Vârsta consumatorilor de droguri a scăzut la 10 ani

e4

Dimensiune font:

| 23-03-2024 08:24

Părintele Tudor Gheorghe de la Centrul de Evaluare şi Tratament al Toxicodependenţelor pentru tineri Sf. Stelian Bucureşti a declarat într-un interviu acordat News.ro că fenomenul consumului de droguri este foarte ridicat acum în România, poate la fel de ridicat ca în perioada când au fost legalizate aşa-numitele etnobotanice, consideră acesta. Părintele de la Spitalul Sfântul Stelian care îi consiliază pe tinerii internaţi, dar şi pe părinţii acestora, trage un semnal de alarmă şi spune că a căzut vârsta de consum aproape de 10, 12 ani. Copiii şi tinerii consumă de cele mai multe ori cocktailuri de substanţe extrem de periculoase, care dau foarte repede dependenţă, a mai spus părintele Tudor Gheorghe.


Mărturii ale unor consumatori de droguri: Te duc la ruină. M-am apucat la 15 ani, din cauza anturajului /Îţi iau ce ai mai drag. Regret că am dat în mama/ Cel mai greu a fost când a murit fratele meu, de la droguri/ Mesajul pentru cei tentaţi de droguri CITEȘTE ȘI Mărturii ale unor consumatori de droguri: Te duc la ruină. M-am apucat la 15 ani, din cauza anturajului /Îţi iau ce ai mai drag. Regret că am dat în mama/ Cel mai greu a fost când a murit fratele meu, de la droguri/ Mesajul pentru cei tentaţi de droguri
„Suntem într-o perioadă de reflecţie şi de rugăciune, având Canonul cel Mare şi fiind în prima săptămână din postul Paştelui, trebuie să ne rugăm pentru cei aflaţi în suferinţă. Aici, în acest spital, tot ceea ce facem facem pentru bolnavi, care se luptă cu dependenţa. Lupta cu dependenţa reprezintă o cale aproape ascetică pentru că tânărul se luptă să renunţe la consumul de droguri.

Fenomenul are foarte mari urcuşuri, puţine coborâşuri şi din nou foarte mari urcuşuri. La ora actuală părerea mea este că ne aflăm aproape la fel de sus cum a fost atunci când au fost legalizate aşa-zisele etnobotanice, noi substanţe psihoactive. Consumul a crescut foarte mult, vârsta de debut a consumului a ajuns undeva aproape de 10, 12 ani.

Nu este doar un consum de canabis, şi chiar şi acel consum de canabis de multe ori este stropit cu noi substanţe psihoactive sau cu ketamină, MDMA, care creează mult mai repede dependenţă.

Fenomenul este un flagel, este un fenomen în continuă creştere, care nu stagnează în sensul că...părerea mea este că nu poate fi eradicat decât într-o singură situaţie: aceea în care prevenţia va fi atât de mare şi lupta, a tuturor, şi vreau să spun că biserica chiar formează specialişti, consilieri în adicţii, biserici, ong-uri, întreaga societate, crearea de centre regionale cum este acest spital care să vă spun aşa este...o mică oază, este nevoie de mult mai mult şi-n alte zone din ţară şi experienţa noastră de 20 de ani de aici ne face să vedem că acest fenomen poate fi doar tratat”, a explicat părintele Tudor Gheorghe.

De la curiozitate la modă şi acces facil la droguri. Părintele Tudor Gheorghe spune că principala cauză a consumului ridicat de droguri este accesul foarte uşor la acestea. Părintele, care este şi asistent social, şi terapeut, vorbeşte însă şi despre lipsa afectivităţii din viaţa tinerilor, dar şi despre anumite comportamente din mediul şcolar, printre motivele care îi împing să se drogheze. “Dacă nu punem ceva în sufletul tinerilor, ei găsesc să umple acest gol afectiv chiar şi cu drog”.

„Vreau să vă spun că, dacă cu ani în urmă curiozitatea reprezenta o cauză, la ora actuală moda este o cauză, mai mult decât atât, eu cred că principala cauză este că se găsesc peste tot şi este prea facil ca să-ţi obţii lucrul acesta. Sunt cauze extrinseci şi cauze intrinseci. Putem spune că afectivitatea, lipsa de afectivitate, lipsa de găsire a unei căi interioare, adolescenţa este vârsta de aur, este vârsta marilor transformări, a marilor căutări, şi dacă aici nu punem ceva în sufletul tinerilor, al copiilor, ei găsesc să umple acest gol afectiv chiar şi cu drog.

Pe de altă parte, există şi cauze exogene, cum ar fi şcoala, grupul de prieteni, bullyingul, presiunea de peste tot, când am spus moda, aici introduc muzica şi arta şi tot ceea ce e făcut aşa, ca sclipire, pentru că în realitate, dacă noi motivăm adolescentul să-şi găsească preocupări bune, să-şi canalizeze energiile spre lucruri frumoase, această efervescenţă a adolescenţei poate fi...nu stopată, nu trebuie să stopăm adolescenţa, ştiţi cum spune poetul, ”Noi nu vrem să fim geniali, noi vrem să fim trimbulinzi”.

Eu ştiţi cum spun la acest spital şi când merg la ei? Spun cam aşa: aici este o puşcărie pentru porumbei, sunt gratii. Un porumbel când s-a rătăcit este ţinut o perioadă într-o colivie şi i se taie aripile. Noi tăiem aripa consumului, aripa vechilor obiceiuri, cam asta este detoxul, este tăierea aripilor, după care urmează în detox partea de vindecare care cu rugăciune, cu terapie, cu medicamente, cu terapie de grup, cu consiliere socială, duhovnicească, un complex întreg, cu terapie prin sport, smulgem vechile obiceiuri, smulgem aripile cele vechi, când smulgem aripile mai iese şi puţin sânge, adică durerea iese şi cresc aripi noi, aripi noi care te învaţă să zbori spre destinaţia ta frumoasă”, a spus părintele Tudor Gheorghe.

O luptă a tinerilor şi o luptă la fel de grea a părinţilor. În lupta cu drogurile, trebuie să existe o echipă întreagă, mai spune părintele Tudor Gheorghe, pentru că dependenţa nu poate fi învinsă de unul singur de către cel care a ales calea consumului. Având experienţă de foarte mulţi ani în lucrul cu tinerii dependenţi de droguri, părintele poate spune că mulţi dintre ei sunt tineri care nu şi-au mai găsit locul în societate.

„Părinţii suferă la fel de mult sau poate mai mult decât copiii şi se întreabă, ”Doamne, de ce eu?”. De multe ori vin şi-mi spun: ”Mă cert cu el, nu mai ştiu ce să-i fac”. Rugăciunea reprezintă abia începutul. Sunt şi asistent social, terapeut, merg la ei, stau de vorbă în terapie de grup, după care merg şi la un moment dat se spovedesc. Vezi? Nu mai ai, tot trecutul tău s-a şters, duhul sfânt a şters toate şi eşti un nou născut, şi atunci vezi aşa o lumină,. ”Cum? Nu mai am toate astea?”. Nu. Tot ce ai supărat pe mama, pe tine, tot ce ai greşit nu mai există, de astazi eşti un om nou.

„Drogul înseamnă moarte sau mai mult decât atât, drogul nu înseamnă viaţă. Viaţa în drog este o viaţă surogat, nu este o viaţă reală, nu este o viaţă a bucuriei”

Drogul înseamnă moarte. Fie moarte albă, fie moarte verde, depinde de culoarea lui, cristal, etc. Drogul înseamnă moarte sau mai mult decât atât, drogul nu înseamnă viaţă, viaţa în drog este o viaţă surogat, nu este o viaţă reală, nu este o viaţă a bucuriei. Eu vin cu mesajul acesta: nu doar spune nu drogurilor, ci bucură-te de tot ceea ce îţi dă viaţa în afară de drog, nu încerca lucrul acesta, nu te lăsa pradă curiozităţii, pentru că mergi pe o cale a pieirii. Nu consider toxiocomania decât un flagel grav şi o boală, foarte gravă. Aceşti copii sunt copii minunaţi, vreau să vă spun că în 12 ani am spovedit mii de tineri aşa, sunt tineri frumoşi şi curaţi, tineri foarte inteligenţi, care nu şi-au mai găsit locul. Nu trebuie să-i blamăm, nu trebuie să-i considerăm păcătoşi.  

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Un chirurg de la Institutul Oncologic, cercetat pentru ucidere din culpă. O pacientă a decedat din cauza unei comprese uitate în abdomen
15/05/2024 14:27

Politistii din cadrul Serviciului de Investigatii Criminale din Targoviste, sub conducerea unui procuror de la Parchetul de pe langă Judecătoria Targoviste, au efectuat miercuri, 15 mai, două perchezitii Ins ...

Alertă în Europa: comprimatele de Ecstasy Donkey Kong, un pericol letal pentru consumatori. „Se distribuie în apropierea festivalurilor”
15/05/2024 13:41

Dealerii de droguri sunt tot mai inventivi atunci cand vine vorba de atragerea noilor consumatori. De aceea, pe piata drogurilor a apărut un nou tip de comprimat, ce poartă numele personajului Donkey Kong, di ...

Cum recunoști roșiile injectate din piețe și din magazine
15/05/2024 11:57

 Rosiile injectate cu diverse chimicale sunt prezente atat pe tarabele pietelor, cat si in supermarketuri. Desi au un aspect aparent similar cu cel al legumelor naturale, prezintă cateva semne distincte. ...

Au apărut înregistrări uluitoare de la Spitalul Pantelimon: 'Medicul le-a scăzut doza de noradrenalină! A murit tot salonul 6!'
14/05/2024 21:38

Scandalul deceselor suspecte de la Spitalul Pantelimon din Capitală pare să nu se mai termine. In spatiul public au apărut inregistrări cu discutia dintre o asistentă de pe sectia de anestezie si terapie i ...

Motivul pentru care unii oameni fac cancer şi alţii nu. Medicul Vlad Ciurea: 'Vă spun secretul'
14/05/2024 11:47

A crescut alarmant numărul tinerilor care se imbolnăvesc de cancer. Prof. dr. Vlad Ciurea a explicat, care sunt solutiile pentru a ne creşte imunitatea şi remediile pentru a ne mentine sănătatea pe termen ...

Victor Ponta trage un semnal de alarmă după ce Florin Piersic a fost mutat prin trei spitale: 'Asta e greșit în România'
13/05/2024 10:13

Fostul premier Victor Ponta a analizat cele mai fierbinti subiecte din societatea romanească, cel mai important fiind starea de sănătate a marelui actor Florin Piersic. Victor Ponta crede că ceea ce i s-a ...

Primul pacient din lume căruia i-a fost transplantat un rinichi de porc a murit - Cât a supraviețuit cu organul modificat genetic
12/05/2024 20:45

Primul pacient din lume căruia medicii i-au transplantat un rinichi de porc modificat genetic a murit la aproape două lună după acea intervenţie chirurgicală In martie, medicii de la Spitalul General Mas ...

De ce se albește părul și ce putem face pentru a stopa procesul, dacă nu avem o vârstă înaintată
12/05/2024 19:49

Unele deficite de nutrienti si starea de sănătate pot albi părul, dar este imposibil să fie restabilită culoarea naturală dacă este cauzată de genetică sau de imbătranire. Schimbările in nutritie pot ...

Cum să citești etichetele produselor din supermarket. La ce trebuie să fii atent, ce informații îți sunt de ajutor
12/05/2024 17:35

  În primul rand, obisnuieste-te să citesti etichetele produselor. Să le citesti nu inseamnă să citesti titlul si atat. În ziua de astăzi toate etichetele sunt colorate, cu hartie de bun ...

Cătălin Cîrstoiu intervine în cazul lui Florin Piersic: 'Părerea mea e că trebuie tratat într-un spital mare / I-am trimis un mesaj directorului de la Balș'
11/05/2024 11:17

Cătălin Cirstoiu, managerul Spitalului Universitar de Urgentă Bucuresti, a oferit comentarii cu privire la starea de sănătate a actorului Florin Piersic care a fost transferat de la Institutul de Boli Infe ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei