Locul unde se află certificatele de naștere ale celor mai mari genii ale României. Cum pot fi văzute și studiate

14._11zon

Dimensiune font:

| 09-03-2024 00:27

În Arhivele Naționale ale Statului din Botoșani se află o adevărată comoară documentară. Este vorba despre certificatele de naștere sau de botez ale celor mai importante genii ale României din aproape toate domeniile. Între ele, actele de naștere și de botez ale lui Eminescu, Antipa sau Enescu.

Nu gasesc

Certificatul de naștere al lui Mihai Eminescu FOTO Cosmin Zamfirache

Botoșani este județul din România cu cele mai multe genii născute pe meleagurile sale. Zeci de personalități din toate domeniile, de la literatură și muzică până la inginerie și biologie au văzut lumina zilei în diferite localități de pe teritoriul de astăzi al acestui județ. Cei mai cunoscuți sunt Mihai Eminescu, George Enescu, Ștefan Luchian, Nicolae Iorga, Grigore Antipa, Elie Radu, Octav Onicescu și Octav Băncilă.

Nu gasesc

George Enescu, certificat de naștere FOTO Cosmin Zamfirache

Tocmai de aceea, în Arhivele Naționale ale Statului, filiala Botoșani, se păstrează documente cu o valoare inestimabilă pentru istoria națională: certificatele de naștere ale marilor personalități născute la Botoșani. S-au păstrat mare parte dintre ele și majoritatea sunt sub forma unor însemnări în registre bisericești și de stare civilă, având și mențiuni importante privind familia și locul în care s-au născut toate aceste mari personalități.

Nu gasesc

Nicolae Iorga

Mini-biografii, în original, ale marilor genii ale României

În depozitele Arhivelor Statului de la Botoșani, o clădire situată pe Strada Colonel Victor Tomoroveanu, sunt păstrate numeroase documente totodată valoroase din punct de vedere al cercetării, dar și inedite. Printre acestea și actele doveditoare privind naștere celor mai importante personalități din România, născute în județul Botoșani.

Nu gasesc

Grigore Antipa

Șeful serviciului Arhivelor Naționale de la Botoșani spune că nașterea și botezul acestor personalități sunt consemnate în câteva registre, fie bisericești, fie laice, ale primăriilor, păstrate în original.

„În depozitele Arhivelor din Botoșani se găsesc registrele mitricale. Registrele mitricale sunt actele întocmite de parohii, după Regulamentele Organice (n.red.1831-1832). Practic, în aceste registre preoții treceau datele de naștere, căsătorie sau deces. Activitatea mergea greu fiindcă preoții nu aveau experiența necesară întocmirii acestor acte. După 1864, odată cu Codul Civil, se schimbă totul. Registrele mitricale sunt înlocuite de documentele de stare civilă, laice, completate de către administrațiile locale. Aici, la Botoșani, avem registrele mitricale, originale, cu datele de naștere și de botez ale lui Mihai Eminesuc, dar și actele de naștere ale lui Iorga, Băncilă, Onicescu, Antipa, Enescu, Luchian și alții”, spune Rodica Crăcană.

Nu gasesc

Dimitrie Pompeiu

Tot la Arhivele Statului din Botoșani se păstrează și documente de deces ale părinților lui Eminescu, de exemplu, dar și ale altor personalități. Specialistul botoșănean adaugă că aceste registre mitricale sau acte de stare civilă sunt adevărate biografii pe scurt, în condițiile în care preoții treceau de obicei multe detalii privind familia în care se năștea copilul.

„Sunt niște mini-biografii pentru că într-un act de naștere găsim informații foarte importante privind începutul vieții unei persoane, de la data și locul nașterii și până la numele, vârsta și meseria părinților”, adaugă Rodica Crăcană.

”Botoșani, a avut mereu acel ceva”

Aceste mari personalități ale României s-au născut la Botoșani în perioada cuprinsă între mijlocul secolului al XIX-lea și primul sfert al secolului XX. Mihai Eminescu s-a născut în 1850, George Enescu în 1881, Grigore Antipa în 1867, Nicolae Iorga în 1871, Ștefan Luchian în 1868, Octav Onicescu în 1892, Elie Radu în 1853.

Nu gasesc

Ștefan Luchian

Interesant este faptul că toate aceste mari personalități, în afară de Enescu, născut la Liveni, au văzut lumina zilei în târguri cosmpolite, multietnice și prospere ale vremii. Majoritatea sunt din târgul Botoșaniului, astăzi municipiul reședință de județ.

„La un moment dat, la Botoşani a fost o adevărată «invazie» de genialitate. Începând cu secolul al XIX-lea şi până la mijlocul secolulului al XX-lea s-au născut, au crescut şi chiar au învăţat carte o mulţime de personalităţi extrem de importante“, spune istoricul botoşănean Dănuţ Huţu, şeful Direcţiei de Cultură Botoşani.

O explicație ar fi acel mediu cultural, economic multi-etnic al Botoșaniului din secolul al XIX-lea, care a creat condițiile de dezvoltare a unor personalități deosebite. Aproape toate personalitățile născute la Botoșani erau din familii burgheze de arendași, moșieri, administratori de moșii, avocați sau militari, oameni care le puteau oferi copiilor lor o educație timpurie adecvată, orășănească, în pas cu vremurile.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

04:39

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Parsifal, arhetipul cavalerului
09/05/2024 16:42

  Muzeul Stiintei si Tehnicii „Stefan Procopiu” din cadrul Complexului Muzeal National „Moldova” Iasi, in parteneriat cu Asociatia „Noua Acropolă” - Filiala Iasi, invi ...

Pregătiri pentru Titularizare. Sunt disponibile aproape 2.800 de posturi
09/05/2024 15:35

Sunt 2.677 de posturi disponibile in invătămantul preuniversitar iesean pentru anul scolar 2024-2025 care pot fi ocupate prin examenul de Titularizare. Însă, mai putin de 10% dintre acestea pot fi ocup ...

Primarul unei comune din Botoșani, singurul candidat la Primărie
09/05/2024 15:12

Situatie inedită in judeţul Botoşani, unde primarul unei comune este singurul candidat la Primărie la alegerile locale din 9 iunie. Primarul comunei Hănesti, Costel Matei, este singurul care şi-a depus ...

Turneul SoNoRo Conac ajunge în Casa Balș
09/05/2024 13:51

Turneul SoNoRo Conac ajunge in Casa Bals din Iasi pentru un concert care va avea loc luni, 20 mai 2024, de la ora 19:00. Concertul va fi sustinut de muzicienii Răzvan Popovici (violă), Ioan-Dragos Dimitriu (p ...

Regina Maria și Iașul. Strălucirea unei legături regale
09/05/2024 12:01

  De cateva zile, Palatul Braunstein sclipeste intr-o lumină blandă, care pare să străbată din timpuri demult apuse. Zidurile sale, păstrătoare de taine vechi, apără cu grijă o bijuterie car ...

A fost semnalată prezența viperelor pe dealurile dintre Tomești și Păun!
09/05/2024 09:49

* potrivit activistilor de mediu de la Asociatia „Codrii Iasului”, in această primăvară, tot mai multi drumeti au semnalat prezenta unui sarpe care, desi nu este considerat ca fiind unul veninos, ...

Activitate intensă pe șantierul Autostrăzii Moldovei
09/05/2024 09:34

* termenul de finalizare a lucrărilor pe tronsonul Mircesti - Pascani este de 30 de luni, ceea ce inseamnă că iesenii vor putea circula pe autostradă, in judet, cel mai devreme la finalul anului 2026 * valo ...

Bogdan Ota va lansa un nou album la Iași
09/05/2024 09:10

  Pianistul si compozitorul Bogdan Ota este artistul roman cu una din cele mai spectaculoase evolutii nationale si internationale. Un nume sonor in industria muzicală contemporană, el a vandut peste ...

Circulația pe strada Arcu, închisă timp de trei zile
09/05/2024 09:10

În perioada de 8 - 10 mai, intre orele 22 si 6, circulatia autovehiculelor pe str. Arcu, pe  tronsonul cuprins de la intersectia cu străzile Gavriil Muzicescu si Gandu, pană la intersectia cu str. ...

Finanțare pentru proiectele zonei rurale
09/05/2024 08:59

Consiliul Judeţean a deschis apelul de proiecte pentru cea de-a treia ediţie a Programului Judeţean de Dezvoltare Economico-Socială (PJES), prin care primăriile pot primi finanţare pentru construirea şi ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei