Broccoli ajută la sănătatea ficatului

h1218g16207258089583

Dimensiune font:

| 25-07-2022 10:18

Un nou studiu a scos la iveală încă un motiv important să mâncăm broccoli în fiecare zi: conţine o substanţă cu rol esenţial în regenerarea celulelor hepatice chiar şi în cazul bolnavilor de hepatită cu ciroză.

Stresul oxidativ produs de radicalii liberi (proveniţi din aerul poluat, dar şi din procesele metabolice naturale) grăbeşte evoluţia tuturor bolilor grave – de la diabet şi afecţiuni cardiovasculare, la hepatite, ciroză şi cancer. Un organism sănătos deţine mecanisme de autoapărare care atenuează sau chiar anihilează acţiunea acestor radicali liberi. Dar atunci când organismul suferă de ciroză hepatică, de exemplu, aceste mecanisme sunt împiedicate să funcţioneze corect. „Celulele reuşesc să ţină stresul oxidativ sub control prin mai multe mecanisme. Majoritatea se folosesc de o proteină numită Nrf2, care face în aşa fel încât moleculele nocive sunt distruse sau eliminate înainte să facă rău“, explică Donna Zhang, profesor în cadrul departamentului de Farmacologie şi Toxicologie a Universităţii Arizona. Antioxidanţii din multe fructe şi legume au un rol benefic în combaterea radicalilor liberi. Dar de departe cea mai bună sursă de antioxidanţi care cresc nivelul proteinei benefice Nrf2 mai ales în condiţiile în care organismul suferă de ciroză este broccoli, potrivit cercetătorilor de la Universitatea din Arizona. „Acumularea celulară de Nrf2 este una dintre cele mai bune soluţii pentru protecţia organismului în general. De aceea este foarte important să mănânci zilnic broccoli“, a subliniat Donna Zhang, coordonatoarea studiului. În cele mai multe cazuri, broccoli este consumat fiert în baie de abur sau la cuptor. Dar specialiştii spun că ambele moduri de preparare sunt dăunătoare pentru substanţele nutritive din compoziţia micilor buchete verzi. Cel mai bine este să mâncăm broccoli în stare proaspătă, în salate, combinat cu ceapă, ulei de măsline şi cu seminţe de in proaspăt măcinate, de exemplu.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Bancul Zilei

04:13

Ce sunt maritozzi și când se consumă
08/08/2022 12:46

Maritozzi sunt niste briose umplute cu friscă, tipice traditiei italiene, consumate de obicei la micul dejun si prezente in toate barurile. Prăjitura datează din epoca romană, iar numele le vine de la obice ...

Cele mai delicioase salate de vinete. Patru rețete care îți vor lăsa gura apă
06/08/2022 18:32

Foarte apreciată in orice anotimp, salata de vinete este un aperitiv gustos si delicios. Salata poate fi preparată atat cu vinete copate, cat si cu vinete proaspete. Salata de vinete romaneasca Ingrediente ...

Dieta cu castraveti. Slăbești 7 kilograme în 7 zile
06/08/2022 15:57

Castravetii au din belsug vitamine importante pentru sanatate, cum sunt vitaminele B, C si E. De asemenea, contin calciu, zinc si magneziu, asa ca nu ai de ce sa iti faci griji ca risti o anemie severa dupa o a ...

Pizza cu foiță de aur. Costă 100 de euro și este preparată de un român
06/08/2022 15:00

Robert Nedea este din Bucuresti, iar in urmă cu 30 de ani a ales să-si transforme viata. A plecat in Italia, acolo unde s-a stabilit si a pus bazele propriei afaceri. Romanul are un restaurant-pizzerie la ...

Limonada cu turmeric vindecă depresia
05/08/2022 16:15

Depresia este o boală care nu poate fi trecută cu vederea si nu trebuie ascunsă. Multi suferă de ea si de multe ori este greu de recunoscut simptomele. De multe ori, insă, este greu de acceptat faptul c ...

Micii, o rețetă veche de 100 de ani
05/08/2022 14:45

Micii sunt recunoscuti ca fel de mancare independent, cu toate că reteta de bază isi are originea in Balcani, provenind din Serbia. Are si influente otomane, se intalneste si in Grecia sau Turcia. O legend ...

Ce sunt alunele tiger și la ce ajută
05/08/2022 07:27

In Spania, alunele Tiger se numesc chufa. Sunt folosite ca ingredient principal in lapte vegetal, o bautura pe care localnicii o numesc horchata de chufa. Horchata de chufa este o bautura rece si racoritoare, ...

Tocaniță de vară
04/08/2022 14:40

O tocanita cu legume este perfecta oricand. Este un fel de ghiveci potrivit si pentru cei care au un regim vegan/vegetarian dar si pentru cei care tin post. INGREDIENTE: (pentru 2-3 portii) 1 ceapa galbena m ...

Cele mai căutate preparate bulgărești
04/08/2022 12:30

Bucătăria bulgărească este foarte apreciată, preparatele sunt delicioase. Banitsa Este o plăcintă traditională făcut cu aluat de patiserie, branză si ouă bătut, totul pus la cuptor pană cand cap ...

VIDEO - Cum se prepară cea mai delicioasă omletă la cuptor
01/08/2022 18:06

 Cand este vorba despre pregătirea unui pranz rapid, omleta este mereu o optiune.   Mai jos sunt 7 retete delicioase:    

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei