Aplicațiile de vreme pe telefon - Când sunt foarte bune și de ce nu ar trebui să ne încredem orbește în ele

METEO  56

Dimensiune font:

| 04-02-2024 11:39

 Ne uităm de zeci de ori pe săptămână pe aplicațiile de vreme pe telefon și uneori ne enervăm sau așteptăm să ne spună cu exactitate cum va fi weekend-ul de peste 20 de zile, Aplicațiile meteo au multă matematică, dar mai puțină fizică a atmosferei și, deși sunt foarte utile, au și ele limite. Cum funcționează ele? Care sunt minusurile? La ce să ne așteptăm?

Aplicatie meteo pe telefon 

Să nu credem că o aplicație ne poate arăta precis vremea de peste 15-20 de zile

Sunt mii de aplicații meteo pentru telefoane mobile. cele mai cunoscute fiind Accuweather, The Weather Channel, Weather and Radar, Apple Weather, Yahoo Weather sau Windy.com. 

Unele au multe opțiuni pe bani, altele au mulțime de reclame, peste tot sunt multe culori, simboluri și procente, dar și hărți de toate tipurile. Diferă mult aplicațiile și complexitatea lor.

Sunt aplicații care arată, chipurile, cum va fi vremea și ce temperaturi vor în localitatea noastră peste o lună, dar nu are niciun rost să credem că așa va fi, fiindcă prognozele se schimbă de la oră la oră și au un grad mare de precizie doar pentru următoarele 2-3 zile. Nu trebuie să credem nici ce se scrie în articole cu titlul „Meteorologii Accuweather ne spun că pe 25 februarie va ninge la București”. Este mult prea departe în timp.

În primul rând trebuie spus că prognozele din aceste aplicații se schimbă mereu, uneori și de zeci de ori pe zi, în funcție de datele care intră și de algoritmi. 

Schimbări non-stop în prognoze

Privind duminică, pe 28 ianuarie pe una dintre aplicațiile meteo arăta că sâmbătă 3 februarie vor fi 16 C la București. O altă aplicație arăta 17 grade, iar o a treia, 14 C. Ce poți să mai crezi?

Luni, aplicația arăta că vor fi 13 C pe 3 februarie, iar miercuri, că vor fi 8 C, tot pe 3 februarie, valoare prezentă și în prognoza ANM. Pe de altă parte, pe data de 31 ianuarie aplicația arăta că maxima zilei va fi de 18 grade pe data de 6.

Pare că aceste aplicații sunt indecise și imprecise, însă nu este chiar așa, dacă știm la ce să ne așteptăm. Schimbări mari în prognoze sunt - de la zi la zi - și la serviciile meteo oficiale, fiindcă vin informații și observații noi. 

La temperaturi, aplicațiile meteo de pe telefon sunt destul de precise pentru următoarele 2-3 zile. În peste 80% din cazuri, aplicațiile indică temperaturile corect pe termen scurt, de maxim 40-60 de ore. Vom ține minte când aplicația greșește, dar de cele mai multe ori arată ok.

  •  

Foarte complicat este însă cu precipitațiile, care sunt greu de prognozat și în meteorologie, fiindcă ploile se formează repede și se pot termina rapid, în funcție de mișcările curenților de aer. Complicat este de prognozat și cât durează furtunile de vară, iar la acest capitol sunt foarte utile avertizările de tip nowcasting emise de ANM.

Aplicațiile bune sunt actualizate de multe ori, așa că valorile afișate se schimbă foarte des. .Aceste aplicații meteo sunt bazate pe probabilitate, așa că multe aspecte se modifică pe parcursul zilei. Când aplicația primește date computerizate noi se modifică prognozele afișate.

 

Dacă vedem că mâine la ora 15 aplicația preferată indică 70% șanse de ploaie nu ar trebui să tragem concluzia că SIGUR va ploua, pentru că 70% este departe de 100%. Dacă vom deschide aplicația câteva ore mai târziu s-ar putea să vedem că ponderea indicată pentru mâine la ora 15 a scăzut la 30%. Apoi, când ajungem la ora 15.00 vom constata, poate, că nu plouă și nici nu avem de ce să spunem că aplicația „ne-a mințit”. 

Să le privim cu precauție

Am întrebat-o pe Roxana Bojariu, cel mai cunoscut climatolog român, cum ar trebui să privim aceste aplicații meteo care par că „știu” la ce oră va începe să plouă sau cum va fi vremea în localitatea noastră peste 15-20 de zile

„Cu precauție, pentru că aceste aplicații se bazează pe rezultate ale unor modele globale, modele care sunt alimentate cu date de observație, dar nu la rezoluția la care sunt modelele exploatate de fiecare serviciu meteorologic în parte, inclusiv de cel al României”.

În aceste aplicații „este multă matematică ce nu are fizica asociată”, explică ea. 

Fiecare serviciu meteo național are o rețea de observații și, cu cât sunt mai multe date pentru o anumită zonă, cu atât prognoza este mai bună.

  •  

Datorită sateliților și radarelor s-a îmbunătățit prognoza pe medie durată, adică pentru 3-5 zile și tot datorită lor sunt posibile aceste prognoze pe termen foarte scurt de tip nowcasting, care sunt foarte precise. Dar chiar și așa, prognozele nu ne pot spune că mâine va ploua în București începând cu ora 15.00, spre exemplu.

În prognozele ANM de până la cinci zile se găsesc valori exacte de temperatură estimate (cum ar fi prognozele pentru câteva orașe din țară). În prognozele pe regiuni sunt pentru fiecare în parte date intervale de temperatură pentru următoarele trei zile (de genul, minimele din Transilvania vor fi la noapte între -8 și 02 C, exemplu aleatoriu).

Dacă vorbim despre estimări de lungă durată, precizia scade mult - la prognoza pe țară pentru următoarele patru săptămâni nu mai apar valori de temperatură, ci se fac estimări despre cum va fi regimul termic și cel al precipitațiilor, față de media multianuală). 

„Întotdeauna, predicțiile și prognozele și estimările serviciilor naționale sunt clar mai bune decât cele care folosesc modele globale, modele care dau și ele informație, dar acea informație este apoi dezintegrată pur matematic, fără aport fizic cu factori locali la nivelul fiecărui oraș sau fiecărei ore”, spune Roxana Bojariu.

Roxana Bojariu explică și faptul că fiecare serviciu meteo național folosește modele regionale care simulează mult mai bine procesele locale, fiindcă se concentrează pe o anumită zonă de interes și pot reproduce mult mai bine diverse elemente, cum ar fi topografia.

Aceste modele regionale au o „rezoluție” de zeci de ori mai bună decât modelele globale și reușesc să capteze mult mai bine decât cele globale semnalele din sistemul climatic care sunt utile pentru a face predicții cât mai bune.

Sunt mii de aplicații meteo, unele merg mai bine, altele nu prea grozav. Variază mult și cantitatea de date prezente în aplicație și calitatea algoritmului și modul în care informațiile sunt prezentate. Cum spuneam și mai sus: două aplicații diferite pot avea prognoze diferite pentru același loc, fiindcă se bazează pe seturi diferite de date.

Nu trebuie uitat că nu există prognoză perfectă, nici la serviciile meteo specializate, asta și fiindcă datele introduse în modele nu sunt perfecte și nici nu există așa de multe stații meteo și date din atmosferă, încât să rezulte estimări perfecte.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Bancul Zilei

04:22

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Probleme în paradis: Jennifer Lopez și Ben Affleck, la un pas de divorț
18/05/2024 12:50

Ben Affleck şi Jennifer Lopez locuiesc separat deşi amandoi se află in Los Angeles, potrivit mai multor surse din anturajul celor doi, scrie People. Cuplul a fost văzut impreună in public joi, 16 mai, pen ...

  Top 10 sfaturi esențiale pentru o grădină plină de legume sănătoase
15/05/2024 16:37

  Top 10 sfaturi esentiale pentru o grădină plină de legume sănătoase Grădina ta este un spatiu special, oaza ta de relaxare, locul in care poti să te conectezi cu natura si să cultivi legume pe ...

 De la TABU la PLĂCERE - de ce din ce în ce mai multe femei folosesc jucării sexuale pentru a se autosatisface
15/05/2024 16:05

 De la TABU la PLĂCERE - de ce din ce in ce mai multe femei folosesc jucării sexuale pentru a se autosatisface   Din ce in ce mai multe femei folosesc jucării sexuale pentru a-si imbunătăti vi ...

 Sătul ca grădina ta să fie în permanență murdară? Iată ce poți face!
15/05/2024 15:48

Sătul ca grădina ta să fie in permanentă murdară? Iată ce poti face! Fotografie de la Gus Ruballo pe Unsplash Dacă esti printre cei care iubesc să petreacă timp in aer liber, in propria grădină sau ...

Primăria Arad: Aproximativ 40% din legitimaţiile de handicap de pe parbrize verificate, pentru parcare gratuită, sunt fotocopiate
15/05/2024 12:03

Reprezentanţii Primăriei Arad au constatat, in urma unor verificări efectuate privind utilizarea cardurilor speciale de parcare gratuită pentru persoane cu handicap, că pană la 40% dintre acestea sunt fot ...

O casă nouă, o grădină nouă și frumoasă. Iată aici câteva idei pentru amenajarea și menținerea siguranței în curtea casei tale
14/05/2024 10:06

O casă nouă, o grădină nouă si frumoasă. Iată aici cateva idei pentru amenajarea si mentinerea sigurantei in curtea casei tale Cum să iti amenajezi curtea casei. Idei utile Acum ai ocazia să visezi c ...

Procesul lui Trump: Michael Cohen, fostul său avocat fidel devenit duşman de moarte, recunoaşte că a minţit pentru fostul preşedinte
13/05/2024 20:28

 Fostul avocat al lui Donald Trump, Michael Cohen, unul dintre martorii-cheie din procesul de la New York al fostului preşedinte intentat pentru plăţi ascunse către o vedetă porno, a fost audiat luni ...

VIDEO Kylian Mbappe a înscris la ultimul său meci pe Parc des Princes, dar PSG a pierdut
13/05/2024 10:48

 PSG nu va mai juca pe teren propriu in acest final de sezon, astfel că partida cu Toulouse a fost ultima pentru Kylian Mbappe pe Parc des Princes. La fel ca FCSB (0-1 vs CFR Cluj), PSG a fost invins ...

Atenție mare: Escrocheria apelurilor pierdute de pe telefonul mobil. Tot mai mulți oameni cad în plasa întinsă de infractori
12/05/2024 17:54

     Metoda apelurilor pierdute este escrocheria care face ravagii in o multime de tări ale lumii. Autoritătile au explicat cum functionează, de fapt, schema si ce s ...

Locurile din municipiul Iași unde este permis afișajul electoral
10/05/2024 12:33

 Au fost amplasate mai multe panouri decat la alegerile precedente din 2020, pentru că este vorba de două scrutine pe 9 iunie       Angajatii de la Servicii Publice au amplasat p ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei