Ce este un sistem de apărare antiaeriană Patriot și cum funcționează

0000  0141700

Dimensiune font:

| 12-05-2024 18:09

 

 


Un militar patrulează în preajma a două sisteme de apărare antiaeriană Patriot în timpul unui antrenament militar pe aeroportul din Varșovia, Polonia, 7 februarie 2023.
Un militar patrulează în preajma a două sisteme de apărare antiaeriană Patriot în timpul unui antrenament militar pe aeroportul din Varșovia, Polonia, 7 februarie 2023.

Ucraina cere cu disperare mai multe sisteme Patriot, ca să-și apere populația și infrastructura eficient. Sistemele americane de apărare sunt, spun militarii ucraineni, superioare celor de proveniență sovietică, folosite de Rusia.

Armata ucraineană are din aprilie 2023 echipamente de acest tip, însă numărul lor este secret. Ar avea cel puțin trei, potrivit unor estimări recente, dar nu fac față barajului rusesc de rachete.

La începutul lunii aprilie 2024, oficialii de la Kiev declarau că au nevoie de cel puțin 5-7 sisteme Patriot - dintre cele circa 100 pe care țările NATO le-ar avea la dispoziție - pentru a se apăra cum trebuie de atacurile rusești.

Nu este însă clar câte dintre cele 100 de sisteme Patriot sunt și operaționale. Cel mai bun exemplu este chiar România: a cumpărat șapte bucăți, pentru 3,9 miliarde de dolari, a primit deocamdată patru, însă doar unul este operațional.

Recent, președintele Klaus Iohannis s-a întâlnit la Casa Albă cu omologul american, Joe Biden, și a semnalat disponibilitatea ca unul dintre sistemele deja livrate, dar nepus în funcțiune, să ajungă în Ucraina. Detaliile unui eventual transfer sunt deocamdată confidențiale.

Ce este Patriot și cum funcționează

Cuvântul în sine este un acronim din limba engleză: Phased "0," Tracking Radar to Intercept on Target, iar în limba română s-ar traduce ca rețea radar fazată pentru interceptare țintită.

Practic, o rachetă avansată de interceptare țintește un obiect pe baza informațiilor primite de la sistemele radar de înaltă performanță.

Potrivit producătorului american, compania Raytheon, sistemul poate neutraliza rachete balistice tactice, rachete de croazieră, drone și aeronave avansate.

E un sistem mobil, adică poate fi mutat cu ajutorul camioanelor, iar componentele sale sunt:

 • un radar puternic,
 • o stație de control,
 • stații de lansare,
 • un generator de energie,
 • alte vehicule de sprijin.
Securitatea summitului NATO din Vilnius, Lituania, din iulie 2023 a fost asigurată și prin intermediul acestor sisteme.
Securitatea summitului NATO din Vilnius, Lituania, din iulie 2023 a fost asigurată și prin intermediul acestor sisteme.

Raytheon Technologies produce radarele și sistemele terestre, iar compania americană Lockheed Martin produce rachetele interceptoare.

Radarul sistemului are o rază de acțiune de peste 150 km și poate urmări până la o sută de ținte simultan, potrivit specificațiilor furnizate în 2015 de NATO.

Pe scurt, sistemele da baterii Patriot funcționează în câțiva pași:

 • Radarul detectează și urmărește țintele reperate, apoi trimite datele către stația de control;
 • Stația de control primește datele, le procesează și le trimite la stația de lansare, aflată în apropierea radarului.

 

Stații de control ale sistemelor Patriot.
Stații de control ale sistemelor Patriot.
 • Stația de lansare adăpostește modulul de operare la distanță, lansatorul cu 16 rachete interceptoare în cele patru „tunuri”. Stația de lansare primește locația țintelor printr-o antenă;
 • Interceptoarele (rachetele) sunt lansate fie manual, fie de la distanță ,din stația de control.
 • Ghidarea interceptoarelor (până la nouă pentru fiecare sistem) are loc în timpul zborului cu ajutorul radarelor care urmăresc ținta, pe măsură ce rachetele interceptoare se apropie.

 

Sistemul are capacități diferite, în funcție de tipul de interceptor utilizat:

 • Interceptorul PAC-2 folosește un focos cu fragmentare prin explozie - se detonează în apropierea rachetei inamice;
 • Interceptorul PAC-3, mai nou, folosește o tehnologie mai avansată, de tip „hit-to-kill”, adică va căuta să lovească focosul rachetei balistice inamice.

 

Dintr-o unitate de tragere de bază a unei baterii Patriot pot face parte până la 90 de soldați, dar pentru ca ea să fie operată în luptă are nevoie de doar trei soldați în stația de control.

Cursurile de formare pentru militarii care pot utiliza și întreține Patriot durează câteva luni, în funcție de operațiune: cursul de operator al sistemului de lansare durează 13 săptămâni, iar cel de operator de control al focului durează 20 de săptămâni. Cursul de reparare a sistemului durează 53 de săptămâni.

Cine îl folosește și cât costă

Lucrările la Patriot - denumire primită în 1976 - au început în anii 1960, când Pentagonul a atribuit pentru prima dată un contract pentru construirea unui sistem avansat de apărare aeriană pe care armata americană să îl folosească împotriva unor potențiale atacuri sovietice.

În serviciu din 1981, a devenit în numai trei ani principalul sistem de rachete sol-aer utilizat de armata Statelor Unite.

Sistemul a fost folosit pentru prima dată în luptă în 1991, în Războiul din Golf. De la punerea în folosire și până acum, producătorul Raytheon a îmbunătățit sistemul de mai multe ori. Un singur sistem poate fi construit în circa doi ani.

Este considerat unul dintre cele mai avansate sisteme de apărare aeriană din arsenalul american, iar experții estimează că vor rămâne în funcțiune cel puțin până în 2040.

O singură baterie Patriot nou produsă costă în jur de 1,1 miliarde de dolari - 400 de milioane de dolari pentru sistem și 690 de milioane de dolari pentru rachetele dintr-o baterie, potrivit think tank-ului Center for Strategic and International Studies.

Fiecare rachetă interceptoare poate ajunge să coste până la 4 milioane de dolari, potrivit Pentagonului.

Un sistem de rachete Patriot, staționat la Capu Midia în județul Constanța, 9 iunie 2022.
Un sistem de rachete Patriot, staționat la Capu Midia în județul Constanța, 9 iunie 2022.

Ele sunt folosite de circa 19 de țări, iar printre țările aliate NATO sunt: Germania, Spania, Grecia, Țările de Jos, Polonia, România și Suedia.

În 2017, România a semnat un acord de aproape 4 miliarde de dolari pentru a obține sisteme de baterii Patriot.

Livrările au început în 2020 și vor dura până în 2026.

Printre țările non-NATO care au astfel de sisteme avansate se numără Japonia, Coreea de Sud, Taiwan, Israel, Qatar sau Arabia Saudită.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
Bancul Zilei

04:22

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 1, judetul Neamt, telefon 0233.786.059, fax 0233.786.364, e-mail: primariagrumazestineamt@yahoo.com, cod fiscal 2614198. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Teren identificat cu sola 31, parcela 712 al comunei Grumazesti, in suprafata de 235 mp, teren curti constructii, situat in intravilan sat Topolita, comuna Grumazesti, F.N., judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Grumazesti, conform H.C.L. Grumazesti nr. 63/30.05.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin cerere scrisa, transmisa prin mijloace electronice sau depusa in format fizic inregistrata la Comuna Grumazesti -Registratura. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, str. Principala nr. 30, comuna Grumazesti, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 19.06.2024, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 28.06.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: 1 exemplar original, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 01.07.2024, ora 09.00, Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Tribunalul Neamt, Piatra-Neamt, Bd. Decebal nr. 5, judetul Neamt, cod postal 610012, telefon 0233.212.717, fax 0233.232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 06.06.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 1, judetul Neamt, telefon 0233.786.059, fax 0233.786.364, e-mail: primariagrumazestineamt@yahoo.com, cod fiscal 2614198. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Teren identificat cu sola 31, parcela 712 al comunei Grumazesti, in suprafata de 152 mp, teren curti constructii, situat in sat Topolita, comuna Grumazesti, F.N., judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Grumazesti, conform H.C.L. Grumazesti nr. 63/30.05.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin cerere scrisa, transmisa prin mijloace electronice sau depusa in format fizic inregistrata la Comuna Grumazesti -Registratura. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Gratuit. 3.4.Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 19.06.2024, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 28.06.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: 1 exemplar original, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 01.07.2024, ora 11.00, Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Tribunalul Neamt, Piatra-Neamt, Bd. Decebal nr. 5, judetul Neamt, cod postal 610012, telefon 0233.212.717, fax 0233.232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 06.06.2024.
1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Orasul Negresti, cu sediul in orasul Negresti, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui, telefon/fax 0235/457.679, e-mail: inforpnegresti@gmail.com, cod fiscal 13407333. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: Teren intravilan in suprafata de 35 mp, situat in orasul Negresti, Str. Decebal nr. 5, ce apartine domeniului public al Orasului Negresti, judetul Vaslui, identificat prin Cartea Funciara Nr. 73695 Negresti, Nr. Cadastral 73695, conform H.C.L. Orasul Negresti nr. 49/28.05.2024 si temeiul legal O.U.G. nr. 57/03.07.2019 privind Codul Administrativ, pentru realizarea unei constructii provizorii in vederea desfasurarii de activitati conexe serviciilor medicale referitoare la sanatatea umana. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei, Serviciul Juridic. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Serviciul Juridic, din cadrul Orasului Negresti, Negresti, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: 50 Lei/exemplar, se achita cu numerar la Casieria Serviciului Impozite si Taxe Locale din cadrul Orasului Negresti. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 12.06.2024, ora 14.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 20.06.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Compartimentul Registratura, Orasul Negresti, Negresti, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 21.06.2024, ora 11.00, Orasul Negresti, Negresti, Sala Mare, parter, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon/fax 0235/311.582, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 29.05.2024.
Industria IT, pol de creștere pentru Iași
18/06/2024 10:12

De cate ori vine vorba despre Romania, statisticile ne asează pe primele pozitii in ceea ce priveste nivelul redus de trai, obezitate, analfabestism functional si multe ale domenii. Însă, există si un ...

Studiu la Harvard: Extratereștrii se ascund printre noi și trăiesc pe Pământ
15/06/2024 19:52

Într-o nouă lucrare care cu sigurantă va genera controverse in comunitatea stiintifică, o echipă de cercetători de la Harvard si de la Universitatea Tehnologică din Montana speculează că observare ...

Studiu la Harvard: Extratereștrii se ascund printre noi și trăiesc pe Pământ
15/06/2024 19:25

Intr-o nouă lucrare care cu sigurantă va genera controverse in comunitatea stiintifică, o echipă de cercetători de la Harvard si de la Universitatea Tehnologică din Montana speculează că observarea de " ...

Cât câștigi ca influencer? Sume fabuloase la doar un click distanță
14/06/2024 10:57

De la fashion, pană la cei specializati in fitness, nutritie, călătorii, industria auto, sau pur si simplu cei care isi expun toată viata pe internet pentru bani, piata influencerilor cuprinde o diversitate ...

 NASA a publicat un video care a panicat întreaga planetă: Ce se întâmplă, de fapt, pe Stația Spațială Internațională (ISS)
13/06/2024 15:10

NASA a difuzat miercuri, din greseală, o simulare in care astronautii sunt tratati pentru boala de decompresie pe Statia Spatială Internatională (ISS), ceea ce a provocat speculatii privind o situatie de urg ...

Cintamani, Piatra dorințelor. O călătorie în mister și mitologie
13/06/2024 13:44

  Piatra Cintamani, cunoscută si sub numele de Piatra Dorintelor, este un artefact invăluit in mister, legende si mitologie. Considerată a fi o piatră sacră cu puteri miraculoase, această relicvă ...

 De la tăblițele de scris, la tablele interactive
11/06/2024 12:52

Tablele interactive sunt omniprezente in sălile de clasă si birouri, revolutionand modul in care invătăm si colaborăm. Călătoria lor a inceput cu mii de ani in urmă, intr-o perioadă in care primele ...

Coralii din Oceanul Ondian sunt în pericol din cauza unei pandemii care ucide aricii de mare
07/06/2024 13:00

O pandemie care se transmite in apele mării şi a decimat populaţiile de arici de mare din Marea Roşie afectează in prezent şi exemplarele din unele regiuni ale Oceanului Indian, riscand să se răspandeas ...

Liderul formaţiei Phoenix, Nicu Covaci, a ajuns la Reanimare
07/06/2024 12:00

Liderul formaţiei Phoenix, Nicu Covaci, a fost internat, joi seară, in Secţia ATI a Spitalului Judeţean Timişoara, după ce s-a simtit rău. Artistul terminase sedintele de radioterapie după operaţia pe ...

Biblioteca Akasha, misterul universal al cunoașterii
02/06/2024 17:00

În inima Universului, ascunsă de ochii profani si protejată de mantia invizibilului, se află Biblioteca Akasha. Acest loc mistic este descris in multe traditii spirituale si culturale drept depozitul c ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei