Ce este „scruffing-ul” și de ce pisicile nu trebuie, de fapt, să fie luate de ceafă după ce nu mai sunt pui

PISICA  8000

Dimensiune font:

| 03-02-2024 11:57

Ținutul de ceafă, sau „scrufing” a fost a fost vreme de mult timp o practică comună pentru manipularea pisicilor și este metoda de imobilizare pe care mulți veterinari au învățat-o la începutul carierei. Chiar dacă această tehnică de imobilizare a fost folosită pe scară largă atât de mult timp, este esențial să aflăm de ce ar trebui evitată în majoritatea situațiilor, scrie Pam Johnson Bennett, expertă în comportamentul felinelor, pentru Cats Behavior Associates. Există metode mai umane de manipulare și control.


Ce este, de fapt, scruffing?

Există diferite niveluri de scruffing, de la o strângere blândă până la o apucare fermă a pielii de la ceafă, în funcție de severitatea cu care trebuie constrânsă pisica. Din păcate, această tehnică mai este folosită și pentru ridicarea și transportarea pisicilor.

De obicei, picioarele din spate sunt, de asemenea, susținute, însă, în unele cazuri, pisica poate fi lăsată cu cea mai mare parte a greutății corpului atârnând în aer în timpul transportului.

Scruffing este adesea folosit și pentru a imobiliza complet o pisică, caz în care gâtul este prins strâns, picioarele din spate sunt imobilizate, iar pisica este întinsă pentru examinare sau pentru o altă procedură.


Argumentul folosit este acela că se presupune că imită modul în care puii sunt ridicați și transportați de mamele lor. Din păcate, o persoană nu poate aplica nivelul specific de presiune exercitat de o pisică, nici nu poate folosi semnalele non-verbale transmise de o mamă către pui. În plus, pisoii sunt transportate în acest fel doar în primele săptămâni de viață. Atunci când sunt ținuți în acest fel, puii de pisică îngheață din reflex și își încolăcesc picioarele, un reflex care se diminuează pe măsură ce aceștia cresc

În timpul primelor săptămâni de viață, când puii nu sunt foarte mobili, această abilitate a mamei pisică de a-și ridica rapid puii îi permite să îi mute eficient dacă simte un pericol sau dacă un pui se îndepărtează prea mult. Alt fapt de amintit este că atunci când mama apucă pisoii cu dinții, ea știe exact câtă presiune trebuie să aplice pe piele pentru a nu provoca răni.

De ce nu ar trebui să prinzi o pisică de ceafă?


În primul rând, poate fi dureros și supărător. Poate induce teamă și poate crea o asociere negativă cu persoana care a prins pisica sau cu mediul în care pisica are această experiență. Aceasta poate eroda încrederea și patrupedul poate începe să se teamă de orice tip de manipulare.

Prinsul de ceafă este adesea folosit în mod greșit ca metodă de dresaj pentru a disciplina o pisică. Aceasta este o încercare ineficientă și inumană de dresaj. Pisica nu va asocia acțiunea cu comportamentul nedorit, ci va asocia experiența dureroasă cu persoana care o provoacă. Dresajul prin pedeapsă nu face nimic pentru a învăța pisica comportamentul dorit. Metoda corectă de dresaj este de a identifica motivele din spatele comportamentului animalului , astfel încât să îi poți oferi ceea ce are nevoie. O tehnică de dresaj pozitivă, fără forță, pregătește terenul pentru succes în viitor și întărește legătura dintre stăpân și pisică.

În spchimb, prinsul pisicii de ceafă poate duce la creșterea agresivității, pentru că îi poate induce pisicii ideea că trebuie să se protejeze, cu mușcături și zgârieturi.

Alternative mai bune

Pentru a evita o luptă de fiecare dată când este nevoie de o vizită la veterinar sau alte activități similare, aceștia sunt pașii recomandați de dr. Bennett pentru a obișnui o pisică cu cușca de transport și călătoriile în general:

Faceți cușca un loc primitor: Așezați cușca pentru transport într-un loc neutru din casă (nu lângă litieră sau stația de hrănire). Așezați un prosop împăturit înăuntru pentru a o face mai primitoare, potrivită pentru un pui de somn
Folosiți bunătăți. Începeți prin a lăsa gustări lângă cușcă și apoi, în cele din urmă, deasupra și în interiorul ei. Acest lucru va încuraja pisica să exploreze cușca în ritmul propriu și să primească o recompensă pentru că se apropie.
Închideți ușa: Când pisica ajunge să se simtă confortabil cu intratul și ieșitul din cușcă, puteți închide ușa pentru scurt timp când este înăuntru, apoi deschideți-o din nou și oferiți-i o recompensă.
Ridicați cușca: Cu pisica dumneavoastră în interiorul cuștii, ridicați-o ușor și plimbați-vă prin cameră. Acest lucru va ajuta pisica să se obișnuiască cu mișcarea Așezați cușca la loc, deschideți ușa și dați-i o recompensă.
Prima încercare cu mașina: În primul rând, ajutați pisica să se acomodeze cu ideea de a intra în mașină. Nu porniți motorul de primele câteva ori. Când simțiți că pisica este pregătită, porniți motorul și lăsați-o să se obișnuiască cu această senzație. Următorul pas este să faceți câteva curse de probă în mașină, doar călătorii scurte.
Creați un mediu confortabil: Pisica se poate simți mai confortabil dacă cușca este acoperită cu un prosop, care poate fi stropit puțin cu feliway, o copie sintetică a feromonilor emanați de pisici atunci când sunt calme și vor să comunice cu alte pisici din apropriere. Nu puneți muzică la volum ridicat în timp ce vă aflați în mașină. Folosiți un ton blând al vocii în timp ce conduceți.
Aveți răbdare: Fiecare pisică are ritmul ei. Dresajul poate dura ceva timp.
Odată ajunși la veterinar:

Nu smulgeți pisica din cușcă: Când așezați cușca pe masa de examinare, deschideți ușa și lăsați-o să se adapteze câteva minute. Este posibil să iasă chiar singură. Dacă iese ea singură, dați-i puțin timp să cerceteze încăperea. Dacă pisica preferă să rămână înăuntru, puteți să îndepărtați doar tavanul cuștii, dacă folosiți un model care permite acest lucru . În acest fel, pisica poate rămâne înăuntru pentru cea mai mare parte a examinării.
Prosoapele sunt de ajutor.Dacă pisica trebuie scoasă din transportor, se poate pune ușor un prosop peste ea, în loc să o prindeți de ceafă. Există diverse metode de imobilizare cu prosopul, iar cea aleasă de medicul veterinar se va baza pe ce parte a corpului pisicii trebuie să fie vizibilă. Medicul dumneavoastră veterinar și tehnicienii veterinari sunt familiarizați cu tipul de tehnici de înfășurare. Atunci când se utilizează se utilizează o astfel de metodă de imobilizare, trebuie să aveți grijă să nu înfășurați pisica atât de strâns încât să îi provocați dificultăți de respirație. De asemenea, multe pisici se vor simți mai puțin anxioase dacă își pot ascunde capul sub un prosop sau o pătură.
Folosiți bunătăți, din nou: În timpul unei examinări, dacă aveți bunătăți la dispoziție, îi puteți distrage pisicii suficient de mult atenția, astfel încât medicul veterinar să poată efectua orice examinare sau procedură este necesară cu un stres minim pentru animal. Pentru unele pisici, funcționează la fel de bine și diversiuni precum jucării, pene, spray cu feromoni sau iarba mâței.
Faceți-i pe plac: Unele pisici se simt mai bine în poala stăpânului, pe podea sau ținute în brațe. Ceea ce contează este ca metoda de manipulare folosită să fie cât mai puțin stresantă pentru pisică și, în același timp, să fie cea mai sigură pentru toți cei implicați (pisica, medicul veterinar, tehnicianul și stăpânul).
Tehnici blânde de imobilizare: În cazul în care pisica este speriată sau manifestă agresivitate și trebuie să fie ridicată și transportată, cea mai bună metodă este aceea de a o înfășura bine într-un prosop, cu capul acoperit și corpul complet sprijinit.
Siguranța ascunzișului: Prosoapele și păturile pot fi cea mai bună sursă de siguranță atunci când vă aflați la clinica veterinară. Acestea permit pisicii să se simtă ascunsă și face totul mai sigur pentru persoanele care se ocupă de proceduri.
Fiți atenți la nevoile pisicii


Atunci când trebuie să vă ocupați de o pisică speriată sau foarte stresată, reflectați un moment și fiți atenți la ceea ce spune limbajul corporal al animalului. Veți obține indicii cu privire la ceea ce ar putea detensiona situația. Luați o pauză înainte de a sări direct la manipulare pentru a determina dacă oferirea unei recompense, distragerea atenției cu o jucărie, un prosop sau doar stingerea luminilor sau altă metodă blândă va crea un mediu în care pisica nu simte că trebuie să recurgă la autoapărare. 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:08

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Schema prin care românii pot rămâne fără bani dacă răspund la telefon. Atenție la aceste numere!
25/04/2024 10:56

Romanii pot rămane fără bani doar dacă răspund la telefon sau la SMS. Atacurile s-au inmultit in ultima perioadă. Specialistii ii avertizează pe oameni să nu răspundă la numere internationale necunosc ...

Datorită Eurovision, Malmo devine destinația turistică a Suediei
24/04/2024 17:32

Euforia provocată de concursul Eurovision a dus la creşterea căutărilor privind călătoriile in oraşul costier Malmo din sudul Suediei cu 176% intre septembrie 2023 şi aprilie 2024, a anunţat compania s ...

Un mare oraș din Italia vrea să interzică înghețata și pizza după miezul nopții. Care este motivul deciziei controversate
23/04/2024 22:33

 Un oras italian este gata să interzică gustările de la miezul noptii, printre acestea: inghetata si pizza. Autoritătile propun chiar o nouă lege pentru a interzice aceste plăceri. Dacă va fi aproba ...

Jumătate de milion de euro, evaziune din afaceri cu usturoi
23/04/2024 13:47

 Două persoane sunt cercetate pentru evaziune fiscală, după ce ar fi realizat achiziţii de usturoi şi utilaje din Spania, simuland de pe telefonul mobil efectuarea tranzacţiilor bancare, ulterior nei ...

Câți copii a avut Veronica Micle, marea iubire a lui Mihai Eminescu? Adevărul despre fiica celor doi
21/04/2024 18:05

 Cati copii a avut Veronica Micle, marea iubire a lui Mihai Eminescu? Dincolo de legendă, dragostea dintre cei doi a fost departe de perfectiune, dar nieni nu poate contesta paasiunea cu care amandoi au t ...

Presa internațională, după retragerea Simonei Halep: ”A fost nevoită”
20/04/2024 21:35

 Simona Halep nu va participa la turneul de categorie WTA 1000 Mutua Madrid Open, pentru care a primit wild card din partea organizatorilor, informează Marca. “Halep, aflată pe locul 1.146 in clas ...

Un cuplu englez care a cumpărat un conac vechi de 400 de ani a descoperit sub podeaua din bucătărie o comoară
19/04/2024 12:30

În timp ce-si renovau bucătăria din casa lor veche, doi soti din Dorset, Anglia, au descoperit o comoară formată din peste 1.000 de monede vechi, din secolul al XVII-lea, care era ascunsă sub podea. ...

Ce trebuie să știi înainte de a închiria o mașină din aeroport
17/04/2024 15:11

 Ce trebuie să stii inainte de a inchiria o masină din aeroport Închirierea unei masini din aeroport poate fi o solutie convenabilă pentru călătorii care doresc să exploreze o nouă destina ...

Arbitrul partidei Dinamo – Poli Iași, reacție după accidentarea gravă suferită de Luca Mihai
15/04/2024 22:50

 Meciul dintre Dinamo si Poli Iasi, scor 1-0, va rămane in amintirea microbistilor pentru accidentarea gravă a lui Luca Mihai, după un fault comis de Josue Homawoo, care a primit doar cartonas ...

Suma încasată de echipa României pentru calificarea la Billie Jean King Cup
14/04/2024 19:21

 Echipa de tenis a Romaniei a obtinut calificarea la turneul final al Billie Jean King Cup, după ce a invins spectaculos Ucraina cu scorul de 3-2, decisiv fiind meciul de dublu castigat de Ana Bogdan ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei