Studiu. Viața sexuală nesatisfăcătoare, un semn care prevestește demența, în cazul bărbaților

000000  ULTIMA-ORA-pensii-m

Dimensiune font:

| 02-06-2023 17:06

 Cercetătorii avertizează că o viață sexuală nesatisfăcătoare la vâsta mijlocie poate fi un simptom incipient al demenței. Un nou studiu, realizat de cercetătorii de la Universitatea de Stat Pennsylvania, care a investigat asocierea dintre funcția erectilă, satisfacția sexuală și cogniție în rândul a sute de bărbați, cu vârste cuprinse între 56 și 68 de ani, a constatat că scăderea satisfacției sexuale și a funcției erectile se află în strânsă legătură cu declinul cognitiv și pierderea memoriei.

 

Studiul, publicat în cel mai recent număr al revistei Gerontologist, este prima cercetare care urmărește satisfacția sexuală în tandem cu sănătatea sexuală și cogniția, afirmă cercetătorii, iar descoperirile indică un nou potențial factor de risc al declinului cognitiv. 

„Abordarea noastră a fost unică pentru că am măsurat funcția memoriei și funcția sexuală în fiecare punct al studiului longitudinal, astfel încât să putem observa modificările suferite de-a lungul timpului. Și am descoperit că există o legătură puternică între calitatea vieții și performanța cognitivă”, a explicat Martin Sliwinski, profesor la Universitatea de Stat Pennsylvania.

Studiul a explorat relația dintre modificările fizice, cum ar fi modificările microvasculare relevante pentru funcția erectilă și schimbările psihologice, ca și satisfacția sexuală mai scăzută, pentru a determina modul în care acestea influențează cogniția. Cercetătorii au examinat schimbările apărute la vârsta mijlocie, o perioadă de tranziție când bărbații încep să se confrunte cu scăderea funcției erectile, a funcției cognitive și a satisfacției sexuale.

Scăderea funcției sexuale duce la declin cognitiv

„Oamenii de știință au descoperit că bărbații cu o calitate scăzută a vieții, în general, au un risc mai mare să dezvolte probleme de sănătate precum demența, boala Alzheimer, bolile cardiovasculare și alte probleme provocate de stres care pot duce la declin cognitiv. Îmbunătățirea vieții sexuale poate duce, de fapt, la îmbunătățirea funcției memoriei. Le spunem oamenilor că ar trebui să facă mai multă mișcare și să mănânce alimente sănătoase. Însă trebuie să subliniem că satisfacția sexuală are, de asemenea, importanță pentru sănătatea noastră și calitatea generală a vieții”, a adăugat prof. Sliwinski. 

Pentru studiu, cercetătorii au folosit informații de la 818 bărbați care au participat la Vietnam Era Twin Study of Aging. Prin intermediul testelor neuropsihologice, cum ar fi testele de memorie și viteza de procesare, echipa a examinat modificările cognitive ale participanților pe o perioadă de 12 ani, de la vârsta de 56 de ani până la 68 de ani.

Funcția erectilă și satisfacția sexuală au fost măsurate împreună cu cogniția, folosind Indexul Internațional al Funcției Erectile, o evaluare auto-raportată pentru sănătatea sexuală masculină. Cercetătorii au construit apoi un model statistic pentru a înțelege modul în care cele trei variabile s-au schimbat pe măsură ce participanții la studiu au înaintat în vârstă.

„Cercetările privind sănătatea sexuală s-au concentrat, până acum, pe aspecte cuantificabile ale sexualității, cum ar fi numărul de parteneri sexuali sau frecvența actelor sexuale. Pe noi, în schimb, ne-a interesat percepția asupra activității sexuale, ce simte o persoană în legătură cu viața sa sexuală și modul în care această percepție influențează funcția cognitivă. Asta pentru că mai multe persoane s-ar putea afla, din punct de vedere fizic, în aceeași situație, dar să experimenteze niveluri complet diferite de satisfacție,” a completat Riki Slayday, doctorand la Universitatea de Stat Pennsylvania.

 

Potrivit autorului, studiul a scos la iveală că scăderea funcției erectile și a satisfacției sexuale au fost ambele asociate cu declinul memoriei, descoperire despre care cercetătorii spun că indică o legătură între sănătatea psihologică și cea fizică.

Legătura dintre problemele vasculare și disfuncțiile erectile e bine înțeleasă

„Evaluările noastre făcute de-a lungul timpului, au arătat că creșterile sau scăderile funcției erectile și ale satisfacției sexuale au fost asociate cu creșterile sau scăderile concomitente ale funcției cognitive. Aceste asocieri au rămas neschimbate inclusiv în urma ajustărilor făcute în funcție de factorii demografici și de sănătate, ceea ce ne spune că există o legătură clară între viața sexuală și cogniție”, a subliniat Riki Slayday.

Studiile anterioare au descoperit o legătură între modificările microvasculare și modificările funcției erectile, de-a lungul timpului. De fapt, ingredientul activ din Viagra (Sildenafil) a fost dezvoltat inițial pentru a trata problemele cardiovasculare, a explicat Sliwinski, astfel încât legătura dintre sănătatea vasculară și funcția erectilă este bine înțeleasă. Modul în care funcția erectilă se conectează cu alte aspecte ale sănătății ar trebui să fie un domeniu de interes pentru cercetările viitoare, a adăugat cercetătorul.

 

Îmbunătățirea evaluării și monitorizării funcției erectile ca semn vital al stării de sănătate poate ajuta la identificarea bărbaților expuși riscului de declin cognitiv înainte de vârsta de 70 de ani.

„Avem deja o pastila pentru tratarea disfunctiei erectile. Ceea ce nu avem este un tratament eficient pentru pierderea memoriei. În loc să ne concentrăm asupra tratării disfunției erectile, ar trebui să vedem această problemă ca pe un indicator principal al altor probleme de sănătate și, de asemenea, să ne concentrăm pe îmbunătățirea satisfacției sexuale și a bunăstării generale, nu doar pe tratarea simptomelor,” a conchis Riki Slayday.

Cum să menții o viață sexuală satisfăcătoare pe măsură ce îmbătrânești

Iată câteva strategii care te pot ajuta să menții o viață sexuală satisfăcătoare pe măsură ce înaintezi în vârstă.

•Explorează experiențele erotice: o viață sexuală satisfăcătoare nu se rezumă doar la actul sexual în sine. Intimitatea și atingerile sunt la fel de importante;

 

•Comunicarea este cheia: pe măsură ce înaintezi în vârstă, corpul și sentimentele tale se pot schimba, de aceea este crucial să comunici deschis cu partenera ta despre gândurile, temerile și dorințele tale. Desigur, la început poate fi jenant să discuți despre preferințe sau fantezii sexuale, însă comunicarea este esențială pentru a avea o viață sexuală satisfăcătoare;

•Tratează problemele de prostată: adenomul de prostată afectează în jur de 70% dintre bărbați, manifestându-se, de obicei, după vârsta de 50-60 de ani. Pe lângă simptomele urinare neplăcute pe care le provoacă, există o legătură strânsă și între adenomul de prostatăși viața sexuală. Însă, cu tratament adecvat, toate acestea pot fi remediate.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Orasul Negresti, cu sediul in orasul Negresti, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui, telefon/fax 0235.457.679, e-mail: inforpnegresti@gmail.com, cod fiscal 13407333. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: -Spatiu in suprafata de 35,16 mp, situat in orasul Negresti, Str. Unirii, bl. E2, sc. D, parter, judetul Vaslui, ce apartine domeniului privat al Orasului Negresti, judetul Vaslui, identificat prin Carte Funciara nr. 70102-C1-U27, nr. cadastral 1/4;0;3, conform H.C.L. Orasul Negresti nr. 63/19.07.2024 si temeiului legal O.U.G. nr. 57/03.07.2019 privind Codul Administrativ, pentru desfasurarea de activitati de coafura si alte activitati de infrumusetare. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: Se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei, Serviciul Juridic. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Serviciul Juridic din cadrul Orasului Negresti, orasul Negresti, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, se achita cu numerar la Serviciul Impozite si Taxe Locale din cadrul Orasului Negresti. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 06.08.2024, ora 14.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 14.08.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Orasul Negresti, Compartimentul Registratura, orasul Negresti, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 19.08.2024, ora 10.00, Orasul Negresti, orasul Negresti, Sala Mare, parter, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon/fax 0235.311.582, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.07.2024.
Ce e temperatura resimțită și cum se calculează? De ce diferă de cea a aerului, anunțată la „meteo”?
21/07/2024 16:31

Ce e temperatura resimtită si cum se calculează? De multe ori, ascultăm cu mirare anunturile din buletinele meteo despre temperaturile inregistrate intr-o zi sau alta. Si asta, pentru că nouă ni se pare c ...

Apele Pământului pierd rapid oxigen. Aceasta este una dintre cele mai mari amenințări la adresa sistemului de susținere a vieții de pe planetă
20/07/2024 11:11

O echipă de oameni de stiintă condusă de ecologistul Kevin Rose de la Rensselaer Polytechnic Institute din SUA a declarat că rezervele de oxigen dizolvat din oceanele Pămantului se epuizează rapid. Potriv ...

OpenAI lansează versiunea mini a celui mai puternic chatbot al său
19/07/2024 13:00

OpenAI lansează versiunea mini a celui mai puternic chatbot al său, oferind tehnologia de varf intr-un format mai compact si accesibil. Această versiune promite să aducă performante remarcabile si să tr ...

Wiz Khalifa, cercetat oficial pentru deţinere de droguri după ce a fumat o ţigară cu canabis pe scena festivalului Beach Please
14/07/2024 11:20

Rapperul Wiz Khalifa este cercetat in stare de libertate pentru deţinere de droguri de risc, după ce a fumat o ţigară cu canabis pe scena festivalului Beach Please de la Costineşti. Imagini cu artistul inc ...

Situație ciudată în centrul Pământului: Nucleul și-a inversat rotația. Nimeni nu știe care vor fi efectele
06/07/2024 14:06

In adancul Pămantului se află nucleul, o minge metalică solidă care se roteste independent de planeta noastră, o bilă care se roteste in interiorul unei alte bile. In prezent, cercetătorii sustin că rot ...

Curiozități despre solstițiul de vară din 2024. Locul din România unde se descifrau tainele cerului
20/06/2024 19:54

Cel mai timpuriu solstitiu de vară din ultimele două secole va avea loc joi, 20 iunie. In Romania, ora 23:50 marchează momentul solstitiului si inceputul verii astronomice. In emisfera nordică, 20 iunie 20 ...

Industria IT, pol de creștere pentru Iași
18/06/2024 10:12

De cate ori vine vorba despre Romania, statisticile ne asează pe primele pozitii in ceea ce priveste nivelul redus de trai, obezitate, analfabestism functional si multe ale domenii. Însă, există si un ...

Studiu la Harvard: Extratereștrii se ascund printre noi și trăiesc pe Pământ
15/06/2024 19:52

Într-o nouă lucrare care cu sigurantă va genera controverse in comunitatea stiintifică, o echipă de cercetători de la Harvard si de la Universitatea Tehnologică din Montana speculează că observare ...

Studiu la Harvard: Extratereștrii se ascund printre noi și trăiesc pe Pământ
15/06/2024 19:25

Intr-o nouă lucrare care cu sigurantă va genera controverse in comunitatea stiintifică, o echipă de cercetători de la Harvard si de la Universitatea Tehnologică din Montana speculează că observarea de " ...

Cât câștigi ca influencer? Sume fabuloase la doar un click distanță
14/06/2024 10:57

De la fashion, pană la cei specializati in fitness, nutritie, călătorii, industria auto, sau pur si simplu cei care isi expun toată viata pe internet pentru bani, piata influencerilor cuprinde o diversitate ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei