Polistirenul NU arde. Diferența față de vata minerală

000000  ultima-ora-480x330

Dimensiune font:

| 24-02-2024 10:43

Odată cu incendiul din Valencia, a reajuns în spațiul public ipoteza conform căreia focul s-ar fi întins rapid din cauza anvelopării cu polistiren.

Întreținerea arderii de către polistirenul folosit la anvelopare este un zvon, un fals. Emilia Cernea Mladin, președinte Asociația Auditorilor Energetici din Romånia (AAER), a acordat, în urmă cu ceva timp, un interviu foarte util DCNews, în care a oferit mai multe explicații prețioase. Printre acestea, și despre polistiren.

”Polistirenul nu arde, este o informație greșită care se propagă. Dacă pui scârțâietoarea aceea în flacără, se topește, arde. Ai îndepărtat flacăra, s-a îndepărtat și arderea. Am făcut probe pe nu știu câte tipuri de polistiren. Acum nu se fabrică decât acest polistiren ignifugat. Țineți scârțâietoarea în flacără și vedeți că ea se topește, luați flacăra și veți vedea că ea nu continuă să ardă” ne-a spus Emilia Mladin.

”Alta este problema: polistirenul în flacără arde spre deosebire de vata minerală, care, dacă ajunge flacăra la vata minerală, ea nu arde, ea stopează flacăra. Polistirenul nu stopează flacăra” a continuat aceasta, care, cu această ocazie, a subliniat că acum este obligatoriu ca vata minerală să fie pusă pe toate centurile chiar dacă termoizolarea se face cu polistiren: ”În caz de incendiu la un etaj să nu se propage la etajele superioare- pentru că flacăra se duce de obicei în sus, nu în jos”.

Blocul care a ars în Valencia era unul de lux, unde un apartament ajungea să coste până la 300.000 de euro, arată știridiaspora.ro. Era prevăzut cu parcări, piscină, magazine, parc propriu pentru copii. Avea 14 etaje și 134 apartamente.

Administrator al blocului este o româncă, Adriana Banu, care a explicat că fațada clădirii era placată cu plăci de aluminiu Alucobond. În România, sunt cunoscute ca plăci bond și pot fi observate, în mod special, pe clădirile moderne ale companiilor, sedii noi. Orice site care vinde astfel de variante caracterizează alucobondul ca având calitate superioară, o rezistență crescută la schimbările extreme ale vremii, rezistente în timp, sigure în caz de foc, fiind un material ignifug.  

Administratorul clădirii care a ars în Valencia joi seară este o româncă. Femeia se numește Adriana Banu şi a făcut mai multe declarații pentru Cope Valencia despre această tragedie. Se pare că în incendiul devastator care a cuprins blocul de 14 etaje din cartierul Campanar din Valencia a fost distrusă și casa ei.

"Este un peisaj dezolant, o imagine care cu greu poate fi digerată", a spus femeia pentru presa locală.

Eroul care a salvat zeci de oameni

 

Femeia a spus că aflat despre incendiu atunci când a primit un telefon de la intendent şi de la un vecin care locuia într-o clădire de alături, care i-au spus că blocul a fost cuprins de flăcări, iar pompierii au fost deja chemați la fața locului. De altfel, se pare că datorită intendentului clădirii foarte mulți oameni au fost salvați, asta pentru că Julián a mers din ușă în ușă pentru a-i alerta pe locatari.

"Vecinii care au auzit despre asta au ieşit imediat afară. Familii cu copii, pentru că tocmai era timpul să se întoarcă de la şcoală. Eu şi fiicele mele suntem bine, ele au stat la un coleg, iar noi am plecat în altă parte, dar nu am putut să dormim. Este o situaţie dezolantă", a spus Adriana, cu lacrimi în ochi.

 

 

Femeia a mai spus că "era foarte vânt şi focul s-a răspândit foarte repede".

Materialele folosite la construcția clădirii

 

Adriana este managerul companiei care administrează imobilul în care a izbucnit incendiul și spune că deși în această calitate a încercat de mai multe ori să obțină planurile imobilului de la firma de arhitecți care a proiectat clădirea, nu le-a primit, deși se oferise chiar să plătească pentru ele.

Întrebată de sursa citată din ce tip de material a fost făcută fațada clădirii, aceasta a spus că ar fi vorba despre un material numit „alucobond”, un compozit de aluminiu deosebit de apreciat pentru raportul atractiv greutate/volum. Potrivit specificaţiilor tehnice, aceste plăci sunt fixate direct pe cadrul de aluminiu cu ajutorul niturilor şi şuruburilor sau cu ajutorul unui sistem care asigură o instalare rapidă. Se spune că aceste panouri ar fi ignifuge, uşoare şi uşor de asamblat, oferind o rigiditate şi o planeitate excelente. Totodată, se susține că ele se caracterizează prin rezistenţa lor la intemperii, asigurând o durabilitate excepţională pentru aplicaţii în exterior.

Totuși, potrivit Adrianei, acest compozit din aluminiu "a avut o vată minerală în spatele faţadei pentru a asigura izolarea clădirii". Vata minerală este un material utilizat ca izolator termic în construcţii şi în industrie. Este un tip de vată minerală produsă din roci naturale, cum ar fi bazaltul.

Românca spune că blocul nu era racordat la gaz şi toată energia era pe bază electrică, iar din acest motiv crede că unul dintre materialele folosite la construcţia clădirii ar fi ajutat la propagarea rapidă a incendiului. Potrivit ei, stratul de fibră de sub fațadă ar fi putut fi inflamabil.

Reamintim că un incendiu devastator a cuprins, joi, o clădire de 14 etaje din cartierul Campanar din Valencia. Potrivit bilanțului provizoriu, zece persoane au murit, iar alte 15 sunt date dispărute. 

Blocul nu era racordat la gaz.  

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
Depășirea pe linie continuă, permisă în România! În ce condiții pot efectua șoferii o astfel de manevră
20/04/2024 16:02

Soferii din Romania pot efectua depăsirea pe linia continuă in anumite circumstante. Codul Rutier specifică clar unde si cand poti efectua o astfel de manevră. Există reguli clare pentru soferi in ceea ...

 Marketingul digital. Dinamica inovației în era informației
18/04/2024 15:43

Marketingul digital a revolutionat modul in care companiile interactionează cu consumatorii, transformand strategiile de publicitate si de vanzare intr-un peisaj in continuă schimbare. Într-o lume domin ...

Academia Română: Țara noastră deţine rezerve minerale şi energetice considerabile. E necesară reactivarea industriei extractive şi de prelucrare
12/04/2024 00:10

Academia Romană afirmă că ţara noastră deţine resurse şi rezerve minerale şi energetice considerabile, divers şi relativ uniform distribuite in teritoriu, subliniind necesitatea valorificării acestora ...

SUA testează avioane pilotate de inteligeța artificială, iar secretarul forțelor aeriene va fi pasager
11/04/2024 17:05

Fortele aeriene americane testează un avion de luptă F-16 care zboară singur si sunt atat de increzătoare in tehnologie incat isi trimite seful ca pasager. Associated Press informează că secretarul Forte ...

Ecou din adâncuri. Misterul memoriei apei
11/04/2024 15:12

Apa, acest element vital, omniprezent pe Pămant, detine in esenta sa mai mult decat o simplă necesitate pentru viată; ascunde un mister ce isi asteaptă răspunsul de secole. Printre teoriile stiintifice si ...

Digi RCS&RDS dispare! Reprezentanții companiei discută despre schimbarea oficială a denumirii gigantului din telecomunicații
11/04/2024 14:26

Digi RCS&RDS va dispărea din luna mai a acestui an! Compania ia in discutii schimbarea oficială a denumirii pe care o poartă colosul de telecomunicatii. Dacă in urmă cu ceva timp, pe toate materiale p ...

Sarea de Himalaya, o mare minciună: ce au arătat ultimele studii despre
11/04/2024 11:52

Sarea de Himalaya se găseste azi pretutindeni: in masinile de măcinat sare, in lămpile cu aspect stancos, in plăcile de culoarea apusului de soare concepute pentru a găti friptură si chiar in "camere ...

Uriașa clădire din București construită la ordinul lui Ceaușescu, lăsată în paragină. „E jenant, a ajuns o ruină” FOTO
10/04/2024 21:26

 Multe dintre clădirile importante ale Bucurestiului zac in paragină. Este si cazul unui imobil-mastodont amplasat aproape de Parlament, deci in zona centrală a Capitalei, Casa Academiei. Aici isi desf ...

NASA va lansa 3 rachete de cercetare pentru a studia atmosfera superioară la Eclipsa de Soare din 8 aprilie
08/04/2024 09:40

NASA va efectua mai multe experimente ştiinţifice pentru a studia atmosfera superioară in timpul eclipsei totale de soare din 8 aprilie, care va putea fi văzută in unele zone din Mexic, Statele Unite şi ...

8 aprilie, Eclipsă totală de Soare
08/04/2024 08:37

Pe 8 aprilie, o eclipsă totală de soare spectaculoasă va intuneca cerul Americii de Nord, urmandu-si traseul pe coastele Mexicului pană in Canada, trecand prin Statele Unite. Acest fenomen ceresc, in care L ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei