Patronii benzinăriei de la Crevedia le-au făcut plângere penală pompierilor: Nu au prevăzut tragedia!

22

Dimensiune font:

| 07-05-2024 18:31

Patronii firmei care opera depozitul cu gaz petrolier lichefiat care a explodat, anul trecut, în localitatea Crevedia din judeţul Dâmboviţa, au depus, prin avocat, plângere penală împotriva a trei comandanţi ai intervenţiei pe care îi acuză de abuz de autoritate prin care s-a adus o vătămare gravă intereselor legale ale inferiorului sau subordonatului, neglijenţă în serviciu, neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă, nerespectarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă şi distrugere din culpă care a avut ca urmare un dezastru

Apărătorul celor doi oameni de afaceri şi al firmei FLAGAS afirmă că a solicitat reaudierea a zeci de pompieri, lucru încuviinţat de procurori şi reclamă, pe de altă parte, că pe parcursul a sute de ore de declaraţii, anchetatorii nu au adresat niciunuia dintre cei audiaţi, „nicio întrebare proprie”.

Florin Cjocaru, avocatul firmei FLAGAS şi al patronilor acesteia, Cosmin Stîngă şi Ionuţ Doldurea, anunţă că a depus, marţi, 7 mai, plângere penală împotriva a trei comandanţi ai intervenţiei, cu expertiză ca pompieri. Firma care opera depozitul GPL de la Crevedia şi patronii acesteia îi acuză pe cei trei pompieri care au coordonat intervenţia de săvârşirea infracţiunilor de abuz de autoritate prin care s-a adus o vătămare gravă intereselor legale ale inferiorului sau subordonatului, neglijenţă în serviciu, neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă, nerespectarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă şi distrugere din culpă care a avut ca urmare un dezastru.

Cei trei, acuzaţi că „nu au luat în calcul fie deloc, fie nu în modul cuvenit, riscul producerii unor explozii”

Într-un comunicat dat publicităţii marţi, apărătorul FLAGAS arată că unul dintre motivele invocate în plângere este acela că cei trei „nu au luat în calcul fie deloc, fie nu în modul cuvenit, riscul producerii unor explozii, neprevăzând un astfel de rezultat, deşi trebuia şi puteau să îl prevadă, şi prin urmare nu au luat ori dispus nicio măsură adecvată în raport cu această ipoteză”.

Cei trei comandanţi sunt de asemenea acuzaţi că „nu au făcut o recunoaştere corespunzătoare a zonei, invocând că pe întreaga durată a intervenţiei şi până la momentul producerii celei mai puternice dintre explozii nu au putut vedea în curtea societăţii Flagas şi alte cisterne decât aceea care ardea, deşi în modul cel mai facil zona putea fi riguros observată de sus, dacă nu chiar din elicopterul ajuns la faţa locului sau prin utilizarea de drone, în modul cel mai facil prin banala utilizare şi înălţare a scării telescopice a unei autospeciale”.

Pompierii care au coordonat intervenţia de la Crevedia sunt acuzaţi şi că „au exclus stingerea incendiului care se manifesta la cisterna din curtea Flagas, ordonând să nu se intervină cu autospeciala cu pulbere sosită la faţa locului şi să fie lăsată flacăra aprinsă până la epuizarea conţinutului cisternei, pe seama raţionamentului greşit că incendiile de gaz nu sting, în condiţiile în care de fapt acestea i) se sting şi ii) se sting cu pulbere, potrivit legislaţiei în vigoare (NORME TEHNICE privind utilizarea, verificarea, reîncărcarea, repararea şi scoaterea din uz a stingătoarelor de incendiu, aprobate, succesiv, prin Ordinul 138/2015 (la data producerii incendiului), şi Ordinul 135/2023 din 30 august 2023, imediat după incendiu). În acelaşi timp, comandanţii nu au mai solicitat alte autospeciale cu pulbere pe lângă singura ajunsă la eveniment”.

Avocat: Cei trei ar fi „nesocotit în mod evident şi impardonabil încărcătura de GPL, invocând neverosimil pe durata cercetărilor că de fapt nu au cunoscut şi nu ar fi avut de unde să cunoască natura încărcăturii din rezervoarele cisternă”

Cei trei comandanţi sunt de asemenea reclamaţi pentru că ar fi „nesocotit în mod evident şi impardonabil încărcătura de GPL, invocând neverosimil pe durata cercetărilor că de fapt nu au cunoscut şi nu ar fi avut de unde să cunoască natura încărcăturii din rezervoarele cisternă” şi că „au dispus echiparea cu costume aluminizate a numai 2 pompieri, care însă au acţionat la faţa locului, astfel echipaţi, dimpreună, cot la cot, cu ceilalţi pompieri, neechipaţi cu costume aluminizate, atestând în acest mod plasarea conştientă, deliberată, a pompierilor neechipaţi cu aceste costume speciale în condiţii specifice de risc care reclamau imperios purtarea protecţiei aluminizate”.

Alte acuzaţii aduse celor trei sunt că „nu ştiau la data intervenţiei şi nu au cunoscut nici luni mai târziu, cu ocazia audierilor la Parchet, care sunt produsele de stingere pentru incendiile de gaz, indicând în mod fundamental greşit apa şi spuma, neluând în calcul la niciun moment şi nemenţionând pulberea, care de altfel nici nu s-a folosit vreo clipă în împrejurările manifestării incendiului”; „nu au luat în calcul şi nici nu au dispus tractarea din zona de risc a cisternelor sau a altor vehicule”; „nu au cunoscut distanţa de siguranţă în cazul incendiilor manifestate la recipiente de gaz, au nesocotit de fapt orice distanţă de siguranţă la faţa locului şi, la nivel declarativ, audiaţi în cauza penală, au apreciat-o la aproximativ 100 de metri, când de fapt mulţi dintre pompierii vătămaţi s-au găsit la 50 de metri sau mai puţin faţă de focar la momentul celei mai mari dintre explozii”.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
Bancul Zilei

05:29

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 1, judetul Neamt, telefon 0233.786.059, fax 0233.786.364, e-mail: primariagrumazestineamt@yahoo.com, cod fiscal 2614198. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Teren identificat cu sola 31, parcela 712 al comunei Grumazesti, in suprafata de 235 mp, teren curti constructii, situat in intravilan sat Topolita, comuna Grumazesti, F.N., judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Grumazesti, conform H.C.L. Grumazesti nr. 63/30.05.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin cerere scrisa, transmisa prin mijloace electronice sau depusa in format fizic inregistrata la Comuna Grumazesti -Registratura. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, str. Principala nr. 30, comuna Grumazesti, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 19.06.2024, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 28.06.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: 1 exemplar original, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 01.07.2024, ora 09.00, Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Tribunalul Neamt, Piatra-Neamt, Bd. Decebal nr. 5, judetul Neamt, cod postal 610012, telefon 0233.212.717, fax 0233.232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 06.06.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 1, judetul Neamt, telefon 0233.786.059, fax 0233.786.364, e-mail: primariagrumazestineamt@yahoo.com, cod fiscal 2614198. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Teren identificat cu sola 31, parcela 712 al comunei Grumazesti, in suprafata de 152 mp, teren curti constructii, situat in sat Topolita, comuna Grumazesti, F.N., judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Grumazesti, conform H.C.L. Grumazesti nr. 63/30.05.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin cerere scrisa, transmisa prin mijloace electronice sau depusa in format fizic inregistrata la Comuna Grumazesti -Registratura. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Gratuit. 3.4.Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 19.06.2024, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 28.06.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: 1 exemplar original, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 01.07.2024, ora 11.00, Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Tribunalul Neamt, Piatra-Neamt, Bd. Decebal nr. 5, judetul Neamt, cod postal 610012, telefon 0233.212.717, fax 0233.232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 06.06.2024.
Victor Ciutacu, reacție după ce Coldea s-a detonat public: 'Gena de interlop o ai sau nu, indiferent pe ce funcții te cațări'
20/06/2024 18:58

Jurnalistul Victor Ciutacu reactionează după ce Florian Coldea nu a negat legătura pe care o are cu premierul Albaniei, Edi Rama. Acesta a declarat in fata jurnalistilor că nici nu confirmă, dar nici nu in ...

Mafia din justiție, o nouă lovitură: Mario Iorgulescu scapă de condamnarea la 13 ani și 8 luni de închisoare după ce a ucis cu mașina un tânăr când conducea băut și drogat
20/06/2024 17:38

Mario Iorgulescu, fiul lui Gino Iorgulescu, preşedintele Ligii Profesioniste de Fotbal, scapă de condamnarea la 13 ani şi opt luni de inchisoare, iar procesul acestuia va fi rejudecat de Curtea de Apel Bucur ...

Atenție, deținut evadat dintr-un punct de lucru! Polițiștii și lucrătorii de frontieră, în alertă
19/06/2024 15:34

Autoritătile din judetul Constanta sunt in alertă, după ce un detinut a evadat de la punctul de lucru. In tot judetul s-au organizat filtre pentru prinderea acestuia. „Vă informam faptul că astăzi, in ...

Florian Coldea, declarații bombă despre legăturile cu premierul Albaniei
19/06/2024 15:11

Florian Coldea a făcut primele declaratii după ce, din arest la domiciliu, premierul Albaniei a dezvăluit că i-a fost consilier. Presa din Albania a explodat, vineri, după ce fostul prim-ministru, Sali Ber ...

Primul stat paralel. SIE a desecretizat documente din anii ’90, care atestă că fostul șef Bancorex, Răzvan Temeșan, era agent acoperit
14/06/2024 17:13

 Serviciul de Informatii Externe (SIE) a trecut la desecretizarea documentelor care confirmă că bancherul Răzvan Temesan a lucrat sub acoperire in perioada in care era director al Bancorex. În 199 ...

Lovitură de baros! ICCJ a admis contestaţia depusă de Ion Iliescu, Gelu Voican Voiculescu şi Iosif Rus şi constată nelegalitatea rechizitoriului în dosarul R
14/06/2024 17:12

Lovitură de baros in Dosarul Revolutiei! Nici de această dată magistratii nu vor da o sentintă legată de evenimentele din 1989 care incă au rămas un mister! Asta pentru că judecătorii de la Inalta Curt ...

Magistrații au a respins cererea de schimbare a încadrării juridice a lui Vlad Pascu, din ucidere din culpă în omor calificat
14/06/2024 15:54

Judecătoria Mangalia a respins vineri cererea de schimbare a incadrării juridice a lui Vlad Pascu, din ucidere din culpă in omor calificat. Potrivit portalului instantelor de judecată, instanta a fixat nou ...

Judecătoria Mangalia decide soarta lui Vlad Pascu: azi se va anunța dacă va fi judecat pentru omor calificat / Decizia instanţei va fi definitivă
14/06/2024 09:15

Judecătoria Mangalia este aşteptată să decidă vineri dacă Vlad Pascu, autorul accidentului de la 2 Mai, in urma căruia doi tineri şi-au pierdut viaţa, va fi judecat pentru omor calificat, iar decizia i ...

Lovitură usturătoare pentru Viktor Orban! Ungaria, condamnată să plătească o sumă fabuloasă pentru că nu a respectat dreptul UE al azilului
13/06/2024 20:41

Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) a condamnat joi Ungaria să plătească o sumă forfetară de 200 de milioane de euro şi o amendă cominatorie de un milion de euro pe zi de intarziere pentru că ...

Un nou proces istoric în SUA: Hunter Biden a fost găsit vinovat/ Ce pedeapsă riscă fiul președintelui SUA
11/06/2024 21:04

Un juriu federal l-a găsit vinovat pe Hunter Biden pentru toate cele trei acuzatii federale de infractiune cu care s-a confruntat, concluzionand că a incălcat legile menite să impiedice dependentii de drogu ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei