Nemesis, geamănul malefic al Soarelui

1soare

Dimensiune font:

| 08-01-2022 11:39


Un model recent despre modul în care se formează stelele adaugă greutate ipotezei că majoritatea stelelor, dacă nu chiar toate, se nasc cu cel puțin un frate. Soarele nostru nu este, probabil, excepție și unii astronomi bănuiesc că geamănul înstrăinat al Soarelui ar putea fi de vină pentru moartea dinozaurilor. După ce au analizat datele dintr-o măsurătoare radio efectuată pe un nor de praf din constelația Perseus, doi cercetători de la UC Berkeley și de la Harvard-Smithsonian Astrophysical Observatory au concluzionat încă din 2017 că toate stelele asemănătoare cu Soarele nostru se nasc probabil cu un însoțitor, scrie Scuence Alert. „Am rulat o serie de modele statistice pentru a vedea dacă am putea lua în considerare populațiile relative de stele tinere simple sau binere ale tuturor separărilor din norul molecular Perseus, iar singurul model care ar putea reproduce datele a fost unul în care toate stelele se formează inițial ca binare largi”, a declarat astronomul Steven Stahler în iunie 2017.
De ani de zile, astronomii s-au întrebat dacă numărul mare de sisteme binare și triple de stele din galaxia noastră sunt create aproape unul de celălalt sau dacă se apropie după ce s-au format.
Simulările au arătat că majoritatea stelelor se nasc ca multipli
Ipoteza „născute împreună” a fost favorita, iar simulările dezvoltate în ultimele decenii au arătat că aproape toate stelele s-ar putea naște ca multipli care adesea se despart.
Dovezile empirice care susțin aceste simulări au fost limitate, din păcate, ceea ce face ca această nouă lucrare să fie destul de interesantă.
„Munca noastră este un pas înainte în înțelegerea modului în care se formează binarele și, de asemenea, a rolului pe care binarele îl joacă în evoluția stelară timpurie”, a spus Stahler.
Ca parte a studiului VLA despre disc și multiplicitate (pe scurt, VANDAM), cercetătorii au cartografiat undele radio care se scurg dintr-un cocon dens de praf, aflat la aproximativ 600 de ani lumină distanță, care conținea o întreagă pepinieră de stele tinere.
Studiul VANDAM a permis un recensământ al stelelor mai mici de jumătate de milion de ani, numite stele de clasa 0 (simpli „bebeluși” în ceea ce privește stelele) și stele puțin mai vechi, având între 500.000 de ani și 1 milion de ani, numite clasa 1.
În combinație cu datele despre formele norului de praf din jur, oamenii de știință au descoperit 45 de stele singuratice, 19 sisteme binare de stele și alte cinci care conțineau mai mult de două stele.
„Cred că avem cele mai puternice dovezi de până acum”
În timp ce rezultatele lor au prezis că toate stelele s-au născut ca binare, ei și-au modificat concluzia pentru a ține cont de limitările modelului lor, spunând că majoritatea stelelor formate în interiorul nucleelor dense de nori de praf se nasc cu un partener.
„Cred că avem cele mai puternice dovezi de până acum pentru o astfel de afirmație”, a spus Stahler la acea vreme.
Privind îndeaproape distanțele dintre stele, cercetătorii au descoperit că toate binarele separate printr-un spațiu de 500 Unități Astronomice (AU) sau mai mult erau de clasa 0 și aliniate cu axa norului în formă de ou care le înconjoară.
Stelele de clasa 1, pe de altă parte, au avut tendința de a fi mai apropiate între ele, la aproximativ 200 AU, și nu erau aliniate cu axa „oului” lor.
„Nu știm încă exact ce înseamnă, dar nu este întâmplător și trebuie să spunem ceva despre modul în care se formează binarele largi”, a spus Sarah Sadavoy, de la Harvard-Smithsonian Astrophysical Observatory.
Dacă majoritatea stelelor se nasc cu un partener, unde este cel cu care s-a născut Soarele nostru?
O distanță de 500 AU este de aproximativ 0,008 ani-lumină, sau puțin sub 3 zile-lumină. Pentru a o pune în perspectivă, Neptun se află la aproximativ 30 AU distanță de Soare, sonda Voyager 1 este în prezent la puțin sub 140 AU distanță, iar cea mai apropiată stea cunoscută, Prixima Centauri, este la 268.770 AU distanță.
Deci dacă Soarele nostru are un geamăn, este aproape sigur că acesta nu va putea fi văzut în vecinătate.
Dar există o ipoteză conform căreia geamănul Soarelui nostru tinde să treacă prin zonă din când în când și să strice lucruri.
Este posibil ca geamănul pe care l-a avut Soarele nostru să fie responsabil de dispariția dinozaurilor
A fost botezat Nemesis pentru că acest generator teoretic de probleme a fost propus ca fiind motivul din spatele unui aparent ciclu de dispariții pe Pământ de 27 de milioane de ani, inclusiv cel care a omorât majoritatea dinozaurilor.
Un astronom de la University of California Berkeley, numit Richard Muller, a teoretizat în urmă cu 23 de ani că o stea pitică roșie, aflată la 1,5 ani lumină distanță, ar putea călători periodic prin limitele exterioare înghețate ale Sistemului nostru Solar, stârnind materialul cu gravitația sa și trimițând câțiva bolovani spațiali către noi.
Nu există niciun semn de Nemesis, dar un partener binar de mult pierdut pentru Soarele nostru ar putea explica anumite lucruri.
„Spunem că da, probabil a existat o stea Nemesis cu mult timp în urmă”, a declarat Stahler.
În acest caz, Soarele nostru ar fi adunat partea mai mare de praf și gaz, făcându-l pe geamănul său să rămână întunecat și pitic.

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Primaria Comunei Cotusca, Cotusca, Str. Principala nr. 116, judetul Botosani, telefon 0231/561.946, fax 0231/561.936, e-mail: primariacotusca@ yahoo.com, cod fiscal 3372157. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: a) teren in suprafata de 7.900 mp, din Parcela Cadastrala 677, lot 2, situat in comuna Cotusca, judetul Botosani, apartine domeniului public al Comunei Cotusca, conform caietului de sarcini; b) teren in suprafata de 680 mp, din Parcela Cadastrala 682, lot 2, situat in comuna Cotusca, judetul Botosani, apartine domeniului public al Comunei Cotusca, conform caietului de sarcini; c) teren in suprafata de 7.210 mp, din Parcela Cadastrala 682, lot 1, situat in comuna Cotusca, judetul Botosani, apartine domeniului public al Comunei Cotusca, conform caietului de sarcini; conform H.C.L. nr. 22/08.04.2022 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin solicitarea scrisa, de la sediul Primariei Comunei Cotusca. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Primariei Comunei Cotusca, Cotusca, Str. Principala nr. 116, judetul Botosani. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: 100 Lei, se achita numerar la Casieria institutiei sau in contul concedentului: RO60 TREZ 1195 006X XX00 0330, deschis la Trezoreria Saveni, cod fiscal al concedentului 3372157. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 20.05.2022, ora 15.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 30.05.2022, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Primariei Comunei Cotusca, Cotusca, Str. Principala nr. 116, judetul Botosani. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: 1 exemplar original. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 30.05.2022, ora 12.00, la sediul Primariei Comunei Cotusca, Cotusca, Str. Principala nr. 116, judetul Botosani. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de contencios administrativ a Tribunalului Botosani, oras Botosani, Str. Maxim Gorki nr. 8, judetul Botosani, telefon 0231/511.739, fax 0231/531.832, e-mail: tr-botosani-reg@ just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 06.05.2022.
Administratorul judiciar desemnat prin Sentinţa civilă nr. 76/F/12 aprilie 2022, pronunţată de Tribunalul Vaslui în dosarul nr. 454/89/2022, privind debitoarea S.C. SOPHPANIS S.R.L. Vaslui, având C.U.I. 28957084, sediul social în mun. Vaslui, str. Ştefan cel Mare, nr. 275, corp clădire C3, spaţiul 1, jud. Vaslui, înscrisă la O.R.C. Vaslui sub numărul J37/313/2011, notifică deschiderea procedurii generale a insolvenţei, conform Legii privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă. Termenul limită pentru înregistrarea cererii de admitere a creanţelor este 20.05.2022. În temeiul art. 114 din Legea privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă, nedepunerea cererii de admitere a creanţei până la termenul menţionat atrage decăderea din drepturi privind creanţa/creanţele deţinute împotriva debitorului. Termenul limită pentru verificarea creanţelor, întocmirea, afişarea şi comunicarea tabelului preliminar al creanţelor este 03.06.2022. Termenul pentru soluţionarea eventualelor contestaţii şi pentru afişarea tabelului definitiv al creanţelor este 28.06.2022. Adunarea creditorilor va avea loc în data de 09.06.2022, ora 1200 la sediul administratorului judiciar din mun. Huşi, str. 1 Decembrie, nr. 32, jud. Vaslui, având următoarea ordine de zi: 1. desemnarea comitetului creditorilor şi a preşedintelui acestuia; 2. confirmarea administratorului judiciar şi a onorariului, 3. probleme diverse. Relaţii la administratorul judiciar ESTCONSULT I.P.U.R.L. Huşi, tel. 0335/566.035, 0727/850.575.
1.Informatii generale privind locatorul: Primaria Comunei Voinesti, cu sediul in satul Voinesti, str.Principala, nr.153, comuna Voinesti, judetul Iasi , telefon/fax: 0232/294755 2.Informatii generale privind obiectul inchirierii : inchiriere pe o perioada de 7 ani a unor suprafete de pasuni aflate in domeniul privat al UAT Comuna Voinesti, conform caietului de sarcini. Pretul de inchiriere stabilit conform HCL nr.74 /23.04.2021 , HCL nr.80/28.05.2021 si HCL nr.14/24.03.2022 este de 120 lei/ha/an. 2.1. Procedura aplicata : atribuire directa conform HCL nr.74 /23.04.2021 3. Informatii privind documentatia de inchiriere: 3.1.Modalitatea prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de inchiriere. Documentatia de atribuire se poate obtine de la sediul Primariei Comunei Voinesti, din sat Voinesti, str.Principala, nr.153, com.Voinesti, jud. Iasi. 3.2. Denumirea si adresa Compartimentului din cadrul locatorului de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de inchiriere. Documentatia de inchiriere se poate obtine de la Compartimentul Registru agricol din cadrul Primariei Comunei Voinesti, persoana de contact: inspector Marcoci Irina – membru comisie 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar. Documentatia de atribuire se poate obtine contra sumei de 100 lei de la sediul Primariei Comunei Voinesti, din sat Voinesti, str.Principala, nr.153, com.Voinesti, jud. Iaşi. Suma se achita la casieria institutiei. 4. Informatii privind cererile de inscriere 4.1. Data limita de depunere a cererilor de inscriere la sedinta publica de atribuire directa Dosarele de inscriere se depun la registratura Primariei Comunei Voinesti, pana la data de 16.05.2022 ora 1500. Documntele necesare in vederea intocmirii dosarului de inscriere sunt mentionate in caietul de sarcini. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de atribuire directa Sedinta publica de atribuire directa va avea loc in data de 19.05.2022 ora 0900 la sediul Primariei Comunei Voinesti. 6. Denumirea instantei competente in solutionarea litigiilor Judecatoria Iasi, str.Anastasie Panu, nr.25
Pentagonul avertizează că tot mai multe OZN-uri apar pe cer. Piloţii militari nu pot explica fenomenele
18/05/2022 08:51

Un "număr tot mai mare" de obiecte neidentificate a fost raportat pe cer in ultimii 20 de ani, a indicat marţi, 17 mai, un responsabil al Pentagonului in faţa congresmenilor americani, fără a aju ...

Amfore antice, scoase la lumină de soldații ucraineni care săpau tranșee în Odesa
17/05/2022 20:12

Soldatii din cadrul Batalionului 126 de Apărare Teritorială ucrainean au descoperit amfore antice in timp ce săpau transee in Odesa, in vederea pregătirii pentru o nouă agresiune rusă. Amforele sunt reci ...

Olanda vrea să înlocuiască muncitorii sezonieri cu roboți
17/05/2022 09:38

În Olanda, devine din ce in ce mai dificilă in Olanda recrutarea de muncitori sezonieri care să poată face o bună muncă de recoltare. Cererea de personal adecvat este mare in aproape toate sectoarele ...

Intestinul, al doilea creier?
12/05/2022 17:30

Suntem convinsi ca centrul de comanda al organismului nostru se afla la nivelul creierului, ca reteaua neuronala de acolo stie tot si controleaza fiecare dintre miliardele de reactii care au loc la nivelul co ...

Google a anunțat lansarea primul său smartwatch
12/05/2022 08:46

  Google a anuntat că va lansa mai multe gadgeturi, printre care ceasul Pixel Watch, un nou telefon Pixel 6a si căsti. Pe de altă parte, a fost prezentat si telefonul Pixel 7, cel care va apărea pe pi ...

10 lucruri interesante și mai puțin cunoscute despre Titanic
07/05/2022 12:01

 Povestea scufundării Titanicului a rămas in memoria multor oameni, fiind una dintre marile tragedii navale din secolul XX. În acest articol aruncăm o privire asupra acestui eveniment, trecand in ...

Primul hotel de lux din spațiu. Cum va arăta - FOTO în articol
06/05/2022 17:32

Primul hotel din spatiu va fi deschis in 2027. Trezitul intr-o cameră de lux dintr-un hotel cu vedere la sistemul solar ar putea fi viitorul călătoriilor. Compania spatială Orbital Assembly, cu sediul in ...

Whatsapp are acum REACȚII. Poți să închei o conversație cu un simplu ”haha”
06/05/2022 00:20

Asemenea altor aplicatii de la Meta, Whatsapp are acum optiunea de reactii la mesaje. Reactiile sunt de joi disponibile in Whatsapp. Anuntul a fost făcut de către Mark Zuckerberg, pe conturile sale de soc ...

Pădurea Hoia-Baciu, cel mai bântuit loc din lume
02/05/2022 13:30

Denumită Triunghiul Bermudelor din Romania, această vastă pădure transilvăneană este plină de mister si continuă să starneacă interesul celor pasionati de senzatii tari. Notorietatea celui mai mist ...

Lista site-urilor pe care rușii vor să le atace
30/04/2022 17:17

 Grupul de hackeri pro-ruşi Killnet ameninţă că va ataca aproape 300 de site-uri din Romania, pe listă fiind mai multe ministere, redacţii de presă, instituţii publice, site-uri de turism şi hotel ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei