VIDEO A început Carnavalul de la Rio 2024. Școlile de samba se luptă pentru „All-Star Parade”/ 8 ore de film

0000   0141700

Dimensiune font:

| 09-02-2024 18:25

 

 A început Carnavalul de la Rio 2024. Ediția din acest an se desfăşoară între 9 şi 17 februarie. Apogeul carnavalului are loc la 17 februarie, dată la care este programată Parada Campionilor, cunoscută sub denumirea de "All-Star Parade".

 
 

Ediţia din 2024 a Carnavalului de la Rio de Janeiro se desfăşoară între zilele de 9 şi 17 februarie. Cu acest prilej, cel de-al doilea oraş ca mărime din Brazilia, după Sao Paulo, devine destinaţia mondială a amatorilor de ritmuri de samba şi ai spectaculoaselor parade de pe Sambadrom.

A început Carnavalul de la Rio 2024. Școlile de samba se luptă pentru „All-Star Parade”

În primele două zile ale festivalului, sunt programate, pe Sambadrom, spectacole ţinute de şcolile de samba aspirante, incluse în Grupele de Acces. În fiecare dintre cele două seri, şase şcoli vor defila în încercarea de a obţine, în anul următor, un loc în Grupa specială, informează Agerpres. 

Zilele principale ale paradei de carnaval sunt 11 şi 12 februarie, atunci când îşi fac apariţia cele 12 şcoli de samba incluse în Grupele Speciale. Duminică, 11 februarie, defilează şcolile: Porto da Pedra, Beija-Flor, Salgueiro, Grande Rio, Unidos da Tijuca şi Imperatriz. În ziua următoare, Sambadromul le va aparţine şcolilor: Mocidade, Portela, Vila Isabel, Mangueira, Paraiso do Tuiuti şi Viradouro.

 

Apogeul carnavalului are loc la 17 februarie, dată la care este programată Parada Campionilor, cunoscută sub denumirea de "All-Star Parade", în care cele şase şcoli de samba cel mai bine clasate vor încânta, pentru a doua oară, publicul de pe Sambadrom.

În contextul carnavalului, este organizat, la 10 februarie, elegantul Bal Magic de la Hotelul Copacabana Palace, eveniment ce se bucură de participarea a numeroase vedete din Brazilia şi din întreaga lume.

Nu vor lipsi nici petrecerile de pe plajele Ipanema, Leblon şi Copacabana. În zonele Flamengo, Botafogo, Monobloco, Escangalha şi Santa Teresa urmează să aibă loc petreceri stradale, denumite "blocos".

 

Precedenta ediţie a Carnavalului de la Rio s-a desfăşurat între 17 şi 25 februarie 2023. Campioana şcolilor de samba a fost desemnată Imperatriz Leopoldinense, din cartierul Ramos, a cărei defilare şi ale cărei care alegorice au făcut trimitere la un cunoscut personaj din istoria Braziliei, Lampaio, personalitate de la începutul secolului al XX-lea.

Pe locul secund s-a clasat şcoala Viradouro, a cărei tematică a fost dedicată Rosei Maria Egipciaca, o fostă sclavă devenită prima femeie de culoare care a scris o carte în Brazilia.

Deşi luna tradiţională a Carnavalului de la Rio este februarie, ediţia din 2022 s-a desfăşurat în aprilie, fiind amânată pe fondul pandemiei. Douăsprezece şcoli s-au întrecut în zilele de 22 şi 23 aprilie, în faţa a 70.000 de persoane, defilând pe Sambadromul din Rio de Janeiro. Parada carelor alegorice a fost deschisă de şcoala de samba Paraiso do Tuiuti, care a adus un omagiu unor personalităţi de culoare din lumea întreagă, precum Nelson Mandela, Barack Obama, RuPaul şi Beyonce.

Şcoala de samba Grande Rio a câştigat atunci titlul de campioană a Carnavalului de la Rio, cu o paradă împotriva rasismului şi intoleranţei religioase.

Şcolile de samba din Rio de Janeiro se nasc, de obicei, din colaborarea dintre cartiere învecinate, ce au o anumită istorie şi tradiţii în comun.

Prestaţia şcolilor pe Sambadrom trebuie să urmeze anumiţi paşi. Parada fiecărei şcoli este deschisă de un grup de zece, maximum cincisprezece dansatori, denumit "comissao de frente", care familiarizează publicul cu particularităţile stilului artistic al şcolii şi cu tematica aleasă la respectiva paradă. Un element cheie este costumaţia acestora, deosebit de elaborată şi relevantă pentru spectacolul ce va urma. În spatele acestui grup se află două perechi, aşa-numiţii "Mestre-Sala" şi "Porta-Bandeira", reprezentând "maestrul de ceremonii" şi "purtătorul de steag".

În cea de-a treia linie se află veteranii respectivei şcoli de samba, flancaţi de instrumentişti, în special toboşari şi chitarişti.

Repetiţiile şcolilor de samba pentru marea defilare din cadrul carnavalului încep încă din luna decembrie a anului precedent. Fiecare paradă de pe Sambadrom trebuie să se încadreze în limita de timp de 75 de minute.

Samba, popularul dans cu mişcări vioaie şi ritm sincopat, provine din vestul Africii, fiind adus la începutul anilor 1900 de sclavii de origine africană. Odată cu abolirea sclaviei în Brazilia, o mare parte dintre foştii sclavi s-au stabilit în sudul ţării, în special în Cidade Nova şi Praca Onze. În scurt timp, aceste localităţi au devenit epicentrul culturii samba şi, de aici, dansul s-a răspândit în întreaga Brazilie. Iniţial, au existat cluburi de samba, care apoi s-au contopit în asociaţii şi, în decurs de mai puţin de un deceniu, au devenit şcoli de samba.

Originile Carnavalului de la Rio datează din secolele XVI-XVII

Prima şcoală de samba din Brazilia se pare că a fost Deixa Falar, înfiinţată în 1928. Patru ani mai târziu, a avut loc primul spectacol organizat al şcolilor de samba, eveniment care s-a bucurat de un succes răsunător.

În prezent, şcolile de samba au devenit organizaţii complexe, cu propriile clădiri, cursuri şi cluburi, cu o vastă implicare în viaţa socială a regiunii.

Originile Carnavalului de la Rio datează din secolele XVI-XVII, atunci când coloniştii portughezi au adus cu ei popularul festival "Entrudo", un fel de petrecere stradală ţinută înaintea intrării în postul Paştelui. Era inclusiv un festin alimentar, având în vedere că, odată început postul, carnea trebuia evitată. De altfel, însuşi termenul ''carnaval'' provine din ''carnevale'', care însemna ''fără carne'', semnificând, în sens larg, detaşarea de plăcerile trupeşti. Astfel, carnavalul era evenimentul ce anunţa, de fapt, intrarea în post.

La 1 decembrie 1640, Ioan al IV-lea a fost încoronat rege al Portugaliei. La începutul anului următor, evenimentul a fost marcat cum se cuvine şi în Brazilia, de data aceasta voioşia, petrecerile şi dansurile fiind permise fără nicio reţinere. Acesta este considerat începutul Carnavalului de la Rio.

În următoarea sută de ani, carnavalul a căpătat unele influenţe venite din partea petrecerilor asemănătoare din Nisa şi Veneţia. Au apărut costumaţiile şi măştile, uneori permise, alteori interzise de autorităţile vremii.

Un carnaval brazilian rămas în istorie datorită fastului său a fost cel din 1763, când a fost sărbătorit regele Iosif I al Portugaliei. Un alt an esenţial în istoria Carnavalului de la Rio a fost 1786, anul căsătoriei lui Ioan al VI-lea al Portugaliei cu Carlota Joaquina a Spaniei. Atunci se pare că şi-au făcut pentru prima dată apariţia pe străzile oraşului brazilian carele alegorice.

Numărul participanţilor şi intensitatea petrecerilor din cadrul Carnavalului de la Rio aveau să crească atât de mult, încât în 1808 autorităţile au găsit de cuviinţă să îl interzică. Măsura a fost anulată de abia în 1831. Alţi ani în care carnavalul a fost suspendat au fost: 1915-1918, din cauza Primului Război Mondial, 1940-1945, pe fondul celui de-Al Doilea Război Mondial, şi 2021, din cauza pandemiei.

Ultima modificare importantă în existenţa carnavalului s-a petrecut la sfârşitul secolului al XIX-lea, când dansul samba a început să devină un fenomen de masă în Brazilia. Inevitabil, Carnavalul de la Rio a integrat şi, ulterior, a promovat acest dans. Competiţia dintre diferitele şcoli de samba devenise atât de importantă în cadrul carnavalului, încât în 1984 a fost realizat celebrul Sambadrom.

Sambadromul, practic o scenă imensă, este locul unde concurează şcolile de samba în timpul carnavalului. Se află pe bulevardul Marques de Sapucai, în cartierul Cidade Nova. A fost proiectat de arhitectul brazilian Oscar Niemeyer (1907-2012) şi construit într-un singur an. Măsoară 570 de metri în lungime şi 12 metri în lăţime, conform sambadrome.com. În lateral sunt construite două tribune paralele, ce însumează 90.000 de locuri.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

10:43

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
Ce trebuie să știi înainte de a închiria o mașină din aeroport
17/04/2024 15:11

 Ce trebuie să stii inainte de a inchiria o masină din aeroport Închirierea unei masini din aeroport poate fi o solutie convenabilă pentru călătorii care doresc să exploreze o nouă destina ...

Arbitrul partidei Dinamo – Poli Iași, reacție după accidentarea gravă suferită de Luca Mihai
15/04/2024 22:50

 Meciul dintre Dinamo si Poli Iasi, scor 1-0, va rămane in amintirea microbistilor pentru accidentarea gravă a lui Luca Mihai, după un fault comis de Josue Homawoo, care a primit doar cartonas ...

Suma încasată de echipa României pentru calificarea la Billie Jean King Cup
14/04/2024 19:21

 Echipa de tenis a Romaniei a obtinut calificarea la turneul final al Billie Jean King Cup, după ce a invins spectaculos Ucraina cu scorul de 3-2, decisiv fiind meciul de dublu castigat de Ana Bogdan ...

Tot ce trebuie să știi despre Billie Jean King Cup - România, calificată în premieră
14/04/2024 13:46

 Echipa Romaniei s-a calificat in premieră la turneul final al Billie Jean King Cup (după trecerea la noul format), competitie care serveste drept Campionat Mondial de tenis pe echipe la feminin. Echi ...

Dan Petrescu vorbește despre posibila revenire la CFR Cluj
14/04/2024 10:41

 Dan Petrescu a revenit in tară după despărtirea de Jeonbuk Hyundai (Coreea de Sud), iar antrenorul de 56 de ani a comentat zvonurile conform cărora ar urma să se intoarcă pe banc ...

Modificare legislativă importantă pentru cuplurile aflate în divorț și copiii lor. Care sunt noutățile
13/04/2024 22:13

O modificare legislativă aprobată de Camera Deputatilor aduce o noutate importantă pentru cuplurile aflate in divort si copiii lor. Parlamentarii au aprobat introducerea notiunii de instrăinare părintea ...

Familie formată din cinci persoane, la spital cu trichineloză după ce au consumat carne de porc din gospodărie / Carnea a fost confiscată și incinerată
12/04/2024 13:36

O familie formată din cinci persoane, din care trei copii şi doi adulţi, a fost internată la spital după ce au consumat carne de porc din propria gospodărie, informează, vineri, Direcţia Sanitar Veterin ...

 Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
11/04/2024 16:12

Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a Romaniei a fost Războiul de Independentă din 1877-1878. De fapt, armata romană a participat la Războiul Ruso-Turc din anii 1877–1878 si l ...

Pentru ce tipuri de aniversări poți folosi baloanele în formă de litere
11/04/2024 09:32

Pentru ce tipuri de aniversări poti folosi baloanele in formă de litere Baloanele in formă de litere au devenit un accesoriu de nelipsit in decorarea petrecerilor de aniversare, oferind o notă personaliz ...

Cel mai scump obiect din lume costă 4,8 miliarde de dolari. E deținut de un magnat din Malayesia
10/04/2024 21:53

 Cel mai scump obiect din lume costă 4,8 miliarde de dolari. E greu de imaginat pe ce anume ar cheltui un om atatia bani, dar realitatea vietii multimiliardarilor e alta decat a oamenilor obisnuiti. Doar ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei