colaborăm cu ansambluri folclorice de copii din zona Sucevei care încântă oaspeții cu jocuri și cântece populare. Aducem și meșteri populari care să dezvăluie din secretele meșteșugurilor prea puțin cunoscute, din păcate.

- Ce rol credeti că joacă experiența culinară și turistică în crearea amintirilor de neuitat ?

- În domeniul turismului, orice experiență pe care ți-o oferă unitatea de cazare este importantă, dar cea mai de preț cred că este partea gastronomică. Și dacă meniul este unul proaspăt, realizat din ingrediente naturale sau dacă preparatelor li se asigură o trasabilitate. Clientul poate să afle toate informațiile, de la cum sunt hrănite animalele și până la ce include salamul pe care îl cumpără din Băcănie și atunci inevitabil clienții capătă încredere și vor reveni sau vor recomanda locația.

La Vatra Boierească servim mâncăruri simple – zamă înăcrită cu borș acru făcut în Băcănie, tochitură de porc, gulaș de vită, balmoș, pui cu smântână sau sarmale, păstrăv prăjit, plăcinte Poale-n brâu, gomboți. Toate încântă gustul oaspeților tocmai pentru că aduc aminte de perioada copilăriei.

- Veți participa cât de curând la Festival de Vin „Hai cu pluta”, primul de acest gen de la Suceava. Ce v-a determinat să acceptați invitația organizatorilor și cum credeți că va fi primit evenimentul fiind știut că Suceava nu este chiar o zonă unde vița-de-vie să fie emblematică?

- Mă bucură că Festivalul „Hai cu pluta” a fost adus de Yvona Mardare (somelierul ieșean care l-a inițiat – n.r.) în Suceava. Este drept că nu a mai fost organizat un eveniment de asemenea amploare în Suceava, dar e cert că a fost așteptat. Iubitorii de vinuri și oameni care știu să aprecieze aromele vinului și să le combine cu mâncăruri, cu siguranță se vor mobiliza și vor fi prezenți în număr cât mai mare. Este o ocazie unică de a ne întâlni cu oamenii din spatele cramelor, unele dintre ele chiar preferatele noastre, de a gusta din numeroasele sortimente de vinuri și de cunoaște mai îndeaproape povestea lor. Sunt încrezătoare că va fi un eveniment reușit!

- Cum îi putem atrage pe oameni către vin? Ce rol joacă educația gastronomică și oenologică pentru cultura unei regiuni ori a unei țări?

- Noi dorim să contribuim la educarea clienților, să le arătăm avantajele consumului de produse naturale, fără conservanți, chiar dacă sunt ușor mai scumpe decât cele din comerț. Însă investiția în sănătatea lor și a familiei lor este pe termen lung. La o astfel de masă, a ști cum să servești un pahar de vin este esențial, mai ales că modul în care se completează mâncarea cu vinul poate augumenta calitatea unei mese.

În primul rând, este nevoie să apară dorința de a cunoaște toate secretele unei bucăți de carne maturată de vită Angus servită alături de un pahar de vin de calitate. Iar dacă aceasta există, atunci se poate face încet încet și educație… cum trebuie combinate, în ce cantități se recomandă a fi servite etc.

- În calitate de femeie de afaceri într-un domeniu predominant masculin, care au fost cele mai mari provocări cu care v-ați confruntat și cum le-ați depășit?

- Nu am simțit greutăți din acest considerent sau impedimente pentru că sunt femeie. Dimpotrivă, cred că mediul antreprenorial a ajuns la etapa în care nu se mai fac astfel de diferențe, atâta timp cât domnii și doamnele dovedesc implicare și pricepere. Avem o afacere de familie, atât eu cât și soțul meu și socrii mei muncim zilnic, consecvent și am toată susținerea lor în ceea ce fac. Dedic timp și fac eforturi tocmai pentru că îmi place, am încredere în produsele și serviciile pe care le oferim, dar pentru a ajunge la acest nivel este adevărat că a fost nevoie de educație, și în domeniul marketingului, al managementul, în domeniul financiar, al producției etc. Sunt o persoană autodidactă, sunt ochi și urechi la ce se întâmplă pe lângă noi, la ce se caută, ce trenduri sunt și imediat pun în aplicare. Consider că oricine poate să învețe și să facă lucruri, numai să își dorească.

- „Locul unde respiri viața de altădată”. La ce vă referiți când spuneți acest lucru și cum s-a schimbat viața? De ce altădată era mai bine?

- „Viață de altădată” este diferită pentru fiecare dintre noi, fiecare a avut o altfel de copilărie, alte experiențe, însă cred că majoritatea rememorăm cu drag această perioadă. Fie că a fost la țară sau în oraș, fie că a fost alături de părinți sau de bunici, viața de altădată a fost una mai pe tihnă, în care reușeam să ne bucurăm de fiecare masă, la care ne strângeam laolaltă toți membrii familiei și povesteam vrute și nevrute. Eu am copilărit la țară, la Rădășeni, cu verișorii mei și chiar și vacanțele, elevă fiind, mă atrăgeau acolo. Ne trezea bunica cu noaptea-n cap și plecam cu căruța la câmp, să muncim pământurile ori îmi dădea de grijă să hrănesc animalele de prin gospodărie cât timp erau plecați, adică era „timp pierdut” în detrimentul jucatului pe uliță cu alți copii. Dar era satisfacția că reușeam să îndeplinesc sarcinile și că o ajutam, atât cât puteam, pe bunica, cea care ne răsfăța cu atâtea bucate simple, ca la Vatra Boierească, dar atât de gustoase tocmai pentru că erau făcute de bunica, ființă dragă nouă. Acum mi se pare dificil să ne mai permitem să petrecem astfel de timp… Parcă timpul ne este inamic, nu ne mai ajunge pentru că provocările sunt zilnice și tot mai multe, pentru că ne dorim să facem tot mai multe și poate că uităm esențialul: să avem grijă de liniștea noastră sufletească, în primul rând!

Într-o lume în care viteza domină și tradițiile par a fi lăsate în urmă, gusturile autentice, pline de istorie și povești, ne ghidează adeseori spre rădăcinile noastre culturale. În Moldova, aceste gusturi tradiționale nu sunt doar o simplă experiență culinară, ci sunt parte integrantă a identității naționale și a moștenirii noastre culturale.

Educația gusturilor în spirit românesc începe de la o vârstă fragedă, când copiii sunt familiarizați cu aromele și texturile specifice bucătăriei tradiționale. Prin participarea la prepararea mâncărurilor sau prin degustarea diverselor ingrediente, ei învață să aprecieze bogăția gastronomică a țării lor și să își dezvolte gustul pentru autenticitate.

A consemnat Maura ANGHEL

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Nicolae Balcescu, cu sediul in sat Nicolae Balcescu, comuna Nicolae Balcescu, Str. Eroilor nr. 380, judetul Bacau, telefon 0234.214.071, fax 0234.214.016, e-mail: registratura@primaria-nicolae-balcescu.ro, cod fiscal 4353234. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: -spatiu cu suprafata de 10,95 mp, in vederea desfasurarii activitatii cabinet de oftalmologie si optica medicala, situat in imobilul Dispensar Uman din satul Nicolae Balcescu, Str. Eroilor nr. 8, avand nr. cadastral 61861, CF 61861, apartinand domeniului public al Comunei Nicolae Balcescu, conform caietului de sarcini, H.C.L. Nicolae Balcescu nr. 31/11.03.2024 si temeiului legal O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: La cerere, de la sediul institutiei, Compartiment Relatii cu Publicul si Arhiva. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Relatii cu Publicul si Arhiva din cadrul Comunei Nicolae Balcescu, sat Nicolae Balcescu, comuna Nicolae Balcescu, Str.Eroilor nr.380, judetul Bacau. 3.3.Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G.nr.57/2019 privind Codul administrativ: 30 Lei/exemplar, se achita numerar sau prin OP la Compartimentul Impozite si Taxe din cadrul Comunei Nicolae Balcescu. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 06.06.2024, ora 13.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1.Data-limita de depunere a ofertelor: 14.06.2024, ora 13.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Nicolae Balcescu, sat Nicolae Balcescu, comuna Nicolae Balcescu, Str. Eroilor nr. 380, judetul Bacau, Compartiment Relatii cu Publicul si Arhiva. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Se depun intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 17.06.2024, ora 10.00, Comuna Nicolae Balcescu, sat Nicolae Balcescu, comuna Nicolae Balcescu, Str. Eroilor nr. 380, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia a II-a civila si de contencios administrativ si fiscal a Tribunalului Bacau, municipiul Bacau, Str. Stefan cel Mare nr. 4, judetul Bacau, telefon 0234.514.419, fax 0234.525.211, e-mail: tr-bacau-reg2@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 16.05.2024.
1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Orasul Negresti, cu sediul in orasul Negresti, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui, telefon/fax 0235/457.679, e-mail: inforpnegresti@gmail.com, cod fiscal 13407333. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: Teren intravilan in suprafata de 35 mp, situat in orasul Negresti, Str. Decebal nr. 5, ce apartine domeniului public al Orasului Negresti, judetul Vaslui, identificat prin Cartea Funciara Nr. 73695 Negresti, Nr. Cadastral 73695, conform H.C.L. Orasul Negresti nr. 49/28.05.2024 si temeiul legal O.U.G. nr. 57/03.07.2019 privind Codul Administrativ, pentru realizarea unei constructii provizorii in vederea desfasurarii de activitati conexe serviciilor medicale referitoare la sanatatea umana. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei, Serviciul Juridic. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Serviciul Juridic, din cadrul Orasului Negresti, Negresti, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: 50 Lei/exemplar, se achita cu numerar la Casieria Serviciului Impozite si Taxe Locale din cadrul Orasului Negresti. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 12.06.2024, ora 14.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 20.06.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Compartimentul Registratura, Orasul Negresti, Negresti, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 21.06.2024, ora 11.00, Orasul Negresti, Negresti, Sala Mare, parter, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon/fax 0235/311.582, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 29.05.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Orasul Negresti, cu sediul in orasul Negresti, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui, telefon/fax 0235/457.679, e-mail: inforpnegresti@gmail.com, cod fiscal 13407333. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: -Spatiu in suprafata de 21,9 mp, situat in orasul Negresti, Str. Unirii, Bl. E2, Sc. C, Parter, judetul Vaslui, ce apartine domeniului privat al Orasului Negresti, judetul Vaslui, identificat prin Carte Funciara Nr. 70102-C1-U74, Nr. Cadastral 70102-C2-U74, conform H.C.L. Orasul Negresti nr. 48/28.05.2024 si temeiul legal O.U.G. nr. 57/03.07.2019 privind Codul Administrativ, pentru desfasurarea de activitati de coafura si alte activitati de infrumusetare. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: Se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei, Serviciul Juridic. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Serviciul Juridic, din cadrul Orasului Negresti, orasul Negresti, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, se achita cu numerar la Serviciul Impozite si Taxe Locale din cadrul Orasului Negresti. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 12.06.2024, ora 14.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 20.06.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Orasul Negresti, Compartimentul Registratura, orasul Negresti, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 21.06.2024, ora 10.00, Orasul Negresti, orasul Negresti, Sala Mare, Parter, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui. 6.Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon/fax 0235/311.582, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 29.05.2024.
„Vinul este o artă complexă”
16/05/2024 12:20

Oenologia, stiinta si arta vinului, ocupă un loc special in cultura umană, fiind mai mult decat o simplă activitate de producere si consum a băuturilor. Este o lume complexă si fascinantă care impleteste ...

„Un proiect de suflet e cel al cărui spațiu sau siluetă îți declanșează emoția încă de la prima schiță”
15/05/2024 13:29

- Ce v-a inspirat să deveniti arhitect si cum a influentat acest lucru stilul dvs. arhitectural? - De-a lungul anilor si in special in copilărie, am avut parte de experiente senzoriale si interactiuni umane ...

„Când ajung să mă contacteze, oamenii sunt prizonierii unei singure povești pe care o mai pot spune despre viața lor, cea a neputinței”
14/05/2024 20:47

- Cum ai decis să urmezi cariera in psihologie? Au existat evenimente sau experiente particulare care te-au condus către această cale? - Am absolvit un liceu cu profil foarte real (matematică-fizică), chi ...

„Grăsimea îți face viața mizerabilă, ți-o otrăvește. E ca o molie care îți stă pe suflet și ți-l roade”
13/05/2024 09:15

- Doamnă doctor Mihaela Bilic, din perspectiva nutritionistului, care sunt cauzele principale ale obezitătii? Mancăm prea mult, alegem eronat alimentele, le combinăm  gresit, mancăm la intervale prost ...

„Genul nu dictează capacitățile intelectuale și nu ar trebui să fie o barieră de care femeile să se lovească în alegerea unei cariere”
26/04/2024 17:53

„Fiecare proiect este o experientă unică si m-a ajutat să cresc si să mă dezvolt atat profesional, cat si personal. În ceea ce priveste cel mai inspirat proiect, imi este aproape imposibil să ...

„Bucuria de a vedea cum un proiect își găsește loc în sufletul și în viețile oamenilor mă motivează să mă implic cu dăruire în ceea ce fac”
26/04/2024 16:29

„Fiecare proiect este o experientă unică si m-a ajutat să cresc si să mă dezvolt atat profesional, cat si personal. În ceea ce priveste cel mai inspirat proiect, imi este aproape imposibil să ...

  „E doar o poveste faptul că suntem diferiți acasă față de mediul de business. Suntem aceleasi persoane, cu aceleași emoții, valori, credințe”
26/04/2024 15:48

- Cum faceti diferenta dintre psihoterapie si coaching in ceea ce priveste abordările si metodele utilizate? - Cred că cea mai bună metaforă este icebergul. Ceea ce se intamplă in coaching este varful ais ...

„Singura realitate este ziua de astăzi. Viitorul depinde de ce creezi tu, acum”
26/04/2024 15:40

Un şoc emoţional, un stres puternic sau pur simplu o supărare aparent minoră care nu e decat picătura care a umplut paharul şi indarjirea de a sta in cea stare, de a o permanentiza ca manifestare, pot fi ...

„ Afecțiunile pielii, mai ales cele cronice, trebuie controlate pe termen lung și de foarte multe ori pentru toată viața, ceea ce îi sperie pe pacienți”
26/04/2024 14:33

Afectiunile dermatologice sunt extrem de diverse si pot varia de la conditii usoare si temporare pană la probleme cronice si debilitante. În ciuda diversitătii lor, există cateva afectiuni care sunt in ...

„Noi, oamenii, avem trei vieți: viața cu sine, viața cu ceilalți și viața cu munca”
13/04/2024 11:48

În ritmul haotic al vietii moderne, grija de sine devine adesea o prioritate neglijată. Cu toate acestea, este esential să intelegem că a avea grijă de noi nu este un lux, ci o necesitate pentru o via ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei