Isteria. De la fenomen istoric, la înțelegere modernă

isteria

Dimensiune font:

| 21-04-2024 16:58

 Isteria, unul dintre cele mai enigmatice și controversate subiecte în istoria medicinei, a evoluat semnificativ în percepția și tratamentul său de-a lungul secolelor. Originând din Grecia antică, termenul „isterie” derivă din cuvântul grecesc pentru uter, „hystera”, reflecțând credința inițială că era o boală exclusiv feminină, cauzată de deplasarea uterului prin corp. Această perspectivă a persistat până în secolul al XIX-lea, când medicii au început să recunoască isteria ca un fenomen psihologic, nu doar fizic, ce poate afecta atât femeile cât și bărbații.

În epoca victoriană, isteria a fost frecvent diagnosticată la femei, simptomele variind de la anxietate severă, paralizie, convulsii, până la „leșin”. Tratamentele aplicate erau adesea drastice și includeau internări în instituții psihiatrice, utilizarea hidroterapiei și, uneori, chirurgia. Această abordare reflectă atitudinile epocii față de rolul și comportamentul așteptat de la femei, considerând orice abatere ca fiind patologică.

O schimbare majoră în înțelegerea isteriei a venit odată cu lucrările lui Jean-Martin Charcot și Sigmund Freud la sfârșitul secolului al XIX-lea. Charcot, un neurolog francez, a studiat isteria ca pe o afecțiune neurologică, observând simptomele la pacienți de ambele sexe și utilizând hipnoza pentru tratament. Freud, discipol al lui Charcot, a dezvoltat ulterior teoria că isteria este rezultatul represiunii unor traume sau dorințe inconștiente, marcând nașterea psihanalizei.

În zilele noastre, termenul de isterie a fost eliminat din majoritatea manualelor medicale și psihologice, fiind înlocuit cu termeni mai specifici care descriu diverse condiții psihologice. Diagnosticul modern care se apropie cel mai mult de ceea ce era odată considerat isterie este tulburarea de conversie, caracterizată prin apariția simptomelor fizice care sugerează o afecțiune medicală gravă, dar care nu sunt atribuibile unei cauze medicale obișnuite și par să fie legate de factori psihologici.

Tulburarea de conversie și alte condiții similare sunt acum tratate prin terapie psihologică și suport psihosocial, reflectând o înțelegere mai profundă a interconexiunii dintre minte și corp. În acest context, isteria de odinioară este un exemplu de cum percepțiile culturale și limitele cunoașterii medicale pot influența diagnosticul și tratamentul condițiilor de sănătate.

Privind retrospectiv, istoria isteriei ne oferă o fereastră fascinantă asupra evoluției medicinei și a societății. Ea ne amintește de pericolele etichetării și marginalizării pe baza normelor culturale limitate și subliniază importanța continuării cercetărilor și a dezvoltării în domeniul sănătății mentale. În același timp, ne îndeamnă să fim conștienți de modul în care înțelegem și tratăm tulburările psihologice, promovând o abordare mai umană și mai informată, care să respecte complexitatea experienței umane.

Câmp de studiu unde prejudecățile de gen și sociale

Astăzi, înțelegerea și abordarea isteriei ca fenomen istoric ne ajută să reflectăm asupra modului în care societatea a influențat diagnosticul și tratamentul afecțiunilor mentale. Acesta a fost un câmp de studiu unde prejudecățile de gen și sociale și-au pus amprenta profund, limitând înțelegerea și acceptarea diversității comportamentale umane. Prin eliminarea termenului "isterie" din jargonul medical și înlocuirea acestuia cu termeni specifici, care nu mai sunt încărcați de conotații culturale greșite, medicina modernă a făcut un pas semnificativ spre depășirea stigmatului asociat cu afecțiunile mentale.

În era actuală, accentul pe sănătatea mintală este mai pronunțat decât oricând. Reconstrucția modului în care înțelegem și tratăm afecțiunile mintale reflectă progresul nostru nu doar în medicină, ci și în egalitate socială. Este crucial să recunoaștem că fiecare individ este diferit și că simptomele care ar fi putut fi odată catalogate sub umbrela isteriei pot avea numeroase cauze subiacente, de la probleme neurologice la stres sever sau traume.

Tulburările de conversie, care sunt văzute ca succesorul modern al isteriei, sunt tratate printr-o abordare multidisciplinară. Psihoterapia, managementul stresului, și uneori medicația sunt folosite pentru a trata simptomele, iar abordarea individualizată a fiecărui caz reflectă o înțelegere mai profundă a complexității condițiilor psihologice. Mai mult decât atât, această schimbare subliniază importanța sprijinului continuu și a educației în gestionarea sănătății mintale.

Progresele în neuroștiințe și psihologie au ajutat la elucidarea multor mistere ale mintii umane care, în trecut, erau simplificate excesiv sub eticheta de isterie. Studiile moderne utilizează imagistica cerebrală avansată și alte tehnologii pentru a observa modul în care creierul reacționează la stres și trauma, oferind o perspectivă mai clară asupra cauzelor reale ale simptomelor psihosomatice.

În cele din urmă, lecțiile învățate din istoria isteriei ar trebui să ne servească drept memento că medicina și societatea sunt într-o continuă evoluție. În timp ce căutăm să ne depășim limitele în înțelegerea sănătății mintale, este vital să rămânem deschiși la noi descoperiri și să evităm capcanele prejudecăților noastre culturale și istorice. Prin aceasta, nu doar că avansăm în știință, dar promovăm și o societate mai justă și mai empatică, unde sănătatea mintală este tratată cu aceeași seriozitate și respect ca și sănătatea fizică.

Teona SOARE

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Bancul Zilei

04:22

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Ciolacu vrea să meargă voluntar la Noaptea Muzeelor: „O să beau o cafea şi o să rezist. Nu e o problemă”
18/05/2024 12:57

Marcel Ciolacu anuntă că, dacă va fi nevoie, va merge voluntar la „Noaptea Muzeelor”. Reactia premierului vine după ce sindicalistii au transmis că cele mai importante muzee din tară nu vor fi deschis ...

Pe o rază de 500 de metri în jurul școlilor, fără chipsuri, pizza și sucuri
18/05/2024 00:15

Vanzarea unor alimente si băuturi intr-un perimetru de 500 de metri in jurul scolilor, grădinitelor si altor institutii de invătămant ar putea fi interzisă, potrivit unui ordin propus de Ministerul Sănăt ...

Lazea,
18/05/2024 00:06

Economistul sef al Băncii Nationale a Romaniei, Valentin Lazea, continuă rolul de ,,sperietoare” a BNR si avertizează populatia că va suporta nota de plată, după alegeri, pentru majorările de salarii s ...

Numărul ieşenilor daţi în urmărire internaţională s-a înjumătăţit în câteva luni!
17/05/2024 13:11

Desi, anul trecut, numărul iesenilor căutati de politie pentru a fi incarcerati, in urma unor sentinte judecătoresti, depăsea 300, lucrurile s-au reglat in mai putin de sase luni! Numărul celor care se asc ...

Abuzurile sexuale asupra copiilor s-au accentuat în mediul online
17/05/2024 10:12

Majoritatea covarsitoare a sesizărilor procesate de expertii Salvati Copiii Romania la linia esc_ABUZ, care vizează continutul ilegal sau dăunător pentru copii, din mediul online, au vizat materiale care co ...

Veștile proaste curg: Românii pensionați până în 2001 pierd bani la recalculare
16/05/2024 00:18

Vin vesti proaste pentru o parte din romanii care s-au pensionat inainte de 2001. Conform unor informatii apărute in spatiul public, acestia nu vor benefica de majorări in urma recalculării pensiilor. Asta p ...

Alertă în domeniul IT din România - O multinațională dă afară toți angajații din Cluj
15/05/2024 16:30

Gameloft, renumitul producător si dezvoltator de jocuri video, a anuntat inchiderea studioului său din Cluj-Napoca, deschis in urmă cu 15 ani, si concedierea celor 136 de angajati care lucrau in acest sediu. ...

Pensiile din străinătate se pot transfera în România
15/05/2024 07:41

Cei care au lucrat cel putin un an peste granită cu acte in regulă pot să solicite pensie de la statul respectiv pentru perioada lucrată, dacă indeplinesc toate conditiile de pensionare din tara respectiv ...

Protest spontan la Guvern: Zeci de angajați din aparatul de lucru al premierului Ciolacu cer salarii mai mari
14/05/2024 09:30

Zeci de angajati din aparatul de lucru al Guvernului organizează la această oră un protest spontan in fata Palatului Victoria. Potrivit liderului sindical, Noni Iordache, angajatii cer salarii mai mari si de ...

Mesajul controversat al unui cunoscut economist român. „Dacă tu iei mai puțin de 1.500 de euro net e doar eșecul tău”
12/05/2024 19:35

Un cunoscut economist roman cu studii in Elvetia a starnit o adevărată furtună afirmand că, in acest moment, oricine nu reuseste să castige cel putin 1.500 de euro net este principalul vinovat de acest luc ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei