Postul Adormirii Maicii Domnului. Ce se mănâncă din 1 august și care sunt zilele cu dezlegare la pește
Dimensiune font:
Postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut și sub denumirea de Postul Sfintei Mării, este unul dintre cele patru mari posturi de peste an în calendarul ortodox.
Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului (15 august) are în calendarul ortodox cruce roșie, ceea ce înseamnă că este o sărbătoare împărătească cu ținere, adică:
- Este una dintre cele mai importante sărbători ale Bisericii Ortodoxe.
- Se ține cu obligativitatea participării la Sfânta Liturghie (dacă nu este imposibil).
- Nu se lucrează, conform tradiției populare.
- Este precedată de o perioadă de post și pregătire spirituală.
Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului nu comemorează moartea ei în sensul obișnuit, ci „adormirea” – un termen blând care subliniază faptul că Fecioara Maria a trecut la cele veșnice într-un mod aparte, cu sufletul ridicat la cer de Fiul său, iar mai apoi și cu trupul, potrivit Tradiției Bisericii.
Este un moment de mare bucurie spirituală, nu doar de întristare, deoarece Maica Domnului nu a fost lăsată în moarte, ci a fost mutată cu trupul la cer – de aceea, în unele tradiții ortodoxe (mai ales în Răsărit), se vorbește și despre "Mutarea Maicii Domnului la cer".
Postul Adormirii Maicii Domnului începe pe 1 august și dureaza 14 zile
Postul Sfintei Mării începe în fiecare an pe data de 1 august și se încheie pe 15 august, când este prăznuită Adormirea Maicii Domnului – una dintre cele mai importante sărbători închinate Fecioarei Maria.
Acest post durează 14 zile și are un caracter de pocăință și pregătire spirituală. Prin rugăciune, spovedanie și abținerea de la anumite alimente, credincioșii se apropie mai mult de Dumnezeu, urmând modelul de curăție și smerenie al Maicii Domnului.
Ce se mănâncă în Postul Sfintei Mării
Regimul alimentar în această perioadă este asemănător cu cel din Postul Paștelui. Sunt excluse alimentele de origine animală – carne, lapte, brânză, ouă – și se consumă:
- legume și fructe proaspete,
- leguminoase (fasole, linte, năut),
- ulei (doar în anumite zile),
- preparate fără grăsimi animale.
Vinul și uleiul sunt permise doar în zilele de sâmbătă și duminică, precum și în zilele de sărbătoare cu dezlegare.
Zilele cu dezlegare la pește în postul Sf. Mării
Postul Sfintei Mării este unul mai aspru, cu o singură zi de dezlegare la pește:
6 august, de Schimbarea la Față a Domnului, o sărbătoare importantă în calendarul ortodox.
Chiar dacă este în timpul postului, această zi permite consumul de pește, vin și ulei.
Alte tradiții importante în postul Sf. Mării
Postul Adormirii Maicii Domnului este însoțit și de numeroase tradiții și practici populare:
- Participarea la slujbele religioase este intensificată, mai ales în perioada dintre 1 și 15 august, când în biserici se citesc Paraclisele Maicii Domnului.
- Este o perioadă favorabilă pentru rugăciune stăruitoare, în special către Fecioara Maria, considerată grabnic ajutătoare în nevoi și suferințe.
- În multe sate din România, se organizează pelerinaje la mănăstiri închinate Maicii Domnului.
- Femeile care poartă numele Maria sau derivatele acestuia obișnuiesc să țină acest post cu sfințenie, considerând că aduce binecuvântare și protecție.
- În ziua praznicului (15 august), se obișnuiește să se ducă la biserică flori și fructe de sezon, care sunt binecuvântate de preot.
Mia Lungu antena3.ro
Adauga comentariul tau