„Suntem o țară binecuvântată cu multe ape minerale delicioase”

1apa

Dimensiune font:

| 12-10-2023 07:38

 Dialog cu Silvia Șerbănucă, sommelier de apă

- Cum ai ales această profesie? Cum poți identifica sursa apei (de exemplu, apă de izvor, apă de la robinet, apă distilată) bazându-te pe gustul și textura ei?

- La bază sunt creator de experiențe în HoReCa - am început cu studii în turism și comerț, apoi specializări în Menu Engineering, Food & Beverage Innovation, etc. Din 2012 sunt coordonator pe Departamentul de Băuturi și Mâncare, cu precădere pe inovație, evenimente, concepte. În perioada pandemiei și imediat după ce s-a născut băiețelul, am început câteva proiecte noi și încercând să înțeleg cum să promovez o gamă de băuturi non-alcoolice am ajuns la comunitatea internațională de Sommelieri de Apă, în care imediat m-am simțit înțeleasă. Încă de mică am avut impresia că apa are gust, unele ape mi se păreau de-a dreptul delicioase. În perioada sarcinii am simțit foarte puternic diferențele dintre ape așa că atunci când am auzit că există un cadru în care gustul apei este luat în serios, am zis că „asta e de mine”! Sursele apelor sunt fascinante, în special sursele apelor minerale naturale. Suntem conștienți cu toții de gustul neatrăgător al apei de la robinet, apa de rețea, un gust greu, cu un miros pregnant de clor și chimicale. Apă distilată este o apă moartă, care merită folosită doar în cazul echipamentelor sau electrocasnicelor. Apa filtrată este bună doar dacă folosim un filtru care nu lasă să treacă și sărurile din apă (de exemplu, nu recomand un filtru cu osmoză inversă).

- Cum influențează mineralele prezențe în apă gustul și calitatea acesteia?

- Una din caracteristile tehnice importante, dacă nu cea mai importantă, atunci când vorbim de o apa minerală naturală este TDS (total dissolved solids) sau ce vedem pe etichetă - Reziduu sec măsurat la diverse grade. Acest număr ne arată cât de mineralizată este o apă minerală naturală și ne ghidează pașii în înțelegerea apei. După acest criteriu, apele se clasifică de la foarte slab mineralizate, până la foarte mineralizate. Apele foarte slab mineralizate sunt, de regulă, ape cu un gust foarte proaspăt, câteodată le simțim reci, deși sunt la temperatura camerei. Sunt ape bune pentru a acompania stridii, sushi sau alte preparate extrem de delicate. Aici putem încadra și apa de ploaie, care de exemplu, în țări cu poluare foarte scăzută este consumată ca o apă de zi cu zi. Pe măsură ce creștem cantitatea de minerale, apa începe să capete nuanțe - de exemplu, un bogată în Siliciu va fi resimțită ca fiind dulce, o apă bogată în Magneziu mai amăruie. Evident, o apă bogată în Sodiu va avea un gust sărat. Combinația unică de minerale în apele naturale poate crea note de citrice, de caramel etc. Dacă ne îndepărtăm de latura epicuriană a apelor minerale și mergem în zona de sănătate, subiectul mineralelor din ape este și mai vast - avem ape cu un conținut ridicat de fier, de potasiu, ape ale căror combinații de minerale devin curative - gastrite, constipație, migrene, carențe și deficiențe chiar - pentru fiecare afecțiune putem găsi remediu în apa gândită și băută corect. Atât pentru adulți, cât și pentru copii.

- Ce tehnici de degustare folosești pentru a evalua calitatea apei?

Apa se degustă în pahare mari de vin - da, în pahare care lăsa la fel apa să se desfacă, să găsească suficient contact cu oxigenul cât să-i simți gustul. În aceeași măsură ca și vinul, apa se plimbă în gură li se înghite pentru a observa gustul, post-gustul și „mouthfeel” - modul în care se simte ca un întreg în gură.

- Care sunt componentele principale ale gustului apei care contribuie la profilul său senzorial?

- Vorbeam anterior de reziduu sec - cantitatea totală de minerale. Alte componente care influențeaza gustul - pH-ul, prezența și cantitatea de CO2, raportul dintre Calciu și Magneziu (duritatea apei), cât de pură și nepoluată este sursa, istoria apei. Gândiți-vă că apa pe care o bem acum este acumulată din ploi de acum zeci, sute, mii de ani sau topită din ghețari. Apa trece prin numeroase straturi de rocă, argila, nisip și „adună” toate bunătățile naturii, rezultânt gusturi și profile senzoriale unice.

- Cum compari diferitele tipuri de apă? De exemplu, cum diferă apa plată de cea minerală sau carbogazoasă?

- Apele, ca și vinurile și alte băuturi, se degustă pe categorii - plate, carbogazoase, curățate. În cazul celor plate, despărțim pe categorii de mineralitate de la foarte scăzută, la foarte ridicată. În cazul apelor carbogazoase diferențiem și ape natural carbogazoase, respectiv ape cu CO2 adăugat. În ultima categorie, apele curățate, evaluăm unicitatea (vorbim de ape care la bază sunt minerale naturale, dar la care s-au adăugat diverse săruri și minerale pentru a le îmbunătăți). După această clasificare, încep degustările propriu-zise (legenda spune că un sommelier de apă trebuie să știe mereu unde este baia :), în care se evaluează prospețimea, aromele întâlnite, duritatea, cum rămâne paleta bucală ulterior. În categorie separată, se jurizează și ambalajul, un element important mai ales în zilele noastre, design-ul, sustenabilitatea, inovația etc. Avem ape românești premiate pentru gust chiar în Summit-ul de la Atena. Suntem o țară binecuvântată cu multe ape minerale delicioase.

- Există factori externi care pot influența experiența de degustare, cum ar fi mediul înconjurător sau starea de spirit a degustatorului?

- Oo, absolut! Trebuie să înțelegem că degustarea de ape este în sine o experiență epicuriană. Ca urmare, mediul înconjurator, starea de spirit, fumatul, alimentele consumate anterior, aerul din încăpere, toate influențează. Mai ales pentru că nuanțele sunt fine și ai nevoie de concentrare și imersiune în lumea apelor pentru a le prinde pe toate.

-  Cum vezi viitorul industriei de degustare a apei, în special în contextul schimbărilor climatice și al resurselor de apă din ce în ce mai limitate?

- Planeta noastră nu va rămâne niciodată fără apă. Este drept că multă apă nu este utilizabilă potabil sau în agricultură și că apa în sine este o resursa finită, însă cantitatea este suficientă. Important este să avem un cadru legal eficient care să nu lase îmbuteliatorii să abuzeze de sursele de apă, să avem un cadru legal care să țină pânzele freatice curate și să reducă poluarea, să avem politici de reciclare bine implementate. Sommelierii de apă și, în general, oamenii din HoReCa trebuie să identifice cât mai multe ape, să le aducă în față, să le ofere oamenilor variante. Înainte de gustul apei există un alt principiu și mai important - rotația apelor minerale. Este crucial să nu bem aceeași apă minerală o perioadă îndelungată. Trebuie să le rotim, să le schimbăm. Aici intervenim noi cu degustările și discuțiile despre apă!

- Există vreun impact social sau de mediu asociat cu munca ta?

- Da, exista clar. Îmi doresc să oferim ape cât mai variate copiilor, să promovăm consumul de ape minerale în grădinițe și în școli, să venim în ajutorul persoanelor cu alergii și intoleranțe care, de exemplu, au carențe în diferite minerale. De ce nu, să promovăm România pentru apele minerale grozave pe care le are. Dacă regii vremurilor alegeau să urmeze cure de ape minerale la noi în țară, cred că știau foarte bine ce comori subterane avem.

Maura ANGHEL

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Bancul Zilei

05:59

Ziua Crucii

10:45

Licitatie com. Tasca, spatiu in suprafata de 53,13 mp. 1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, comuna Tasca, Str. Lt. Vasile Mitru nr. 11, judetul Neamt, telefon 0233/255.023, fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: -spatiu in suprafata de 53,13 mp, apartinand domeniului public al Comunei Tasca, avand destinatia de farmacie, situat in sat Tasca, comuna Tasca, Str. Bicazului nr. 4, nr.cadastral 51072, CF 51072, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. Tasca nr. 102/20.08.2025. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Urbanism din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, comuna Tasca, Str. Lt. Vasile Mitru nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei/exemplar, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 30.09.2025, ora 12.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 08.10.2025, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, comuna Tasca, Str. Lt. Vasile Mitru nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar in original, in doua plicuri sigilate: unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 08.10.2025, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, comuna Tasca, Str. Lt. Vasile Mitru nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Tribunalul Neamt, Piatra Neamt, B-dul Decebal nr. 8, judetul Neamt, telefon 0233/214.019, fax 0233/216.585, e-mail: jud-piatraneamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 11.09.2025.
Licitatie com. Filipesti, 14 loturi de teren. 1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Filipesti, cu sediul in comuna Filipesti, sat Filipesti, Str. Radu Beligan nr. 142, judetul Bacau, telefon 0234/215.800, fax 0372/252.527, e-mail: clfilip_bacau@yahoo.com, cod fiscal 4455030. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: 14 loturi de teren, situate in intravilanul comunei Filipesti, sat Oniscani, F.N., judetul Bacau, care apartin domeniului privat al Comunei Filipesti, conform O.U.G. nr. 57/03.07.2019 , H.C.L. Filipesti nr. 49/18.07.2025 si a caietului de sarcini, identificate astfel: Lotul 1 -C.F. nr. 66501, suprafata: 1.000 mp; Lotul 2 -C.F. nr. 66500, suprafata: 1.000 mp; Lotul 3 -C.F. nr. 61519, suprafata: 1.000 mp; Lotul 4 -C.F. nr. 61520, suprafata: 1.000 mp; Lotul 5 -C.F. nr. 61566, suprafata: 1.000 mp; Lotul 6 -C.F. nr. 66888, suprafata: 1.311 mp; Lotul 7 -C.F. nr. 60620, suprafata: 1.082 mp; Lotul 8 -C.F. nr. 60625, suprafata: 1.388 mp; Lotul 9 -C.F. nr. 60626, suprafata: 1.136 mp; Lotul 10 -C.F. nr. 60627, suprafata: 1.098 mp; Lotul 11 -C.F. nr. 60630, suprafata: 982 mp; Lotul 12 -C.F. nr. 60623, suprafata: 900 mp; Lotul 13 -C.F. nr. 60633, suprafata: 885 mp; Lotul 14 -C.F. nr. 60634, suprafata: 885 mp. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: Prin solicitare scrisa, de la sediul institutiei. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Comuna Filipesti, cu sediul in comuna Filipesti, sat Filipesti, Str. Radu Beligan nr. 142, judetul Bacau. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: 150 Lei/exemplar, care se achita numerar la sediul Comunei Filipesti. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.10.2025, ora 12.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 28.10.2025, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Filipesti, comuna Filipesti, sat Filipesti, Str. Radu Beligan nr. 142, judetul Bacau. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Se depun intr-un singur exemplar, in original. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 30.10.2025, ora 10.00, la sediul Comunei Filipesti, sat Filipesti, comuna Filipesti, Str. Radu Beligan nr. 142, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia a II-a civila si de contencios administrativ si fiscal, a Tribunalului Bacau, municipiul Bacau, Str. Stefan cel Mare nr. 4, judetul Bacau, telefon 0234/514.419, fax 0234/525.211, e-mail: tr-bacau-reg2@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 12.09.2025.
Licitatie com. Filipesti, spatiu in suprafata de 102 mp. 1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Filipesti, cu sediul in comuna Filipesti, sat Filipesti, Str. Radu Beligan nr. 142, judetul Bacau, telefon 0234/215.800, fax 0372/252.527, e-mail: clfilip_bacau@yahoo.com, cod fiscal 4455030. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: Spatiu in suprafata de 102 mp, cu destinatia de cabinet medical stomatologic, situat in comuna Filipesti, sat Filipesti, Str. Radu Beligan nr. 121, apartinand domeniului public al Comunei Filipesti, conform caietului de sarcini, H.C.L. Filipesti nr. 30/20.05.2025 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: Prin solicitare scrisa, de la sediul institutiei. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Comuna Filipesti, cu sediul in comuna Filipesti, sat Filipesti, Str. Radu Beligan nr. 142, judetul Bacau. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: 150 Lei/exemplar, care se achita numerar la sediul Comunei Filipesti. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 10.10.2025, ora 12.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 21.10.2025, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Filipesti, comuna Filipesti, sat Filipesti, Str. Radu Beligan nr. 142, judetul Bacau. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Se depun intr-un singur exemplar, in original. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 23.10.2025, ora 10.00, la sediul Comunei Filipesti, sat Filipesti, comuna Filipesti, Str. Radu Beligan nr. 142, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia a II-a Civila si de contencios administrativ si fiscal, a Tribunalului Bacau, municipiul Bacau, Str. Stefan cel Mare nr. 4, judetul Bacau, telefon 0234/514.419, fax 0234/525.211, e-mail: tr-bacau-reg2@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 12.09.2025.
Greșeala de la pompă: cum faci să nu-ți strici mașina dacă ai pus benzină în loc de motorină?
07/09/2025 11:45

 Printre soferi circulă tot felul de mituri: unii spun că sistemul start-stop strică electromotorul si consumă mai mult combustibil, altii sustin că, in cazul masinilor care au cutie automată, ar fi ...

Roluri în trei filme pentru actorul ieşean Ionuţ Cornilă
25/08/2025 08:50

Lunile acestei veri au fost pline pentru pasionatii de film, dar si pentru creatorii genului. Între numeroasele evenimente nationale si internationale, Festivalul TIFF de la Cluj si Serile Filmului Romane ...

„Trebuie să producem peste 7 tone de grâu pe hectar doar pentru a acoperi cheltuielile de înființare a culturii”
04/08/2025 12:59

* consideră inginerul Vasile Lungu, unul dintre cei mai cunoscuti fermieri din regiunea Moldovei si chiar din tară, administratorul ,,Domeniilor Lungu” din judeţul Iaşi - În Valea Prutului si i ...

Ce whisky se bea la Camera Deputaților
03/08/2025 15:26

  Camera Deputatilor are prevăzută in buget o sumă de peste 10.000 de euro pentru achizitia de băuturi „spirtoase premium” si vin romanesc pentru acest an. Sumele apar in planul anual de ...

„Ia unește lumi. Și o face fără grabă, fără zgomot, cu rost”
29/06/2025 20:05

- Ce inseamnă pentru tine frumosul, in forma lui cea mai sinceră? Si cum ai stiut că vrei să-l asterni pe panză? - Frumosul incepe cu ce contin. Cine sunt, ce aleg, ce las să se aseze in mine. Fiecare e ...

  „Medicina în dar și credința în vindecare”
06/04/2025 20:05

* dialog cu prof. univ. dr. Daciana Elena Brănisteanu, fondatorul Primăverii  Dermatologice Iesene, care incepe astăzi in Capitala Moldovei. Un interviu despre puterea discretă a credintei si despre tr ...

„Fiecare dintre noi are un dar special, o chemare unică, iar lumea devine mai frumoasă atunci când fiecare își urmează drumul cu sufletul deschis”
26/03/2025 08:39

- Cum v-a influentat propriul parcurs profesional modul in care ii inspirati pe copii să-si descopere potentialul si să-si urmeze pasiunile? - Pentru mine, a fi invătătoare este un mod de viată, o menire ...

„Ne-am dorit atât de mult să devenim egale cu bărbații, încât, undeva pe traseu, ne-am pierdut”
23/03/2025 20:50

 - Ce v-a purtat pasii spre această meserie dură? A fost o chemare limpede sau o poveste care s-a tesut in timp? - A fost, oricat de cliseistic ar suna, chemarea destinului. Toată copilăria mi-am dori ...

„Femeile pot face orice, dar nu oricum. Grația și sensibilitatea ne permit să vedem dincolo de geometria rigidă”
23/03/2025 12:43

- Cum v-ati impletit pasii printre structuri de beton si geometrii riguroase, păstrand in suflet gratia si frumusetea de a fi femeie? – Pentru mine, ingineria constructiilor nu a fost niciodată doar de ...

„Principala cauză a alienării sociale din prezent este fluxul continuu de informații și experiențe digitale”
22/03/2025 11:30

- Oamenii au fost dintotdeauna alienati sau ceva s-a schimbat fundamental in ultimul secol? - Alienarea a fost legată in trecut de conditiile socio-economice, fiind inteleasă ca lipsa sau indepărtarea de r ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei