Călătorie în lumea dulce a brânzoaicelor. Tradiție și sărbătoare în fiecare bucată

placinte

Dimensiune font:

| 19-09-2023 08:15

 În inimile multor români, aroma dulce și savoarea inconfundabilă a brânzoaicelor evocă amintiri ale unor momente fericite, de sărbătoare și uniune familială * într-o călătorie gastronomică ce vizează redescoperirea acestei minunății culinare, ne îndreptăm atenția către bucătăria tradițională românească, în care plăcintele ocupă un loc de cinste

Sfârâitul ușor al aluatului în uleiul încins, aroma inconfundabilă de brânză dulce și stafide și acea notă de vanilie care te îmbie și te încântă, acesta este portretul brânzoaicelor, delicioasele prăjituri tradiționale românești care, de generații, au fost asociate cu sărbătorile. Ele sunt adesea prezente la mese festive, dar și la evenimente speciale cum ar fi nunțile sau botezurile.

Dar, pe lângă valoarea lor tradițională, brânzoaicele sunt și o amintire delicioasă. Pentru mulți români, gustul lor evocă amintiri din copilărie, de la bunici sau de la mesele în familie.

Brânzoaicele nu sunt doar simple prăjituri. Ele sunt o parte vie a tradiției și culturii românești, aducând împreună generații de oameni. Fie că sunt savurate ca o recompensă dulce după o zi lungă sau ca o ofrandă în timpul sărbătorilor, rămân un simbol al ospitalității și al bogăției culinare românești.

Tradiția în bucătărie

În multe gospodării, procesul de preparare a brânzoaicelor se transformă într-un eveniment familial, în care se împart secrete culinare din generație în generație. Atunci când vine vorba de rețeta autentică, taina este în ingredientele de cea mai bună calitate. Aluatul, moale și puțin elastic, se îmbină perfect cu umplutura cremoasă de brânză, oferind un contrast gustativ desăvârșit.

Ca ingrediente, pentru aluat avem nevoie de 500g făină, 200g unt sau margarină, 100g zahăr, două ouă, 100 ml lapte, un praf de sare, coajă rasă de lămâie sau portocală (opțional), o linguriță esență de vanilie. Umplutura va fi preparată din 500g brânză de vaci sau urdă, 150g zahăr, 2 gălbenușuri de ou, stafide (opțional), coajă rasă de lămâie sau portocală și o linguriță esență de vanilie.

Totul începe cu pregătirea aluatului. Într-un bol mare, se amestecă făina cu zahărul și un praf de sare. Se adaugă untul tăiat bucăți și se frământă până la obținerea unui aluat nisipos, căruia i se alătură apoi ouăle, laptele și esența de vanilie. Se continuându-se frământarea până la formarea unui aluat omogen și elastic, care se lasă la odihnit pentru circa 30-60 de minute. Între timp, pregătim umplutura. Într-un bol, se amestecă brânza cu zahărul, gălbenușurile, esența de vanilie și coaja de lămâie sau portocală rasă, până la omogenizare.

După ce am preîncălzit cuptorul la 180°C, ne ocupăm de modelarea plăcintelor. Aluatul se întinde într-o foaie subțire, se taie în dreptunghiuri, iar pe fiecare dreptunghi se pune o lingură de umplutură. Se rulează sau se formează în forme triunghiulare sau pătrate, în funcție de preferințe.

Brânzoaicele se așează într-o tavă tapetată cu hârtie și se coc pentru 20-25 de minute sau până când capătă o culoare aurie frumoasă. După ce sunt scoase din cuptor, se pot pudra cu zahăr pudră sau se pot unge cu un strat subțire de miere, pentru un plus de dulceață și strălucire. La final, se așază pe masă, spre bucuria pofticioșilor!

Maura ANGHEL

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Bancul Zilei

04:01

Rulouri de vinete cu mozzarella în sos de roșii
11/12/2023 15:13

Rulourile de vinete cu mozzarella in sos de rosii sunt usor de pregătit, rapide si pot fi făcute in multe variante. Celor care nu le plac vinetele pot folosi dovlecei.  Ingrediente: * două vinete (sau ...

Clătite cu carne și ciuperci
11/12/2023 13:45

Clătitele cu ciuperci si carne sunt delicioase. Pot fi servite si reci, ca aperitic, si calde, ca fel principal. Ingrediente Pentru 7 - 8 clatite de 25 cm 175 g faina 250 ml lapte rece 125 ml apa minerala ...

FOTO/VIDEO - Salată de portocale, andive și nuci
10/12/2023 09:40

Andivele sunt slabe in calorii si recunoscute pentru capacitatea de a imbunatati aspectul tenului. Este posibil ca gustul lor un pic amar si astringent sa ne deranjeze la inceput, dar sunt bune in salate. Ingr ...

FOTO - Rețete de post. Pilaf sârbesc
08/12/2023 13:31

O mancare gătită rapid in timpul postului, o retetă foarte simplă si usor de preparat este pilaful sarbesc. Reteta este gata in maximum o jumătate de oră, iar pentru patru portii sunt necesare următoarel ...

Tocăniță de ceapă. O rețetă mai simplă nu există!
08/12/2023 11:39

Ai mancat vreodată tocănită de ceapă? Se prepară foarte usor si este delicioasă. Iată reteta... Ingrediente 1 kg de ceapă 50 g de unt sau ulei de măsline 2 linguri de ulei 2 cătei de usturoi (o ...

Prăjitură de post, cu glazură
08/12/2023 09:15

Această prăjitură cu glazură este reteta ideală pentru Postul Pastelui. Află cat de usor se poate prepara. Ingrediente: Pentru blat, ai nevoie de: 300 g de zahăr 2 căni cu apă 2 lungurite bica ...

Varză călită cu carne
07/12/2023 15:08

Varza calita este o mancare de iarna, o mancare pentru vremea rece. Se pregateste dupa ce se mureaza varza. Se poate face si simpla, cu untura sau cu ulei, daca este de post. Se poate face cu carne proaspata, s ...

Consumul de paste îi face pe oameni mai fericiți (studiu italian)
06/12/2023 00:24

Un studiu realizat de cercetători italieni a stabilit că oamenii sunt mai fericiti atunci cand mănancă paste, anuntă Mediafax. Un studiu italian realizat de „Behavior & Brain Lab” de la Universitatea ...

Pilaf cu carne și șofran. Rețetă din Uzbekistan
05/12/2023 11:15

Pilaful cu carne de porc este o mancare foarte apreciază in Uzbekistan. Ingrediente 1 kg pulpă porc 2 căni orez 3 morcovi 2 cepe 2 linguri untură 5-600 ml supă carne 3 căciulii usturoi putin sofr ...

„Cartof
05/12/2023 10:58

Pentru multi dintre noi această prăjitură aminteste de copilărie si de alte cofetării, alte vitrine cu alt sortiment de prăjituri unde printre amandine si savarine cartoful era mereu la loc de cinste. Dac ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei