Unde te adăpostești în cazul unui atac? România are 5.000 de buncăre. Guvernul nu știe câte sunt 100% funcționale

000000   media-1447

Dimensiune font:

| 23-06-2024 20:18

 Joi, 20 iunie, Consiliul Suprem de Apărare a Țării se adună ca să discute atât mesajul României la summitul NATO de la Washington, din iulie, cât și un posibil ajutor substanțial al Bucureștiului pentru Ucraina. Și anume, posibilul transfer al unui sistem de rachete PATRIOT către Ucraina.

Pe agenda consultărilor dintre cei mai înalți demnitari ai țării - președinte, premier, șefii Camerelor, miniștri cheie, începând cu Apărarea și Internele, directorii serviciilor de informații - nu se află și starea în care se află apărarea civilă din România. Cel puțin, nu pe agenda publică.

La capătul mai multor săptămâni de întrebări adresate autorităților și deplasări în spații care ar trebui să joace rolul de adăposturi pentru civili în situații de criză, Europa Liberă creionează câteva concluzii:

  • România nu are un plan de investiții în adăposturi civile în cazul unor atacuri cu drone sau bombardamente clasice, atacuri chimice sau atomice.

 

Vorbim despre atacuri de tip militar, dezastre de orice fel inclusiv naturale precum cutremurele sau inundațiile, pe scurt orice situații care ar putea reclama evacuarea unui număr mare de oameni din locuințele lor și adăpostirea acestora pentru câteva ore sau mai mult.

  • Multe din cele 5.000 de spații de protecție civilă aflate pe harta oficială nu au dotările necesare, începând de la ventilație, apă potabilă, toalete, mobilier.

 

După 28 de luni de război în țara vecină, cu incidente inclusiv pe teritoriul României, precum căderea unor drone rusești în apropierea graniței estice cu Ucraina în război, unii oficiali declară că așteaptă de opt ani ca Executivul să adopte normele de aplicare a unei Hotărâri de Guvern privind Protecția Civilă.

Aceasta în condițiile în care războiul din Ucraina, început pe 24 februarie 2022, se acutizează.

Vizionează Țară în Service aici:

 

 

De mai bine de șase luni, de când Rusia a înțețit ofensiva în Ucraina, mulți lideri politici și militari din NATO avertizează că războiul din Ucraina s-ar putea extinde în Europa în următorii ani.

  • În România, pe 1 februarie 2024, șeful Statului Major al Armatei, generalul Gheorghiță Vlad, a atras atenția într-un interviu one2one de la Europa Liberă că „populația României trebuie să se îngrijoreze și trebuie să adoptăm măsurile corespunzătoare pentru a fi pregătită”. La patru luni distanță, apărarea civilă este încă departe de ideal, iar legile Apărării nu au fost actualizate ca să facă față unui posibil atac sau unui „accident” militar.

 

La întrebarea dacă Parlamentul ia în calcul o sesiune extraordinară în acest sens, răspunsul președintelui Senatului, al doilea om în stat și fost premier, generalul (r) Nicolae Ciucă, a fost că legile se află în analiza instituțiilor responsabile.

La rândul său, premierul Marcel Ciolacu a spus că ele vor fi adoptate „în cel mai bun caz”, în toamnă.

Or, în septembrie sunt programate alegerile prezidențiale, iar până în decembrie trebuie să aibă loc și cele parlamentare.

În tot acest timp, Rusia amenință frecvent țări NATO, inclusiv România.

În consecință, tot mai multe guverne iau măsuri pentru a-și pregăti populația în fața unor eventuale atacuri și/sau dezastre.

Tipuri de alerte pe care autoritățile le transmit cu ajutorul sirenelor, populației, în caz de dezastru. Dumneavoastră ați ști să le diferențiați?
Tipuri de alerte pe care autoritățile le transmit cu ajutorul sirenelor, populației, în caz de dezastru. Dumneavoastră ați ști să le diferențiați?

Guvernul Poloniei, de exemplu, a început în luna martie un amplu program de construire de adăposturi antiaeriene pentru populație, în valoare de 250 de milioane de euro. Prima etapă, cea în curs, costă 27 de milioane de euro.

  • În România, Guvernul nu are un plan de construire de adăposturi civile, admite șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), secretarul de stat în Ministerul de Interne Raed Arafat, intervievat de Europa Liberă.

 

„Dacă vedem situația din jurul nostru, normal că se impune ca adăposturile să fie pregătite, chiar dacă posibilitatea să fie nevoie de ele este foarte mică”, spune el.

Cele mai multe dintre cele peste 5.000 de adăposturi antiaeriene din România destinate populației se află în clădiri construite înainte de 1990.

Raed Arafat admite că, unele dintre ele, nu au dotările necesare sau funcționale: uși speciale pentru protejarea de atac chimic, sisteme de ventilație speciale, electricitate, apă, toalete, ieșiri alternative.

Câte anume? Nu știe.

Cert este că, la ultimul mare control național, pompierii au găsit mari lipsuri. Inspecția a început la numai zece zile după ce Rusia a invadat Ucraina, pe 4 martie 2022.

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) a verificat atunci, în numai o săptămână, aproape toate cele 5.000 de adăposturi. A găsit 4.500 de probleme.

După un an, în 2023, IGSU a reluat inspecțiile la adăposturi, dar a controlat doar 900 dintre ele. A găsit 639 de lipsuri, probleme, defecțiuni.

  • În București, unul dintre locurile care trebuie să aibă obligatoriu adăpost de protecție civilă este metroul. Doar unele stații de metrou au adăposturi civile, însă conducerea Metrorex a refuzat accesul Europei Libere la ele. La metrou, în majoritatea stațiilor, nu există nici măcar toalete publice.

 

Societatea care administrează transportul public în subteranul capitalei, Metrorex, susține că nu poate finaliza amenajarea adăposturilor de la metrou.

Motivul? Guvernul nu a emis încă normele de aplicare la hotărârea din 2016, care prevede ce spații trebuie să aibă adăposturi de protecție civilă.

Metroul ar trebui să aibă obligatoriu adăposturi de protecție civilă. În majoritatea stațiilor nu există nici măcar toalete publice.
Metroul ar trebui să aibă obligatoriu adăposturi de protecție civilă. În majoritatea stațiilor nu există nici măcar toalete publice.

În replică, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, susține însă că Metrorex nu poate invoca lipsa unor norme pentru a pregăti adăposturile cu tot ce este necesar. Regulile ar exista încă din 2004, emise însă pentru o altă lege. Nu aceeași, dar din același domeniu, ce-i drept.

În capitala Ucrainei, Kiev, încă de la începutul invaziei Rusiei, populația se adăpostește constant în stațiile de metrou. Autoritățile ucrainene au amenajat în subteranul orașului inclusiv săli de clasă pentru elevi.

La metroul din București, nu e clar nici măcar unde vor merge oamenii la toaletă dacă stațiile de metrou vor fi folosite drept adăpostori pentru civili.

Poate fi vorba și de un cutremur puternic sau altă calamitate naturală, nu numai de război.

Investiții legate de riscul unor dezastre există totuși în România. După cum explică Raed Arafat, e vorba de un fond de 96 de milioane de euro dedicat construirii unor depozite strategice. Fac parte dintr-un program european care se apropie de un miliard de euro.

În ceea ce privește însă apărarea civilă propriu-zisă, strategia ține exclusiv de partea română. Or, în acest moment, imensa majoritate a românilor nu are de unde să știe nici cum sună o alarmă antiaeriană, nici unde să meargă în caz de pericol.

Adăpost de protecție civilă din Sectorul 1 din București
Adăpost de protecție civilă din Sectorul 1 din București

Așa că până hotărăsc autoritățile de la București să construiască adăposturi suplimentare, Europa Liberă a vrut să vadă cum arată câteva astfel de locații.

Am vizitat trei adăposturi de protecție civilă din București: unul din subsolul unui bloc construit între cele două războaie mondiale, un adăpost din subsolul unei școli construite în anii '40 și un adăpost nou, din subsolul unui complex de birouri din nordul orașului.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

Cine deține azi casa din Zambaccian, care i-a aparținut lui Adrian Năstase. Fostul prim-ministru a vrut să-și recapete locuința
18/07/2024 16:20

Este una dintre cele mai cunoscute proprietăti de la noi din tară, fiind subiectul unui dosar răsunător. Putini stiu cine detine azi Casa din Zambaccian, care i-a apartinut lui Adrian Năstase. In ultimii a ...

Ce sancțiuni riscă Diana Șoșoacă după scandalul făcut în Parlamentul European
18/07/2024 15:59

Comportamentul interzis in Parlamentul European Articolul 10 din Regulamentul de Procedură al Parlamentului European stabileste regulile de conduită pentru deputati, subliniind respectul reciproc, demnitatea ...

Amendă de 5.000 de euro pentru o jurnalistă care a ironizat-o pe şefa Guvernului Italiei, Giorgia Meloni
18/07/2024 15:40

Un tribunal din Milano a ordonat unei jurnaliste să-i plătească şefei guvernului Giorgia Meloni despăgubiri in sumă de 5.000 de euro pentru că a ironizat-o intr-o postare in social media, au relatat agen ...

La Paris au intrat în vigoare primele măsuri de securitate pentru Jocurile Olimpice
18/07/2024 15:15

Alerta este maximă, mai ales că ceremonia de deschidere de vinerea viitoare, 26 iulie, va avea loc pe fluviul Sena, cu spectatori pe cheiuri şi poduri. 45.000 de membri ai forţelor franceze de ordine, plus ...

Semnul că Ucraina pierde războiul cu Rusia? Germania vrea să reducă la 50% cheltuielile pentru Kiev în 2025
18/07/2024 14:46

Guvernul german intentionează să aprobe miercuri bugetul pentru 2025, după luni de dispute, in speranta că o redresare economică puternică il va ajuta să elimine diferenta de 17 miliarde de euro (18,55 m ...

Schimbare totală de strategie din partea Ucrainei. Kievul formează o nouă 'armată': 'Realitățile războiului impun noi cerințe'
18/07/2024 14:20

Confruntată cu un deficit de personal, Ucraina a decis să schimbe strategia de luptă cu Rusia si să se bazeze tot mai mult pe tehnologie. Ministrul ucrainean al apărării, Rustem Umierov, a declarat că ...

14 brigăzi ucrainene nu pot intra în luptă pentru că nu au primit armament din SUA
18/07/2024 13:58

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, s-a intalnit marţi cu comandamentul armatei pentru a acţiona cu prioritate in vederea punerii la punct a noi brigăzi de luptă care să inlocuiască parţial trupe ...

Dan Bucura, despre ipocrizia impostorului Selly, organizatorul Beach Please, referitor la promovarea penalului Andrew Tate
17/07/2024 16:14

Am fost la festivalul de la Costinesti si vă voi explica in cateva cuvinte de ce vă abureste domnul Selly, in povestea cu Andrew Tate, individul urmărit penal pentru proxenetism si viol. 1 – Selly s-a scu ...

Von der Leyen pierde procesul privind secretizarea contractelor de achiziție a vaccinurilor COVID
17/07/2024 14:37

Curtea de Justitie a Uniunii Europene a decis astăzi că Comisia Europeană nu a oferit publicului "un acces suficient de larg" la contractele privind vaccinul Covid-19, constatand nereguli in justificarea sa ...

Medic stomatolog găsit mort în cabinet
17/07/2024 11:58

O femeie, medic stomatolog in municipiul Brăila, a fost găsită moartă marti seară in cabinetul său. Politistii au constatat că prezenta urme de violentă pe corp, a fost deschisă o anchetă pentru a fi ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei