„Iașul e infinit…”

1interviu1
1interviu2
1interviu3

Dimensiune font:

| 27-03-2024 06:33

 * dialog cu Irina Tacu, ghid de turism la Travel Blitzz, vicepreședintele Asociației „Iași – Artă, Cultură și Patrimoniu”

 - Un traducător, filosof și pasionat de turism. Cum au apărut cele trei direcții în viața dvs.?

- Cele trei direcții au fost întotdeauna convergente. În clasificarea ocupațiilor din România există, astăzi, o grupă care întrunește filosofii, istoricii și specialiștii în științe politice. Dacă ar fi să încadrez undeva studiile mele universitare, ar fi în această categorie, deși la momentul finalizării acestora, conform legislației, eram doar un „absolvent de Științe Politice”, în cadrul Facultății de Filosofie, adică a unei specializări noi în România, dar extrem de captivante. Încă de atunci mi-am dat seama că din tot ceea ce studiasem, cel mai aproape mă simțeam de domeniul comunicării politice. Prin urmare nu sunt traducător de profesie, însă organizez activitatea propriului birou de traduceri.

Cât despre turism, interesul în organizarea de evenimente, în stabilirea unui program de vizite, în alegerea unor obiective de vizitat, a apărut din perioada în care am fost consilier relații internaționale, în cadrul unei instituții publice. De fapt acolo am făcut un pic din toate cele trei: traduceri și interpretariat, comunicare politică, dar și turism.

- Travel Blitzz. Care este povestea din spatele călătoriilor?

- Travel Blitzz a fost și este încă un proiect de familie. Eu sunt de fapt purtătoarea de cuvânt a unei echipe discrete, dar care mă sprijină și mă ajută în toate proiectele. Alături de Andreea și Andrei, am imaginat și pus în practică, acum 7 ani, un proiect numit: „Turist în orașul meu”. A fost începutul unei călătorii în Iașul de odinioară, boem, romantic, dar și zbuciumat și greu încercat. Continuăm această călătorie în care descoperim în permanență aspecte noi și interesante, pe care le transmitem mai departe.

Anul trecut, am pus bazele Asociației „Iași – Artă, Cultură și Patrimoniu”, asociație care își propune promovarea și valorificarea patrimoniului local. În cadrul unuia dintre proiectele noastre, am organizat zece tururi pietonale gratuite pentru ieșeni, pe tematici diferite și astfel am reușit să lărgim comunitatea aceasta de oameni iubitori și pasionați de Iași, care ne însoțește la fiecare tur. De fapt, ei, oaspeții noștri, sunt cei care ne încurajează, ne susțin și ne motivează să continuăm în demersul nostru.

- Care sunt cele mai puțin cunoscute atracții turistice din Iași pe care le puteți include într-un pachet turistic inedit?

- Cu siguranță Iașul are locuri care nu sunt turistice, dar care pot fi extrem de atractive, oferind experiențe autentice, surprinzătoare și emoționale. Cimitirele,  Eternitatea, armenesc și evreiesc, prin numărul mare de personalități înhumate, prin arhitectura funerară deosebită, prin poveștile și legendele țesute în jurul lor, pot genera experiențe neobișnuite și unice. Un circuit în aceste locuri ale memoriei ar putea constitui un astfel de traseu -- „Iașul în Eternitate”.  Interesante cu siguranță sunt și hrubele orașului, tunelele subterane care legau odinioară diferite zone din oraș. Am certitudinea că un astfel de traseu, în care explorarea din subteran să fie combinată, de exemplu, cu o degustare de vin și cu povestea acestor locuri, ar putea să se transforme într-un traseu de succes: „Iașul de sub Iași”.

Prin ceea ce fac, îmi exprim, într-un mod sau altul, iubirea față de Iași, iar iubirea nu poate naște decât lucruri frumoase

- Cum vă asigurați că experiențele oferite în tururile dvs. inedite aduc o perspectivă autentică asupra culturii și tradițiilor locale din Iași?

- Unul dintre cele mai importante ingrediente ale unui tur reușit este atenta și minuțioasa documentare. Următoarea etapă este structurarea acesteia, extragerea informațiilor relevante și bineînțeles a celor de interes. Nu poți menține atenția unui grup timp de două-trei ore doar cu informații strict de natură istorică, ci este nevoie de mult mai mult. Le propun o întoarcere în timp prin fotografii și încerc să le adun pe cele mai expresive sau mai puțin cunoscute, prin intermediul muzicii, interviurilor, și ascultăm împreună înregistrări ale vocilor sau creațiilor diferitelor personalități, și deodată imaginea se corelează cu o voce de multe ori surprinzătoare, sau le recit din poeții ieșeni. Toate elementele adunate aduc emoție, uimire, curiozitate, dorință de a afla mai multe lucruri decât cele deja spuse și în final bucuria de a descoperi de fapt ce moștenire culturală impresionantă avem și cât de important este să o păstrăm, să o facem cunoscută, dar și să o dăm mai departe. Cred că pasiunea pentru ceea ce facem, în general, este esențială și se pare că cei care mă însoțesc simt acest lucru. Apoi, prin ceea ce fac, îmi exprim, într-un mod sau altul, iubirea față de Iași, iar iubirea nu poate naște decât lucruri frumoase.

- Ce activități sau evenimente unice în zona Iașului puteți integra în programele dumneavoastră turistice pentru a oferi o experiență memorabilă?

- Dacă timpul ar fi mai prietenos cu mine, m-aș gândi să îmbin poveștile unui tur ghidat cu activități conexe. Spre exemplu, îmi imaginez că am putea încheia un tur ghidat în zona aerodromului sau pe una dintre colinele Iașului și să avem parte apoi de un zbor cu un avion ușor, un planor sau o parapantă, peste zona explorată anterior la pas. Sau poate am putea, în mijlocul unui tur ghidat prin zona centrală, să intrăm în Teatru la cub unde să asistăm la repetițiile unei piese.

De fapt, aș putea spune că am încercat ceva asemănător în 2023, dar și anul acesta, în luna februarie, atunci când alături de alți povestitori ai Iașului am organizat, cu ocazia Zilei Internaționale a Ghidului de Turism, evenimentul „Părtași la Iași”. A fost un tur ghidat în care prezentările obiectivelor au alternat cu momente artistice la pian sau susținute de artiști lirici, precum și o demonstrație de jocuri de lumini de scenă și degustare de vin la final. Toate acestea pe parcursul a cinci ore memorabile.

- Care sunt cele mai interesante excursii de o zi din Iași pe care le puteți organiza pentru a explora împrejurimile și a oferi o perspectivă mai amplă asupra regiunii?

- Dacă ar fi pe viitor să organizez astfel de excursii m-aș duce cu siguranță în satele din jurul Iașului, acolo unde viața are un alt ritm și unde pe timpuri marile familii boierești își aveau conacele, parte dintre acestea stând și astăzi mărturie. Experiența ar putea fi completată de vizite la vechile mănăstiri și biserici, sau participarea la evenimente locale sau târguri de produse tradiționale. Din fericire, avem specialiști care lucrează la identificarea celor mai interesante obiective din județ și care, pe viitor, se vor transforma în trasee turistice -- Destination Iași sau Iasi.Travel.

Tururile reprezintă și un cadru de socializare pentru cei cu interese și pasiuni comune

- Cum integrați elemente de storytelling și tradiții locale în cadrul tururilor dvs. inedite pentru a captiva și educa turiștii despre istoria și cultura Iașului?

- Aș vrea să clarific faptul că activitatea mea presupune două tipuri de tururi ghidate: cele pe care le organizez pentru ieșeni, prin care îi provoc să iasă din rutina zilnică, îi invit la o plimbare în locuri extrem de cunoscute și frecventate, dar a căror istorie le este necunoscută, și cele pe care organizez la cerere, pentru turiștii din alte localități, cărora le ofer experiența unui prim contact cu Iașul sau posibilitatea de a-l descoperi și altfel.

În cazul tururilor pentru ieșeni, e nevoie de o informație bine documentată, care să le stârnească curiozitatea și să-i provoace la descoperirea în profunzime a orașului, cu istoria și tradițiile lui.

În cazul plimbărilor cu turiști, răspunderea e mare, nu mai sunt doar un ghid, sunt omul care transmite un mesaj, creează o imagine a orașului, lasă o amintire sau chiar te convinge să revii. Și mare îmi este satisfacția când îi regăsesc peste timp din nou la Iași, însoțiți de prieteni și rude, încântați să-i aducă într-un loc surprinzător. Lor nu le prezint doar obiectivele, ci le fac recomandări de locuri și experiențe pe care le pot încerca în Iași.

- Cum vă adaptați tururile dvs. inedite pentru a răspunde cerințelor și preferințelor diverse ale turiștilor, inclusiv familiilor, cuplurilor și grupurilor de prieteni?

- Tururile reprezintă și un cadru de socializare pentru cei cu interese și pasiuni comune și îmi fac mare plăcere discuțiile care apar spontan între cei prezenți, pe parcursul turului sau la final. Astfel le pot descoperi interesele și se nasc idei noi, ce pot fi puse în practică în viitor.

Pentru cei care solicită serviciile mele de ghid de turism, discuția inițială este esențială pentru identificarea dorințelor și așteptărilor participanților la tur; îmi oferă informațiile care stau la baza propunerii ulterioare a traseului, care să corespundă și intereselor acestora dar să se și încadreze în timpul pe care îl au la dispoziție. Deși temele îmi sunt făcute, sunt mereu atentă la cei ce mă însoțesc, îi simt când e cazul să insist asupra unor aspecte sau dimpotrivă, să sar peste unele detalii, simt când e momentul de o scurtă pauză sau poate de o legendă urbană, când au nevoie de puțină odihnă pe o bancă, acolo unde eventual le povestesc ce personalitate prefera plimbarea în zona respectivă. Se creează o conexiune, se face un schimb de energii, iar acest lucru vine spontan.

- Care sunt tururile la care visați și unde să aibă loc?

- Tot ce visez, pun în practică, iar ideile sunt din ce în ce mai multe și diverse. Iașul e infinit… În primul rând, de anul acesta am introdus tururile tematice în Cimitirul Eternitatea, dedicate artiștilor, medicilor, profesorilor și oamenilor de știință, eroilor, familiilor boierești, oamenilor politici, personalităților locale. Pentru fiecare astfel de categorie voi organiza câte un tur distinct. De asemenea, curând voi organiza turul cartierul Tătărași, în care vom vizita locuri neexplorate sau insuficient explorate până acum, cum ar fi Capela Sf. Treime sau Cimitirul Armenesc. Vom ajunge și în alte cartiere și pe alte străduțe ale orașului. Îmi mai doresc un tur al pelerinului și unul al minorităților locale. Iubirile celebre care s-au trăit la Iași sau Femeile remarcabile ale Iașului fac și ele parte din lista de tururi.

Mi-am propus ca anul acesta să realizez câte două tururi lunar, fără ca ele să se repete pe tot parcursul anului. Și mai presus de toate mă simt binecuvântată că Iașul îmi este casă și că pot fi una dintre vocile care readuce orașul vechi în atenția tuturor.

- Care a fost turul cel mai interesant de până acum pe care l-ați trăit dvs. ca și turist? Dar cel organizat ca ghid?

- Pe unde călătoresc, caut străduțele lăturalnice sau satele pierdute între marile orașe. Viața acolo curge altfel, dar e atât de pitorească. Cât despre tururile pe care le organizez, ca un pictor care nu poate alege între operele sale sau un actor care își iubește toate rolurile, deși diferite, și mie îmi este greu să fac o alegere. Unul însă, atipic, care mi-a rămas în minte prin doza mare de emoție pe care mi-a adus-o, a fost cel alături de persoanele cu deficiențe de vedere din Iași. Iașul nu a mai fost văzut, ci doar povestit și simțit. A ieșit o plimbare memorabilă.

 A consemnat Maura ANGHEL

 

Unul dintre cele mai importante ingrediente ale unui tur reușit este atenta și minuțioasa documentare. Următoarea etapă este structurarea acesteia, extragerea informațiilor relevante și bineînțeles a celor de interes. Nu poți menține atenția unui grup timp de două-trei ore doar cu informații strict de natură istorică, ci este nevoie de mult mai mult. Le propun o întoarcere în timp prin fotografii și încerc să le adun pe cele mai expresive sau mai puțin cunoscute, prin intermediul muzicii, interviurilor, și ascultăm împreună înregistrări ale vocilor sau creațiilor diferitelor personalități, și deodată imaginea se corelează cu o voce de multe ori surprinzătoare, sau le recit din poeții ieșeni” - Irina Tacu

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:06

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
„Frumosul vine din oameni, iar copiii sunt și ei niște oameni mici, pe care noi ne străduim să-i facem mari”
27/04/2024 10:53

  „Frumosul vine din oameni, iar copiii sunt niste oameni mici pe care noi ne străduim să-i facem mari” * dialog cu Daniela Anghelescu, profesor de Limba si literatura romană la Liceul Teo ...

Pelerinaje de Florii în județele Moldovei
27/04/2024 10:43

In această zi, vor avea loc mai multe pelerinaje organizate in Arhiepiscopia Iaşilor cu prilejul sărbătorii Floriilor. Astfel, la Piatra Neamţ va avea loc pelerinajul Fiul lui Dumnezeu – Izvorul Vietii. ...

La Iași, tradiționalul Pelerinaj de Florii va începe astăzi, de la ora 15, la Biserica Bărboi
27/04/2024 10:26

Purtătorul de cuvant al arhiepiscopiei Iasului, Lucian Apopei, a precizat că cei 60 de slujitori ai sfintelor altare vor străbate, ca si in anii precedenti, traseul Biserica „Sfintii Petru si Pavel” – ...

BCU Iași: Stagiu de formare profesională în Oslo și activități de mentorat pentru angajați
27/04/2024 10:09

În luna aprilie, Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu” (BCU Iasi) si Asociatia Ready to Open Intercultural Spaces (ROIS) au derulat activităti cu profil international prevăzute ...

BCU Iași încheie lucrările și activitățile prevăzute în proiectul RO-CULTURA
27/04/2024 09:57

Luni, 29 aprilie, Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu” (BCU Iasi) si Asociatia Ready to Open Intercultural Spaces (ROIS) ii invită la Palatul Fundatiei Universitare „Regele Fer ...

Numărul autorizațiilor de construire, în creștere la Iași
27/04/2024 09:48

În luna februarie, in judetul Iasi s-au eliberat 161 autorizatii de construire pentru clădiri rezidentiale, cu 75,0% mai mult comparativ cu luna anterioară si cu 10,3% mai multe fată de luna corespun ...

Sânge pe șoselele din România! Accident mortal la Suceava: doi tineri au decedat, după ce au intrat într-un podeț
27/04/2024 09:28

Doi bărbati au murit după ce, in noaptea de vineri spre sambătă, au intrat cu un motoscuter intr-un podet intr-un sat din judetul Suceava. Potrivit ISU Suceava, echipajele au intervenit in cursul noptii la ...

Investiții de 4,7 milioane de euro pentru modernizarea rețelei de gaze a Iașului
27/04/2024 08:59

În acest an, in judetul Iasi sunt planificate opt proiecte de investitii in distributia de gaze naturale, cu o valoare de circa 23 milioane de lei, respectiv 4,7 milioane de euro, lucrările vizand modern ...

Coadă la pește!
27/04/2024 08:32

* pretul pentru un kilogram de crap este de 30 de lei, in timp ce novacul, fitofagul si carasul se vand cu 15 lei pe kilogram La magazinele cu peste proaspăt si pescarii e forfotă mare. Iesenii vor peste pro ...

Turiștii care vizitează Iașul, dornici să-și prelungească durata șederii
27/04/2024 08:12

Sosirile in structurile de primire turistică cu functiuni de cazare din judetul Iasi au inregistrat o scǎdere cu 3,4% in luna februarie, iar innoptările o creştere cu 1,8%. fată de aceeasi lună a anului t ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei