Academicianul Răzvan Theodorescu a fost înmormântat cu onoruri speciale

inmormantarea-academicianului-razvan-theodorescu-244132

Dimensiune font:

| 08-02-2023 16:17

Academicianul Răzvan Theodorescu, care a murit, luni, la vârsta de 83 de ani, a fost înmormântat, miercuri, cu onoruri militare, în Parcela academicienilor de la Cimitirul Bellu Ortodox.

Slujba de înmormântare a fost oficiată de Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, Andrei Andreicuţ, împreună cu un sobor de preoţi.

Înaltul ierarh a prezentat mesajul de condoleanţe al Patriarhului Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, care a subliniat că Răzvan Theodorescu a fost un ilustru istoric de artă, profesor universitar, scriitor, academician.

"Autor a numeroase volume de specialitate, multe dedicate unor mănăstiri şi biserici româneşti de patrimoniu, a peste 600 sute de articole şi studii valoroase publicate în reviste din ţară şi străinătate, venerabilul academician Răzvan Theodorescu rămâne autorul unei opere compuse din cărţi şi studii fundamentale pentru istoria, arta românească şi europeană", a transmis Patriarhul Daniel.

Preşedintele Academiei Române, Ioan-Aurel Pop, a evidenţiat că profesorul Răzvan Theodorescu a învăţat generaţii de studenţi despre viaţa poporului român, despre cele mai frumoase lucruri care acesta le-a făcut, despre bisericile pictate, arta veche medievală, fastul de la curţile domneşti.

"A ars ca o flacără pe altarul celor care au fondat această instituţie, s-a emoţionat de fiecare dată în Aula Academiei şi a privit-o ca pe un Empireu al celor mai alese spirite ale acestui popor. Porneşte pe urmele lor, pe urmele întemeietorilor, şi se duce cu nădejdea că va fi aşezat în lumea celor drepţi. Dumnezeu să-l odihnească în pace, să ne lase nouă marea moştenire să o ducem mai departe şi să trăiască din veac în veac în amintirile noastre. Dumnezeu să-l ierte", a transmis Ioan-Aurel Pop.

Emoţionante cuvinte au transmis academicienii Mircea Dumitru, vicepreşedinte al Academiei Române, şi Sabina Ispas, reprezentanţi ai Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor şi ai Asociaţiei Internaţionale de Studii Sud-Est Europene, membri ai familiei.

La ceremonie, au fost prezenţi pentru a-l conduce pe Răzvan Theodorescu pe ultimul drum, alături de familie, printre alţii, ministrul Culturii, Lucian Romaşcanu, prefectul Capitalei, Toni Greblă, preşedintele Uniunii Scriitorilor, Nicolae Manolescu, preşedinţii Uniunii Compozitorilor, acad. Adrian Iorgulescu, preşedintele Uniunii Artiştilor Plastici, Petru Lucaci, preşedintele Institutului Cultural Român, Liviu Sebastian Jicman, fostul preşedintele Curţii Constituţionale, Valer Dorneanu, foştii premieri Adrian Năstase şi Petre Roman, fostul ministru al Culturii Ionuţ Vulpescu, academicieni, oameni de cultură, foşti colaboratori şi studenţi ai profesorului.

Un detaşament de militari ai Regimentului 30 Gardă "Mihai Viteazul" a prezentat onorul şi a executat trei salve cu cartuşe de manevră.

"A dispărut un povestitor. Când începeai o discuţie cu Răzvan nu voiai să se mai termine. Era interesat mereu de toate. (...) Răzvan Theodorescu a fost, într-adevăr, o persoană care a putut să-i inspire pe alţii. Să-i inspire în momente grele, când a protestat împotriva demolării Mănăstirii Văcăreşti, să inspire în momentele mai recente în care există această decădere culturală generală. Şi el a rămas o lumină", a declarat la finalul ceremoniei fostul preşedinte al României Emil Constantinescu.

Răzvan Theodorescu, vicepreşedinte al Academiei Române în perioada 2018 - 2023, a murit la Spitalul de Urgenţă Floreasca, unde era internat de trei săptămâni.

În semn de omagiu pentru activitatea desfăşurată în înaltul for academic, marţi, sicriul cu trupul neînsufleţit a fost depus la Clubul Academicienilor, după care a fost aşezat în Capela mare a Cimitirului Bellu Ortodox.

Personalitate de excepţie a culturii române contemporane, cu vocaţie enciclopedică, reputat istoric al culturii, Răzvan Theodorescu a coordonat, în calitate de specialist în istoria artei, artă şi civilizaţie românească, creştinism şi spiritualitate balcanică, activitatea Secţiei de arte, arhitectură şi audiovizual a Academiei Române, în calitate de preşedinte, timp de 10 ani.

Profesor invitat la Centrul Superior de Studii Medievale din Poitiers, de numele lui Răzvan Theodorescu se leagă înfiinţarea primei catedre umaniste UNESCO din România.

Bogata sa operă s-a axat pe studiul artei vechi româneşti şi al artei medievale europene, pe analiza comparativă a strategiilor geopolitice din spaţiul Europei, pe studiul mentalităţilor şi pe cercetarea unor domenii de nişă din care au rezultat teoria "coridoarelor culturale", teoria tipologiei ctitorilor, expunerea momentum princeps pentru începuturile artei europene, dar şi teoria mentalităţii tranzacţionale a poporului român, pe care a expus-o în discursul de recepţie la Academia Română.

În calitate de secretar general al Asociaţiei Internaţionale de Studii Sud-Est Europene (1994 - 2023), a sprijinit numeroase proiecte de cercetare interdisciplinară.

Laureat al Premiului "Nicolae Bălcescu" al Academiei Române şi al Premiului "Gottfried von Herder", conferit de Universitatea din Viena, academicianul Răzvan Theodorescu a fost ales în anul 1998 membru al Academiei Europene de Ştiinţe, Arte şi Litere.

A fost distins cu Ordinul Naţional "Pentru Merit" în grad de Mare Ofiţer de către Preşedinţia României şi cu Ordinul Artelor şi Literelor al Republicii Franceze, în grad de Comandor, ca o recunoaştere a incontestabilei sale contribuţii la promovarea culturii româneşti şi europene.  

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Bancul Zilei

04:15

PUBLICAŢIA DE VÂNZARE NR. 7 Tribunalul Neamţ, prin lichidatorul judiciar desemnat în dosarul nr. 1238/103/2021, în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2014, privind procedurile de prevenire a insolvenţei și de insolvenţă, precum şi a Codului de procedură civilă, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare a bunrilor imobile şi mobile din patrimoniul debitoarei S.C. „Star Construct” S.R.L., cu sediul în loc. Târgu Neamţ, judeţul Neamţ, după cum urmează: Nr. crt. Denumire activ Adresa Valoare -lei- 1. Imobil – teren intravilan curţi-construcţii cu o suprafaţă de 414 m.p. Loc. Târgu Neamţ, bd. Ștefan cel Mare, nr. 92, jud. Neamţ 188.500,00 2. Aparatură birotică: calculator, monitor, imprimantă, xerox -- 5.712,00 TOTAL * 194.212,00 Preţul de pornire al licitaţiei pentru bunurile scoase la vânzare este cel de mai sus şi nu conţine TVA. Vânzarea se va face conform regulamentelor de vânzare aprobate de către adunarea creditorilor din data de 06.09.2022. Vânzarea prin licitaţie publică va avea loc la data de 13.04.2023, ora 1200 şi se vor organiza şedinţe la un interval de 7 zile pentru bunurile imobile şi mobile, la sediul lichidatorului judiciar. Până la data şi ora licitaţiei, ofertanţii vor depune la sediul lichidatorului judiciar dovada achitării taxei de participare de 10% din preţul de pornire al licitaţiei pentru fiecare bun, a garanţiei de participare la licitaţie de 30% din preţul de pornire al licitaţiei, a caietului de sarcini, cât şi documentele de înfiinţare şi împuternicirea dată persoanei fizice de către persoana juridică pentru participare la licitaţie, iar pentru persoanele fizice buletinul de identitate. Preţul caietului de sarcini pentru bunurile imobile este 1.000 lei, iar pentru bunrile mobile este de 100 lei, şi este obligatoriu pentru participanţii la licitaţie. Neplata bunurilor la termenul stabilit prin procesul – verbal de licitaţie, duce la pierderea garanţiei de participare la licitaţie, cât şi a celorlalte sume achitate în contul bunurilor, iar bunurile vor fi scoase din nou la vânzare în contul adjudecatarului. Toţi cei care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, au obligaţia să anunţe lichidatorul judiciar înainte de data stabilită pentru vânzare. Informaţii suplimentare se pot obţine la sediul lichidatorului judiciar din Huşi, str. 1 Decembrie, nr. 32, localitatea Huşi, judeţul Vaslui sau la telefoanele 0335/566.035, 0727/850.575. Lichidator judiciar, Estconsult I.P.U.R.L. Huşi
PUBLICAŢIA DE VÂNZARE NR. 5 Tribunalul Vaslui, prin lichidatorul judiciar desemnat în dosarul nr. 1518/89/2019, în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2014, privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă, precum şi a Codului de procedură civilă, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare a bunurilor din patrimoniul debitoarei S.C. CLUB TOMA S.R.L. Huşi, cu sediul în mun. Huşi, judeţul Vaslui. Nr. crt. DENUMIRE ACTIV Valoare - lei - 1. Echipamente tehnologice 34.569,50 2. Aparate, instalaţii 1.074,00 3. Mijloc de transport 197,50 4. Aparatură birotică 380,50 Total 36.221,50 Preţul de pornire al licitaţie este cel de mai sus și nu conţine T.V.A.. Vânzarea se va face conform regulamentului de vânzare şi hotărârea Adunării creditorilor din data de 23.09.2022. Vânzarea în bloc prin licitaţie publică pentru bunurile mobile va avea loc la data de 27.03.2023, ora 1000 şi se vor organiza şedinţe săptămânal, la sediul lichidatorului judiciar. Până la data şi ora licitaţiei, ofertanţii vor depune dovada achitării taxei de participare de 10% din preţul de pornire al licitaţiei, a garanţiei de participare la licitaţie de 30% din preţul de pornire al licitaţiei şi a caietului de sarcini – 500 lei, cât şi documentele de înfiinţare şi împuternicirea dată persoanei fizice de către persoana juridică pentru participare la licitaţie, iar pentru persoanele fizice buletinul de identitate. Neplata bunurilor la termenul stabilit prin procesul-verbal de licitaţie, duce la pierderea garanţiei de participare la licitaţie, cât şi a celorlalte sume achitate în contul bunurilor, iar bunurile vor fi scoase din nou la vânzare în contul adjudecatarului. Toţi cei care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, au obligaţia să anunţe lichidatorul judiciar înainte de data stabilită pentru vânzare. Informaţii suplimentare se pot obţine la sediul lichidatorului judiciar din Huşi, str. 1 Decembrie nr. 32, localitatea Huşi, judeţul Vaslui sau la telefonul 0727/850.575, 0335/566.035, fax 0335/814.103. Lichidator judiciar, Estconsult I.P.U.R.L. Huşi
  „Dacă mâine ar fi să schimb lumea, în primul rând aş discuta cu Dumnezeu despre planurile Sale, care sunt mult mai importante decât ale noastre, pământenii”
25/03/2023 12:23

  - Sunteţi o pianistă cunoscută, apreciată. Privind retrospectiv, care au fost  principalele momente care v-au jalonat parcursul? Cand si cum aţi ştiut că muzica va fi prima şi poate singura ...

Scandal la Premiile UNITER. Regizorul Silviu Purcărete se retrage de pe lista nominalizaților
21/03/2023 10:56

Regizorul Silviu Purcărete a anuntat că se retrage de pe lista nominalizatilor la Premiile UNITER, după ce mai multi tineri regizori au criticat juriul pentru ignorarea noii generatii de artisti la nominaliz ...

A murit Virginia Zeani, una dintre cele mai cunoscute soprane din lume
21/03/2023 10:44

Virginia Zeani, una dintre cele mai prestigioase soprane ale lumii, a incetat din viată la venerabila varstă de 97 de ani. Renumita soprană de origine romană a fost timp de 25 de ani "prima donna asso ...

De ce nu a fost admis Nicu Covaci în Uniunea Compozitorilor
16/03/2023 13:45

 Lucian Romaşcanu, şi-a exprimat „surpriza amară” in urma neadmiterii in Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor din Romania (UCMR) a liderului legendarei trupe Phoenix, Nicu Covaci, care n ...

Nominalizările la Gala Premiilor Radio România Cultural
16/03/2023 11:50

Gala Premiilor Radio Romania Cultural, ajunsă la cea de-a XXII-a editie, va avea loc luni, 3 aprilie 2023, de la ora 18.00, pe scena Teatrului Odeon. Este singurul eveniment care premiază toate domeniile cult ...

VIDEO Melodia cu care Republica Moldova va merge la Eurovision 2023
05/03/2023 15:00

 Pasha Parfeni, cu melodia „Soarele si Luna”, va reprezenta Republica Moldova la ediţia din acest an a Eurovision Song Contest, care va avea loc in mai la Liverpool. Eurovision 2023  ...

Valeria Ogășanu a murit. Avea 76 de ani
27/02/2023 13:55

Valeria Ogăsanu, actrită a Teatrului Bulandra, s-a stins din viată duminică, 26 februarie, la varsta de 76 de ani. „Ne-o amintim cu drag din filme precum „Fraţii Jderi”, „Fram&rdqu ...

A murit Mihai Șora. Filosoful avea 106 ani
26/02/2023 07:18

Filosoful si eseistul Mihai Sora a murit, sambătă, la varsta de 106 ani, potrivit unui anunt publicat pe pagina de Facebook a acestuia.  Născut pe 7 noiembrie 1916 la Ianova, Remetea Mare, Timis, in pe ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei