Analiză: Occidentul nu este pregătit să ofere Ucrainei promisiunile de securitate pe care le dorește

4

Dimensiune font:

| 09-06-2023 07:45

Planificarea pentru a transpune apelurile pentru „garanții de securitate” în ceva tangibil este încă confuză, în ciuda urgenței crescânde.

Ucraina pledează pentru garanții de securitate obligatorii pentru a-și asigura supraviețuirea pe termen lung. Pur și simplu, aliații nu sunt încă pregătiți să facă acest lucru, după cum se arată într-o analiză POLITICO.

În ciuda lunilor de discuții pe această temă, alianța occidentală este încă divizată cu privire la aproape fiecare element al modului în care trebuie să răspundă solicitării, potrivit a cinci diplomați europeni.

Ar trebui ca NATO, la care Ucraina aspiră să adere, să aibă această conversație? Sau ar trebui ca cele mai mari puteri militare ale lumii să ofere promisiuni individuale? Merită orice garanție în afara aderării la NATO?

Și, se întreabă oficialii, ce constituie chiar o „garanție de securitate”?

Toate aceste întrebări rămân deschise, au declarat diplomații, chiar dacă aliații se află la doar cinci săptămâni distanță de reuniunea de la Vilnius pentru un summit cheie al NATO. Ucraina a stabilit summitul ca un fel de termen limită, făcând presiuni pentru ca aliații să își ia angajamente explicite la reuniune cu privire la primirea Ucrainei în NATO și la oferirea de garanții de securitate pe parcurs.

„Ucraina este cea mai experimentată țară din lume în a auzi „nu” din partea NATO”, a deplâns vicepremierul ucrainean pentru integrare europeană Olha Stefanishyna.

„Avem nevoie de claritate”, a adăugat ea, „că aderarea Ucrainei la NATO este inevitabilă și nu va fi un fel de monedă de schimb”.

Astfel, susținătorii Kievului se confruntă cu o realitate incomodă: mulți nu vor de fapt să ofere Ucrainei un calendar concret de aderare la NATO în acest moment. Dar, de asemenea, nu vor să-i lase pe ucraineni dezamăgiți sau vulnerabili la o nouă invazie în viitor.

Prin urmare, o serie de lideri vest-europeni se pronunță din ce în ce mai mult pentru garanții de securitate și oferă un limbaj mai optimist cu privire la aderare. Dar, sub retorică, planificarea reală este confuză – o reflectare a dificultății de a aduce un grup divers de guverne pe aceeași pagină în timp ce luptele fac ravagii pe teren în Ucraina.

„Uneori”, a declarat un diplomat de rang înalt din Europa de Est căruia i s-a acordat anonimatul pentru a discuta despre gândirea internă a alianței, „este dificil să înțelegem despre ce vorbim”.

SPECTRU DE OPȚIUNI

Ucraina vrea ca liderii NATO să ofere Kievului o foaie de parcurs pentru aderare după război – și garanții concrete de securitate din partea capitalelor occidentale între timp.

În ultimele zile, mai mulți lideri occidentali au recunoscut, cel puțin din gură, necesitatea unor garanții de securitate.

Președintele francez Emmanuel Macron a susținut „ceva între garanțiile de securitate de tip israelian și o aderare [la NATO] cu drepturi depline”, făcând referire la ajutorul militar dedicat pe care aliații l-au direcționat către Israel de ani de zile. Iar premierul britanic Rishi Sunak și-a adăugat propriul angajament vag, afirmând că aliații „vor să se asigure că punem în aplicare acorduri de securitate pentru Ucraina pe termen lung”.

Dar oficiali actuali și foști oficiali spun că nu există un consens în ceea ce privește acordarea de garanții – și nici în ceea ce privește ceea ce ar implica acestea și ce format ar putea fi folosit.

„La un capăt al spectrului”, a declarat Camille Grand, fost secretar general adjunct al NATO, se află aderarea deplină la NATO. Această opțiune aduce cu ea garanția de fier a articolului 5 – conform căruia un atac împotriva unui aliat este considerat un atac împotriva tuturor aliaților.

La celălalt capăt al spectrului, a remarcat el, se află ceea ce poate fi considerat „garanții pe hârtie”, cum ar fi slabul Memorandum de la Budapesta din 1994, care a oferit Ucrainei asigurări vagi din partea Rusiei, a SUA și a Regatului Unit.

Între cele două există multe „variante” – de la tratate bilaterale la angajamente politice de facto – iar provocarea este de a găsi „locul potrivit”.

Una dintre propunerile aflate pe masă este așa-numitul „Kyiv Security Compact”, un concept pe care biroul președintelui ucrainean Zelenski l-a dezvoltat împreună cu fostul secretar general al NATO, Anders Fogh Rasmussen. În cadrul acestui plan, un grup de bază de aliați și-ar lua angajamente obligatorii de a fortifica apărarea Ucrainei pentru anii următori, atât cu ajutor militar, cât și non-militar.

Separat, un grup de foști oficiali occidentali de rang înalt din domeniul apărării și academicieni au prezentat, de asemenea, o idee axată pe cooperarea pe termen lung și pe sprijinirea Ucrainei pentru a-și extinde rapid propria industrie de apărare.

Acesta ar fi „similar cu angajamentul de apărare al SUA față de Israel”, a declarat Alexander Vershbow, un fost înalt oficial american care a fost, de asemenea, secretar general adjunct al NATO. Și ar servi ca un aranjament „interimar” până când Ucraina va adera la NATO, a adăugat el în cadrul unei conferințe desfășurate marți la Bruxelles.

Cu toate acestea, oficialii spun că, atunci când politicienii vorbesc acum despre „garanții” și „asigurări”, ei vorbesc în esență despre promisiuni de a continua să primească arme și instruire – nu despre promisiuni concrete de a veni în apărarea Ucrainei.

„Mai des auzim de asigurări, mai degrabă decât de garanții”, a declarat un diplomat de rang înalt din Europa Centrală. „Totul pare să se rezume la furnizarea pe termen lung a mijloacelor pentru a se putea apăra.”

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

Când presa globalistă o ia razna: Calota glaciară care se topea ieri la Digi 24 azi e de două ori mai mare la ProTV. FOTO-CAPTURI
02/10/2023 19:08

„Calota glaciară se topeste neasteptat de rapid. ONU: Putem avea un exod de proportii biblice din statele insulare”, titra alarmist postul UM Digi 24 in martie anul acesta (foto captură stanga). „Secre ...

Marcel Boloș: E greu de asigurat stabilitatea deficitului bugetar. Probabil va fi nevoie de noi măsuri fiscale
02/10/2023 14:32

Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a declarat luni că, fără pachetul de măsuri este foarte greu de asigurat o stabilitate a deficitului bugetar şi probabil va fi nevoie, in curand, de măsuri suplimenta ...

Ciolacu, despre liste comune PSD-PNL la alegeri. „Nici n-am apucat să vorbim. Astăzi avem o şedinţă de coaliţie”
02/10/2023 14:24

Presedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat luni că nu s-a discutat despre liste comune cu PNL la alegerile din 2024 şi a adăugat că, in cursul zilei de azi, va avea loc o şedinţă a coaliţiei de guvern ...

Ciolacu a ieșit la burger, împreună cu Grindeanu, Stănescu și Barbu
02/10/2023 14:17

Premierul Marcel Ciolacu a iesit la un burger alături de colegii de partid, la o terasă din Timisoara. După alegerile in organizatia PSD Timis, premierul a fost să mănance la o terasă din Timisoara. Mom ...

Ciolacu, despre legea pensiilor speciale: Ministerul Justiţiei urmează să înainteze modificările în concordanţă cu decizia CCR
02/10/2023 14:08

Premierul Marcel Ciolacu a anunţat că reprezentanţii Comisiei Europene au transmis punctul lor de vedere asupra pensiilor speciale, iar acum urmează ca Ministerul Justiţiei să inainteze modificările la l ...

Joe Biden: SUA nu vor abandona Ucraina în războiul cu Rusia. Ajutorul militar și financiar pentru Kiev va continua.
02/10/2023 13:23

Preşedintele american Joe Biden a promis duminică Ucrainei că Statele Unite nu o vor abandona in războiul cu Rusia, după ce un ajutor financiar pentru Kiev a fost eliminat ca un compromis intre republicani ...

Adevărul despre bărbatul agresat de George Simion la festivalul “Micul de Aur”
02/10/2023 13:03

In legătura cu filmarea de la ”Festivalul Micul de Aur” in care sunt făcut cu ou si cu otet de către un domn care a prezentat povestea denaturat, incercand să arate că ar fi fost victima unei agresiuni ...

Cifrele dezastrului: În timp ce afacerile companiilor au crescut cu 500%, PIB-ul cu 570%, salariile cu 640%, cheltuielile bugetare au crescut cu 750%, deficitul bugetar cu 2.900%, iar datoria publică cu 1.500%
02/10/2023 12:49

In timp ce afacerile companiilor au crescut cu 500%, PIB-ul cu 570%, salariile cu 640%, cheltuielile bugetare au crescut cu 750%, deficitul bugetar cu 2.900%, iar datoria publică cu 1.500%, scrie Cristian Host ...

Președintele Camerei Reprezentanților: Interesele SUA sunt mai importante decât acordarea de asistență suplimentară Ucrainei
02/10/2023 12:28

Interesele SUA sunt mai importante decat acordarea de asistentă suplimentară Ucrainei, a declarat presedintele Camerei Reprezentantilor, Kevin McCarthy, intr-un interviu pentru CBS. „Prioritatea mea este A ...

Bani în plus la pensie în România! Care este majorarea
02/10/2023 11:56

Economistul Claudiu Năsui a spus cu cat au crescut pensiile romanilor obisnuiti fată de pensia specială medie, potrivit anuntului făcut de Casa Natională de Pensii Publice (CNPP), dar si de ce crede că pe ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei