Cum a vrut Nicolae Ceauşescu să demoleze Gara de Nord, construită din ordinul Regelui Carol I – FOTO

0000   0141700

Dimensiune font:

| 25-09-2023 11:15

 Cum a vrut Nicolae Ceauşescu să demoleze Gara de Nord, construită din ordinul Regelui Carol I – FOTO

 

La 25 septembrie 1872 a fost inaugurată Gara de Nord din Bucureşti şi s-a deschis prima linie ferată Bucureşti-Ploieşti.

Gara de Nord, situată în piaţa cu acelaşi nume, este, în prezent, cel mai mare punct feroviar din România şi reprezintă legătura către toate regiunile ţării, dar şi cea mai mare poartă de intrare în Bucureşti.

Piatra de temelie a Gării de Nord a fost pusă la 22 septembrie/4 octombrie 1869, în prezenţa domnitorului Carol I, urmând să fie la conectată la noile linii de cale ferată care urmau să unească Bucureştiul cu Galaţiul şi Craiova.

  Un amplu teren, proprietatea boierului Dinicu Golescu, se afla de-a lungul Căii Târgovişte (numită Calea Griviţei din 1878), şi care i-a fost dat de zestre fiicei sale căsătorită cu secretarul Legaţiei Marii Britanii, Effigham Grant (nume ce-l va purta viitorul pod). Atunci când părţi din acest teren au fost scoase la vânzare, statul român a cumpărat o bună parte din ele în vederea construirii unei gări care, trebuia să lege Capitala de nordul ţării (pentru partea de sud exista Gara Filaret). Fosta proprietate a boierului Dinicu Golescu se afla, la acea vreme la marginea oraşului.

Clădirea gării, alături de peroane şi linii, a fost construită după planurile Ministerului Lucrărilor Publice, de Consorţiul Stroussberg, şi a purtat, la început, numele de Gara Târgoviştei. În anul următor, Consorţiul a dat faliment, iar statul a cumpărat acţiunile sale. Astfel, a devenit principalul proprietar al zonei gării şi al liniilor adiacente, înfiinţând, totodată, un Consiliu pentru administrarea sa. 

 

În noiembrie 1870, odată cu deschiderea provizorie a liniei Bucureşti — Ploieşti, Gara Târgovişte a fost dată în exploatare, iar, peste doi ani, la 13/25 septembrie 1872, a fost inaugurată oficial, când au fost date în exploatare liniile ferate Piteşti — Bucureşti — Buzău şi Galaţi — Tecuci — Roman, în lungime de peste 600 km, cu 39 de staţii.Destinată, iniţial, tranzitului de călători şi mărfuri, cu şapte linii şi multe clădiri de ateliere, gara a fost reamenajată de mai multe ori. Formată din două corpuri paralele legate la capătul dinspre atelierele de reparaţii de un alt corp în orientare perpendiculară, de-a lungul timpului i s-au adăugat noi corpuri, schimbări ale faţadelor, etc., devenind, în timp, un punct terminus.

Abia, în 1888, când a avut loc prima reabilitare a gării, numele său a devenit Gara de Nord. Clădirea de călători avea parter şi etaj, şi era formată dintr-un pavilion central cu două turnuri care există şi astăzi. Faţada principală era orientată de-a lungul Căii Târgovişte. Intrarea se făcea direct din Calea Târgoviştei, şi, în faţă, era o grădină cu o alee centrală numită ”curtea călătorilor”. În perioada 1895-1896 a fost construită o nouă aripă a gării, prevăzută şi cu un „salon regal”, restaurat în forma originală din timpul lui Carol I, şi inaugurat la 1 decembrie 2013, de către principesa Margareta şi principele Radu.

Foto: www.imgbabes.com
 

La 1/13 aprilie 1890 s-a dat în funcţiune centrala telefonică a Gării de Nord, având iniţial 25 de linii telefonice, numai în Bucureşti. În 1907, Gara de Nord a fost extinsă cu încă două linii, iar în 1928, gara avea şase linii pentru plecări şi patru linii pentru sosiri.Planuri pentru construirea unei gări noi, denumită ”Gara Centrală”, care urma să fie amplasată undeva în zona în care acum se află Opera Română, au existat, însă declanşarea Primului Război Mondial a împiedicat realizarea vreunui proiect în acest sens. Gara de Nord a fost modernizată şi mărită, în anii 1930-1932, când s-au făcut mai multe lucrări: cele nouă peroane au fost legate, la capăt, printr-un peron transversal (lung de 200 m şi lat de 23 m), s-a construit frontonul dinspre sud, şi s-a realizat sistematizarea liniilor de primire/expediere a trenurilor, mărindu-se numărul lor, de la 10 linii la 16 linii (două din ele vor fi desfiinţate ulterior).

Proiectul ce viza clădirea a fost realizat de arhitectul Victor G. Stephănescu şi a fost demarat în 1932. Corpul nou de clădire, aşa cum se înfăţişează şi astăzi, are o faţadă monumentală, concepută într-o manieră neoclasică modernă, dominată de porticul format din şase coloane de mari dimensiuni.

Au fost modernizate şi sistemele de sonorizare din staţii. În 1932, la Gara de Nord, s-a montat un amplificator (de 200 w) şi şase difuzoare; până în 1938, acestea s-au extins în toate gările din ţară, înlocuind vechiul clopot de peron.

Construcţia Gării a dus, totodată, şi la dezvoltarea urbanistică a zonei din jurul său, care a început să fie populată rapid, terenurile fiind ocupate în principal de locuinţele lucrătorilor de la căile ferate. 

 

Începând cu 1941, s-a trecut la sistematizarea întregii zone a Gării de Nord, fiind începută, pe locul vechilor ateliere de reparaţii, construirea Palatului CFR, terminat după 1950, care adăposteşte în prezent, Ministerul Transporturilor. În anii 1960 a fost închisă Piaţa Gării de Nord, construindu-se zece blocuri de o parte şi de alta a palatului C.F.R.

De asemenea, în Piaţa Gării de Nord se află un monument dedicat eroilor ceferişti din timpul Primului Război Mondial, operă a sculptorilor Corneliu Medrea şi Ion Jalea.

Zona Gării de Nord, inclusiv clădirea, suferă importante distrugeri (aripa sudică a gării, linii şi macazuri) în bombardamentele intense asupra Bucureştiului din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Clădirea a rămas în picioare, şi a reuşit să rămână, până în prezent, trecând peste o demolare programată pentru 1992, de fostul lider comunist Nicolae Ceauşescu, care voia să construiască o nouă gară la marginea capitalei.

Între 1945 şi 1990, au fost realizate alte modernizări, printre care: electrificarea liniilor, lungirea peroanelor, reamenajarea sălilor de aşteptare, racordarea la reţeaua de termoficare, caloriferele începând să înlocuiască sobele cu lemne, construirea de pasaje pietonale, sub/supraterane pentru traversarea liniilor ferate, dar şi legarea gării la reţeaua de metrou prin realizarea în 1988, a staţiei de metrou Gara de Nord. În aceeaşi perioadă, traficul feroviar a cunoscut o creştere enormă. Impresionanta clădire a gării este inclusă în Lista Monumentelor Istorice din România având codul B-II-m-B-18803. Ultimele lucrări de reabilitare a clădirii Gării de Nord au avut loc între anii 1997 şi 1999, şi au constat în modernizarea sălilor de aşteptare, a sistemelor de afişaj video, montarea de tâmplărie termopan, înălţarea peroanelor la nivelul podelei vagoanelor, introducerea biletelor de peron etc.Cu toate că, după 1990 numărul călătorilor a scăzut treptat, Gara de Nord din Bucureşti rămâne un punct important pe harta feroviară a României, dar şi a Europei. În prezent, peste 200 de trenuri sosesc şi pleacă din gară, având legături către toate marile oraşe ale ţării, dar şi către importante oraşe europene precum Munchen, Viena, Budapesta, Frankfurt, Veneţia, Berlin sau Istanbul.

Trebuie amintit faptul că, Gara de Nord, alături de Gara Sinaia, sunt puncte de tranzit ale celebrului tren de lux Orient Express, care parcurge o dată pe an ruta Paris — Istanbul, readucând în memorie traseul celui mai cunoscut tren european care pornea cu mai bine de 125 de ani în urmă, de pe peronul Gării de Est din Paris, spre Istanbul.

 

 

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

 Esti norocos? Afla cum poți gestiona arta norocului!
06/12/2023 13:38

 Esti norocos? Afla cum poti gestiona arta norocului!  Sursa foto: pixabay.com Norocul, un prieten inconstant in lumea jocurilor de noroc, poate influenta in mod semnificativ deciziile si rezultatel ...

Ambasadorul României în SUA, opulență și lux greu de imaginat: vilă cu 46 de camere și 8 băi
05/12/2023 21:18

Ambasadorul Romaniei in SUA, Andrei Muraru, trăieste intr-un lux greu de imaginat, pe banii romanilor. Acesta si-a schimbat resedinta, iar acum locuieste intr-o vilă cu 46 de camere si 8 băi pentru care stat ...

Punct final în lupta pentru averea Zoiei Ceaușescu. Ce a decis instanța
01/12/2023 16:09

Curtea de Apel Bucuresti a dat sentinta in cazul cererii profesorului Mircea Oprean de validare a popririi asupra conturilor Trezoreriei Municipiului Bucuresti, in scopul recuperării averii familiei sale. Mirc ...

Concursul Eurovision Junior va avea loc la Nisa
30/11/2023 10:30

Refrene captivante, evoluţii vocale incredibile, lumini intermitente, costume insolite şi steaguri care flutură in timpul afişării clasamentelor intermediare vor marca ediţia din acest an a concursului mu ...

Antena 1 a scos 'cuțitul' la Chefi: Postul TV i-a dat în judecată pe Florin Dumitrescu, Cătălin Scărlătescu și Sorin Bontea
27/11/2023 19:43

Antena 1 a scos 'cutitul' la Chefi: Postul TV i-a dat in judecată pe Florin Dumitrescu, Cătălin Scărlătescu si Sorin Bontea Antena 1 se pregăteste pentru un conflict legal cu cei trei Chefi. Antena Group ...

Cherecheș s-a iubit cu fosta soție a lui Horia Moculescu. Picanterii oferite de Mariana Moculescu despre primarul fugar
27/11/2023 14:28

Detalii despre primarul Chereches au fost oferite de Mariana Moculescu, fosta sotie a compozitorului Horia Moculescu, care a avut o scurtă aventură amoroasă cu edilul in acest an, inainte ca acesta să se c ...

A fost deschis mormântul Iuliei Hașdeu. Obiectele din criptă îți dau fiori/VIDEO
27/11/2023 11:45

La data de 29 septembrie 1888, Iulia Hasdeu, suferindă de tuberculoză, a murit la varsta de numai 19 ani si a fost inmormantată in Cimitirul Bellu. Cand Iulia Hasdeu s-a stins din viată, tatăl său, ilus ...

Se cere suspendarea lui Novak Djokovic, care a refuzat un test antidoping
26/11/2023 15:08

 Fostul ciclist francez Marc Madiot, in prezent şeful echipei de ciclism Groupama-FDJ, consideră că Novak Djokovic ar trebui suspendat după ce a refuzat să se supună unui control antidoping la Cupa D ...

Cât se câștigă în trei ore de cerșit? Un bărbat în putere, din Constanța, a strâns bani frumoși, pretinzând că e bătrân și bolnav
25/11/2023 00:04

Cat se castigă in trei ore de cersit? Un bărbat in putere, din Constanta, asrtans bani frumosi, pretinzand că e bătran si bolnav Un bărbat in varstă de 47 de ani, din Constanta, pretindea că e sărman s ...

Cine a pus la cale sex-gate de România în 1996? Adevărul despre relația Ronei Hartner cu fostul președinte Emil Constantinescu
24/11/2023 08:29

În urmă cu 27 de ani, actrita a fost implicată intr-un scandal urias, după ce s-a spus că a fost amanta fostului presedinte al Romaniei, Emil Constantinescu. Recent, actrita a spus adevarul despre ace ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei