Vă constipați atunci când călătoriți? Nu sunteți singur / Cum puteți preveni această problemă

constipatia

Dimensiune font:

| 17-08-2024 12:46

 Călătoriile pot fi minunate. Este o oportunitate de a lăsa deoparte rutina obișnuită și de a vedea locuri diferite, de a mânca alimente diferite și de a dormi pe perne diferite. De asemenea, poate fi teribilă din aceleași motive. Și uneori te constipi. „Pentru un număr mare de persoane, călătoriile pentru muncă sau vacanțe pot fi asociate cu apariția unei constipații noi sau cu exacerbarea constipației preexistente”, spune Dr. John Carroll, gastroenterolog la spitalul MedStar Georgetown University.

Se pare că entuziasmul și întreruperile care fac călătoriile distractive pot face ravagii și asupra sistemului nostru digestiv.
„Intestinele noastre iubesc rutina”, spune Dr. Erin Toto, profesor asistent clinic de medicină la Universitatea din Pennsylvania, citată de The Guardian. „Când plecăm în vacanță, întregul ritm circadian este dat peste cap, iar acest lucru poate avea un impact real asupra funcției intestinale.”
Publicația britanică a întrebat mai mulți experți experți de ce atât de mulți dintre noi se blochează atunci când călătorim și ce putem face pentru a preveni acest lucru.

Ce este constipația?
„Constipația are de fapt o mulțime de definiții diferite”, spune Toto. Din punct de vedere clinic, ea spune că este considerată „scaun tare, mișcări intestinale rare și dificultăți în trecerea scaunului”.
Ce înseamnă „rare” poate varia de la o persoană la alta. A avea scaune de trei ori pe zi până la trei ori pe săptămână este considerat în intervalul normal, spune Toto. În general, numărul de scaune este mai puțin important decât modul în care vă simțiți. „Majoritatea oamenilor au un sentiment decent despre care este linia lor de bază normală” atunci când vine vorba de scaun, spune Dr. Keith Summa, profesor asistent de gastroenterologie și hepatologie la Școala de Medicină Feinberg a Universității Northwestern. „Dacă există un sentiment subiectiv de încetinire și de refulare, atunci eu o consider constipație”.

Cine suferă de constipație de călătorie?
O mulțime de oameni! „Acestea sunt probleme foarte comune”, spune Dr. David Poppers, profesor de medicină la NYU Langone Health. „Se întâmplă prietenilor, colegilor, vecinilor, familiei, echipajului de zbor, oamenilor de la hotel.” În timp ce mulți călători se confruntă cu constipația, Poppers spune că aceasta poate fi mai probabilă pentru cei cu afecțiuni precum boala celiacă, constipația cronică sau tulburări ale interacțiunii intestin-creier (DGBI), cum ar fi sindromul colonului iritabil.

De ce devenim constipați atunci când călătorim?
Deshidratare. Una dintre cele mai frecvente cauze ale constipației de călătorie este deshidratarea, spune Toto. Această deshidratare poate fi atât voluntară, cât și involuntară. Fie că este vorba de o călătorie cu mașina sau de un zbor lung pe scaunul de la fereastră, oamenii tind să restricționeze cantitatea de lichide pe care o consumă atunci când călătoresc, deoarece este posibil să nu aibă acces ușor la o baie, spune Toto.
Chiar dacă nu evitați în mod intenționat lichidele, călătoriile cu avionul pot fi deosebit de deshidratante, deoarece aerul care circulă în interiorul unui avion nu conține aproape deloc umiditate.
Această deshidratare ne poate perturba tiparele intestinale obișnuite. „Unul dintre primele locuri în care organismul caută să recupereze apa lipsă este urina și scaunul”, explică Toto. Atunci când se elimină prea multă apă din scaunul nostru, acesta devine tare și uscat, ceea ce îl face dificil de eliminat.
Schimbări în dietă. Atunci când călătorim, avem tendința de a mânca diferit decât acasă. „Oamenii tind să consume mai multe alimente procesate decât ar face-o în mod normal și mai puține alimente bogate în fibre, ceea ce poate duce la constipație”, spune Carroll. În plus, spune el, oamenii tind să consume mai mult alcool și cofeină atunci când călătoresc, ambele putând fi deshidratante și exacerbând astfel constipația.
Scăderea activității fizice. Mișcarea regulată este esențială pentru un tranzit intestinal sănătos. Activitatea fizică „trimite semnale tractului intestinal pentru a menține lucrurile în mișcare”, explică Poppers. Atunci când oamenii se mișcă mai puțin – poate sunt blocați într-un avion sau într-o mașină, sau nu își fac rutina obișnuită de exerciții fizice – sunt mai susceptibili de a se bloca. „A fi mai sedentar poate încetini cu adevărat lucrurile”, spune Poppers.
Decalajul orar. Călătoriile peste fusul orar ne pot da peste cap ceasul interior și ne pot perturba ritmurile naturale ale organismului, spune Summa. „Ceasul corpului dvs. devine nealiniat cu cel al mediului”, explică el. Mănânci și dormi la ore la care corpul tău nu se așteaptă, iar sistemul tău de odihnă și digestie este perturbat, ceea ce duce la constipație și alte probleme gastrointestinale.
Anxietate. Călătoriile vin adesea la pachet cu multă anxietate. Există stresul, de exemplu, de a ajunge la aeroport la timp, de a vă asigura că ați împachetat tot ce aveți nevoie sau de a interacționa cu membrii familiei extinse care au intrat recent în scheme de marketing pe mai multe niveluri. Acești factori de stres pot afecta intestinul „și se pot manifesta prin constipație la unele persoane”, spune Summa.

Ce putem face pentru a preveni constipația de călătorie?
Hidratați-vă. Deoarece deshidratarea este una dintre principalele cauze ale constipației, unul dintre cele mai bune lucruri pe care le puteți face pentru a o preveni este să rămâneți bine hidratați. Toto recomandă să beți multe lichide în zilele dinaintea călătoriei pentru a vă asigura că sunteți complet hidratat atunci când vă îmbarcați. Câteva exerciții. Pentru unii, folosirea unei alte băi decât a lor poate fi stresantă. Summa spune că, pentru aceste persoane, poate fi util să faceți câteva exerciții în prealabil. „Încearcă să folosești toaletele publice din apropierea casei tale în săptămânile dinaintea călătoriei pentru a-ți obișnui corpul și pentru a diminua o parte din anxietatea de a fi într-un mediu diferit”, spune el. Mergeți la baie. Una dintre cele mai mari greșeli pe care le fac oamenii când călătoresc este să nu meargă la baie atunci când au nevoie, spune Toto. Poate că vă aflați într-o cameră de hotel aglomerată sau într-un Airbnb mic și preferați să așteptați până când nu este nimeni în jur sau aveți mai multă intimitate. Dar asta poate doar să înrăutățească constipația.

Cum puteți trata constipația de călătorie?
Obiceiuri regulate. Dacă nu v-ați pregătit și vă simțiți constipat într-o călătorie, începeți prin a încerca să reveniți la o rutină sănătoasă. „Păstrați hidratarea, mențineți o dietă bogată în fibre și mențineți cât mai multă activitate”, spune Carroll.
Medicamente. Dacă consumați suficientă apă, fibre și mișcare și totuși aveți nevoie de ajutor, există o serie de produse fără prescripție medicală pentru ameliorarea constipației care vă pot ajuta. Experții recomandă medicamente precum MiraLax sau Dulcolax.
Să știți când să cereți ajutor. În timp ce constipația de călătorie este extrem de comună, Poppers spune că este important să acordați atenție reacțiilor corpului dvs. pentru a vă asigura că nu se întâmplă nimic mai grav. Dacă începeți să observați o schimbare semnificativă a tiparului scaunelor dumneavoastră – dacă acestea sunt vizibil mai mari, mai mici sau mai mult sau mai puțin frecvente – este posibil să doriți să discutați cu un medic.
 Alte semnale de alarmă, spune Popper, includ sânge în scaun, dureri abdominale și pierdere în greutate neintenționată. „Este posibil să aveți nevoie de analize suplimentare, cum ar fi teste de sânge, o evaluare directă sau o colonoscopie”, spune el.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Bancul Zilei

05:36

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Sipote, cu sediul in comuna Sipote, Str. Alexandru Lapusneanu nr. 1, judetul Iasi, cod postal 707485, telefon 0232/238.333, fax 0232/238.320, e-mail: primariasipote@yahoo.ro, cod fiscal 4540291. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: 4 loturi de teren, amplasate in intravilanul satului Iazu Nou, Str. Tineretului, F.N., ce apartin domeniului privat al Comunei Sipote, identificate astfel: Lotul 1 -suprafata de 2.020 mp, numar cadastral 61658, Cartea Funciara 61658; Lotul 2 -suprafata de 1.797 mp, numar cadastral 61655, Cartea Funciara 61655; Lotul 3 -suprafata de 1.364 mp, numar cadastral 61659, Cartea Funciara 61659; Lotul 4 -suprafata de 1.496 mp, numar cadastral 61714, Cartea Funciara 61714; 1 lot de teren, amplasat in intravilanul satului Mitoc, Str. Arhimandrit Nectarie, F.N., ce apartine domeniului privat al Comunei Sipote, identificate astfel: Lotul 5 -suprafata de 1.236 mp, numar cadastral 61754, Cartea Funciara 61754; 2 loturi de teren, amplasate in intravilanul satului Mitoc, Str. Scolii, F.N., ce apartin domeniului privat al Comunei Sipote, identificate astfel: Lotul 6 -suprafata de 1.342 mp, numar cadastral 61765, Cartea Funciara 61765; Lotul 7 -suprafata de 1.072 mp, numar cadastral 61747, Cartea Funciara 61747; conform caietului de sarcini, H.C.L. Sipote nr. 93/30.07.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Serviciul Administrare Patrimoniu, sau se poate consulta pe site-ul: www.primaria sipote.ro. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Se poate obtine de la Serviciul Administrare Patrimoniu, din cadrul Comunei Sipote, comuna Sipote, Str. Alexandru Lapusneanu nr. 1, judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, ce se achita in numerar la Casieria institutiei sau cu ordin de plata in contul Comunei Sipote, RO95TREZ24A70 5000200130X, deschis la Trezoreria Municipiului Iasi, cod fiscal 4540291. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 16.10.2024, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 24.10.2024, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Sipote, cu sediul in comuna Sipote, Str. Alexandru Lapusneanu nr. 1, judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 24.10.2024, ora 12.00, Camin Cultural Sipote, cu sediul in comuna Sipote, Str. Luca Arbore nr. 151, judetul Iasi. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Judecatoria Harlau, cu sediul in oras Harlau, Str. Gheorghe Doja nr. 1, judetul Iasi, telefon 0232/722.344, fax 0232/722.622, e-mail: jud-hirlau- reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.10.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Orasul Negresti, cu sediul in orasul Negresti, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui, telefon/fax 0235.457.679, e-mail: inforpnegresti@gmail.com, cod fiscal 13407333. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: Teren in suprafata de 222 mp, situat in intravilanul orasului Negresti, Str.Decebal, F.N., T 30, P 97, Punct Tarina, ce apartine domeniului privat al Orasului Negresti, judetul Vaslui, identificat prin C.F. nr. 73740 Negresti, nr.cadastral 73740, conform H.C.L. Orasul Negresti nr. 84/23.09.2024 si temeiului legal O.U.G. nr. 57/03.07.2019, privind Codul Administrativ. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: Se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei, Serviciul Juridic. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Se poate obtine de la Serviciul Juridic din cadrul Orasului Negresti, Negresti, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, se achita cu numerar la Serviciul Impozite si Taxe Locale din cadrul Orasului Negresti. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 15.10.2024, ora 14.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 23.10.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Orasul Negresti, Compartimentul Registratura, orasul Negresti, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 24.10.2024, ora 11.00, Orasul Negresti, orasul Negresti, Sala Mare, parter, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui. 6.Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon/fax 0235.311.582, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.10.2024.
1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Orasul Negresti, cu sediul in orasul Negresti, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui, telefon/fax 0235.457.679, e-mail: inforpnegresti@gmail.com, cod fiscal 13407333. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: Teren in suprafata de 100 mp, situat in intravilanul orasului Negresti, F.N., ce apartine domeniului privat al Orasului Negresti, judetul Vaslui, identificat prin Cartea Funciara nr. 73583 Negresti, nr. cadastral 73583, conform H.C.L. Orasul Negresti nr. 72/30.08.2024 si temeiului legal O.U.G. nr. 57/03.07.2019, privind Codul Administrativ, pentru realizarea unei constructii provizorii, in vederea desfasurarii de activitati comerciale. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei, Serviciul Juridic. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Serviciul Juridic din cadrul Orasului Negresti, Negresti, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: 50 Lei/exemplar, se achita cu numerar la Casieria Serviciului Impozite si Taxe Locale din cadrul Orasului Negresti. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 15.10.2024, ora 14.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 23.10.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Compartimentul Registratura, orasul Negresti, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 24.10.2024, ora 10.00, Orasul Negresti, Sala Mare, parter, Negresti, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon/fax 0235.311.582, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.10.2024.
O stare de spirit plăcută la tine acasă! Cum contribuie centrala electrică la o atmosferă confortabilă?
04/10/2024 09:57

  Poză de Abby Kihano pe Pexels.com Crearea unei atmosfere confortabile acasă este necesară pentru bunăstarea personală. În special in sezonul rece, ne dorim să ne relaxăm intr-un mediu cald ...

Andrei Caramitru spulberă încălzirea globală: Toată creșterea de CO2 vine din Asia
18/09/2024 10:41

Andrei Caramitru spune că toate toate emisiile de dioxid de carbon care duc la incălzirea globală provin din Asia. In 2024, vremea a fost la extreme. Dacă vara anului a venit cu recorduri de temperaturi, i ...

Eclipsă parţială de Lună vizibilă în România, în noaptea dinspre marți spre miercuri
17/09/2024 16:35

Eclipsa parţială de Lună se produce in noaptea de 17 spre 18 septembrie (marţi spre miercuri), cand Luna se va afla la graniţa dintre constelaţiile Aquarius şi Pisces. Pe 18 septembrie avem faza de Lună ...

Cercetătorii au descoperit o a treia stare, dintre viață și moarte
17/09/2024 12:49

Desi pare a fi doar o fantezie, un nou studiu sugerează că intr-adevăr există o „a treia stare” in biologia modernă. Cercetarea sugerează posibilitatea redefinirii conceptului de moarte si des ...

VIDEO Un ceasornicar rus independent a dat peste cap cursa pentru proiectarea celui mai subțire ceas de mână din lume
08/09/2024 17:02

Un ceasornicar rus independent a dat peste cap cursa pentru proiectarea celui mai subtire ceas de mană din lume  În ultimii ani, gigantii orologeriei europene au fost blocati intr-o luptă aprinsă ...

42 de ani de la lansarea primului avion românesc de pasageri, Rombac 1-11. România intra în topul exclusivist al țărilor producătoare de avioane pentru pasageri
01/09/2024 16:00

Pe 27 august sau implinit 42 de ani de cand Romania lansa primul avion de pasageri construit integral in tara noastră, modelul Rombac 1-11. Acum 42 de ani, evenimentul istoric avea loc in prezenta primului p ...

Intoxicarea digitală, o realitate modernă și provocările ei
01/09/2024 15:00

  În era tehnologică modernă, termenul de "intoxicare digitală" a devenit din ce in ce mai relevant. Intoxicarea digitală se referă la suprasolicitarea mentală si emotională cauzat ...

Turismul spațial, următoarea mare aventură a umanității
25/08/2024 12:45

Într-o dimineată senină de vară, la marginea desertului din New Mexico, zgomotul puternic al unui motor rachetă se imbină cu aplauzele si exclamatiile entuziasmate ale multimii. Acolo, la sute de kil ...

Miorița, un nou asteroid cu nume românesc, se apropie de Pământ
25/08/2024 11:53

Astronomul Adrian Sonka de la Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu” a publicat pe Facebook detalii despre un nou asteroid recent confirmat, cu nume romanesc si care se apropie de pămant. ...

Casa viitorului, un design al echilibrului între tehnologie și natură
20/08/2024 13:10

Casa viitorului reprezintă o sinteză intre tehnologie, sustenabilitate si confort, oferind un spatiu de locuit adaptabil si eficient. Pe măsură ce aceste inovatii devin mai accesibile, conceptul de locuint ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei