Importanța peștelui în alimentație. Ce spun specialiştii despre consumul de peşte?

peste

Dimensiune font:

| 06-11-2024 12:29

Importanța peștelui în alimentație. Ce spun specialiştii despre consumul de peşte?

Fără îndoială, în comparație cu celelalte produse animale, peștele prezintă unele avantaje, dar și multe probleme. În primul rând, peștele e tot un produs de origine animală, deci conține colesterol. Orice carne, oricât de slabă ar fi, poartă în sine o cantitate apreciabilă de colesterol. În realitate, nu e nici o deosebire între conținutul în colesterol din carnea de pește și cel din alte produse animale – pasăre, vită sau porc. Dacă 100 g de carne de porc conțin 76 mg de colesterol, l00 g de carne de vită conțin 80 mg; 100 g de piept de pasăre, fără piele, au 73 mg; iar 100 g de sardele conțin 120 mg de colesterol. Numai plantele sunt lipsite de colesterol.


Industria alimentară și cea farmaceutică insistă asupra acțiunii favorabile a produselor și a uleiului din pește în prevenirea infarctului miocardic. Se face referire la faptul că eschimoșii din Groenlanda prezintă o rată mai mică de infarct miocardic, astm bronșic, diabet, boli autoimune, psoriazis și unele alergii. Se vorbește mult de uleiul de pește, fără să se spună că acizii grași pe care îi conține sunt foarte instabili la contactul cu lumina și cu aerul și că, de multe ori, se distrug înainte de a fi consumați. Se știe că acizi grași omega 3 se pot obține și din surse vegetale. Astfel, acidul alfa-linoleic, cu lanțul cel mai scurt dintre acizii omega-3, se găsește în cantități mari în uleiul de in – o lingură conținând 7.500 mg de acid linoleic. Nucile, uleiul de soia și spanacul sunt, de asemenea, surse excelente de acizi omega-3. Dar până și alimentele uzuale – pâinea, merele, bananele și cartofii – conțin acizi grași omega-3. Este foarte interesant că, în timp ce scad tensiunea arterială și trigliceridemia, acizii grași omega-3 din surse vegetale nu cresc lipoproteinele cu densitate joasă (LDL), sau colesterolul „rău”, așa cum fac acizii omega-3 de origine animală.


Peștele trebuie consumat cu moderație, deoarece poate conține substanțe toxice. În general, este recomandat să consumați 2-3 porții de pește pe săptămână, în cadrul unei alimentații echilibrate. Animalele de apă sunt o sursă de boli infecțioase. În Statele Unite se înregistrează anual 120.000 de intoxicații alimentare prin viețuitoare de apă. Numeroase substanțe toxice – mercur, dioxin, pesticide – se acumulează în grăsimea peștilor și vor fi prezente în uleiul de pește. Datorită poluării industriale, peștele conține 200 de substanțe chimice diferite, din cele 900 care se găsesc în apele în care trăiește. Cu cât peștele e mai mare, cu atât concentrațiile de mercur pe care le conține sunt mai mari.


Pe de altă parte, carnea de pește este o sursă excelentă de acizi grași esențiali omega-3 și omega-6, proteine, vitamine (A, B12, D, E) și minerale (potasiu, fier, iod, fosfor, seleniu). Cantitățile în care aceste substanțe minerale și nutritive se găsesc în pește diferă în funcție de tipul peștelui. Un consum regulat de peşte contribuie la prevenirea osteoporozei, datorită vitaminei D. Carnea de pește conține fier, o substanță minerală care contribuie la prevenirea și combaterea anemiei. De unul singur, peștele nu ar putea avea o acțiune optimă asupra acestei afecțiuni, motiv pentru care este recomandat să consumați şi alte alimente care conțin fier. Consumul regulat de carne de pește poate reduce cu până la 50% riscul de cancer, datorită acizilor grași esențiali omega-3. Printre tipurile de cancer care pot fi prevenite datorită consumului de pește se numără cancerul ovarian, cancerul mamar, cancerul de prostată, cancerul esofagian, cancerul de colon și cancerul oral. Pe lângă toate beneficiile pe care le are asupra stării de sănătate, peștele este indicat in orice dietă. Orice preparat pe baza de peste este atât ușor şi slab în calorii, cât și consistent.


În concluzie, peștele este unul dintre alimentele pe care nutriționiștii le recomandă în orice situație: fie pentru slăbire, fie ca alternative sănătoase la alte tipuri de carne, fie doar pentru a avea o alimentație echilibrată din punct de vedere nutrițional.


Dr. Claudiu COBUZ - Medic primar diabet zaharat, nutriție și boli metabolice, Doctor în științe medicale, Lector universitar

 

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Bancul Zilei

05:59

Ziua Crucii

10:45

Licitatie com. Tasca, spatiu in suprafata de 53,13 mp. 1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, comuna Tasca, Str. Lt. Vasile Mitru nr. 11, judetul Neamt, telefon 0233/255.023, fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: -spatiu in suprafata de 53,13 mp, apartinand domeniului public al Comunei Tasca, avand destinatia de farmacie, situat in sat Tasca, comuna Tasca, Str. Bicazului nr. 4, nr.cadastral 51072, CF 51072, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. Tasca nr. 102/20.08.2025. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Urbanism din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, comuna Tasca, Str. Lt. Vasile Mitru nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei/exemplar, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 30.09.2025, ora 12.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 08.10.2025, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, comuna Tasca, Str. Lt. Vasile Mitru nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar in original, in doua plicuri sigilate: unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 08.10.2025, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, comuna Tasca, Str. Lt. Vasile Mitru nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Tribunalul Neamt, Piatra Neamt, B-dul Decebal nr. 8, judetul Neamt, telefon 0233/214.019, fax 0233/216.585, e-mail: jud-piatraneamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 11.09.2025.
Licitatie com. Filipesti, 14 loturi de teren. 1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Filipesti, cu sediul in comuna Filipesti, sat Filipesti, Str. Radu Beligan nr. 142, judetul Bacau, telefon 0234/215.800, fax 0372/252.527, e-mail: clfilip_bacau@yahoo.com, cod fiscal 4455030. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: 14 loturi de teren, situate in intravilanul comunei Filipesti, sat Oniscani, F.N., judetul Bacau, care apartin domeniului privat al Comunei Filipesti, conform O.U.G. nr. 57/03.07.2019 , H.C.L. Filipesti nr. 49/18.07.2025 si a caietului de sarcini, identificate astfel: Lotul 1 -C.F. nr. 66501, suprafata: 1.000 mp; Lotul 2 -C.F. nr. 66500, suprafata: 1.000 mp; Lotul 3 -C.F. nr. 61519, suprafata: 1.000 mp; Lotul 4 -C.F. nr. 61520, suprafata: 1.000 mp; Lotul 5 -C.F. nr. 61566, suprafata: 1.000 mp; Lotul 6 -C.F. nr. 66888, suprafata: 1.311 mp; Lotul 7 -C.F. nr. 60620, suprafata: 1.082 mp; Lotul 8 -C.F. nr. 60625, suprafata: 1.388 mp; Lotul 9 -C.F. nr. 60626, suprafata: 1.136 mp; Lotul 10 -C.F. nr. 60627, suprafata: 1.098 mp; Lotul 11 -C.F. nr. 60630, suprafata: 982 mp; Lotul 12 -C.F. nr. 60623, suprafata: 900 mp; Lotul 13 -C.F. nr. 60633, suprafata: 885 mp; Lotul 14 -C.F. nr. 60634, suprafata: 885 mp. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: Prin solicitare scrisa, de la sediul institutiei. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Comuna Filipesti, cu sediul in comuna Filipesti, sat Filipesti, Str. Radu Beligan nr. 142, judetul Bacau. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: 150 Lei/exemplar, care se achita numerar la sediul Comunei Filipesti. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.10.2025, ora 12.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 28.10.2025, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Filipesti, comuna Filipesti, sat Filipesti, Str. Radu Beligan nr. 142, judetul Bacau. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Se depun intr-un singur exemplar, in original. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 30.10.2025, ora 10.00, la sediul Comunei Filipesti, sat Filipesti, comuna Filipesti, Str. Radu Beligan nr. 142, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia a II-a civila si de contencios administrativ si fiscal, a Tribunalului Bacau, municipiul Bacau, Str. Stefan cel Mare nr. 4, judetul Bacau, telefon 0234/514.419, fax 0234/525.211, e-mail: tr-bacau-reg2@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 12.09.2025.
Licitatie com. Filipesti, spatiu in suprafata de 102 mp. 1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Filipesti, cu sediul in comuna Filipesti, sat Filipesti, Str. Radu Beligan nr. 142, judetul Bacau, telefon 0234/215.800, fax 0372/252.527, e-mail: clfilip_bacau@yahoo.com, cod fiscal 4455030. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: Spatiu in suprafata de 102 mp, cu destinatia de cabinet medical stomatologic, situat in comuna Filipesti, sat Filipesti, Str. Radu Beligan nr. 121, apartinand domeniului public al Comunei Filipesti, conform caietului de sarcini, H.C.L. Filipesti nr. 30/20.05.2025 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: Prin solicitare scrisa, de la sediul institutiei. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Comuna Filipesti, cu sediul in comuna Filipesti, sat Filipesti, Str. Radu Beligan nr. 142, judetul Bacau. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: 150 Lei/exemplar, care se achita numerar la sediul Comunei Filipesti. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 10.10.2025, ora 12.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 21.10.2025, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Filipesti, comuna Filipesti, sat Filipesti, Str. Radu Beligan nr. 142, judetul Bacau. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Se depun intr-un singur exemplar, in original. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 23.10.2025, ora 10.00, la sediul Comunei Filipesti, sat Filipesti, comuna Filipesti, Str. Radu Beligan nr. 142, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia a II-a Civila si de contencios administrativ si fiscal, a Tribunalului Bacau, municipiul Bacau, Str. Stefan cel Mare nr. 4, judetul Bacau, telefon 0234/514.419, fax 0234/525.211, e-mail: tr-bacau-reg2@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 12.09.2025.
Ce este și cum se prepară cafeaua Menengiç
02/07/2025 07:48

Cafeaua Menengiç, care are o aromă distinctivă, cu o aromă picantă si lemnoasă, este o băutură foarte populară datorită beneficiilor sale pentru sănătate recent.  Ar trebui sa incercati ...

Înapoi la rădăcini. Iaurtul de casă – un gest simplu, un gust care vindecă
27/06/2025 09:37

Într-o lume grăbită, in care rafturile supermarketurilor sunt pline de iaurturi colorate, cu arome artificiale si liste de ingrediente tot mai greu de descifrat, tot mai multi romani aleg să se intoarc ...

Cele mai gustoase tarte ale verii. Arome, culoare și bucurie în fiecare felie
27/06/2025 08:33

  Vara are un dar aparte de a transforma fiecare masă intr-o sărbătoare. Iar dacă există un desert care surprinde perfect savoarea acestui anotimp, acela este cu sigurantă tarta. Fragilă sau crocan ...

Hribii românești, delicatese vânate în Europa. Se vând și cu 600 de lei kilogramul, iar peste 90% din producție ajunge la export
20/06/2025 17:45

  Pădurile din nordul Romaniei ascund o comoară culinară care cucereste tot mai multe piete internationale: hribii. Cunoscuti in gastronomia europeană sub denumirea de funghi porcini, hribii romanesti ...

Revoluția din farfurie. Fripturi și mici din proteină de mazăre
16/06/2025 08:34

Lumea gastronomiei trece printr-o transformare spectaculoasă. Din ce in ce mai multi oameni caută alternative la carne care să fie sănătoase, sustenabile si la fel de savuroase. În acest context, pro ...

FOTO/VIDEO - Tartă mouse cu cătină
16/06/2025 08:02

  Ingrediente: PENTRU BLAT: 200 gr. – biscuiţi simpli cu lapte 50 gr. – nuci 80 gr. – unt topit PENTRU MOUSSE: 500 gr. – cătină proaspătă (sau congelată) 350 gr. – zah ...

Tartele de vară. Gustul dulce-sărat al unei vacanțe în farfurie
15/06/2025 12:43

Cu fructe coapte in soare, legume zemoase si ierburi culese in zori, tartele verii sunt ca o vacantă care se topeste pe limbă. Din grădinile bunicii pană in vitrinele luminoase ale patiseriilor urbane, am u ...

Borodinka – pâinea rusească din secară, benefică pentru inimă
08/06/2025 19:30

Painea Borodinsky este o paine emblematică, născută din inima culturii rusesti, si recunoscută in toată lumea pentru gustul său bogat, culoarea inchisă si textura densă. Realizată in principal din făi ...

Borșul, cult și cultură. O lingură de rădăcină vie
08/06/2025 17:32

Cuvantul „bors” vine din limba slavă veche – bŭrščǐ, care desemna initial o plantă sălbatică, borscik, sau Heracleum sphondylium, folosită pentru a acri mancarea. Cu timpul, ter ...

Top 10 cele mai scumpe alimente din lume. Delicatese rare pe care puțini le cunosc
30/05/2025 11:15

Cand vine vorba de lux culinar, nu preparatele din restaurantele de cinci stele dau tonul, ci ingredientele rare, greu de găsit si cu povesti fascinante in spate. De la branza produsă din lapte de elan pană ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei