Artistul român căruia i s-a legat pensula de încheietura mâinii paralizate pentru a putea picta. Destinul tragic al pictorului supranumit „Poetul plastic al florilor“

35_11zon

Dimensiune font:

| 20-05-2024 19:18

A fost unul dintre cei mai mari pictori pe care i-a avut România, însă a avut parte de un destin tragic. A fost umilit pe patul de moarte și a pictat în ultimii ani din viață cu pensula legată de mâna paralizată. Ştefan Luchian, supranumit „Poetul plastic al florilor“, a fost un artist de geniu, considerat primul pictor român modern.

Născut la data de 1 februarie 1868, la Ștefănești, în nordul Moldovei, Ștefan Luchian a fost fiul maiorului Dumitru Luchian și al Elenei Chiriacescu, ambii din familii boiereşti cu tradiţie şi dare de mână. Încă de pe vremea când urma cursurile școlii primare din Tabaci, Ștefan a fost atras de pictură.

Ulterior, în timp ce urma cursurile gimnaziale la Liceul „Sfântul Sava”, percepea un tarif de 30 de gologani pentru colegii care nu ştiau să facă desenele cerute de profesor. Prima sa lucrare datează de când avea 16 ani. Pictura, pictată în ulei, înfăţişează o casă şi este semnat „Şt. Luchian.cl III”.

Mentorul său a fost marele Nicolae Grigorescu

După absolvirea liceului, cu toate că mama sa a făcut tot posibilul să-şi convingă fiul să se înscrie la şcoala militară, Ștefan Luchian s-a prezentat la examen, însă nu a scris nimic, pentru a nu fi admis, și s-a înscris singur la Şcoala de Arte Frumoase şi la Conservator. Mentorul său a fost marele Nicolae Grigorescu, care l-a încurajat să-şi continue vocaţia.

A absolvit cursurile Şcolii de Arte Frumoase în anul 1889, iar în toamna aceluiași an a plecat la Munchen, unde a studiat la Academia de Arte Frumoase. S-a întors în România la moartea mamei sale, însă, un an mai târziu a plecat din nou, de data aceasta la Paris, unde s-a înscris la Academia Julian.

S-a întors în țară în 1892 și a ajuns în scurt timp un nume cunoscut în lumea artei. Pictorul modern a fost principalul iniţiator al „Expoziției artistilor independenţi”, care s-a deschis în 1896. Rămas fără părinți și fără o moștenire care să-i garanteze o viață decentă, Luchian a trebuit să se întrețină singur.

Se spune că la expoziţia din 1905 i s-a vândut un singur tabloul, acesta fiind cumpărat chiar de fostul său profesor Nicolae Grigorescu. Astfel că, cum de pe urma expoziţiilor nu câștiga bani, a început să picteze biserici împreună cu alţi pictori. Printre lăcaşurile de cult pictate de marele artist se numără Biserica Brezoianu din Bucureşti şi Catedrala „Sfântul Alexandru” din Alexandria.

„Luchian a fost un mare revelator al sufletului românesc”

„Luchian avea toate darurile marelui artist şi, în primul rând, acel caracter autentic, acea neîmblânzită vehemenţă a personalităţii după care recunoşti pe maeştri… Profunda capacitate afectuoasă şi energie, o melancolie îmbinată cu o viguroasă autoritate, un sentiment nervos al formei, sunt trăsăturile pe care le sesizăm mai bine în caracterul şi în talentul său. Într-o limbă totodată sonoră şi suavă, Luchian a fost un mare revelator al sufletului românesc”, spunea Tudor Vianu

Luchian s-a îndrăgostit de fiica primarului, Cecilia Vasilescu, pe vremea când lucra la pictarea Catedralei din Alexandria. Cu toate că au existat planuri de căsătorie, din cauza situaţiei materiale precare a pictorului şi a bolii acestuia, acestea nu s-au finalizat.

Pentru a obține bani pentru a supraviețui, Luchian a lucrat și pentru ministrul Justiției, Victor Antonescu, boierul din Teleormani. A decorat saloanele acestuia şi pereţii unui vapor fluvial. Se spune că artistul nu și-ar fi primit banii pentru lucrările efectuate. Antonescu și-a plătit doar o parte din datorie și i-a trimis pentru restul de bani datoraţi o pereche de pantaloni uzaţi.

S-a îmbolnăvit de scleroză multiplă

Primele semne ale cumplitei boli care îl va chinui pe artist până la finalul vieţii au apărut în anul 1900. Îmbolnăvit de de scleroză multiplă, ajunge în anul 1902, din cauza durerilor cumplite, la Spitalul Pantelimon. Boala i-a paralizat picioarele de la şolduri în jos şi ajunge imobilizat în scaun. Maladia a avansat galopant, în ciuda tratamentelor medicilor.

A fost eliberat din spital, însă a rămas captiv în casă, imobilizat în pat. Cu toate acestea, a continuat să picteze, în special flori. Artistul a pictat unul dintre cele mai reprezentative tablouri ale sale, „Anemonele”, în 1905, când era deja afectat de cumplita boală. De asemenea, specialiștii apreciază că cele mai bune lucrări ale pictorului datează din perioada bolii.

În ultima fază a bolii şi ultimii ani din viaţă, Luchian a trăit în chinuri cumplite, dar, nici măcar atunci când boala a ajuns să îi afecteze degetele, pictorul nu a renunțat la pasiunea sa. A cerut să i se lege pensula de încheietura mâinii pentru a putea picta.

„I-am legat pensula de antebraţul mâinii drepte şi mâna lui începe să se zbată nervos şi stângaci pe suprafaţa pânzei şi faţa lui se crispa ca de durerile unei faceri, înfricoşător. Rezonanţele nebănuit de adânci ale unui suflet încă viu m-au impresionat până la laşitate. Am fugit din faţa acelei schingiuiri voite şi într-o cameră alăturată, în urma perdelelor groase, am plâns, plânsul sec al neputinţei mele detestabile”, spunea Nicolae Tonitza.

A trecut şi prin coşmarul unor acuzaţii de plagiat

Din păcate, marele artist nu s-a luptat doar cu durerile provocate de boală. În 1915, Take Ionescu a intentat un proces, acuzându-l pe Ștefan Luchian de plagiat, referindu-se la tablourile pictate împreună cu colaboratori de-ai săi în ultimii ani ai vieţii. Din cauza acuzaţiilor, Luchian a fost pus sub arest la domiciliu.

„Între comparatori era un puternic om politic, pe cât de inteligent, pe atât de crud în funestul lui egoism, şi de aprig în lăcomia lui, generoasă cu lăutarii. El a născocit fabula plagiatului admis de autor şi în colaborare, şi a depus la Parchet o plângere de excrocherie împotriva pictorului Stefan Lukian. Ceva mai monstruos - s-a găsit un procuror, un tânăr procuror, care s-a transportat la locuinţa artistului, ca să-l aresteze, şi care găsindu-l pus în fiare de Dumnezeu, s-a mărginit să-l declare arestat în pat... Fără această intervenţie şi ofensă a Justiţiei în ultimele zile de viaţă ale artistului, Luchian putea să mai trăiască un timp”, spunea poetul Tudor Arghezi.

În noaptea de 27 spre 28 iunie 1916, procesul s-a încheiat, căci Ştefan Luchian avea să devină etern, asemenea florilor lui, la doar 48 de ani. A fost înmormântat la Cimitirul Bellu la 30 noiembrie. Marele pictor a lăsat pe şevalet neterminată ultima sa creaţie: chipul unei femei.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62719, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62720, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 1.374 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62721, Carte funciara 62721; -teren in suprafata de 1.165 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62722, Carte funciara 62722; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 94/17.10.2024. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 4.250 mp, situat in extravilanul satului Razboieni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62548, Carte funciara 62548; -teren in suprafata de 3.080 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 61364, Carte funciara 61364; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 89/27.07.2023. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4.Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
Actorul Mihai Mălaimare, concluzia despre emisiunile Antenei 3
03/11/2024 14:55

Actorul Mihai Mălaimare a ajuns la o concluzie clară referitor la dezbaterile electorale organizate de postul lui Dan Voiculescu. „De fapt, emisiunile acestea, chipurile americane, sunt despre alegerea pres ...

Doru Octavian Dumitru: „Suferința este opțională. Fii vesel!”
01/11/2024 00:03

Comediantul Doru Octavian Dumitru, care revine pe scena iUmor, in cadrul celei de-a opta editii a show-ului de umor de la Antena 1, a transmis un mesaj special. Astfel, la finalul momentului, Doru Octavian Dum ...

Casa cu Absidă ,,Laurențiu Ulici” din Iași, găzduiește în perioada 4 – 30 noiembrie 2024 expoziția ,,Punct și virgulă”, semnată de artistul plastic Dănuț Adrian Chidon – Frunză.
29/10/2024 14:58

Galeria de Artă ,,Absida”, situată in Casa cu Absidă ,,Laurentiu Ulici” din Iasi, găzduieste in perioada 4 – 30 noiembrie 2024 expozitia ,,Punct si virgulă”, semnată de artistul pl ...

Recunoști artista din imagini? Una dintre cele mai iubite vedete din România trăiește astăzi un moment special: „Scot din valiză doar acele amintiri care îmi fac plăcere”
27/10/2024 00:02

Pe 26 octombrie Corina Chiriac a implinit 75 de ani.Pentru a marca momentul, indrăgita artistă a publicat o serie de imagini rare din copilăria sa. Fotografiile au făcut furori in randul fanilor, iar majori ...

Lăzăroiu, despre lipsa de cultură a premierului Ciolacu: „Comic și înspăimântător!”
25/10/2024 00:42

Ironii după ce candidatul PSD Marcel Ciolacu a fost rugat, miercuri să işi facă o scurtă descriere şi să o prezinte in engleză. Ciolacu a refuzat să o facă, spunand că are o reţinere, deoarece nu st ...

Cum a evoluat „România educată”. Economist de top: „Acum 20 de ani Pro TV difuza concerte U2, azi manelele sunt peste tot”
17/10/2024 10:54

Romania s-a schimbat enorm in ultimele două decenii, in bine si in rău. Integrarea in NATO si UE a asigurat securitatea tării si a dus la cresterea nivelului de trai. În schimb, independent de aceste r ...

'Un gunoi uman!': Donald Trump 'șterge pe jos' cu actorul român care îl interpretează în filmul biografic despre viața sa
17/10/2024 07:49

După ce tentativele de a bloca lansarea filmului biografic despre viata sa au esuat, fostul presedinte american Donald Trump si-a exprimat furia impotriva echipei de productie, vizand in special pe actorul rom ...

Florin Piersic l-a certat pe Valeriu Gheorghiță pentru că s-a însurat: Altă treabă nu a avut?
10/10/2024 15:44

Actorul Florin Piersic l-a dojenit pe medicul militar Valeriu Gheorghită pentru că s-a căsătorit. După ce i-a transmis felicitări pentru căsătorie, Florin Piersic a dezvăluit presei că medicul putea s ...

Secretul faimosului tablou „Fata cu cercel de perlă” a fost descifrat
03/10/2024 15:30

Oamenii de ştiinţă cred că au descifrat secretul din spatele faimosului tablou „Fata cu cercel de perlă” al pictorului Johannes Vermeer, după ce au măsurat efectul pe care această operă de ...

Marea actriţă Sophia Loren împlineşte 90 de ani
20/09/2024 12:35

Sophia Loren, marea actriţă italiană, emoţionanta şi de neuitat Antonietta din „Una giornata particolare” de Ettore Scola, s-a născut la 20 septembrie 1934, la Roma. Şi incă de la varsta de 19 ani, ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei