Între 29 mai și 2 iunie, TVR Cultural le aduce telespectatorilor dialogurile de colecție ale lui Horia Roman Patapievici cu Ducu Darie, Mihai Șora și Luiza Șora, Andrei Vieru, Andrei Oișteanu și Alexandru Solomon.

23

Dimensiune font:

| 27-05-2023 13:57

Cu peste 10 ani în urmă, la TVR Cultural, scriitorul, filosoful, eseistul şi fizicianul Horia-Roman Patapievici încerca să promoveze un alt gen de ...Inapoi la argumente

Emisiunea „Înapoi la argument” este difuzată la TVR Cultural de luni până vineri, de la ora 11.00

Alexandru (Ducu) Darie - regizor (ediție In memoriam)>Alexandru (Ducu) Darie - regizor (ediție In memoriam)

Luni, 29 mai, ora 11.00

TVR Cultural redifuzează dialogul spumos și captivant, din 2006, dintre Alexandru Darie, unul dintre cei mai caristmatici regizori de teatru din România, și Horia Roman Patapievici.

Alexandru (Ducu) Darie (1959-2019), fiul lui Iurie Darie și al Consuelei Roșu, a fost, din 2002, director al Teatrului Bulandra. A început să se bucure de apreciere internațională începând cu 1991, după montarea spectacolului „Visul unei nopți de vară”. Atunci, The Guardian nota că montarea sa este cea mai bună, după cea semnată de Peter Brook.

Şi-a petrecut viaţa în teatru de la vârsta de trei ani. De la 14 ani şi-a dorit să fie regizor. A fost asistentul lui Dinu Cernescu şi a învăţat meserie de la David Esrig, Gheorghe Harag şi Lucian Giurchescu.

„Alexandru Darie – un regizor de mare forță, s-a impus în peisajul teatral contemporan, înscriindu-se definitiv în galeria marilor personalităţi ale teatrului universal. A terminat Academia de Teatru şi Film în 1983, montând apoi în numeroase teatre din Bucureşti şi din ţară, iar din 1992 a fost regizor rezident în Teatrul Bulandra. Consacrarea lui a avut loc o dată cu spectacolul Visul unei nopţi de vară de William Shakespeare, pe care ziarul The Guardian l-a considerat cea mai bună montare de la spectacolul cu acelaşi nume, semnat de Peter Brook. Spectacolul a fost nominalizat printre primele 20 de producţii cu Visul unei nopţi de vară din lume.

A regizat operă și a fost creatorul concertului dedicat intrării în noul mileniu. Din 2002 Alexandru Darie a condus Teatrul Bulandra, conferindu-i acestuia un statut unic: un teatru cu artişti de elită şi cu o traiectorie profund europeană”, menționează necrologul publicat de Teatrul Bulandra.

Andrei Vieru - pianist și matematician

Marți, 30 mai, ora 11.00

A plecat în Franța în 1988, la 30 de ani. Este fiul unui reputat compozitor - Anatol Vieru. Andrei Vieru spunea, în 2008, când a fost invitatul lui Horia Roman Patapievici la „Înapoi la argument”, că „atunci când cânți la pian, auzi întâi cu degetele, cu corpul, mergi pe senzații”.

La fel s-a întâmplat și atunci când a vrut să învețe la perfecție limba franceză. Aceeași metodă a folosit-o. Un artist complex. Un artist care spune că nu ar putea să se definească: „Nu mă definesc pe mine, ci unul dintre idealurile mele”.

Andrei Vieru a urmat studii de pian la Conservatorul din București, cu Dan Grigore. Este considerat de critica muzicală un interpret formidabil al lui Bach. Are cercetări în teoria sistemelor dinamice și teoria numerelor.

A debutat literar în anul 2007. În 2013, a primit Premiul Casanova pentru volumul „Elogiul vanității”, atribuit autorilor europeni de limbă franceză, potrivit site-ului editurii Humanitas.

Andrei Oișteanu - cercetător în istoria religiilor

Miercuri, 31 mai, ora 11.00

Andrei Oișteanu a fost invitatul lui H.R. Patapievici în 2001, la „Înapoi la argument”. Discuția a pornit de la celebra carte a lui Oișteanu, „Narcotice în cultura română. Istorie, religie și literatură”, distinsă în 2011 cu premiul special al Uniunii Scriitorilor din România.

Andrei Oișteanu (n.1948), cercetător în domeniul etnologiei, antropologiei culturale, imagologiei și istoriei religiilor, membru al International Union of Ethnological and Antropological Sciences (Londra) și fondator al Institutului de Istorie a Religiilor, precum și președintele Asociației Române de Istorie a Religiilor.

Este membru în Consiliul Științific al Institutului de Istorie a Religiilor (Academia Română) și profesor asociat la Facultatea de Litere a Universității din București. A fost distins cu Ordine della Stella della Solidarietà Italiana, conferit de preşedintele Italiei (2005), şi cu Ordinul Naţional „Steaua României”, conferit de preşedintele României (2006).

Alexandru Solomon - regizor

Joi, 1 iunie, ora 11.00

Regizor și producător de film cu un palmares bogat, atât în producții, cât și în premii, Alexandru Solomon a fost invitatul lui Horia Roman Patapievici în anul 2008. Atunci, Solomon și Patapievici au făcut o retrospectivă a peliculelor realizate de cunoscutul regizor, începând cu primele sale filme documentare și până la „Război pe calea undelor”.

Alexandru Solomon a debutat ca operator la filmul „Privește înainte cu mânie”, în regia lui Nicolae Mărgineanu, pentru care a fost premiat la International Camera Festival. În 2004, a înfiinţat, împreună cu Florin Iepan, „Asociaţia DocuMentor”, care avea ca scop promovarea filmelor documentare.

Primul său lungmetraj a fost „Marele jaf comunist” (2004), urmând apoi „Kapitalism – rețeta noastră secretă”, „Cold Waves” și „Ouăle lui Tarzan” care au circulat în peste 30 de festivaluri din toată lumea și au fost distribuite în cinematografe.

Între 2009 și 2018, a fost directorul artistic al Festivalului de Documentar și Drepturile Omului „One World Romania”. Din 2010, este președintele asociației One World și predă la UNArte, la departamentul Foto-Video.

În 2016, a semnat monografia „Reprezentări ale memoriei în filmul documentar”, publicată la Polirom.

Mihai și Luiza Șora (Palanciuc) - ediție In memoriam

Vineri, 2 iunie ora 11

Filosoful Mihai Șora, care s-a stins din viață în februarie 2023, și soția sa, Luiza Șora, poetă, au fost invitații lui Horia Roman Patapievici la „Înapoi la argument” în anul 2010, când l-au evocat pe criticul, eseistul, teoreticianul și poetul Benjamin Fundoianu, cel de al cărui nume se leagă mișcările de avangardă din România.

Mihai Șora (1916-2023), autor al unor importante lucrări de referință în filosofia românească (menționăm „Du dialogue interieur”, „Sarea pământului”, „A fi, a face, a avea”, „Eu, tu, el ea sau dialogul generalizat”, „Firul ierbii”, „Câteva crochiuri și evocări”, „Locuri comune”, „Clipa și timpul”).

A plecat la Paris în 1939, ca bursier al statului francez, publicând, în 1947, la editura Gallimard, „Du dialogue interieur”. S-a întors în România în 1948, să-și vadă părinții, și nu a mai avut voie să părăsească țara.

Timp de 31 de ani, nu a mai putut publica nimic. A fondat noua serie „BPT” („Biblioteca pentru toți”), în care au apărut, în anii '70,'80 și '90, cele mai importante lucrări din literatura universală și literatura română. După Revoluție, a fost ministru al Învățământului în primul guvern Petre Roman, demisionând în semn de protest la organizarea Mineriadei din iunie 1990.

A fost membru fondator al Grupului pentru Dialog Social. A fost decorat cu Ordinul Național „Steaua României” în grad de Cavaler, în anul 2016. A fost constant implicat în dezbaterile din societatea românească, mai ales prin contul său de Facebook, și o prezență activă la protestele din 2017-2018.

A inițiat, împreună cu poeta Luiza Palanciuc, soția sa, traducerea din franceză a operei lui Benjamin Fondane, de al cărui nume se leagă mișcarea de avangardă din România. Benjamin Fondane, critic, eseist, teoretician și poet, născut Benjamin Wechsler, la Iași, în 1898, a publicat în România cu psedonimul „Fundoianu”, numele moșiei aparținând familiei mamei sale. A trăit în Franța începând cu anii '20 și a fost omorât la Auschwitz în 1944.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

24 septembrie, Ziua satului românesc
24/09/2023 11:45

La 24 septembrie 2023, in ultima duminică a lunii septembrie, este marcată Ziua Satului Romanesc, instituită prin Legea nr. 44/2020, potrivit www.cdep.ro.  În acest an, la 22-24 septembrie, Minis ...

Marina Voica și Horia Moculescu, iubire neîmplinită! De ce nu au reușit să formeze un cuplu: „Ne culcam împreună”
23/09/2023 00:37

Horia Moculescu povesteste că totul se intampla in urmă cu mai bine de 60 de ani. „Nu exista unul dintre noi să nu incerce să-i facă un pic de curte. Marina avea un farmec absolut si o senzualitate ce-o ...

Ultimele cuvinte ale lui Dem Rădulescu către fiica sa, cu câteva zile înainte de a muri. „A fost ceva absolut surprinzător”
23/09/2023 00:32

Pe data de 17 septembrie 2000, s-a stins din viată unul dintre cei mai mari actori romani ai tuturor timpurilor, Dem Rădulescu. Spectacolele sale satirice si pline de umor au fost unele dintre cele mai bune m ...

BARBIE: Ce se plantează insidios în mințile copiilor?
22/09/2023 12:25

Barbie, filmul care a făcut mare valvă a declansat o adevărată isterie printre adulti. Dar Barbie este mai mult decat o marcă de păpusi sau un film care a făcut un miliard si jumătate de dolari. Desi ...

Fotografia unui român, pe autobuzele turistice din Paris. Superba reclamă făcută României în Franța
19/09/2023 00:16

De mai multe zile, pe numeroasele autobuze turistice ce circulă la Paris poate fi admirată o fotografie superbă a Castelului Peles realizată de un roman. Ministerul Turismului a ales fotografia pentru o cam ...

'Vorbeşte cu mine/ Talk to Me', în cinematografle din România din 22 septembrie
18/09/2023 15:56

"Vorbeşte cu mine/ Talk to Me", debutul horror al fraţilor australieni Danny şi Michael Philippou, creatori de conţinut pe Youtube cu miliarde de vizualizări şi multipremiaţi pentru activitatea lor, va p ...

Maia Morgenstern, Cristian Măcelaru și Florin Piersic se numără printre personalitățile premiate de președintele Statului Israel
12/09/2023 02:15

Actriţa Maia Morgenstern, managerul Teatrului Evreiesc de Stat din Bucureşti, dirijorul Cristian Măcelaru, directorul artistic al Festivalului Internaţional George Enescu, şi actorul Florin Piersic se num ...

 „Sunt cea mai mare visătoare pe care o cunosc”
11/09/2023 22:23

- Un jurist pasionat de muzică. De cand canti? Cum a apărut muzica in viata ta si ce ti-a adus?  - Asa este, jurist cu acte in regulă, absolventă a Facultătii de Drept din cadrul Universit ...

Comemorarea lui Avram Iancu, un moment de cotitură a identității românești
11/09/2023 06:16

La implinirea a 151 de ani de la moartea lui Avram Iancu, o personalitate care a contribuit la păstrarea şi intregirea identităţii naţionale, nici in acest an, cu ajutorul lui Dumnezeu ultimul al asa-zisul ...

5 septembrie 1944: Transilvania, sub focul mașinăriei Germaniei Naziste
05/09/2023 12:01

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, Romania a fost martora unor momente cruciale, cu lupte aprige si sacrificii masive. Pe 5 septembrie 1944, armatele germano-ungare au lansat o ofensivă in Tra ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei