Marian Vanghelie cheamă 30 de martori să-i dovedească nevinovăția în procesul în care a fost condamnat la peste 11 ani de închisoare

ciocan  codul-penal

Dimensiune font:

| 06-05-2022 09:27

Audierea a 30 de martori, rezultalele controalelor Curții de Conturi la Primăria Sectorului 5 între 2007 și 2014, precum și modalitatea în care a fost stabilit prejudiciul fac parte din „arsenalul” apărării lui Marian Vanghelie în procesul în care a fost condamnat pe fond la 11 ani și 8 luni de închisoare pentru că a luat foloase necuvenite de 30 de milioane de euro pe vremea când era primar.

Curtea de Apel București a luat în discuție, joi, 5 mai, al 7-lea termen de judecată al apelului declarat de Vanghelie împotriva deciziei prin care a fost condamnat în primă instanță la 11 ani și 8 luni de închisoare pentru luare de mită și abuz în serviciu. Procesul a început în 2015 și a durat 6 ani doar judecata pe fond.

Avocații inculpaților și procurorul DNA au prezentat fiecare probele prin care intenționează să își construiască pledoariile în apel. Instanța se va pronunța asupra lor pe data de 16 iunie.

Chiar la începutul ședinței de judecată, Marian Vanghelie butona de zor telefonul mobil, uitând aparatul pe speaker. Când din telefonul mobil a început să se audă o voce care întreba precipitat „Te uiți? Te uiți?!”, Vanghelie a fugit din sală.
Ads

Avocatul lui Marian Vanghelie, Cezar Bivolaru, a structurat pe 3 paliere probele prin care vrea să-l scape pe fostul edil al Sectorului 5 de pedeapsa de 11 ani și 8 luni de închisoare și anume:

 

proba cu înscrisuri (decizii ale Curții de Conturi din 2007-2014)
proba testimonială cu 30 de martori (printre care și Mircea Geoană)
2 expertize judiciare.

Apărarea lui Vanghelie se bazează pe Curtea de Conturi

Iată ce susține avocatul lui Marian Vanghelie cu privire la prima dintre ele:

„Principiul egalității armelor este o dezvoltare a principiului contradictorialității. Este absolut necesar ca judecătorul să respecte principiul contradictorialității, adică să se pronunțe pe probele puse în discuție în timpul judecății. Spun asta având în vedere eficiența pe care instanța de fond a dat-o în decizia de condamnare a lui Marian Vanghelie raportului de constatare realizat de DNA pe parcursul urmăririi penale.
Ads

În perioada 2007-2014 apelantul inculpat Vanghelie Marian a semnat ca primar un număr însemnat de contracte similare cu multe societăți. Aceste contracte sunt asemănătoare cu cele încheiate cu societățile lui Dumitru Marin, unele cu preturi chiar mai mari. Mai multe decizii ale Curții de Conturi în urma controalelor efectuate la Primăria Sectorului 5 dovedesc legalitatea respectivelor contracte”, a declarat avocatul lui Marian Vanghelie.

Mircea Geoană ar putea fi chemat din nou să vorbească despre ceasuri

Apărătorul fostului edil a cerut reaudierea tuturor martorilor din rechizitoriu, plus a unora noi, deoarece vrea ca judecătorii din apel să nu înțeleagă „greșit”, precum cel de la instanța de fond.

„Solicităm reaudierea a 30 de martori, toți pe care îi regăsim în considerentele deciziei de condamnare. Dintre ei, 20 au fost reținuți de instanță pentru a dovedi vinovăția, deși 9 aveau declarațiile înlăturate din dosar. Din punctul nostru de vedere, hotărârea este nemotivată.
Ads

Declarațiile tuturor au fost analizate de instantă, dar judecătorul le-a interpretat declarațiile în mod diferit fața de ce au spus ei. Deși declarațiile se regăsesc la dosar, ele au fost interpretate nelegal și, de aceea, solicităm să îi audiați pentru a constata cu propriile simțuri. Cu privire la martorii noi, arătăm necesitatea de a audia nemijlocit anumite persoane care au făcut parte din comisiile de licitație. Rechizitoriul și instanta de fond au apreciat ca inculpatul Vanghelie s-a implicat în licitații pentru a facilita accesul firmelor lui Marin Dumitru. Numai ca aceste persoane nu au fost audiate, să spună dacă Marian Vanghelie s-a implicat sau nu în licitații”, a argumentat avocatul Cezar Bivolaru.

Printre martorii enumerați de avocatul lui Marian Vanghelie se află și Mircea Geoană, căruia fostul edil i-a făcut cadou trei ceasuri în valoarea totală de câteva zeci de mii de euro. Geoană a fost audiat și la fond, când a arătat că a primit ceasurile de la Vanghelie, dar pentru că nu i-au plăcut le-a băgat într-un dulap.
Ads

„Asul din mânecă”: Ce obiective ar putea avea expertizele financiare

Ultima chestiune a fost realizarea a două expertize în urma cărora să se stabilească exact prejudiciul. Apărarea lui Marian Vanghelie are aici un „as” în mânecă: vrea să atace dispoziția legală care spune că pentru atrage vinovăția trebuie să existe un prejudiciu, fără a fi necesar ca prejudiciul să fie exact stabilit.

„Nu mai poate fi stabilit prejudiciul produs unității administrative-teritoriale, dar pentru existența infracțiunii e suficientă precizarea că există un prejudiciu, fapt care va impune discuții în apel. Judecătoarea a solicitat toate contractele celor două firme ale denunțătorului inculpat Marin Dumitru cu PS5, numai că aceste contracte nu fuseseră încasate în totalitate.

Când a fost stabilit acel procent de 15%, judecătoarea s-a referit la valoarea totală a contractelor. Denunțătorul a spus că plătea mită de fiecare dată când primea tranșe aferente contractelor pe care le avea cu ADP 5 și cu PS5. E important să vedem pe date calendaristice când a fost dată mita, să suprapunem cu efectuarea plăților către el de la PS5. De asemenea este important să vedem daca s-a produs prejudiciu la CL 5 și ADP 5 și să stabilim exact ce plăti s-au făcut.
 

Nici acum nu s-au plătit toate sumele din contracte către Marin Dumitru. Firmele lui Marin Dumitru nu aveau calitate să participe singure la licitații, pentru că nu îndeplineau criteriile de eligibilitate. Participau în cadrul unor contracte de asociere, iar aceste contracte de asociere implică drepturi și obligații. Nimeni nu a fost curios să vadă ce sume au intrat efectiv în firmele lui Marin Dumitru. Păi, participau 5 firme la acea asociere, cât a intrat efectiv în firma lui Marin Dumitru?”, a arătat avocatul lui Vanghelie.

Acuzațiile procurorilor DNA pentru Marian Vanghelie

Marian Vanghelie a fost trimis în judecată de DNA pentru săvârșirea a nouă infracțiuni de luare de mită și abuz în serviciu și șapte infracțiuni de spălare de bani.

În același dosar, au fost trimiși în judecată Mircea-Sorin Niculae (vărul lui Vanghelie), Sorin Ștefan Ciocan, Laura Ciocan, director al SC Economat Sector 5 SRL, și omul de afaceri Marin Dumitru. Potrivit DNA, în perioada 2006 — 2014, Marian Vanghelie, în calitate de primar al sectorului 5 din București, ajutat de Mircea-Sorin Niculae și parțial de Laura Ciocan, a solicitat și primit de la Marin Dumitru foloase materiale necuvenite în cuantum de aproximativ 30.403.000 de euro (reprezentând un „comision” de 20% din încasări).

Aceste foloase au fost pretinse și primite de Vanghelie pentru atribuirea de către Primăria sectorului 5 și serviciile publice de interes local din subordinea Consiliului local al sectorului 5, cu nerespectarea prevederilor legale, de contracte de achiziții publice firmelor controlate de omul de afaceri Marin Dumitru, dar și pentru a dispune efectuarea plății lucrărilor aferente acestor contracte (valoarea totală este de aproximativ 738.019.000 de lei). 

 

 

 

 

 

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

SUA încotro? Republicanii radicali au respins propriul proiect de lege privind finanțarea, iar blocarea activităţii guvernului e iminentă
01/10/2023 00:29

Republicanii radicali din Camera Reprezentantilor SUA au respins vineri propriul proiect de lege propus de liderul lor, pentru a acorda o finantare temporară guvernului, astfel incat blocarea activităţii guv ...

Ciolacu: 'Rusia nu-şi permite să intre într-un conflict cu România'
01/10/2023 00:19

Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat sambătă după alerta din Galati si Tulcea privind apropierea unor drone de porturile ucrainene aflate la granita cu Romania, că Rusia „nu-si permite” să atace Ro ...

Şeful diplomaţiei UE, în vizită la Odesa, a descris drept barbare atacurile ruseşti asupra oraşului
01/10/2023 00:08

Seful diplomaţiei UE, Josep Borrell, a vizitat sambătă oraşul-port ucrainean Odesa de la Marea Neagră, unde a văzut pentru prima dată pagubele provocate de atacurile ruseşti asupra oraşului, relatează ...

Strategia de forță a Ungariei funcționează: Kievul a fost nevoit să elimine OTP Bank de pe lista sponsorilor războiului
01/10/2023 00:06

La solicitarea Ungariei, Agenţia Naţională Anticorupţie din Ucraina (NAZK) a anunţat sambătă că va elimina temporar OTP Bank de pe lista sponsorilor internaţionali ai războiului, scrie agenţia local ...

'Regele păcănelelor' îi răspunde lui Ciolacu: 'Tot ce țipă ei la televizor este o ipocrizie ordinară' / 'Două găști politice se bat pentru ONJN'
01/10/2023 00:05

Fost consilier guvernamental in domeniul jocurilor de noroc, Sorin Constantinescu a declarat sambătă seară, la Antena 3, că politicienii „inventează dusmani imaginari” atunci cand vor să deturneze ate ...

În presa de la Budapesta este zugrăvit un tablou sumbru al României: riscă suspendarea fondurilor europene
30/09/2023 17:22

Marea majoritate a romanilor, aproape 70%, consideră că lucrurile din ţară evoluează mai degrabă intr-o direcţie greşită. Conform rezultatelor unui sondaj publicat zilele acestea, cei intrebaţi nu sun ...

Kelemen Hunor anunță o mare surpriză la prezidențiale: mulți o măsoară pe Kovesi. Geoană nu prea are șanse
30/09/2023 17:10

Preşedintele UDMR Kelemen Hunor susţine că şefa Parchetului European, Laura Codruţa Kovesi, ar putea candida la alegerile prezidenţiale de anul viitor, in ciuda faptului că, momentan, a spus „Nu!” in ...

Deşi de la Bruxelles s-a anunţat că s-a ajuns la un pact, Polonia îşi apără suveranitatea şi anunţă ferm că îşi menţine vetoul faţă de migraţia ilegală
30/09/2023 06:52

Premierul polonez Mateusz Morawiecki a anunţat vineri că se va opune in continuare pactului Uniunii Europene pentru migraţie, transmite Reuters. „Săptămana viitoare voi merge la Consiliul European, unde ...

SUA acuză Serbia că a dispus forțe militare „fără precedent” la granița cu Kosovo și cere retragerea lor imediată
30/09/2023 06:51

SUA cer Serbiei „să-si retragă trupele” dispuse de-a lungul trecerii administrative cu Kosovo, a declarat John Kirby, purtător de cuvant al Casei Albe. Conform acestuia, Serbia a desfăsurat forte milit ...

SUA fac o „bază militară înaintată” în România și investesc zeci de milioane de dolari. Drone către Marea Neagră
30/09/2023 06:43

Statele Unite ale Americii vor investi zeci de milioane de dolari intr-o bază militară din Romania, transformand-o intr-o „bază inaintată de operatii”, anuntă Televiziunea Romană. Este vorba despre b ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei