Țara Fagilor, Catedrala de lemn a Bucovinei

tara fagilor

Dimensiune font:

| 08-05-2024 10:44

 Învăluită în mister și splendoare, rezervația Codrii Seculari de la Slătioara este un sanctuar natural de o frumusețe rară, fiind recunoscută ca parte a Patrimoniului Mondial UNESCO * supranumită adesea „Catedrala de lemn a Bucovinei”, această oază de verdețe se întinde generoasă în inima Bucovinei, străjuind poalele mașive Rarău și Giumalău * aflată printre cele mai mari și mai bine conservate păduri virgine de fag și rășinoase din Europa, rezervația de la Slătioara este întrecută în vechime doar de un codru de rășinoase din Germania

Giganții verzi, martori ai secolelor, domină peisajul,turiștii fiind încântați de molizi care se înalță până la 60 de metri, brazii maiestuoși de peste 50 de metri și fagii robuști, care cresc la altitudini de 1.350 de metri, departe de arealul lor natural.

Descoperită în detaliu în secolul al XIX-lea de cercetători austrieci, pe când Bucovina era încă sub stăpânirea Imperiului Habsburgic (1775 – 1918), această zonă a făcut obiectul unor prime inițiative de protecție la începutul anilor 1900 grație Fondului Bisericesc Ortodox din Bucovina. În 1941, rezervația a primit un statut juridic clar, iar din 2000 a fost inclusă în Situl Natura 2000, sub protecția rezervației Rarău-Giumalău.

De altfel, Bucovina este cunoscută drept Țara Fagilor, un loc unde natura își dezvăluie măreția în fiecare arbore, în fiecare lumină tremurătoare care se strecoară printre frunze.

Povestea fagilor

Pentru a înțelege cu adevărat Bucovina și măreția ei, trebuie să privim în primul rând spre fag, arborele emblematic care își păstrează tăria și noblețea în adâncul acestor păduri seculare. Fagul este mai mult decât o simplă specie arbore, el este un simbol al rezistenței și al nobleței naturii. Cu trunchiul său masiv și frunzele sale caracteristice, fagul a devenit emblema locurilor sălbatice și neatinse.

În mitologia locală, fagul este adesea asociat cu forța și cu înțelepciunea. Se spune că în umbra lui s-au născut povești și legende, iar strămoșii noștri găseau adăpost și înțelepciune în umbra sa liniștitoare. Astăzi, fagul rămâne un simbol al stabilității și al puterii naturii, amintindu-ne de legătura noastră strânsă cu mediul înconjurător și de responsabilitatea noastră de a-l proteja.

Lemnul extras din pădurile de fagi nu este doar un simplu material de construcție sau de foc, ci un simbol al tradiției și al măiestriei meșteșugărești. De-a lungul secolelor, localnicii au folosit lemnul de fag în construcția caselor, a bisericilor și a altor structuri, iar acest lucru a lăsat o amprentă durabilă în peisajul cultural al regiunii.

Folosirea lemnului nu este doar o necesitate practică, ci și o expresie a identității și a tradițiilor locale. Meșterii lemnului transformă bucăți masive de lemn în opere de artă, sculptându-le și dându-le viață în forme unice și frumoase. În fiecare ciocănitură a daltelor lor se află o poveste, o tradiție transmisă din generație în generație, o conexiune profundă cu pământul și cu natura.

Gardienii tăcuți ai biodiversității

Pădurile de fagi din Bucovina nu sunt doar locuri de frumusețe și recreere, ci și ecosisteme vitale pentru sănătatea și echilibrul planetei noastre. Aceste păduri sunt case pentru o diversitate incredibilă de plante și animale, de la cerbi și mistreți, la ciuperci și ierburi rare. Ele reglează clima, filtrează apa și protejează solul împotriva eroziunii, contribuind în mod crucial la bunăstarea și sustenabilitatea ecosistemelor locale și globale.

Mai mult decât atât, pădurile de fagi sunt gardienii tăcuți ai biodiversității, menținând echilibrul delicat între om și natură. Ele sunt sursa de aer curat și de resurse naturale, iar protejarea lor este o responsabilitate pe care o purtăm cu toții. Într-o lume în care presiunea asupra resurselor naturale este din ce în ce mai mare, păstrarea și protejarea pădurilor de fagi devine o prioritate vitală pentru viitorul nostru comun.

Explorând Bucovina și frumusețea ei unică, ne dăm seama că suntem parte a unui întreg mai mare, a unei povești care se desfășoară de-a lungul mileniilor. În umbra falnică a fagilor, ne conectăm cu tărâmurile noastre interioare, descoperind înțelepciunea și frumusețea unei naturi care ne învață să prețuim și să respectăm fiecare ființă vie.

Bucovina, Țara Fagilor, rămâne un loc sacru, un colț de rai în care timpul pare să se fi oprit. Aici, sub cerul senin și în mijlocul pădurilor de fagi, găsim liniștea și armonia de care avem atâta nevoie într-o lume mereu în mișcare. În fiecare frunză care tremură în vânt, în fiecare răsărit de soare care luminează crestele munților, găsim o învățătură despre frumusețea și măreția naturii, o poveste ce ne amintește că suntem parte dintr-o lume mai mare, mai veche și mai frumoasă decât ne putem închipui vreodată.

Maura ANGHEL

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:26

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
„Încrederea joacă un rol important în orice afacere te implici”
19/05/2024 16:44

 În era contemporană, caracterizată de o competitivitate accentuată si de o piată globalizată, afacerile de servicii pentru clienti (customer services) au devenit un pilon esential pentru succes ...

„Fiți egoiste cu voi. Puneți-vă pe primul loc”
19/05/2024 16:18

„Împreună ne este mai bine” a fost unul din mesajele primei conferinte a Clubului Inner Wheel Iasi si care a reunit aproximativ 200 de doamne in spatiul generos al Hotelului Traian. Înt ...

Ciolacu, la Iași: „Ştiţi că eu am mai vândut şi Ardealul!”
19/05/2024 09:14

Marcel Ciolacu a venit la Iaşi cu răspunsul pregătit pentru eventualitatea in care va fi intrebat de ziarişti despre gafa făcută cu Buzăul şi Moldova. Mai mult dec\t atat, şi-a cerut incă o dată scuz ...

Operaţie inedită de reconstrucţie mamară, realizată la Iași de medici români şi americani
19/05/2024 08:06

Specialistii de peste Ocean au intrat in sala de operatie impreună cu medicii din Iasi. Interventia de reconstructie a sanilor a durat mai bine de zece ore si a fost un real succes, transmit reprezentantii Ins ...

S-a finalizat ancheta privind drona din Ucraina prăbușită în Botoşani
18/05/2024 14:23

Ministerului Apărării Naţionale (MApN) a anunţat, joi, că un aparat de zbor fără pilot a fost găsit, in februarie, in judeţul Botoşani. Acesta era de provenienţă civilă şi nu avea armament şi nic ...

Primar din Suceava, internat în spital cu arsuri grave, în urma exploziei unui cazan de țuică
18/05/2024 13:50

Primarul din orasul sucevean Frasin, Marinel Bălan, si incă o persoană au ajuns la spital cu arsuri după explozia unei instalatii artizanale de tuică. Incidentul s-a petrecut miercuri, 15 mai 2024, in gosp ...

Mafia detergenților. Polițiștii au confiscat o cantitate uriașă de produse contrafăcute la Suceava
18/05/2024 13:43

Poliţiştii suceveni au ridicat, in urma unor controale, peste o tonă de detergent de vase şi detergent de rufe care poartă denumirile unor branduri premium şi despre care există suspiciunea că ar fi con ...

Casnica din România care și-a depus actele de pensionare, deși nu a lucrat o zi în viața ei. Cum s-a tranșat situația
18/05/2024 13:36

O femeie din Suceava a incercat să obtină pensionarea pentru limită de varstă cu o adeverintă falsă, din care reiesea că a muncit 13 ani ca muncitor necalificat. Functionarii casei de pensii au făcut ve ...

A fost semnat contractul pentru noul Spital Județean de Urgență. Finanțarea este asigurată prin PNRR
18/05/2024 13:11

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, şi preşedintele Consiliului Judeţean Neamţ, Ion Asaftei, au semnat, vineri, in prezenţa prim-ministrului Marcel Ciolacu, contractul pentru construirea noului Spit ...

Spitalul de Urgență Suceava. Purtătorul de cuvânt al instituției se angajează la SAJ
18/05/2024 00:24

Demisii in lant ale medicilor de la Spitalul Clinic Judetean de Urgentă ”Sf. Ioan cel Nou” din Suceava. Un alt medic urgentist a părăsit unitatea medicală. Este vorba despre Dan Teodorovici, cel care a ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei