Scandal în Parlamentul European din cauza unui parlamentar român

cristian-terhes-1000x600

Dimensiune font:

| 12-05-2023 09:43


Trei deputate din Parlamentul European i-au transmis o scrisoare preşedintei forului legislativ, Roberta Metsola, şi cer o anchetă imediată pentru a stabili dacă trei colegi eurodeputaţi se fac vinovaţi de un discurs al urii în timpul unei dezbateri privind drepturile femeilor care a avut loc marţi în Parlamentul European. Între cei trei care sunt vizaţi de această solicitare se numără şi europarlamentarul român Cristian Terheş, despre care liderul AUR, George Simion, anunţa în februarie că va conduce lista partidului la alegerile pentru Parlamentul European de anul viitor.


Scrisoarea a fost văzută de POLITICO, iar publicaţia se întreabă: „Poţi spune cam orice în Parlamentul European - dar oare poţi să scapi întotdeauna cu asta?”

Eurodeputatele Malin Björk (Suedia, grupul Stângii), Evin Incir (Suedia, Alianţa Progresistă a Socialiştilor şi Democraţilor) şi Samira Rafaela (Olanda, grupul Renew) susţin în scrisoare că cei trei colegi ai lor au încălcat regulile Parlamentului referitoare la limbajul ofensator în timpul unei dezbateri privind ratificarea Convenţiei de la Istanbul din 2011 împotriva violenţei de gen. Ele îi cer Robertei Metsola să investigheze discursul celor trei sub acest aspect.

Cristian Terheş, Anders Vistisen (Danemarca) şi Isabella Adinolfi (Italia) "au făcut declaraţii care, în opinia noastră, constituie un discurs al urii", spun cele trei eurodeputate în scrisoarea adresată preşedintei Parlamentului European.

Cristian Terheş a intrat în actualul Parlament European candidând pe listele PSD, dar el se declară ca făcând parte din PNŢCD şi este afiliat grupului Conservatorilor şi Reformiştilor Europeni din PE. Ceilalţi doi eurodeputaţi incriminaţi fac parte din grupul Identitate şi Democraţie, respectiv din PPE (Partidul Popular European).

"Toate trei am reacţionat verbal şi i-am interpelat pe aceşti vorbitori în timpul dezbaterii", au scris cele trei eurodeputate. "Dar suntem ferm convinse că Parlamentul European însuşi trebuie, la rândul său, să pună piciorul în prag şi să arate că nu tolerează acest tip de discurs al urii chiar în incinta sa", arată ele.

"Singurul lucru pe care îl poate face preşedintele este să le sancţioneze indemnizaţiile zilnice - dar cel mai important lucru, desigur, este să spună că au întrecut măsura", a declarat pentru POLITICO europarlamentarul de stânga Malin Björk.

Un purtător de cuvânt al preşedintei Roberta Metsola a confirmat primirea scrisorii şi a adăugat: "Vom analiza acest lucru împreună cu serviciile plenului şi cu vicepreşedintele care va prezida în acel moment".

Cei trei eurodeputaţi de dreapta au luat poziţii incendiare, care ţin de un război cultural, la dezbaterea de marţi din Parlament, scrie POLITICO.

În discursul său din plenul Parlamentului European, Cristian Terheş a descris femeile transsexuale ca fiind "perverse de sex masculin". El a spus că recunoaşterea legală a existenţei femeilor transsexuale este "cea mai mare ameninţare la adresa femeilor" şi a făcut o paralelă între bărbaţii care se identifică ca femei şi bărbaţii care se identifică ca maşini.

Scrisoarea adresată Robertei Metsola susţine că acest comentariu a fost "direct transfobic şi constituie un discurs al urii pe baza sexului şi a orientării sexuale".

Terheş a declarat pentru POLITICO că nu a primit o copie a scrisorii. "Orice lege care permite ca un bărbat să fie recunoscut ca femeie, doar pentru că aşa pretinde, este o ameninţare gravă şi o formă de violenţă împotriva femeilor. Voi lua cu plăcere atitudine pentru a proteja adevărul şi femeile de această formă gravă de violenţă promovată de ideologia agresivă de gen", a adăugat europarlamentarul român.

În discursul său, Anders Vistisen - eurodeputat de extremă dreapta din partea Partidului Popular Danez - a acuzat influenţa islamului pentru violenţa împotriva femeilor din ţara sa, părând să-i acuze pe musulmani de "multe exemple de crime şi violuri".

Imediat după aceea, europarlamentarul Renew, Samira Rafaela, care este femeie de culoare şi una dintre autoarele scrisorii, a luat cuvântul în hemiciclu, spunând: "Acest tip de discurs poate favoriza agresivitatea şi atacurile faţă de oameni care au, de exemplu, un trecut de imigranţi". Rafaela a îndemnat-o pe vicepreşedinta Parlamentului, Heidi Hautala, care prezida dezbaterea, să "analizeze această chestiune". Hautala a răspuns că "s-ar putea face referire la o regulă internă privind comportamentul respectuos al deputaţilor şi daunele aduse reputaţiei Parlamentului".

Autoarele scrisorii au susţinut că remarcile lui Vistisen au fost un "exemplu clar de discurs al urii" bazat pe etnie şi religie.

Într-un e-mail către POLITICO, Vistisen şi-a apărat discursul ca fiind "bazat pe fapte" şi a declarat că le va prezenta "cu plăcere" preşedintei Metsola. "Nu am auzit nimic oficial de la administraţia Parlamentului European şi nici de la preşedinte", a mai scris el.

La aceeaşi dezbatere din plen, Isabella Adinolfi, eurodeputată din partea Forza Italia, partidul lui Silvio Berlusconi, a vorbit despre italiencele agresate sexual de pakistanezi, bengalezi, marocani sau "imigranţi africani".

"Adinolfi face o legătură sugerând că violenţa împotriva femeilor este un fenomen care există exclusiv în culturile "străine", spre deosebire de propria ei cultură "italiană" sau "europeană", deşi ştim că violenţa există în toate ţările din lume" - au denunţat cele trei colege europarlamentar în scrisoare.

"Cred că este îngrozitor faptul că extrema dreaptă este atât de ipocrită, încât singurul moment în care se preface că îi pasă de drepturile femeilor este atunci când se pot folosi de drepturile femeilor pentru a lovi minorităţile", a comentat eurodeputata Björk pentru POLITICO.

"Acest atac este, prin toate mijloacele, o intimidare din partea colegilor verzi şi de stânga. Violenţa şi fanatismul de care dau dovadă aceşti colegi nu fac decât să dăuneze Europei" - a declarat în replică, pentru POLITICO, eurodeputata italiană Isabella Adinolfi.

Şi alţi eurodeputaţi au reacţionat ferm după dezbatere. Parlamentarul francez din Renew Irène Tolleret a declarat pentru POLITICO: "A fost monstruos".

Europarlamentarul Pierrette Herzberger-Fofana, o femeie de culoare din grupul Verzilor, s-a declarat "stupefiată" de cuvintele pe care le-au folosit cei trei şi este de părere că ar trebui să fie sancţionaţi. 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

Un necunoscut a schimbat semnul de circulație cu limita de viteză, de la 50 la 30 km/ h. Poliția germană a dat zeci de amenzi și a reținut mai multe permise, până și-a dat seama
04/10/2023 16:11

O persoană incă neidentificată a inlocuit ilegal semnul de circulatie de pe Wiedehopfstrasse din orasul Herne, landul german Renania de Nord-Westfalia, relatează Heute, care citează Westdeutsche Allgemeine ...

O nouă modificare în Codul Rutier. Cum vor putea fi depășiți bicicliștii în funcție de viteza cu care pot circula șoferii
04/10/2023 11:57

 Un nou proiect de lege se află in dezbatere la Senat si poate aduce un nou set de reguli si obligatii pentru toti cei care circulă pe drumurile publice din Romania. De această dată, nu sunt vizati doa ...

Ploşniţele de pat au ajuns subiect de dezbatere în parlamentul francez, după o adevărată psihoză în rândul populaţiei
04/10/2023 08:55

 Cu mai puţin de un an inainte de a fi gazda Jocurilor Olimpice, Franţa este cuprinsă de o adevărată psihoză legată de ploşniţele de pat. 11% dintre gospodăriile franceze au fost invadate oficial ...

Europenii ar putea plăti 10 euro pe lună pentru accesul la Facebook și Instagram
04/10/2023 07:58

Meta ia in considerare posibilitatea de a oferi europenilor abonamente plătite pentru a utiliza Instagram şi Facebook fără publicitate şi a respecta astfel legislaţia europeană privind datele personale ...

Bancnota din România care valorează o avere. Costă cât un apartament cu două camere. O ai și tu pe acasă?
04/10/2023 00:34

Romanii care colectionează bancnote vechi vor fi cei mai fericiti. O bancnotă din 1998 costă pe internet cat un apartament cu două camere. La 25 de ani de la imprimare, această hartie de 5.000 de lei valor ...

O poliţistă din Călăraşi îşi înşela iubitul cu un infractor, anchetat pentru tentativă de omor şi repetent. Logodnicul se pregătea de nuntă cu ea
04/10/2023 00:26

O politistă din Călărasi este anchetată pentru că trăieste o poveste de dragoste interzisă. Agenta trebuia să verifice periodic un tanăr aflat in arest la domiciliu, numai că vizitele obligatorii s-au ...

Exercițiu de simulare a unui accident la Centrala Nuclearoelectrică Cernavodă. ISU: „Rugăm populația să nu se panicheze”
04/10/2023 00:15

Exercitiul national privind producerea unei urgente nucleare sau radiologice in care se „va simula un scenariu de accident sever” la Centrala Nuclearoelectrică Cernavodă va avea loc in perioada 3 - 5 octo ...

Tragedie! Fata de 16 ani, din Botoșani, rănită în accidentul de motocicletă, a murit la spital. Patrisia s-a stins azi dimineață
04/10/2023 00:13

Fata de 16 ani, din judetul Botosani, care a fost rănită grav in accidentul de motocicletă de la Dumbrăveni, a murit. Patrisia, din Orăseni Deal, s-a stins din viată, marti dimineată, pe patul de spital ...

„O zi fără avocați! Ziua în care justiția nu există”. Protest al avocaților, joi
03/10/2023 20:28

 Baroul Bucuresti recomandă avocatilor să-si intrerupă activitatea joi, timp de 24 de ore, un demers similar fiind anuntat, de altfel, la nivel national, in cadrul campaniei „O zi fără avocati! ...

Lege în Parlament: se schimbă radical rolul și atribuțiile Poliției Locale
03/10/2023 20:24

Senatul a adoptat, in calitate de prim for sesizat, un proiect de lege al USR prin care autovehiculele care aparţin Poliţiei locale pot folosi dispozitivele de avertizare sonore şi luminoase de culoare albas ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei