De câte ori este indicat să refolosești uleiul pentru prăjit
Dimensiune font:
Agenția Spaniolă pentru Siguranța Alimentară și Nutriție (AESAN) spune de câte ori este bine să refolosești, în realitate, uleiul pentru prăjit. Mulți oameni nu știu acest aspect și fac o mare greșeală. Descoperă tot ce trebuie să cunoști despre acest proces.
De câte ori este indicat să refolosești uleiul pentru prăjit
Te-ai întrebat vreodată de câte ori poți reutiliza uleiul pentru prăjit? Cel de floarea soarelui este ideal pentru diferite prăjeli, de la cartofi și legume până la carne delicioasă și sățioasă. Unele gospodine recurg adesea la o mare greșeală.
Din păcate, riscă să aibă probleme pentru că nu știu când să arunce, de fapt, uleiul din tigaie. În primul rând, gospodinele trebuie să țină cont de felul produsului, dar și de calitatea acestuia. În al doilea rând, trebuie să cunoască faptul că fiecare ulei are un anumit punct de fum.
Fiecare persoană în parte trebuie să țină seama de aceste aspecte atunci când se apucă de gătit. Așadar, specialiștii din domeniul culinar transmit că este bine să refolosești uleiul pentru prăjit de maximum 2-3 ori, dar trebuie să fii atent la unele schimbări.
Spre exemplu, Agenția Spaniolă pentru Siguranța Alimentară și Nutriție (AESAN) le îndeamnă pe gospodine să schimbe complet uleiul atunci când s-a întunecat la culoare. Dacă prezintă urme de la prăjirea anterioară nu mai poate fi refolosit.
De ce uleiul pentru prăjit nu poate fi refolosit de multe ori
Uleiul pentru prăjit poate duce la dezbateri ample în rândul experților și bucătarilor. Cu toate acestea, toți s-au pus de acord asupra faptului că nu poate fi refolosit de mai multe ori pentru a limita expunerea la acrilamida produsă, în general, prin prăjirea alimentelor bogate în amidon.
Agenția Internațională pentru Cercetare a Cancerului (IARC) este de părere că acest compus ar putea fi cancerigen, potrivit foodstory.protv.ro. În plus, prin prăjirea la temperaturi ridicate uleiurile ajung să genereze și alți
Datele arată că acest lucru este influențat de mai multe lucruri, cum ar fi calitatea acizilor grași mononesaturați. Cu cât sunt mai mulți, cu atât mai bine pentru că în felul acesta devin mai stabili la căldură. Totodată, se oxidează și se degradează mai puțin.
În această situație cele mai bune uleiuri pentru prăjit sunt cele de floarea-soarelui cu conținut ridicat de oleic și de măsline virgin. Mai mult decât atât, temperatura este foarte importantă și nu trebuie să treacă de 175 de grade Celsius pentru a nu produce neplăceri de ordin medical.
Sfaturi pentru a refolosi uleiul de prăjit
Uleiul pentru prăjit poate fi reutilizat, însă nu înainte de a fi examinat minuțios. Experții recomandă ca acesta să fie filtrat pentru a elimina toate impuritățile care s-au adunat la ultima folosire. Firimiturile sau sedimentele trebuie neapărat eliminate.
Acest sfat este esențial, mai ales dacă produsul este refolosit pentru aluaturi sau pentru carne sau legume pane. De asemenea, trebuie ținut cont de faptul că uleiul fierbinte nu se filtrează pentru că poate apărea riscul de arsuri.
Procesul trebuie să aibă loc întotdeauna când uleiul este rece, pentru a permite o manipulare sigură. Uleiul pentru prăjit se filtrează cu ajutorul unui tifon și se trece printr-o strecurătoare cu plasă fină direct deasupra recipientului de depozitare.
Ulterior, uleiul care a fost folosit trebuie să se depoziteze într-un recipient închis ermetic. Cât despre spațiul dedicat acestuia, specialiștii recomandă să se păstreze în frigider, înainte de a fi reutilizat. Dacă are un miros acru sau rânced, atunci nu mai este bun.
Mai mult decât atât, hellotaste.com, le îndeamnă pe gospodine să nu mai refolosească uleiul pentru prăjit dacă a fost depozitat o perioadă mai lungă de 1-2 luni. Uleiul nu se aruncă niciodată în coșul de gunoi sau în chiuvetă.
Unde poți arunca, de fapt, uleiul pentru prăjit
Protejarea mediului înconjurător are o legătură foarte mare și cu uleiul pentru prăjit. Acesta nu se aruncă în toaletă pentru că poate duce la blocaje în conducte. Un alt motiv pentru care nu este indicat să recurgi la acest gest este poluarea surselor de apă.
Cea mai bună soluție pentru a arunca uleiul ars este colectarea într-un recipient de plastic sau de metal. Se pune în aceste sticle când este răcit complet și se închide totul ermetic. Mai apoi, poate fi aruncat în coșul de gunoi menajer.
O altă variantă constă în centrele de colectare. În ultima perioadă uleiul poate fi dus la diverse astfel de spații. Acestea se găsesc în marile lanțuri de magazine, dar și în alte locuri din oraș. În general, consumatorii sunt recompensați pentru fiecare litru de ulei ars.
De cele mai multe ori centrele de colectare transformă uleiul pentru prăjit în biodiesel, o sursă de energie regenerabilă. În aceeași notă, studiile spun că acesta pot fi folosit în compost, însă nu trebuie adăugată o cantitate foarte mare.
Adauga comentariul tau