„În 2020 aveam 159 km de drumuri județene pietruite, iar în patru ani nu s-a turnat măcar o roabă de asfalt!”

1interviu1

Dimensiune font:

| 30-05-2024 16:20

* dialog cu Bogdan Cojocaru, liderul organizație PSD Iași, candidatul acestei formațiuni la funcția de președinte al Consiliului Județean Iași

- Domnule Cojocaru, ați parcurs, doar luna aceasta, mii și mii de km, poate, prin județ, cu ocazia campaniei electorale... Cum ați putea caracteriza zona aceasta a Iașului, lumea satului, în câteva fraze?

- Sunt foarte multe schimbări datorită unor programe guvernamentale și vreau să spun că investiții de la nivelul Consiliul Județean sau de la nivel local, prin Consiliul Județean, nu există. Singurele programe care au dat roade și au schimbat fața statului românesc sunt programele guvernamentale, acele PNDL 1 și 2, denumite, mai nou, „Anghel Saligny”, prin care, în funcție de prioritățile pe care le-au avut primarii din județul nostru, s-a realizat atât infrastructura școlară, cât și medicală. Să nu uităm că sunt peste 40 de dispensare noi construite în județ prin PNDL 1 și 2, două programe guvernamentale concepute în perioada guvernării PSD. Avem, în momentul de față, sub conducerea Partidului Social Democrat, cu sprijinul premierului Marcel Ciolacu, beneficiari foarte mulți, iar fiecare comună a avut cel puțin un proiect finanțat de la guvern, prin „Angel Saligny”, de apă, canal sau drumuri. Mai nou, a fost demarat tot de la nivel guvernamental un alt program important, referitor la extinderea rețelelor de gaze, acolo unde acestea există. 210 milioane de lei alocați pentru județul nostru și, oricât de mult și-ar dori unii sau alții să fure - cu ghilimele de rigoare - aceste proiecte, toată munca a fost depusă de către primari. Ei au fost cei care au scris proiectul, ei sunt cei care au depus aceste documentațiile, indiferent că vorbim de infrastructură rutieră, școlară, utilități… Pe scurt, fața satului românesc s-a modificat, s-a schimbat în bine datorită acestor programe guvernamentale.

„Vreau să evităm plecarea tinerilor, chiar și într-un sistem sezonier”

- S-au făcut investiții în multe zone…

- În antiteză, avem 4 ani pierduți la Iași, pentru că, de la nivelul Consiliului Județean, nu avem nimic în afară de anumite sume direcționate în mod obsesiv - dacă putem spune așa - către unele localități. În rest, la nivelul județului nostru nu s-a întâmplat nimic și vreau să punctez aici două elemente foarte importante. În 2020, când Partidul Național Liberal a preluat conducerea Consiliului Județean, Iașul avea 48 km de drumuri județene de pământ, iar după 4 ani nu s-a schimbat nimic. În 2020 aveam 159 km de drumuri județene pietruite, iar în patru ani nu s-a turnat măcar o roabă de asfalt! În total, avem puțin peste 200 km de drumuri județene pietruite sau de pământ, iar administrația liberală nu a fost în stare nici măcar să întrețină aceste drumuri. Ceea ce, evident, caracterizează neputința lor.

- Ca peste tot, zona rurală vine cu noul său „model” demografic: populație îmbătrânită, persoane singure, de multe ori fără sprijin și posibilități financiare. Ce se poate face pentru acest segment al populației, tot mai numeros în ultimii ani?

- Am făcut, ca reprezentant al Partidului Social Democrat pentru președinția Consiliului Județean Iași, nu doar acum, ci și în trecut, timp de doi ani și patru luni, naveta la București pentru proiectele mari ale județului. Am fost alături de cetățeni la audiențele pe tema legii fondului funciar, pe alte probleme semnalate, am fost prezent în județ și, într-adevăr, se poate identifica această problemă. Sunt localități în care foarte mulți dintre tineri, în diferite perioade ale anului - trei, șase luni, pleacă din țară, pentru a lucra în diverse domenii, apoi se întorc și, bineînțeles, încearcă să-și construiască aici o viață normală. Aici trebuie să intervină o administrație competentă, o administrație care nu este măcinată de dosare penale și care să acorde foarte, foarte mult din timpul său pentru proiectele județului, în așa fel încât să aducem serviciile de calitate cât mai aproape de cetățeni. De aceea, spuneam în primul răspuns, la prima întrebare, că aceste programe guvernamentale au schimbat fața statului românesc și trebuie să continuăm pe această linie, dar de data aceasta să identificăm și la nivelul consiliul județean astfel de proiecte, cum se întâmplă deja în alte județe.

- La ce fel de proiecte vă referiți?

- La Dâmbovița, de exemplu, au construit la nivelul Consiliului Județean un astfel de program PNDL, prin care aduc finanțări nerambursabile sau chiar din bugetul local, în așa fel încât, pe lângă aceste finanțări guvernamentale pe care primarii le obțin depunând în mod transparent un proiect, să poată suplimenta și crește calitatea serviciilor. Pentru ca, în momentul în care cetățenii din județul nostru vor avea servicii de calitate în ceea ce înseamnă infrastructură rutieră, infrastructură medicală, școlară, culturală, sportivă, când vor avea servicii de calitate, ceea ce-mi propun ca viitor președinte al Consiliului Județean, să avem și locuri de muncă. Iar prin aceste investiții, locurile de muncă vor fi mult mai bine plătite aici, indiferent că vorbim de agricultură, construcții, domeniul public sau zona privată și vom evita această plecare a lor, chiar și într-un sistem sezonier.

„Nu va scădea nicio pensie, dimpotrivă! 

- Pensiile sunt mici, prețurile tot mai mari. Vin recalculările, însă vor acoperi aceste majorări zona aceasta rurală, unde majoritatea pensionarilor au fost „cooperatori”, nu au o vechime foarte mare? De fapt... de cele mai multe ori, pensiile lor sunt sub sub cota 1.200 lei, în peste 90% dintre cazuri...

- Am avut miercuri vizita doamnei ministrul Simona Bucura Oprescu, ministrul Muncii. La invitația colegilor noștri, am avut o discuție în prima parte a zilei cu sindicate, la Prefectură, apoi am mers în teren, printre oameni, pentru a discuta exact aceste probleme. Am fost și în municipiul Iași, am fost și în municipiul Pașcani, două întâlniri foarte bune, pentru că exact aceste întrebări au fost puse și de către cetățeni. Știm foarte bine, s-au făcut eforturi și, în ciuda faptului că foarte mulți competitori, din punct de vedere politic, au vorbit despre faptul că nu vor exista bani pentru creșterea de peste 13 procente, din ianuarie, că nu vor exista bani pentru recalculare, s-au făcut. Alături de doamna Oprescu, în teren, om cu om, majoritatea pensionari, am reușit să explicăm acest lucru. Pensiile sau banii pentru pensie au fost incluși în bugetul pe anul 2024. Din acest punct de vedere nu există nicio problemă. Ne-am ținut de cuvânt în ianuarie, când s-a modificat legea pensiilor, în sensul că nu va mai fi doar după bunul plac al unuia sau altuia care conduce Guvernul. Există o lege foarte clară: la 1 ianuarie, în fiecare an, începând cu 2024, pensiile cresc cu 100% din rata inflației, plus 50% din ceea ce înseamnă salariul mediu. Apoi, vine această recalculare… În bugetul de stat al României, când a fost conceput, la finalul anului 2023, pentru anul în curs, toate sumele au fost prinse și în felul acesta răspundem tuturor acestor întrebări, pentru că, într-adevăr, există sau existau anul trecut pensii mai mici, dar ele au fost aduse la un anumit nivel, cel pe care l-ați indicat dumneavoastră, în așa fel încât să nu mai existe sub acest nivel.

- Iar acolo unde ea există…

- Acolo unde ea există, vine statul și compensează acea parte lipsă, diferența, în funcție de nevoile pe care le are fiecare. Dar odată cu recalcularea – și există aici un element foarte important -, cei care au lucrat, indiferent că vorbim de stat sau privat și au contribuit, vor avea posibilitatea să vadă, după 1 septembrie, când vor primi din nou fluturași de pensie, că pensiile vor crește, în marea lor majoritate. Cel mai important lucru care trebuie spus aici este acela că nu va exista nicio pensie mai mică în comparație cu ceea ce exista. Nu scade nicio pensie, indiferent de acest calcul, dar toți cei care au fost în câmpul muncii și au contribuit, în baza recalculării, vor avea venituri mai mari. Aceste vești au fost aduse de la nivel guvernamental în cursul zilei de miercuri, explicând în amănunt cetățenilor, alături de doamna ministru, noua lege a pensiilor, care își dorește în primul rând echitate, să existe un sistem predictibil.

„Vreau să avem cât mai mulți copii care urmează nu doar primele clase, ci termină un liceu, să-și poată alege un drum”

- Vorbim de nivelul de trai și suntem încântați cu toții de schimbările care se produc peste tot. Însă, nivelul acesta de trai vine cu anumite costuri, unele care, pentru cei din mediul rural, pentru bătrâni, pot deveni o povară și mă refer aici la prețul energiei, al salubrității, mai nou, al lemnului de foc...

- Pentru toate cele enumerate de dumneavoastră, pentru aceste nevoi se vede foarte clar modul în care un partid Social Democrat, aflat la guvernare, intervine sau nu. Se vede rolul nostru, ca partid de stânga, în comparație cu celelalte partide care sunt de dreapta sau reprezintă alte zone ale politicii. Partidul Social Democrat, prin statutul său, prin valorile pe care le reprezintă, intervine ori de câte ori e cazul, ceea ce nu se întâmplă când vorbim despre un guvern de dreapta, în momente dificile. Am avut crize suprapuse în România, COVID, războiul de la graniță, criza energetică și pot continua, dar de fiecare dată Partidul Social Democrat a intervenit,  pentru că intervenția statului în anumite momente este decisivă. S-a întâmplat acest lucru și în momentul în care am avut acea criză energetică. Partidul Social Democrat a vorbit despre reglementare, „peneliștii” vorbeau despre liberalizarea pieței de energie și s-a dovedit că reglementarea, stabilind anumite plafoane maxime, a adus liniște. Apoi, vorbim despre intervenția statului, prin Guvernul României, condus de un social-democrat, în ceea ce spuneați dumneavoastră, la cheltuielile pe care le avem pe alimente, plafonând prețurile la un număr consistent de alimente de bază. Și sunt foarte multe produse acum pe care le regăsim la raft și au fost făcute toate aceste precizări, să fie cât mai vizibile, să nu ne păcălească retailerii… Cam asta e diferența între a fi la guvernare un partid social-democrat și celelalte partide de dreapta - intervenția statului în astfel de momente în favoarea cetățeanului, pentru a reglementa anumite situații.

- Vorbim de cheltuielile familiilor din zona rurală, dar mult mai importantă devine de acum perspectiva laborală în această zonă. Ce ar putea face locuitorii de la țară pentru a depăși faza aceasta de subzistență?   

- Dumnealor trebuie să facă un pas important și anume acela de a avea încredere în politicile publice pe care Partidul Social Democrat le propune. De ce spun acest lucru? Venind cu investiții, avem posibilitatea dezvoltării infrastructurii școlare, pentru că plec de la școală, de unde începe educația fiecăruia dintre noi și pregătirea pentru următoarea etapă, reducerea abandonului școlar. Iașul are 15%, un procent foarte mare pentru județul nostru și sper ca după 10 iunie, ca președinte al Consiliului Județean, să pot să implementez aceste proiecte pe care mi le-am propus în programul de guvernare locală, în așa fel încât să reducem abandonul școlar, să avem cât mai mulți copii care urmează nu doar primele clase, ci termină un liceu, să-și poată alege un drum. Având aceste investiții în educație, în infrastructură medicală și nu în ultimul rând în infrastructura rutieră, unde suntem deficitari, vom reuși. Iar aceste investiții tot de la nivel guvernamental se produc, în momentul de față: autostrada A7, Spitalul Regional de Urgență, noul Terminal de la Aeroport, chiar dacă se laudă alții cu el, a fost finanțat 100% de la Ministerul Transporturilor! Având aceste investiții la nivel guvernamental în infrastructura rutieră, cu siguranță vom putea și la nivelul Consiliul județean să aducem fonduri importante. În paralel cu dezvoltarea infrastructurii mari de autostrăzi, cu A7 și A8, să putem aduce la un nivel normal infrastructura drumurilor județene, gazul, care e necesar pentru această zonă economică și în felul acesta în mediul rural să putem să avem din ce în ce mai multe firme sau persoane care se ocupă cu agricultura sau se ocupă cu alte activități, dar să nu vândă produsul, grâul sau lactatele așa cum le produc dumnealor, ci să proceseze aceste produse, să aibă o valoare adăugată mult mai mare. Astfel, prin investiții în educație, prima dată, apoi în infrastructura rutieră, vom putea crea și utilități, vom putea crea accesibilitate pentru fiecare localitate la acele programe guvernamentale.

(Comandat de Partidul Social Democrat - PSD Organizația Județeană Iași, Executat de ZIARUL EVENIMENTUL SRL - portal: www.ziarulevenimentul.ro, CUI mandatar financiar judeţean: 21240002)

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
Bancul Zilei

05:29

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 1, judetul Neamt, telefon 0233.786.059, fax 0233.786.364, e-mail: primariagrumazestineamt@yahoo.com, cod fiscal 2614198. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Teren identificat cu sola 31, parcela 712 al comunei Grumazesti, in suprafata de 235 mp, teren curti constructii, situat in intravilan sat Topolita, comuna Grumazesti, F.N., judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Grumazesti, conform H.C.L. Grumazesti nr. 63/30.05.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin cerere scrisa, transmisa prin mijloace electronice sau depusa in format fizic inregistrata la Comuna Grumazesti -Registratura. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, str. Principala nr. 30, comuna Grumazesti, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 19.06.2024, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 28.06.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: 1 exemplar original, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 01.07.2024, ora 09.00, Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Tribunalul Neamt, Piatra-Neamt, Bd. Decebal nr. 5, judetul Neamt, cod postal 610012, telefon 0233.212.717, fax 0233.232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 06.06.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 1, judetul Neamt, telefon 0233.786.059, fax 0233.786.364, e-mail: primariagrumazestineamt@yahoo.com, cod fiscal 2614198. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Teren identificat cu sola 31, parcela 712 al comunei Grumazesti, in suprafata de 152 mp, teren curti constructii, situat in sat Topolita, comuna Grumazesti, F.N., judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Grumazesti, conform H.C.L. Grumazesti nr. 63/30.05.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin cerere scrisa, transmisa prin mijloace electronice sau depusa in format fizic inregistrata la Comuna Grumazesti -Registratura. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Gratuit. 3.4.Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 19.06.2024, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 28.06.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: 1 exemplar original, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 01.07.2024, ora 11.00, Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Tribunalul Neamt, Piatra-Neamt, Bd. Decebal nr. 5, judetul Neamt, cod postal 610012, telefon 0233.212.717, fax 0233.232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 06.06.2024.
Ce înseamnă decizia României de a trimite Ucrainei un sistem de rachete sol-aer PATRIOT. Explicațiile unui specialist în securitate
20/06/2024 22:19

Decizia autoritătilor romane, de a furniza Ucrainei un sistem de rachete sol-aer PATRIOT, a fost explicată de expertul in securitate Hari Bucur Marcu. Pe agenda de joi, 20 iunie, a şedinţei CSAT s-au aflat ...

Putin avertizează că va merge pînă la capăt în Ucraina. De ce spune că o înfrângere ar fi sinonimă cu sfârşitul statalităţii Rusiei
20/06/2024 22:07

Pentru Rusia, o infrangere strategică in Ucraina ar insemna sfarşitul statalităţii sale, astfel că de ce să ne fie frică, trebuie să mergem pană la capăt, a declarat presedintele rus Vladimir Putin in ...

Ce spune secretarul general NATO despre decizia României de a dona Ucrainei un sistem de rachete sol-aer PATRIOT
20/06/2024 21:52

Joi, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a salutat decizia Romaniei de a dona Ucrainei o baterie de rachete antiaeriene Patriot, descriind-o ca fiind „foarte necesară” pentru consolidarea apără ...

Componența Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, instituția care a decis că vom trimite sisteme Patriot în Ucraina
20/06/2024 21:40

Consiliului Suprem de Apărare a Ţării ii are in componentă, pe langă presedintele Romaniei, care conduce institutia, pe premierul tării, ministri, directori de servicii secrete, seful Statului Major al Ap ...

Cine este Mark Rutte, zis și „Teflon Mark“, viitorul șef al NATO. Știe să vorbească pe limba lui Trump
20/06/2024 21:27

După ce preşedintele roman Klaus Iohannis, a anunţat, joi, că-şi retrage candidatura, premierul olandez demisionar Mark Rutte, 57 de ani, are cale liberă să-i succeadă lui Jens Stoltenberg in postul de ...

Cum comentează presa internațională retragerea președintelui Iohannis din cursa pentru șefia NATO
20/06/2024 19:31

Presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, s-a retras joi din cursa pentru conducerea NATO, deschizand calea premierului olandez Mark Rutte pentru a deveni următorul secretar general al aliantei militare transatla ...

Gestul simbolic făcut de Klaus Iohannis față de ambasadorul Rusiei, fix în ziua în care CSAT a decis înarmarea Ucrainei
20/06/2024 19:16

Presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, i-a primit joi, la Palatul Cotroceni, pe Nuntiul Apostolic in Romania, Monseniorul Giampiero Gloder, pe ambasadorul agreat al Republicii Chile, Julio Antonio Bravo Iubini, ...

Încă un vicepreședinte PNL susține ieșirea de la guvernare
20/06/2024 16:59

Vicepresedintele PNL Adrian Cozma a declarat joi că este un sustinător al iesirii partidului de la guvernare, in vederea alegerilor prezidentiale. „Este o aliantă contra naturii. Eu am propus disocierea d ...

Ponta reacționează la deciziile CSAT: Puie Monta!
20/06/2024 16:44

Victor Ponta a reactionat la decizia CSAT de a trimite un Sistem Patriot Ucrainei, cu toate că Armata s-ar fi opus. Ponta comentează si retragerea lui Iohannis din cursa pentru sefia NATO! “Am infrant !!!! ...

Volodimir Zelenski vine cu un mesaj fulger, după ce CSAT a decis să trimită sistem Patriot Ucrainei
20/06/2024 16:35

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat joi că decizia Romaniei de a oferi ţării sale un sistem de apărare aeriană Patriot va consolida scutul de apărare aeriană al Ucrainei, precum şi sec ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei