Ucraina vrea să confiște proprietățile din România ale Federației Ruse. Plan de executare silită a Kremlinului

2

Dimensiune font:

| 30-08-2024 03:45

Gigantul de stat al gazelor naturale din Ucraina, Naftogaz, alături de 5 subsidiare ale sale, face turul instanțelor de judecată bucureștene, urmărind punerea în executare și în România a unei hotărâri a Curții Internaționale de Arbitraj de la Haga din primăvara anului trecut, prin care Federația Rusă a fost obligată să îi plătească despăgubiri de 5 miliarde de dolari pentru exproprierea activelor gaziere din Crimeea, inclusiv a mai multor zăcăminte offshore din Marea Neagră, în urma anexării peninsulei de către Kremlin în urmă cu peste 10 ani, în martie 2014.

Naftogaz a obținut în decembrie 2023 recunoașterea în Marea Britanie a hotărârii arbitrale de la Haga și derulează demersuri similare în instanțe din Statele Unite și din ale țări ale lumii. Ținta este executarea silită a proprietăților statului rus din respectivele jurisdicții, în contul despăgubirilor dictate de Curtea Internațională de Arbitraj în aprilie 2023.

În acest moment, nu este limpede ce active din România ale Federației Ruse ar putea fi executate silit de Ucraina în caz de reușită. Rusia deține însă un portofoliu de clădiri în București, potrivit unei analize media. În privința participațiilor la societăți comerciale, ar putea fi confiscate doar cele deținute direct de instituții și structuri de stat rusești. Până acum, demersurile juridice locale ale companiei de stat ucrainene, demarate în octombrie anul trecut și aflate și acum în desfășurare, au fost ″plimbate″ între Judecătoria Sectorului 3 al Capitalei și 3 secții ale Tribunalului București, după ce instanțele și-au declinat succesiv competența de soluționare, plus 2 secții ale Curții de Apel București însărcinate cu rezolvarea conflictelor negative de competență, potrivit datelor din dosare.

Ucraina a apelat însă deja la serviciile unui birou românesc de executori judecătorești, care a și deschis dosar de executare silită pe numele Federației Ruse, reprezentată în procese de Ministerul de Externe și de cel al Justiției de la Moscova. Naftogaz s-a adresat inițial, pe 11 octombrie 2023, Secției a VI-a Civilă a Tribunalului București, specializată în litigii comerciale, cerând concomitent recunoașterea pe plan local a hotărârii arbitrale de la Haga și, în baza acesteia, încuviințarea executării silite a Federației Ruse pe teritoriul României. ″În speță, creditoarele (Naftogaz și subsidiarele sale – n.r.) au solicitat ca instanța să dispună instituirea sechestrului asigurător asupra bunurilor mobile și mobile ale debitoarei Federația Rusă, până la concurența sumelor de: 4.222.875.858,81 dolari – prejudiciu constatat prin Hotărârea arbitrală pronunțată la data de 12.04.2023 în cauza înregistrată sub nr. 2017 – 2016 la Curtea Permanentă de Arbitraj de la Haga și penalități calculate prin raportare la indicele de referință EURIBOR 6 luni + 2% începând cu data de 18 martie 2014 și până la data plății integrale, și 23.889.036,26 dolari – cheltuieli de judecată avansate în procedura arbitrală″, se arată în documentele procesului.

Secția a VI-a a considerat însă că, de fapt, litigiul este între 2 state, Ucraina și Rusia. Ca atare, pe 19 octombrie 2023, a trimis dosarul la Secția a IV-a Civilă a Tribunalului. Aceasta din urmă a statuat că, dimpotrivă, disputa este comercială și a întors dosarul la Secția a VI-a, pe 6 noiembrie 2023. Conflictul negativ de competență a fost soluționat de Curtea de Apel București, care a desemnat Secția a VI-a Civilă a Tribunalului București ca fiind îndrituită să judece speța, pe 20 noiembrie 2023. Pe 12 decembrie anul trecut, Secția a VI-a Civilă a Tribunalului București a respins cererea de recunoaștere pe teritoriul României a hotărârii arbitrale de la Haga, însă nu pentru că ar fi considerat-o neîntemeiată pe fond, ci cu argumentul că nu este nevoie de recunoaștere și că hotărârea respectivă este în sine, ca atare, un titlu executoriu valabil în România.

În orice caz, trecând peste ambiguitatea unor texte de lege, și cererea de recunoaștere, și cea de executare a hotărârii arbitrale sunt de competența Tribunalului (…). (…) Aceasta cu atât mai mult cu cât procedura de executare a unei hotărâri arbitrale străine este una contencioasă, ce se desfășoară cu citarea părților, conform mențiunilor art.1131 alin.(1) din Codul de procedură civilă″.

Nu este limpede ce va urma din punct de vedere procedural în procese. Însă în ambele variante posibile, Rusia va avea posibilitatea să se apere și să-și prezinte punctul de vedere. Dacă îi va fi încuviințată executarea silită directă, Ministerele de Externe și al Justiției de la Moscova vor putea face contestație la executare. În cazul în care se va judeca cererea de recunoaștere a hotărârii arbitrale de la Haga, Federația Rusă va putea face întâmpinare și solicitare de respingere a cererii, cum a făcut de altfel în procesul similar din Statele Unite, aflat pe rol.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

Subscrisa TIMOFTE INSOLV SPRL, cu sediul in municipiul Piatra Neamt, Aleea Plaiului nr.10, bl.B1, sc.B, parter, apt.23, judetul Neamt, inregistrata in Registrul Formelor de Organizare al UNPIR sub nr. RFO II-0779, Atestat 2A0779, Cod Fiscal: RO33718032, Tel/fax: 0233272861, mobil: 0745455926/0744995468, Adresa e-mail: timofteinsolvsprl@gmail.com, In calitate de administrator judiciar al debitorului S.C. POLIVALENT S.R.L., conform Incheierii de sedinta nr.153/F din data de 13.09.2022, pronuntata de Tribunalul Neamt-Sectia a-II-a Civila, de Contencios Administrativ si Fiscal, in dosarul nr.2465/103/2022, Emite urmatoarea Decizie suspendare si amanare licitatii: Avand in vedere eroarea strecurata in cuprinsul publicatiilor de vanzare intocmite pentru bunurile apartinand debitoarei SC POLIVALENT SRL, transmise in presa locala si centrala, primarii, dosarul cauzei, pe site-ul UNPIR si in BPI, administratorul judiciar DECIDE: Anularea tuturor licitatiilor organizate pentru aceste active, urmand sa fie prorogata reluarea licitatiilor la o data ce va fi stabilita ulterior, motivat de urmatoarele aspecte: Administratorul judiciar precizeaza faptul ca, in publicatiile intocmite, comunicate si afisate nu coincide suprafata de teren situata in intravilanul satului Uricani, com. Miroslava, judet Iasi, care face obiectul contractului de concesiune nr. 26700/24.08.2018 incheiat cu Primaria comunei Miroslava, judetul Iasi, pentru o perioada de 49 de ani, in sensul ca, in unele publicatii este mentionata suprafata de 10.000 mp, iar in alte publicatii suprafata de 20.000 mp. Totodata prezenta decizie este fundamentata si pe finalizarea demersurilor de intabulare a imobilului in cartea funciara si de dezembrare a imobilului concesionat, demersuri inititate de administratorul special al societatii Polivalent SRL. De asemenea, s-a constatat faptul ca nu au fost respectate termenele de publicitate a vanzarii prevazute la art.838 alin.2 Cod proc. Civila. Prin urmare, in conformitate cu art.845 CPC, administratorul judiciar decide amanarea licitatiei din data de 28.10.2024 la o data ulterioara, cu refacerea formalitatilor de publicitate si finalizarea demersurilor privind intabularea si eventual dezmembrarea imobilului ce face obiectul contractului de concesiune incheiat cu Primaria comunei Miroslava. Administrator Judiciar, Timofte Insolv SPRL.

ANUNȚ DE PARTICIPARE LA LICITAȚIE PUBLICĂ. Privind concesiunea prin licitație publică a unui teren extravilan, domeniului privat al Comunei Tămășeni, Jud. Neamt. 1.Informații generale privind autoritatea contractantă in special denumirea, codul de identificare fiscală, adresa, număr telefon, fax și/sau adresa e-mail, persoană contact: Comuna Tămășeni, strada Unirii, nr.157 județul Neamț, telefon: 0233749494, fax: 0233749333, e–mail: primariatamaseni@yahoo.com. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, in special descrierea bunurilor care urmează să fie concesionate:Teren în suprafață de 1000 mp, ce aparține domeniului privat al Comunei Tămășeni, situat pe strada Traian din satul Tămășeni, comuna Tămăeșni; Concesiunea se va realiza conform HCL nr.51/16.10.2024 si OUG nr. 57/2019. 2.Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc in caietul de sarcini. 2.1.Modalitatea sau modalitațile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar din documentația de atribuire:la sediul Comunei Tămășeni sau în baza unei solicitari scrise sau in format electronic adresate către Primăria comunei Tămășeni. 2.2.Denumirea si datele de contact ale compartimentului de la care se pot obține un exemplar din documentația de atribuire: Primăria comunei Tămășeni, Compartiment administrare domeniul public și privat, fond funciar, cadatru și resurse umane. 2.3.Costul si condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor OUG nr.57/2019 privind Codul administrativ: 10,00 lei poate fi achitat in numerar la casieria unitații. 2.4.Data–limită de pentru solicitarea clarificărilor 05.11.2024 ora 12:00. 3.Informații privind ofertele: 3.1.Data-limită de depunere a ofertelor:11.11.2024 ora 15:00. 3.2.Adresa la care trebuie depuse ofertele: Primăria comunei Tămășeni, strada Unirii, nr.157, județul Neamț, la registratură.3.3.Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: 2 exemplare. 4.Data si locul la care se va desfașura sedința publică de deschidere a ofertelor:14.11.2024 ora 10:00, Primăria comunei Tămășeni, strada Unirii, nr.157, județul Neamț. 6.Denumirea, adresa, numărul de telefon și /sau adresa de e-mail ale instanței competente in soluționarea litigiilor apărute si termenele pentru sesizarea instanței: Judecătoria Roman, Piata Roman Voda nr. 1 cod postal 611022 telefon 0233 743858 fax 0233 742583, e-mail: jud-roman@just.ro.
Victor Ciutacu arată cartonașul roșu fanilor preşedinţilor: 'Pe măsură ce nisipul din clepsidră s-a împuținat, l-au luat și pe Iohannis la șuturi'
02/11/2024 06:08

Fanii cei mai infocaţi ai lui Klaus Iohannis au intors armele impotriva preşedintelui si isi caută un nou idol la care să se inchine. Dan Tapalagă si Ioana Ene Dogoiu, dar si artistul Tudor Chirilă au tre ...

Un nou moment terifiant cu Joe Biden. Președintele SUA a început să adulmece și să muște niște bebeluși la petrecerea de Halloween
02/11/2024 06:04

Joe Biden a muscat trei bebelusi la petrecerea de Halloween. Momentele terifiante au fost filmate si fotografiate de cei prezenti la fata locului. La eveniment, sotia sa, Jill, a venit imbrăcată intr-un cosum ...

Castelul Peleș a ajuns o ruină după ce a fost „retrocedat” Casei Regale
02/11/2024 06:02

Castelul Peles a ajuns o ruină, după ce a fost retrocedat Casei Regale. La randul său, Casa Regală l-a inchiriat statului roman pentru a amenaja un muzeu acolo. Acum, Casa Regală sustine că a acceptat o ...

Tupeu fără măsură! Zelenski acuză Polonia, cel mai feroce susținător al Kievului, de lașitate, pentru că refuză să doboare rachete rusești și să facă poliție aeriană în Ucraina
02/11/2024 06:01

Volodimir Zelenski a acuzat Polonia că a găsit mai multe motive pentru a nu ajuta Ucraina in probleme cheie. El s-a referit inclusiv la refuzul de a dobori rachete rusesti sau de a preda avioane de luptă MiG ...

Klaus Iohannis ar putea rămâne fără vila din Aviatorilor - Lider liberal: Da, sunt de acord să se dea altă destinație
02/11/2024 05:53

Liderul senatorilor PNL, Daniel Fenechiu, spune că este de acord ca vilei din Aviatorilor 86, despre care presa a scris că ar putea fi repartizată presedintelui Klaus Iohannis in calitate de fost sef al stat ...

Lucrurile se complică: Phenianul anunță că va sprijini Rusia până la victoria în Ucraina / Ce vrea la schimb, dacă va fi necesar
02/11/2024 05:50

Coreea de Nord va sprijini Rusia pană cand aceasta va obţine victoria in războiul din Ucraina, l-a asigurat vineri, la Moscova, ministrul de externe nord-coreean, Choe Son Hui, pe omologul său rus Serghei L ...

Vremea se schimbă brusc. Un val de aer polar va aduce temperaturi mai mici cu până la 13 grade
01/11/2024 19:50

 Vremea va suferi o schimbare drastică in acest weekend. Un front de aer polar va determina o scădere a temperaturilor cu pană la 13 grade. În zona montană, se preconizează ninsori. „De s ...

SGG a desecretizat cheltuielile pentru Vila din Aviatorilor, care ar fi pregătită pentru Klaus Iohannis: Cheltuieli colosale realizate
01/11/2024 16:12

Secretariatul General al Guvernului a desecretizat, la solicitarea premierului Marcel Ciolacu, cheltuielile pentru Vila din Aviatorilor, care se presupune că ar fi pregătită pentru Klaus Iohannis. In total, ...

RAPPS a desecretizat lucrările făcute la vila lui Marcel Ciolacu: Nicolae Ciucă a cerut datele public
01/11/2024 15:57

Presedintele PNL, Nicolae Ciucă si alti liberali au cerut desecretizarea cheltuielilor făcute de RAPPS la vila din Cucu Starostescu 6, locul in care a locuit/locuieste premierul Marcel Ciolacu. Conform RAPPS ...

Lovitură pentru campania PNL: afișele cu Nicolae Ciucă vor fi îndepărtate din toată țara
01/11/2024 13:00

După o săptămană de campanie electorală pentru alegerile prezidentiale, PNL primeste o lovitură dură din partea Birourilor Electorale Judetene. Toate afisele cu Nicolae Ciucă urmează să fie indepărat ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei