Pasionat de mitologia nordică? Citește despre 7 legende de pe tărâmurile îndepărtate!

Travelling3

Dimensiune font:

| 06-06-2023 15:06

Mitologia nordică reprezintă un set de basme și legende care au fost transmise oral de-a lungul timpului, și care descriu lumea, zeitățile și eroii acestei culturi. Ea mai este cunoscută și sub numele de mitologia scandinavă și este una dintre cele mai bine cunoscute și influente credințe din lume.

 

Înainte de a începe cu cele 7 legende, este important să stabilim câteva aspecte. 

  • În mitologia nordică, se credea că lumea era alcătuită din nouă lumi interconectate prin Yggdrasil, copacul lumii. 
  • Zeii nordici, cum ar fi Odin, Thor și Freyja, au fost venerați ca fiind stăpânii lumii și aveau puteri supranaturale, precum și o serie de ritualuri și festivaluri care le-au fost dedicate.
  • Termenul "viking" este întâlnit astăzi în multe domenii, de la filme și seriale, până la loto Viking 6/48. Originial, el se referă la populațiile scandinave care au călătorit în Europa, Asia și America de Nord între secolele al VIII-lea și al XI-lea, cucerind și explorând noi teritorii și stabilind așezări. Vikingii erau cunoscuți pentru abilitățile lor de navigație și construcție de nave, dar și pentru forța lor militară. Cu toate acestea, vikingii nu erau o singură entitate politică sau culturală, ci mai degrabă o colecție de triburi și popoare care împărtășeau anumite tradiții și obiceiuri.

 Mitologia nordică este plină de legende fascinante, care au influențat cultura și arta popoarelor din Scandinavia, Norvegia, dar nu numai. Iată câteva dintre cele mai cunoscute și mai puțin cunoscute legende extrem de interesante.

1.  Legenda lui Thor și Mjolnir:

Thor este zeul tunetului și una dintre cele mai cunoscute figuri din mitologia nordică. El este cunoscut pentru luptele sale cu giganții, precum și pentru puterea sa de a controla tunetul și fulgerul. Una dintre cele mai cunoscute părți ale legendei sale este Mjolnir, ciocanul său magic. 

 Potrivit legendei, ciocanul a fost creat de zeii nordici după ce Loki, zeul trădător, fratele său, a furat părți din părul zeiței Freya. După ce au recuperat părul, zeii au folosit părțile rămase pentru a crea Mjolnir. Acest ciocan îi permite lui Thor să controleze vremea și să îi învingă pe inamicii săi.

2.  Legenda lui Odin și crearea lumii:

Odin este cunoscut drept regele zeilor și al călăreților Valhalei din mitologia nordică. Potrivit legendei, el și frații săi, Vili și Ve, au creat lumea din corpul gigantului Ymir. 

 Ei au folosit creierul lui Ymir pentru a crea cerul, oasele sale pentru munți și părul său pentru copaci. Odin a creat apoi primii oameni, Ask și Embla, dintr-un trunchi de copac și a suflat viață în ei.

3.   Legenda lui Loki și mistrețul danturat: 

În această poveste, Loki a promis că îl va aduce pe zeul Freyja la jumătatea timpului dacă zeii îi dau mistrețul danturat al zeului Frey. Cu ajutorul unui vrăjitor, Loki a reușit să obțină mistrețul, dar când a venit timpul să îl ofere, a încercat să-i înșele pe zei, transformându-se într-o femelă mistreț și fugind cu prada. Cu toate acestea, zeii l-au prins și l-au pedepsit pentru șiretlicul său.

4.  Legenda lui Freya și colierul Brisingamen:

Freya este zeița frumuseții și a dragostei în mitologia nordică. Ea este cunoscută pentru faptul că deține colierul Brisingamen, care a fost creat de patru pitici. 

Potrivit legendei, Freya a intrat într-o înțelegere cu piticii, promițându-le că îi va ajuta să obțină aurul pe care îl doreau în schimbul colierului. După ce piticii au obținut aurul, Freya a obținut colierul și l-a păstrat cu ea de atunci.

5. Legenda lui Yggdrasil și Nidhogg: 

Yggdrasil este copacul lumii din mitologia nordică, care reprezintă legătura dintre lumea cosmică și cele nouă lumi din mitologia nordică. Pe trunchiul copacului se află diferite regate, iar ramurile sale acoperă întregul univers. 

 În timp ce copacul era menținut în viață de către patru căprioare, Nidhogg, un șarpe colosal, rodea rădăcinile copacului în încercarea de a-l distruge. Se spune că Nidhogg a fost trimis de către Loki pentru a provoca haos și distrugere în lume.

6.  Legenda lui Fenrir: 

Fenrir este lupul gigantic din mitologia nordică, fiul lui Loki și al unei gigante. La început, zeii erau încântați de puterea și agilitatea lui Fenrir, însă când au început să se teamă că va deveni prea puternic, au încercat să-l prindă și să-l țină captiv. 

După ce a reușit să scape din lanțurile care-l țineau prizonier, zeii au decis să-l înfrunte într-un duel final. În cele din urmă, Odin a fost nevoit să-l omoare pe Fenrir în luptă, însă zeul a suferit răni fatale în timpul confruntării.

7.   Legenda lui Baldur: 

Baldur era zeul frumuseții și al luminii din mitologia nordică, fiul lui Odin și al zeiței Frigg. Era atât de iubit de toți zeii și oamenii, încât nici unul nu-i putea face vreun rău. Cu toate acestea, zeul Loki a descoperit că singura sa slăbiciune era floarea de vâsc, pe care nimeni nu o considera periculoasă. 

 Mama lui Baldur, zeița Frigg, a încercat să-l protejeze pe fiul ei de orice rău. Ea a cerut jurământ tuturor obiectelor din lumea naturală să nu îi facă rău lui Baldur, dar a uitat să ceară acest jurământ și de la vâsc (mistletoe). Hodr a folosit o săgeată făcută din lemnul acestei plante pentru a-l ucide pe Baldur.

 

 

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

PUBLICATIA de vanzare nr. 2. Tribunalul Vaslui, prin lichidatorul judiciar desemnat in dosarul nr. 2183/89/2022, in conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2014, privind procedurile de prevenire a insolventei si de insolventa, precum si a Codului de procedura civila, anunta scoaterea la vanzare prin licitatie publica cu strigare a bunurilor din patrimoniul debitoarei S.C. PADINCOM S.R.L. Vaslui, cu sediul in mun. Vaslui, judetul Vaslui. Denumire activ: Mijloace de transport. Valoare (lei): 26.235,00. Pretul de pornire al licitatie este cel de mai sus si nu contine T.V.A.. Vanzarea se va face conform regulamentului de vanzare si hotararea Adunarii creditorilor din data de 31.08.2023. Vanzarea prin licitatie publica pentru bunurile mobile va avea loc la data de 18.09.2023, ora 10,00 si se vor organiza sedinte saptamanal, respectiv pana la data de 18.03.2024 la sediul lichidatorului judiciar. Pana la data si ora licitatiei, ofertantii vor depune dovada achitarii taxei de participare de 10% din pretul de pornire al licitatiei, a garantiei de participare la licitatie de 30% din pretul de pornire al licitatiei si a caietului de sarcini – 500 lei, cat si documentele de infiintare si imputernicirea data persoanei fizice de catre persoana juridica pentru participare la licitatie, iar pentru persoanele fizice buletinul de identitate. Neplata bunurilor la termenul stabilit prin procesul-verbal de licitatie, duce la pierderea garantiei de participare la licitatie, cat si a celorlalte sume achitate in contul bunurilor, iar bunurile vor fi scoase din nou la vanzare în contul adjudecatarului. Toti cei care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vanzare, au obligatia sa anunte lichidatorul judiciar inainte de data stabilita pentru vanzare. Informatii suplimentare se pot obtine la sediul lichidatorului judiciar din Husi, str. 1 Decembrie nr. 32, localitatea Husi, judetul Vaslui sau la telefonul 0727/850.575, 0335/566.035, fax 0335/814.103. Lichidator judiciar, Estconsult I.P.U.R.L. Husi
 Insula Migingo, din Kenya, cea mai populată din lume
17/09/2023 15:55

Uriasul lac Victoria din Africa este cu putin mai mic decat Cehia, iar apele sale apartin Tanzaniei, Ugandei si Kenyei. În acest lac se află insula Migingo, care apartine Kenyei si care este populată, d ...

Turiști, în pericol în unele baruri din Corfu. Li s-au servit băuturi scurse din paharele altor clienți
11/09/2023 11:45

Unele baruri din Corfu, o destinatie turistică populară in Grecia, au păstrat băuturile neterminate de clienti si apoi le-au vandut altor turisti, sub formă de shot-uri, spun autoritătile elene, citate de ...

 Antarctica a devenit un mediu fragil
10/09/2023 11:02

Banchiza din Antarctica a cunoscut in acest an o scădere record a suprafeţei sale, ca urmare a creşterii temperaturilor pe glob, şi nu există nicio soluţie rapidă pentru a inversarea daunelor produse, au ...

Cele mai cunoscute trasee cu mocănița din țară
10/09/2023 10:33

 Vacantele de vară capătă alt farmec dacă te intorci in timp pe trasee cu mocănita prin peisaje de poveste. Din Transilvania, spre Bucovina si Maramures, micile trenuri folosite pe vremuri pentru bust ...

O lume cu totul diferită - Cum este în orașul care nu are coșuri de gunoi, însă a dărâmat o autostradă pentru a scoate un râu la suprafață
10/09/2023 09:03

 Cate orase ar dărama o autostradă suspendată, pentru a readuce la suprafată un rau mărginit de verdeată? Cate orase ar pune umbrele gigantice la trecerile de pietoni, pentru ca oamenii să stea la a ...

 Românii, mai cheltuitori decât turiștii străini
10/09/2023 08:03

Încasările din turismul internaţional sunt prevăzute să urce constant in următorii 12 ani, de la 1,59 miliarde de lei in 2025 la 2,99 miliarde euro in 2035, in condiţiile in care romanii cheltuiesc ...

Cum îți poți găsi mașina cu ajutorul Google Maps. Funcția ascunsă pe care puțini șoferi o cunosc
31/08/2023 14:17

 Aplicatia Google Maps oferă o multime de informatii utile utilizatorilor săi, iar una dintre ele vă ajută să vă găsiti masina parcata. Tot mai multi soferi, in tumultul vietii cotidiene, sunt lovi ...

A început „Litoralul pentru toți“
26/08/2023 13:45

„Litoralul pentru toti“ a pornit ca o initiativă a Asociatiei Litoral - Delta Dunării, dedicată in special persoanelor care nu isi permit un sejur la malul mării in plin sezon estival. Anul aces ...

Mihai Trăistariu s-a lansat în afaceri imobiliare. A cumpărat 6 clădiri în Mamaia Nord și are cele mai mici chirii
21/08/2023 08:45

Mihai Trăistariu, afaceri fabuloase in statiunea milionarilor. Mihai Trăistariu oferă spre inchiriere apartamente in statiunea Mamaia Nord. Desi varful de sezon e pe final, turistii incă dau năvală pe Lit ...

Ministerul Economiei a lansat Strategia naţională pentru dezvoltarea turismului
17/08/2023 15:13

Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului (MEAT) a lansat, ieri, in consultare publică „Strategia naţională a Romaniei pentru dezvoltarea turismului 2023 - 2035”. Documentul pr ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei