Tot mai multe voci importante din Occident cer negocieri între SUA și Rusia pentru încheierea războiului din Ucraina

28

Dimensiune font:

| 23-05-2024 18:50

Se înmulțesc vocile care vorbesc despre încheierea, prin negocieri, a războiului din Ucraina. Și nu orice voci, ci persoane sau think-tank-uri importante din Statele Unite ale Americii.

Richard Haass, fost diplomat american și președinte de onoare al celebrului Council on Foreign Relations (CFR), a scris într-un articol că un efort militar al Ucrainei de a-și recupera teritoriile ocupate de Rusia este puțin probabil să reușească și că o nouă ofensivă ucraineană în 2025 ar fi „o greșeală gravă”.

„Consilierul pentru securitate națională al SUA, Jake Sullivan, și-a exprimat opinia că 2025 ar putea fi momentul ca Ucraina să organizeze din nou o contraofensivă împotriva trupelor rusești.

Aceasta ar fi o greșeală gravă. Nu mă înțelegeți greșit: restabilirea unor granițe legitime și legale ar fi mai mult decât de dorit, demonstrând că agresiunea nu este acceptabilă. Dar politica externă trebuie să fie realizabilă, dar și dezirabilă, iar Ucraina pur și simplu nu este în măsură să elibereze Crimeea și regiunile sale estice prin forță militară”.

Din punctul de vedere al acestuia, Ucraina ar trebuie să se concentreze pe apărarea teritoriilor pe care le controlează și să propună „un acord interimar de încetare a focului, în conformitate cu liniile existente”.

„Putin va respinge probabil o astfel de propunere, dar dacă va face asta, ar trebui să ușureze câștigarea dezbaterilor din SUA față de acordarea de asistență Ucrainei, deoarece va expune Rusia ca fiind partea responsabilă pentru continuarea războiului. Ar putea chiar să ofere un context în care ajutorul militar american pentru Ucraina ar continua în cazul în care Donald Trump va prelua din nou președinția în noiembrie.

Această combinație de trecere la apărare, lovituri în profunzime, continuarea asistenței militare occidentale și un efort diplomatic care să expună Rusia drept agresorul care este, ar putea, în timp, să-l convingă pe Putin să accepte o încetare a focului provizorie. În cadrul unui astfel de acord, nu s-ar cere niciuneia dintre țări să renunțe la pretențiile sale pe termen lung”, a scris Haas.

Ucraina să propună încetarea focului

Influentul fost diplomat a explicat că Ucraina ar avea multe avantaje, dacă s-ar ajunge la o încetare a focului.

„Ceea ce ar câștiga Ucraina de pe urma unei încetări interimare a focului este o oportunitate de-a începe reconstrucția țării, deoarece banii și investițiile nu vor deveni disponibile atât timp cât țara va rămâne o zonă de război activă.

O încetare a focului provizorie aproape sigur nu ar duce la ceva asemănător cu pacea, care va trebui probabil să aștepte sosirea unei conduceri rusești care alege să pună capăt statutului de paria al țării. Acest lucru s-ar putea să nu se întâmple peste ani sau decenii. Între timp, însă, Ucraina i-ar fi mult mai bine dacă războiul n-ar continua.

Astfel de aranjamente – pace nepermanentă, mai puțin formală – au funcționat bine în alte contexte, inclusiv în Peninsula Coreeană și în Cipru. Ele nu reprezintă soluții, dar sunt preferabile alternativelor. Și chiar dacă Rusia refuză orice încetare a focului, așa cum s-ar putea dovedi a fi cazul, Ucrainei i-ar fi mai bine cu o strategie militară și diplomatică care să protejeze nucleul țării, să-i păstreze independența și să mențină sprijinul extern. Prietenii Ucrainei ar trebui să țină cont de acest lucru înainte de-a defini succesul într-un mod care pregătește țara pentru eșec”, a concluzionat omul de la CFR.

Diplomația – singura șansă pentru Ucraina

Opiniile lui Hass vin după ce, în februarie 2024, un al think-tank american important, „The Quincy Institute for Responsable Statecraft”, a făcut public un document intitulat „Traseul diplomatic pentru o Ucraină sigură”.

În document, George Beebe și Anatol Lieven explică faptul că Rusia, deși este în ofensivă și avantaj pe moment, nu are interesul și capacitatea de a duce un război etern.

În aceste condiții, scriu autorii „SUA au o pârghie semnificativă pentru a aduce Rusia la masa negocierilor și pentru construi înțelegeri verificabile care să încheie luptele”.

În ceea ce privește Ucraina, autorii afirmă că „cea mai bună speranță este într-o înțelegere negociată care să-i protejeze securitatea, să minimizeze riscurile unor noi atacuri sau escaladări și să promoveze o stabilitate mai largă în Europa și în lume”.

„Niciun acord nu va rezista decât dacă Ucraina, Rusia și Occidentul consideră că acesta servește suficient intereselor lor și că este preferabil unui război continuu. Dar nu trebuie și nu ar trebui să avem pur și simplu încredere că toate părțile vor respecta termenii acestuia. Moscova și Washingtonul au zeci de ani de experiență utilă în timpul Războiului Rece în ceea ce privește construirea, punerea în aplicare și monitorizarea unei game largi de acorduri de securitate, în ciuda neîncrederii reciproce și a unei concurențe geopolitice mai largi. Deși formidabile, obstacolele în calea succesului nu sunt insurmontabile.

Combinând ajutorul defensiv acordat Ucrainei cu o ofensivă diplomatică viguroasă, Statele Unite ar putea asigura independența pentru cea mai mare parte a Ucrainei, ar putea oferi o cale viabilă către prosperitatea acesteia și ar putea atenua pericolele unei confruntări pe termen lung cu Rusia în Europa. Acest lucru nu ar constitui o victorie completă, dar ar fi totuși o realizare monumentală”.

Washington Post – critici la adresa lui Zelenski

Și mai recent, pe 20 mai, Washington Post a publicat un articol dur la adresa principalului sfătuitor al președintelui ucrainean, Zelenski, Andrei Iermak.

În text, șeful de la Kiev este acuzat voalat de faptul că a rămas la putere, deși mandatul de președinte i-a expirat pe 20 mai.

Mandatul lui Zelenski expiră. Pentru a-și menține credibilitatea, Zelenski trebuie să beneficieze de încredere, spune un oficial, sub protecția anonimatului, pentru a-și păstra relațiile politice și pentru a evita eventuale răzbunări. Credibilitatea li se prăbușește, spune oficialul, pentru că acțiunile lui Yermak se reflectă supra președintelui”, mai scrie The Washington Post.

Un asemenea articol publicat de un ziar american cunoscut pentru sursele pe care le are în comunitatea de informații și la vârful puterii politice ar putea fi interpretat ca o încercare de a pune presiune pe președintele Ucrainei pentru a accepta negocieri cât mai repede, notează Cotidianul.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
Bancul Zilei

05:29

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 1, judetul Neamt, telefon 0233.786.059, fax 0233.786.364, e-mail: primariagrumazestineamt@yahoo.com, cod fiscal 2614198. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Teren identificat cu sola 31, parcela 712 al comunei Grumazesti, in suprafata de 235 mp, teren curti constructii, situat in intravilan sat Topolita, comuna Grumazesti, F.N., judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Grumazesti, conform H.C.L. Grumazesti nr. 63/30.05.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin cerere scrisa, transmisa prin mijloace electronice sau depusa in format fizic inregistrata la Comuna Grumazesti -Registratura. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, str. Principala nr. 30, comuna Grumazesti, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 19.06.2024, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 28.06.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: 1 exemplar original, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 01.07.2024, ora 09.00, Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Tribunalul Neamt, Piatra-Neamt, Bd. Decebal nr. 5, judetul Neamt, cod postal 610012, telefon 0233.212.717, fax 0233.232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 06.06.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 1, judetul Neamt, telefon 0233.786.059, fax 0233.786.364, e-mail: primariagrumazestineamt@yahoo.com, cod fiscal 2614198. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Teren identificat cu sola 31, parcela 712 al comunei Grumazesti, in suprafata de 152 mp, teren curti constructii, situat in sat Topolita, comuna Grumazesti, F.N., judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Grumazesti, conform H.C.L. Grumazesti nr. 63/30.05.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin cerere scrisa, transmisa prin mijloace electronice sau depusa in format fizic inregistrata la Comuna Grumazesti -Registratura. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Gratuit. 3.4.Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 19.06.2024, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 28.06.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: 1 exemplar original, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 01.07.2024, ora 11.00, Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Tribunalul Neamt, Piatra-Neamt, Bd. Decebal nr. 5, judetul Neamt, cod postal 610012, telefon 0233.212.717, fax 0233.232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 06.06.2024.
Ce înseamnă decizia României de a trimite Ucrainei un sistem de rachete sol-aer PATRIOT. Explicațiile unui specialist în securitate
20/06/2024 22:19

Decizia autoritătilor romane, de a furniza Ucrainei un sistem de rachete sol-aer PATRIOT, a fost explicată de expertul in securitate Hari Bucur Marcu. Pe agenda de joi, 20 iunie, a şedinţei CSAT s-au aflat ...

Putin avertizează că va merge pînă la capăt în Ucraina. De ce spune că o înfrângere ar fi sinonimă cu sfârşitul statalităţii Rusiei
20/06/2024 22:07

Pentru Rusia, o infrangere strategică in Ucraina ar insemna sfarşitul statalităţii sale, astfel că de ce să ne fie frică, trebuie să mergem pană la capăt, a declarat presedintele rus Vladimir Putin in ...

Ce spune secretarul general NATO despre decizia României de a dona Ucrainei un sistem de rachete sol-aer PATRIOT
20/06/2024 21:52

Joi, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a salutat decizia Romaniei de a dona Ucrainei o baterie de rachete antiaeriene Patriot, descriind-o ca fiind „foarte necesară” pentru consolidarea apără ...

Componența Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, instituția care a decis că vom trimite sisteme Patriot în Ucraina
20/06/2024 21:40

Consiliului Suprem de Apărare a Ţării ii are in componentă, pe langă presedintele Romaniei, care conduce institutia, pe premierul tării, ministri, directori de servicii secrete, seful Statului Major al Ap ...

Cine este Mark Rutte, zis și „Teflon Mark“, viitorul șef al NATO. Știe să vorbească pe limba lui Trump
20/06/2024 21:27

După ce preşedintele roman Klaus Iohannis, a anunţat, joi, că-şi retrage candidatura, premierul olandez demisionar Mark Rutte, 57 de ani, are cale liberă să-i succeadă lui Jens Stoltenberg in postul de ...

Cum comentează presa internațională retragerea președintelui Iohannis din cursa pentru șefia NATO
20/06/2024 19:31

Presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, s-a retras joi din cursa pentru conducerea NATO, deschizand calea premierului olandez Mark Rutte pentru a deveni următorul secretar general al aliantei militare transatla ...

Gestul simbolic făcut de Klaus Iohannis față de ambasadorul Rusiei, fix în ziua în care CSAT a decis înarmarea Ucrainei
20/06/2024 19:16

Presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, i-a primit joi, la Palatul Cotroceni, pe Nuntiul Apostolic in Romania, Monseniorul Giampiero Gloder, pe ambasadorul agreat al Republicii Chile, Julio Antonio Bravo Iubini, ...

Încă un vicepreședinte PNL susține ieșirea de la guvernare
20/06/2024 16:59

Vicepresedintele PNL Adrian Cozma a declarat joi că este un sustinător al iesirii partidului de la guvernare, in vederea alegerilor prezidentiale. „Este o aliantă contra naturii. Eu am propus disocierea d ...

Ponta reacționează la deciziile CSAT: Puie Monta!
20/06/2024 16:44

Victor Ponta a reactionat la decizia CSAT de a trimite un Sistem Patriot Ucrainei, cu toate că Armata s-ar fi opus. Ponta comentează si retragerea lui Iohannis din cursa pentru sefia NATO! “Am infrant !!!! ...

Volodimir Zelenski vine cu un mesaj fulger, după ce CSAT a decis să trimită sistem Patriot Ucrainei
20/06/2024 16:35

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat joi că decizia Romaniei de a oferi ţării sale un sistem de apărare aeriană Patriot va consolida scutul de apărare aeriană al Ucrainei, precum şi sec ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei