Călătoriile iaurtului, de la păstori la supermarket

2iaurt

Dimensiune font:

| 16-09-2023 07:29

 De-a lungul timpului, iaurtul a fost nu doar o mâncare, ci și un leac, o tradiție, iar astăzi un simbol al unei industrii înfloritoare. O treime din populația globului consumă iaurt în mod periodic 

Prezent pe rafturile magazinelor, pe mesele noastre de dimineață sau drept gustare de la prânz, iaurtul a devenit un aliment indispensabil vieții moderne. Dar cum a ajuns această delicatesă fermentată în viața noastră și ce se ascunde în spatele acestei povești vechi de milenii?

De-a lungul istoriei sale, acest produs a fost nu doar o mâncare, ci și un leac, o tradiție și, astăzi, un simbol al unei industrii înfloritoare.

Despre originile exacte ale iaurtului nu se știe nimic cu certitudine, dar se presupune căa apărut în regiunile Asiei Centrale, acum mii de ani. Se crede că laptele proaspăt muls, păstrat în recipiente din piele de animal, a fermentat din cauza bacteriilor din mediul înconjurător, transformându-se în iaurt.

Pelerinajul chișleagului

De la păstorii nomazi din Asia, iaurtul a călătorit spre est și vest, fiind adoptat și adaptat de diferite culturi. Fiecare regiune a adus propriile inovații și variații. Turcii îl numesc yoğurt, în Grecia este cunoscut sub numele de yaourti”. În Persia era denumit mazzoom, în India-dahi, în Orient-laban. În Europa, iaurtul a fost cunoscut ceva mai târziu. Astfel, se spune că în secolul al XVI-lea, regele Francisc I din Franța suferea de o indigestie cronică și că nici cei mai vestiți medici ai timpului nu au găsit niciun remediu.), iar în Balcani a devenit o bază alimentară.

La începutul secolului XX, savantul Metchnicoff, laureat al premiului Nobel, își desfășura cercetările la Institutul Pasteur din Paris. În studiile sale el a atribuit longevitatea locuitorilor Caucazului – care consumau regulat iaurt – proprietăților excepționale ale fermenților vii conținuți de iaurt. Din acest motiv, la început, iaurtul a fost vândut numai în farmacii, pe bază de rețetă medicală. El era comercializat ca un produs sănătos, destinat persoanelor care suferă de infecții intestinale.
Un moment important în istoria iaurtului este reprezentat de anii ’50, când crește consumul, se modernizează procedeele de fabricare și se diversifică producția. Spre deosebire de acum 30 de ani, astăzi 30 % din populația globului consumă iaurtul în mod regulat. În Europa, consumul a crescut de peste zece ori.

Bogat în probiotice, iaurtul este recunoscut pentru proprietățile sale de echilibrare a florei intestinale. Cu trecerea timpului, cercetătorii au validat aceste beneficii, adăugând o listă lungă de vitamine și minerale esențiale pentru organism.

Cu revoluția industrială și apariția frigiderelor, iaurtul a putut fi păstrat mai mult timp, făcând posibilă producția pe scară largă. Industria alimentară a experimentat cu diferite arome, texturi și ingrediente, oferind consumatorilor o varietate vastă de opțiuni. Astăzi, rafturile supermarketurilor sunt pline de varietăți de iaurt: cu fructe, nuci, cereale, fără lactoză, sau chiar iaurturi vegane.

Iaurtul în cultura populară

De la bucate tradiționale, precum tzatziki sau mousaka, la reclame moderne care promovează iaurtul ca aliment esențial pentru un stil de viață sănătos, iaurtul a devenit un aliment omniprezent în cultura noastră. Festivaluri dedicate iaurtului se țin în diferite colțuri ale lumii, unde oamenii se adună pentru a celebra și a degusta diferite variații ale acestui aliment minunat.

În timp, iaurtul a evoluat și s-a diversificat. Există iaurt grecesc, skyr din Islanda, kefir și multe alte variații. Industria s-a adaptat nevoilor moderne, oferind varietăți fără lactoză, cu grăsimi reduse sau îmbogățite cu vitamine. În România, iaurtul este un aliment de bază în multe preparate tradiționale, de la mămăligă până la sarmale.

Maura ANGHEL

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

Consumul de paste îi face pe oameni mai fericiți (studiu italian)
06/12/2023 00:24

Un studiu realizat de cercetători italieni a stabilit că oamenii sunt mai fericiti atunci cand mănancă paste, anuntă Mediafax. Un studiu italian realizat de „Behavior & Brain Lab” de la Universitatea ...

Pilaf cu carne și șofran. Rețetă din Uzbekistan
05/12/2023 11:15

Pilaful cu carne de porc este o mancare foarte apreciază in Uzbekistan. Ingrediente 1 kg pulpă porc 2 căni orez 3 morcovi 2 cepe 2 linguri untură 5-600 ml supă carne 3 căciulii usturoi putin sofr ...

„Cartof
05/12/2023 10:58

Pentru multi dintre noi această prăjitură aminteste de copilărie si de alte cofetării, alte vitrine cu alt sortiment de prăjituri unde printre amandine si savarine cartoful era mereu la loc de cinste. Dac ...

 Bucătăria chineză, un mozaic al aromelor și tradițiilor ancestrale
05/12/2023 10:33

Una dintre caracteristicile definitorii ale bucătăriei chinezesti este diversitatea sa regională. China, cu dimensiunile sale continentale si varietatea sa de climă si teren, găzduieste o gamă vastă de s ...

Rețete de post - mâncare de ardei întregi
04/12/2023 16:20

Pe timpul verii, mancarea de legume este mereu o alternativă delicioasă, mai ales cele care au multi ardei copti. O tocană de ardei copti este mereu o optiune gustoasă pentru pranz. Ingrediente  * 1 ...

 Atenție la mâncarea de post! Poate conține până la 50 de E-uri
04/12/2023 14:43

A inceput Postul Sfintilor Petru si Pavel, iar InfoCons vine in sprijinul consumatorilor cu informatii despre numericul de aditivi alimentari, cantitatea de zahăr, cantitatea de sare, proveninenta ingredi ...

 Gustări divine. O călătorie culinară prin mănăstirile României
04/12/2023 14:04

În mănăstirile ortodoxe din Romania, postul reprezintă o perioadă importantă a vietii religioase, iar bucătăria este un loc in care se păstrează cu sfintenie traditiile gastronomice străvechi. M ...

Efectele incredibile ale borșului de sfeclă
04/12/2023 13:06

În perioadele reci, mai ales in timpul iernii, cand alimentatia este mai săracă in vitamine si minerale, sau in perioadele de post, organismul are nevoie de sustinere si intărire. Un ajutor foarte bun ...

FOTO/VIDEO - Smoothie, un mic dejun rapid și sănătos
04/12/2023 07:30

     Nu ai timp de micul dejun? Nu-i nicio problemă. Poti apela oricand la un smoothie, care se prepară foarte repede si este foarte sătios.  

FOTO - Mic dejun în stil spaniol: pâine cu roșii și ulei de măsline
04/12/2023 07:15

În tara măslinelor, uleiul de masline, fără grăsimi si foarte sănătos este la ordinea zilei si mai ales la micul dejun. Spaniolii stiu să facă o artă din pregătirea unui mic dejun, desi practic ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei