Invenția unui român ar putea stopa criza energiei. Oricine poate produce astfel de curent electric şi costă puţin. E o idee revoluţionară!

000000   media-1447

Dimensiune font:

| 11-09-2022 19:27

 

Criza energetică este un subiect care preocupă întreaga Europă, pe măsură ce Rusia limitează tot mai mult exporturile de naturale, forțând astfel guvernele să cheltuiască miliarde. În țara noastră, guvernul a implementat o schemă de plafonare la gaz electricitate, schemă ce va intra în vigoare din primăvara anului viitor. În timp ce statele sunt forțate să ia măsuri rapide în combaterea crizei energetice, invenția unui român ar putea-o stopa. Ce-i drept, nu imediat, dar studiile arată că invenția ar putea un pariu câștigător pentru viitor. Iată despre ce este vorba!


Ce invenție ar putea stopa criza energiei

Un cercetător român de la Cambridge este pe cale să revoluționeze tehnologia combustibililor solari. Este vorba despre proiectul frunzelor artificiale care dau energie din lumină și apă. Virgil Andrei este românul cercetător la prestigioasa Universitate Cambridge din Marea Britanie care a explicat principiile acestei invenții ce ar putea revoluționa tehnologia obținerii de combustibili nepoluanți. Invenția lui și a echipei sale ar putea produce în viitor un combustibil nepoluant în cantități industriale și ar putea fi folosit în domenii diverse.

„Eu am început să dezvolt aceste frunze artificiale în urmă cu șase ani. În acel punct, aceste panouri nu puteau fi fabricate decât la o scară redusă și nu produceau decât hidrogen și oxigen din apă.

De-a lungul timpului, noi am reușit să fabricăm reactoare solare mai mari folosind tehnologia de printare 3D, precum și frunze artificiale care puteau să producă gaz de sinteză din dioxidul de carbon și apă.

Acest gaz de sinteză este un intermediar important în sinteza industrială a combustibililor lichizi, care pot fi folosiți în motoarele actuale”, a explicat cercetătorul român pentru adevărul.ro.

 

Invenția românului, tot mai prețioasă
Cum invenția românului a părut a fi tot mai prețioasă, astfel că următorul pas a fost producerea unor frunze artificiale care să genereze hidrogen.

„De curând, am reușit să fabricăm frunze artificiale care produc hidrogen timp de mai multe săptămâni, precum și frunze subțiri, flexibile, care pot fi în principiu produse la o scară mai mare. Aceste frunze sunt atât de ușoare, încât pot pluti pe apă asemenea frunzelor de lotus. Asta înseamnă că tehnologia noastră nu concurează cu terenul arabil sau de locuit”. a mai explicat cercetătorul.


Conform cercetătorului, tehnologia din spatele acestor frunze artificiale constă în faptul că ele imită fotosinteza naturală, iar principiul de funcționare este unul simplu: „un semiconductor galben, vanadatul de bismut, folosește lumina albastră pentru a oxida apa, obținând oxigen. Un semiconductor negru, numit perovskit, folosește restul spectrului solar pentru a reduce protonii și dioxidul de carbon în hidrogen și gaz de sinteză„, a explicat expertul.

Scopul final: declanșarea unei revoluții pe piața energiei
Deși eficientă și interesantă, invenția lui Virgil Andrei însă nu poate fi implementată peste noapte și nu poate rezolva ca prin farmec orice problemă legată de criza actuală energetică. Chiar și așa, studiile arată că invenția ar putea un pariu câștigător pentru viitor.

„Noi am demonstrat că tehnologia noastră e compatibilă cu mijloacele de fabricație moderne. Totuși, în momentul de față am avea nevoie de măcar cinci ani pentru a finanța sau dezvolta echipamentul necesar pentru fabricație la scară largă.

Odată ce vom putea să testăm aceste dispozitive pe o suprafață de metri pătrați, am putea să obținem un produs comercial în 5-10 ani. În acel moment, tehnologia noastră ar putea fi folosită în multe locuri, pe râuri, lacuri, în apropierea țărmurilor sau a insulelor, producând și stocând energie regenerabilă descentralizată„, a mai explicat cercetătorul român.


Cercetătorul a mai spus că scopul final este declanșarea unei adevărate revoluții pe piața energiei, sistemul implementat de el putând implica costuri mai mici și o montare facilă chiar și în zonele cel mai greu accesibile.

Virgil Andrei are 30 de ani și este originar din București. Tânărul cercetător este absolvent al Colegiului Național „Mihai Viteazul”, iar în Germania și-a obținut licența și masterul în chimie la Humboldt-Universität zu Berlin. Ulterior, el s-a dus la Cambridge, unde a urmat un doctorat în tehnologiile de energie regenerabilă. Proiectul său cu frunze artificiale a fost mediatizat în publicațiile științifice occidentale, în frunte cu revista „Nature“. 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Bancul Zilei

04:22

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Sfaturi de la experți pentru încărcarea corectă a telefonului mobil. Greșeala făcută de toți utilizatorii
17/05/2024 21:23

 Încărcarea telefonului mobil este un subiect care generează multe discutii. Iată cateva practici recomandate de experti pentru a incărca eficient telefonul si a maximiza durata de viată a bater ...

Ceva de pe Pământ este de cinci ori mai fierbinte decât temperatura suprafeței solare
15/05/2024 08:21

Fulgerele sunt printre cele mai fierbinti fenomene de pe Pămant, depăsind chiar temperatura Soarelui. Aerul din jurul unui fulger este incălzit la extrem, atingand aproximativ 27.760 de grade Celsius, adică ...

VIDEO| Construcția care va schimba istoria Europei: un tunel uriaș, care va ajunge pe un alt continent
13/05/2024 16:30

  Istoria Europei a fost, de multe ori, extrem de complicată, iar unul dintre punctele extrem de fierbinti a fost Stramtoarea Gibraltar, care leagă Spania (Europa) de Maroc (Africa). În urmă cu 4 ...

Cântăreţul elveţian Nemo spune că Elveția are nevoie de al treilea gen
13/05/2024 14:39

Cantăreţul elveţian Nemo, care a caştigat competiţia muzicală Eurovision desfăşurată in Suedia in acest weekend graţie melodiei ''The Code'', a fost intampinat de peste 100 de fani entuziasmaţi pe Ae ...

Ce este un sistem de apărare antiaeriană Patriot și cum funcționează
12/05/2024 18:09

  Un militar patrulează in preajma a două sisteme de apărare antiaeriană Patriot in timpul unui antrenament militar pe aeroportul din Varsovia, Polonia, 7 februarie 2023. &n ...

Aurora boreală, observată în două nopți consecutive
12/05/2024 16:18

Pentru a doua noapte consecutivă, privitori din lumea intreagă au incercat să surprindă momentele in care aurorele boreale au iluminat cerul sambătă, provocate de o furtună solară descrisă ca fiind &bd ...

Plantele dumneavoastră de interior pot gândi, vorbi, citi gândurile: Noi cercetări aduc dovezi
07/05/2024 17:16

Noile cercetări ale unei echipe de oameni de ştiinţă de la Universitatea din Australia de Vest (UWA) arată că plantele au memorie pe termen lung. Concluzia se adaugă la un mănunchi intreg de cercetări ...

Inteligența artificială este aidoma bombei atomice, spune miliardarul Warren Buffett
06/05/2024 21:59

Miliaradul Warren Buffet s-a refrit recent la inteligenta artificială si a tras un puternic semnal de alarmă. El compară aparitia inteligenta artificială cu crearea bombei atomice. Am lăsat geniul să ia ...

VIDEO Cum arată și unde se află aeroportul cât o țară? E de trei ori mai mare ca Bucureștiul
03/05/2024 11:59

 Un aeroport international se intinde pe o suprafată cat o tară si e de trei ori mai mare ca Bucurestiul. Este cel mai mare aeroport din lume si a intrat in Cartea Recordurilor.   ...

Tractoarele autonome, fără conducător: Ce caracteristici au, ce avantaje oferă
02/05/2024 13:44

 Vehiculele autonome sunt considerate viitorul in agricultură. Cand vine vorba de astfel de tractoare, există două tipuri: vehicule conventionale care pot functiona si in mod autonom sau roboti agricoli ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei