A murit Iisus cu adevărat pe cruce?

1isus

Dimensiune font:

| 04-05-2024 09:36

 Ideea că Iisus nu a murit răstignit pe cruce, ci a fost îngropat de viu, aflându-se într-un fel de transă în urma unor substanţe cu efect narcotic ce i-au fost administrate, ar fi fost considerată în secolul al XII-lea o adevărată erezie * recent însă, această ipoteză a început să fie din nou vehiculată şi luată în calcul în dezlegarea misterului răstignirii lui Iisus, prin analizarea unor lucrări ale scriitorilor medievali, care au furnizat indicii ce au dus la naşterea acestei idei

 

O cheie la enigma reînvierii poate fi considerată o scriere a francezului Chretien de Troies, datând din secolul al XII-lea şi care istoriseşte povestea unei femei foarte frumoase care se hotărăşte să scape de o căsnicie aranjată şi să fugă în lume cu un cavaler tânăr şi chipeş. Motivele sunt lesne de înţeles, însă modul în care a procedat femeia a fost considerat destul de bizar. În loc să fugă pur şi simplu - acest lucru i-ar fi afectat imaginea - tânăra a decis să simuleze moartea şi apoi să fugă în secret cu iubitul. Ea a băut o licoare, un fel de narcotic, iar la trei zile după ce a fost înmormântată a „reînviat”. S-a considerat că unele părţi din povestea lui Chretien sunt şocant de familiare. Elementele întâlnite amintesc nu numai de Romeo şi Julieta - licoarea, mormântul şi trezirea - dar şi de crucificare. Femeia, la fel ca Iisus sau Julieta, bea licoarea care o face să pară moartă. La fel ca şi Iisus, a fost îngropată într-un mormânt nou şi a înviat la trei zile după. Chiar şi numele eroinei, Fenice - mai bine zis franţuzescul de la pasărea phoenix - aduce aminte de Iisus, deoarece phoenix a fost considerată în Evul Mediu un simbol al lui Hristos şi al reînvierii. S-a presupus că, prin povestea sa, Chretien a vrut de fapt să facă aluzie la una din credinţele ce stau la baza creştinătăţii - reînvierea. O asemenea ipoteză era total nepotrivită pentru secolul al XII-lea, perioadă în care nu se puteau pune sub semnul îndoielii principiile creştinătăţii, ţinând cont de puterea bisericii în stat. Chretien a scris totuşi pentru curtea de la Champagne, cunoscută pentru traducerile remarcabile din Biblie şi rigurozitatea principiilor religioase şi, de aceea, se pare că el a considerat povestirea sa un bun paravan pentru lansarea unei noi ipoteze legate de reînvierea lui Iisus.

Opiu şi oţet

Înaintea lui Chretien au mai existat însă şi alţii care au sugerat că Iisus a supravieţuit crucificării, citând ca dovadă faptul că sângele a curs din răni după ce el fusese declarat mort, în condiţiile în care există o convingere medicală că dintr-un cadavru nu mai poate curge sânge. De asemenea, două cărţi apărute în epoci mai recente - „Conspiraţia Iisus” şi „Sfântul Sânge şi Sfântul Graal” - au lansat ipoteza că Iisus a reuşit să supravieţuiască răstignirii datorită unei licori obţinute dintr-un amestec de opiu şi oţet. Menţionarea oţetului ca făcând parte din licoarea respectivă nu reprezintă o noutate, deoarece se menţionează în Evanghelie că, înainte de a muri, lui Iisus i-au fost umezite buzele cu un burete înmuiat în oţet. Deşi, de asemenea, ideea existenţei opiului în licoarea în care era îmbibat buretele părea plauzibilă, au existat o serie de argumente contradictorii. În primul rând, una dintre principalele componente ale opiului, morfina, provoacă o accelerare a respiraţiei, un efect total diferit faţă de ceea ce se relatase în momentul în care se considerase că a murit Iisus, căruia „răsuflarea i s-a stins”. Conform lui Dioscoride, primul care a relatat despre efectele opiului, oţetul reacţionează la orice substanţă otrăvitoare. Această ipoteză - a buretelui îmbibat în oţet şi opiu - nu a fost însă exclusă din calcul, în condiţiile în care în prezent prin combinarea acidului acetic cu sulfatul de morfină (componentul narcotic al opiului) se obţine o substanţă numită acetat de morfină, recunoscută pentru proprietăţile sale anestezice.

Mătrăgună?

Mai există însă surse din secolul al IX-lea sau al XII-lea care indică şi alte posibilităţi. În „Antidotarium” al lui Nicola de Salerno se relatează că pacienţii care urmau să fie operaţi erau adormiţi cu un burete îmbibat într-o anumită substanţă cu rol anestezic şi care conţinea în mare parte mătrăgună. Tot Dioscoride descrie în lucrările sale faptul că mătrăguna are rolul de somnifer şi că rădăcina ei are un efect foarte puternic atunci când este amestecată cu oţet, putând lăsa o persoană în stare de inconştienţă o perioadă destul de îndelungată. Coaja mătrăgunei este la fel de puternică şi doar dacă este mirosită poate face ca o persoană să cadă într-un somn adânc ca şi cum ar fi moartă. Trebuie menţionate, de asemenea, experimentele cu mătrăgună efectuate în jurul anului 1890 de către medicul Benjamin Ward Richardson, care a administrat porumbeilor şi iepurilor din laboratorul său un amestec de alcool şi rădăcină de mătrăgună şi a descoperit că această licoare a acţionat nu numai ca un anestezic general puternic, ci şi faptul că inimile animalelor au continuat să funcţioneze chiar şi după ce acestea au încetat să mai respire.

În Vechiul Testament se fac unele referiri la mătrăgună, menţionându-se că aceasta creştea pe tărâmuri mitice. De asemenea, un istoric care a trăit în secolul I e.n., Josephus, aminteşte în scrierile sale despre o plantă ce are caracteristici similare cu ale mătrăgunei şi specifică de asemenea că aceasta strălucea în timpul nopţii - o caracteristică tipică mătrăgunei. Câteva secole mai târziu, mătrăguna a ajuns să fie considerată un fel de talisman care îndeplinea orice dorinţă celor care credeau în puterea sa.

Suspiciunile lui Chretien de Troies

Luând în considerare cele relatate despre puterea narcotică a acestei plante şi faptul că Chretien de Troies a bănuit că lui Iisus i-a fost administrată o asemenea substanţă în timp ce era pe cruce apare ipoteza ca mătrăguna să fi fost unul dintre principalele ingrediente ale ei. O cheie la toate aceste suspiciuni mascate ale lui Chretien de Troies ar fi putea fi lucrarea sa „Perceval”, pe care, din păcate, scriitorul nu a mai apucat să o termine. Aceasta descrie întâlnirea dintre Perceval şi Graal. Mai întâi, el relatează despre acest lucru în cadrul în care un tânăr cavaler apucă o lance îmbibată în sânge. Descrierea Graalului nu dezvăluie însă prea multe despre natura sa. Conform relatărilor lui Chretien, acesta străluceşte atât de tare încât eclipsează corpurile cereşti şi menţine în viaţă un bărbat grav rănit. Povestea spune că greşeala lui Perceval a fost aceea că nu a întrebat de ce lancea era însângerată şi că dacă ar fi făcut astfel suferinţele bărbatului ar fi fost curmate.

Sfântul Graal

Importanţa pe care autorul a acordat-o lăncii sângerânde duce din nou cu gândul la crucificare. Descrierea Graalului aminteşte de crucificare, fiind foarte asemănătoare cu cea a mătrăgunei. De fapt, Graalului i s-au atribuit toate caracteristicile mătrăgunei. Cea mai bună dovadă este atributul acestuia de a împiedica moartea şi de a induce o transă de inconştienţă, amintind astfel de proprietăţile narcotice ale mătrăgunei. Asemănarea dintre Graal şi mătrăgună este de fapt cel mai bun indiciu că povestea este o cifrare a credinţelor eretice ale lui Chretien în ceea ce priveşte crucificarea. Toate aceste asocieri au dat naştere ipotezei că scriitorul a ştiut de la bun început ce vrea să transmită prin ultima sa operă şi că aceasta ar fi reprezentat de fapt chiar un atac la ortodoxia creştină. Acest lucru ar putea explica şi moartea neaşteptată a lui Chretien înainte de a-şi termina opera, neştiindu-se precis care au fost motivele decesului său. Trebuie ţinut cont însă de faptul că unul dintre susţinătorii lui Chretien în realizarea scrierii sale a fost ducele de Flandra - cel care i-a dat scriitorului cartea ce a stat la baza lui „Perceval” - rudă apropiată cu unul dintre membrii fondatori ai Ordinului Cavalerilor Templieri, care peste un secol aveau să devină ţinta Inchiziţiei, care îi acuza de blasfemie şi erezie. De asemenea, al doilea susţinător al său a fost contesa de Champagne, soţia unuia dintre membrii fondatori ai templierilor. Au existat însă opinii legate de faptul că unii dintre cavalerii templieri au căutat şi, totodată, au descoperit sub templul de la Ierusalim unele documente secrete legate de crucificare şi răstignirea lui Iisus şi este posibil ca ei să le fi comunicat contesei de Champagne, astfel informaţiile ajungând la Chretien.

 

Referinţe literare

Chiar dacă au fost şi încă mai sunt puternic controversate, aceste idei au supravieţuit de-a lungul vremii în alte texte literare, aparent inocente. Cele mai edificatoare exemple sunt Romeo şi Julieta, Albă ca Zăpada şi una dintre povestirile Decameronului lui Boccaccio. Povestirea lui Boccaccio relatează despre un abate care se foloseşte de o licoare anestezică pentru a-şi îndepărta rivalul - soţul amantei sale. Abatele îl ţine închis timp de câteva luni şi îl lasă să reînvie doar în momentul în care amanta sa a rămas însărcinată. Bărbatul se trezeşte convins că a înviat din morţi şi toţi sunt convinşi că s-a întâmplat o minune. În Romeo şi Julieta, de asemenea, un om al bisericii, un călugăr, le furnizează tinerilor o licoare narcotică. Cele trei elemente ale crucificării se întâlnesc şi în piesa lui Shakespeare: moartea falsă după ce lichidul a fost băut, înmormântarea şi trezirea trei zile mai târziu. Într-una din sursele de inspiraţie ale lui Shakespeare - povestirea lui Da Porto, „Romeo şi Giulieta” - se face o uşoară aluzie la Iisus, prin faptul că înainte de a bea licoarea, Julieta simulează setea. Nu trebuie scoasă din calcul nici povestirea lui Giovanni Battista, Albă ca Zăpada. Povestea aparent inocentă a tinerei care mănâncă mărul otrăvit de mama vitregă şi cade într-un somn adânc poate fi din nou o aluzie la proprietăţile mătrăgunei şi la fructul acesteia, asemănat de mute ori cu mărul.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 1, judetul Neamt, telefon 0233.786.059, fax 0233.786.364, e-mail: primariagrumazestineamt@yahoo.com, cod fiscal 2614198. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Teren identificat cu sola 31, parcela 712 al comunei Grumazesti, in suprafata de 235 mp, teren curti constructii, situat in intravilan sat Topolita, comuna Grumazesti, F.N., judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Grumazesti, conform H.C.L. Grumazesti nr. 63/30.05.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin cerere scrisa, transmisa prin mijloace electronice sau depusa in format fizic inregistrata la Comuna Grumazesti -Registratura. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, str. Principala nr. 30, comuna Grumazesti, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 19.06.2024, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 28.06.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: 1 exemplar original, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 01.07.2024, ora 09.00, Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Tribunalul Neamt, Piatra-Neamt, Bd. Decebal nr. 5, judetul Neamt, cod postal 610012, telefon 0233.212.717, fax 0233.232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 06.06.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 1, judetul Neamt, telefon 0233.786.059, fax 0233.786.364, e-mail: primariagrumazestineamt@yahoo.com, cod fiscal 2614198. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Teren identificat cu sola 31, parcela 712 al comunei Grumazesti, in suprafata de 152 mp, teren curti constructii, situat in sat Topolita, comuna Grumazesti, F.N., judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Grumazesti, conform H.C.L. Grumazesti nr. 63/30.05.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin cerere scrisa, transmisa prin mijloace electronice sau depusa in format fizic inregistrata la Comuna Grumazesti -Registratura. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Gratuit. 3.4.Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 19.06.2024, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 28.06.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: 1 exemplar original, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 01.07.2024, ora 11.00, Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Tribunalul Neamt, Piatra-Neamt, Bd. Decebal nr. 5, judetul Neamt, cod postal 610012, telefon 0233.212.717, fax 0233.232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 06.06.2024.
1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Orasul Negresti, cu sediul in orasul Negresti, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui, telefon/fax 0235/457.679, e-mail: inforpnegresti@gmail.com, cod fiscal 13407333. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: Teren intravilan in suprafata de 35 mp, situat in orasul Negresti, Str. Decebal nr. 5, ce apartine domeniului public al Orasului Negresti, judetul Vaslui, identificat prin Cartea Funciara Nr. 73695 Negresti, Nr. Cadastral 73695, conform H.C.L. Orasul Negresti nr. 49/28.05.2024 si temeiul legal O.U.G. nr. 57/03.07.2019 privind Codul Administrativ, pentru realizarea unei constructii provizorii in vederea desfasurarii de activitati conexe serviciilor medicale referitoare la sanatatea umana. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei, Serviciul Juridic. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Serviciul Juridic, din cadrul Orasului Negresti, Negresti, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: 50 Lei/exemplar, se achita cu numerar la Casieria Serviciului Impozite si Taxe Locale din cadrul Orasului Negresti. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 12.06.2024, ora 14.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 20.06.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Compartimentul Registratura, Orasul Negresti, Negresti, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 21.06.2024, ora 11.00, Orasul Negresti, Negresti, Sala Mare, parter, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon/fax 0235/311.582, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 29.05.2024.
HOROSCOPUL ZILEI
19/06/2024 05:08

BERBEC Ingrijeste-te mult astăzi! Tumultul profesional te poate scoate din zona ta de confort. Somnul, dieta potrivita, plimbarile in aer liber si compania oamenilor dragi si de incredere te pot ajuta mult. ...

HOROSCOPUL ZILEI
18/06/2024 04:00

Berbec Esti asaltat de multe cunostinte, rude sau prieteni Taur Atragi persoane care doresc să te asculte Gemeni Amicii iti vor sanctiona orice vorbă sau gest Rac Alege-ti cuvintele cu grijă si vorbes ...

HOROSCOPUL ZILEI
17/06/2024 05:00

BERBEC: Nu prea mai esti dispus să tolerezi orice afront venit din partea celorlati preferand să alegi oamenii care chiar merită să facă parte din viata ta.   TAUR: Esti mult mai preocupat de car ...

HOROSCOPUL ZILEI
16/06/2024 05:02

BERBEC Accentul zilei revine segmentului amoros. Atat in relatia cu persoana iubită cat si in relatia cu copiii se intrezăresc schimbări plăcute, mai mult sau mai putin. TAUR Situatia ta financiară este ...

Horoscopul Zilei
14/06/2024 04:56

BERBEC Desi tu esti cel care iti doresti cu adevărat să faci anumite lucruri, se pare că cei din jurul tău iti pun anumite piedici in calea ta. Fericirea depinde de tine, asa că nu iti alunga singur sanse ...

Ce s-a decis în Ședința Sinodului Mitropolitan al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei?
13/06/2024 19:33

  În ziua de 12 iunie 2024, la Mănăstirea Secu din judetul Neamt s-a intrunit, in şedinţă de lucru, Sinodul Mitropolitan al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, la care, sub preşedinţia IPS P ...

Documentul care schimbă istoria: Dovezi noi ale minunilor lui Iisus Hristos. Detalii neștiute ale copilăriei Mântuitorului
13/06/2024 13:59

O bucată dintr-un manuscris care datează de peste 1.600 de ani a fost descifrat si identificat ca un document ce continte date despre copilăria lui Iisus Hristos. Manuscrisul, scris pe un papirus din seco ...

HOROSCOPUL ZILEI
13/06/2024 05:04

BERBEC În prima parte a zilei ai multă energie, astfel că ai putea să-ti reorganizezi stilul de viată si planurile de viitor. Sunt momente excelente pentru inceputuri de orice fel, pornind de la cele ...

  Înălțarea Domnului. Ziua Eroilor
12/06/2024 09:36

În fiecare zi de joi din a şasea săptămană de după Paşte se sărbătoreşte Înălţarea Domnului, cand sufletul lui Isus Hristos se ridică la cer. Se spune că la Înălţarea Domnului ...

HOROSCOPUL ZILEI
12/06/2024 05:03

Berbec Astrele spun că esti nerăbdătoare să petrec mai mult timp liber alături de cei dragi si de familie. Pregătirile pentru sărbători sunt aproape gata, iar tu stii cel mai bine cum să pretuiesti ac ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei