„Cartof", o prajitură ce amintește de copilărie

img

Dimensiune font:

| 05-12-2023 10:58

Pentru mulți dintre noi această prăjitură amintește de copilărie și de alte cofetării, alte vitrine cu alt sortiment de prăjituri unde printre amandine și savarine cartoful era mereu la loc de cinste. Dacă cumva pare o rețetă “comunistă” mai ales că se făcea din resturi, faptul că găsim două rețete de cartof la Sanda Marin încă din 1945 (ediția XI a celei inițiale din 1936) poate fi o surpriză. Una dintre aceste rețete ne învață cum să refolosim blaturi, biscuiți sau cozonaci uscați, chiar și torturi, însă acestea din urmă trebuie să fie proaspete! Rețeta noastră se inspiră din aceasta, dar alege o variantă mai lejeră, cu mai puțin zahăr.

Oricând aveți resturi de blat rămase după decuparea foilor de tort sau tarte bucurați-vă! Le puteți pune într-o punguță sigilată la congelator și când strângeți 200 de grame puteți face din ele 4 cartofi - desertul pentru cina în familie.

Ingrediente
200 g blat de tort, chec, biscuiţi, cozonac
100 g sirop de zahăr sau 50 ml lapte dacă vreţi mai puţin dulce
20 g unt
20 g cacao
esenţă de rom
3 migdale întregi sau câţiva fulgi de migdale
4 porții
Puneți în bolul mixerului blatul făcut bucăți și amestecați cu paleta de unt până se mărunțește fin. Adăugați cacao și amestecați bine, apoi untul și puțin câte puțin lapte sau sirop. Scopul este să obțineți o pastă tare care se modelează ușor și își păstrează forma.

Modelați din pastă 4 cartofi, dați prin pudră de cacao ca să se îmbrace complet și decorați cu fulgi de migdale/felii de migdale ca să semene cu cartofii încolțiți. Țineți la frigider, dar scoateți cu 15 minute înainte de a servi pentru a-i da timp texturii să se relaxeze. 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Bancul Zilei

05:36

 Povestea celor mai cunoscute deserturi din lume
04/03/2024 09:27

Baclava, răsfătul din Orientul Mijlociu Dacă ajungi intr-o cafenea din Istanbul sau Beirut, nu poti să treci pe langă baclava fără să te bucuri de aroma ei bogată si text ...

FOTO - Țara celor 1.000 de mic dejunuri
04/03/2024 09:15

Denumită si tăramul celor o mie de mic dejunuri, Italia nu are un standard national definitivat pentru această masă. Fiecare regiune adaugă anumite elemente la cea mai importantă masă a zilei, personaliz ...

 Bucătăria chineză, un mozaic al aromelor și tradițiilor ancestrale
01/03/2024 16:33

Una dintre caracteristicile definitorii ale bucătăriei chinezesti este diversitatea sa regională. China, cu dimensiunile sale continentale si varietatea sa de climă si teren, găzduieste o gamă vastă de s ...

O poveste crocantă. Călătoria cartofilor prăjiți
01/03/2024 15:44

În inima unei bucătării luminate slab, printre miresmele amestecate de condimente si sunetele ritmice ale bucătarilor, se naste o poveste simplă, dar profund emotionantă. Este povestea cartofilor pr ...

Salvarea planetei prin veganism. Mircea Badea, reacție după știrile cu avocado
01/03/2024 14:52

Mircea Badea si-a relatat impresia in urma vizionării unei dezbateri despre veganism. „Într-adevăr, am văzut si eu o dezbatere interesantă, o stiti si voi, aceea că vaca se beseste. Iar cand v ...

O călătorie aromatică și culturală
01/03/2024 14:45

Condimentele sunt mai mult decat simple ingrediente care adaugă gust mancărurilor noastre; ele sunt o fereastră spre istoria si cultura lumii. De la vechile rute comerciale care traversau continentele pană ...

Pe urmele înghețatei, din palatele antice în cupele de la malluri
01/03/2024 13:30

  În zilele toride de vară, cand soarele isi varsă razele peste pămant, putine lucruri sunt la fel de satisfăcătoare ca o portie rece de inghetată. Dincolo de aroma dulce ce te imbie din vitri ...

 Gustări divine. O călătorie culinară prin mănăstirile României
01/03/2024 13:04

În mănăstirile ortodoxe din Romania, postul reprezintă o perioadă importantă a vietii religioase, iar bucătăria este un loc in care se păstrează cu sfintenie traditiile gastronomice străvechi. M ...

Migas, mâncarea păstorilor din Spania
01/03/2024 12:54

Migas este una dintre cele mai vechi mancăruri ţărăneşti din Spania, fiind inventată de păstori, care prăjeau painea mai veche in grăsime de oaie, pregatindu-şi astfel un mic dejun delicios. Ca şi i ...

 Gogoșile, delicatesa culinară a lumii
01/03/2024 11:16

Gogosile, asa cum le stim astăzi, isi au rădăcinile in Europa medievală, unde erau cunoscute sub numele de „olykoeks” in Olanda. Aceste „prăjituri uleioase”erau preparate prin ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei