Reţete tradiţionale din carne de miel

drob

Dimensiune font:

| 15-04-2023 13:25

 Există o tradiţie bine înrădăcinată care spune că de pe nici o masă de Paşte nu trebuie să lipsească, sub nici o formă, carnea de miel

 

 

Fie că este vorba despre o simplă friptură sau despre tradiţionalul drob, carnea de miel poate fi preparată în mai multe moduri, iar câteva sugestii ne permitem să furnizăm şi noi în continuare.

Drob de miel

Fierbem măruntaiele unui miel într-un kilogram de apă, cu o ceapă, o mică rădăcină de morcov, alta de pătrunjel, o foaie de dafin, 10 boabe de piper şi sarea trebuincioasă. După ce s-a fiert, le scoatem pe o scândură şi le tocăm cât se poate de mărunt. Prăjim rumen într-o lingură de untură 4 cepe tăiate mărunt; apoi punem şi măruntaiele tocate, precum şi pătrunjel tocat mărunt, piper pisat, sarea trebuincioasă şi 3 ouă, toate acestea bine mestecate. Spălăm praporele în apă rece, îl întindem pe scândură, luăm compoziţia mai sus amintită, potrivind-o egal de groasă ca de 3 degete, în formă rotundă, învelind-o din toate părţile cu praporele, aşa ca să nu iasă tocătura, apoi punem în tigaie o lingură de untură să se înfierbânte, după aceea punem drobul să se frigă în cuptor, încet. După ce este fript, îl tăiem în felii ca un deget de groase şi servite cu salată după plac.

Friptură de miel

Curăţăm de păr şi ştergem bine un sfert de miel, iar osul spinării precum şi piciorul tăindu-le cu satârul, din distanţă în distanţă, apoi îi dăm sare şi-l lăsăm să stea ca o jumătate de ceas, pus pe o tavă cu o lingură bună de untură şi un pahar cu apă, să se frigă în cuptor la un foc bun, timp de un ceas, din când în când întorcându-l şi cu o lingură udându-l cu zeama din tavă. După ce este fript rumen, îl tăiem în bucăţi, le aranjăm pe o farfurie lungă, una lângă alta, fiecare la locul ei aşa ca să formăm sfertul de miel întreg, iar sosului rămas în tavă îi adăugăm câteva linguri de supă de vacă, lăsând să fiarbă puţin şi turnat peste bucăţile de carne, apoi servit cu salată verde sau cu salată de cartofi, sau cu ardei copţi.

Piept de miel umplut

Umplutura: frecăm într-un castron o lingură bună de untură, până se face ca spuma, în care punem 4 ouă, bine bătute, puţină sare şi piper pisat, pătrunjel verde tăiat mărunt, o ceapă mică tocată mărunt şi atâta pesmet muiat în lapte dulce cât să căpătăm un aluat moale. Cu această compoziţie umplem pieptul de miel. La un sfert dinainte al mielului, curăţit de păr şi sărat, îi ridicăm cu degetele muşchiul pieptului, dar aşa că la o margine să rămână cam două degete netăiat, potrivind ca tablele de carne să aibă aceiaşi grosime; tăietura o facem cu un cuţit bine ascuţit şi lung. Între aceste două table de carne punem umplutura, apoi formăm un sul, pe care îl legăm cu o sforicică; punem câteva felii de slănină într-o cratiţă şi peste ele felii de morcovi, pătrunjel, ţelină şi ceapă, 10 boabe piper, tot atâta ienibahar şi resturile de carne şi coastele care ne-au rămas, şi peste acestea punem apoi sulul de carne, turnând peste el ca un pahar de supă de vacă, acoperind cratiţa să se frigă încet, înăbuşit, până când devine fraged şi rumen, mai adăugându-i, din când în când, câte puţină supă de vacă, până când ar scădea zeama. După ce sulul este fript, îl scoatem, iar sosul rămas în cratiţă îl lăsăm să se prăjească cu zarzavatul şi cu lingura de făină care s-a mai adăugat până devine rumen, apoi îl subţiem cu supă de vacă, cât trebuie să fie ca un sos; punem sulul de carne în acest sos să mai fiarbă puţin, apoi îl scoatem, îi luăm sforica, îl tăiem felii ca un deget de groase, le aranjăm pe o farfurie lungă în formă de coroană, iar sosul îl strecurăm peste ele şi îl servim. Dacă vrem ca sosul să fie mai picant, atunci îl acrim cu puţin vin sau zeamă de lămâie.

Spinare de miel friptă

Tăiem osul spinarei în dreptul spetelor, desfăcând grumajii şi picioarele dinainte de trunchi. Printr-o altă tăietură desfacem de trunchi picioarele dinapoi aşa ca să ne rămână numai spinarea şi coastele, adică trunchiul mielului într-o bucată; sărăm carnea peste tot, scoatem coastele şi o lăsăm să stea o jumătate de ceas, apoi carnea de pe pântece o sucim rol spre golul pântecului de ambele părţi, străpungându-le cu 1-2 beţişoare subţiri, să nu se desfacă; punem într-o cratiţă câteva felii de slănină proaspătă, precum şi câteva bucăţi de carne de vacă, 10-15 boabe de piper, tot atât ienibahar, câteva felii de morcov, pătrunjel şi ceapă, puţină supă de vacă, ori apă, apoi aşezăm şi spinarea de miel, acoperind cratiţa să se frigă înăbuşit; după ce s-a fript, o scoatem şi o punem pe o tavă, iar peste ea strecurăm şi sosul, apoi o punem în cuptor să se frigă puţin şi să capete culoare rumenă; după aceea o tăiem în felii cu cuţitul şi le aranjăm pe o farfurie lungă, fiecare bucată la locul ei, formând astfel spinarea ca şi când ar fi întreagă, turnăm sosul peste friptură şi o garnisim cu conopidă, cu smântână, morcovi mici, ciuperci, varză de Bruxelles, sparanghel prăjit sau înăbuşit; servim cu sos englez, separat preparat.

Miel prăjit

Mielul este bun prăjit numai până este tânăr, tăind o jumătate de miel în bucăţi ca 2-3 degete de late pe care le sărăm. Apoi le lăsăm să stea cam o jumătate de ceas; după aceea le dăm prin făină, prin ou bătut şi pe urmă prin pesmet pisat, apăsând fiecare bucată între mâini, să se netezească, apoi coapte frumos, rumen, în untură fierbinte, nici prea pripit, dar nici prea încet şi servite cu salată verde, cu salată de cartofi.

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Bancul Zilei

05:59

Ziua Crucii

10:45

Licitatie com. Tasca, spatiu in suprafata de 53,13 mp. 1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, comuna Tasca, Str. Lt. Vasile Mitru nr. 11, judetul Neamt, telefon 0233/255.023, fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: -spatiu in suprafata de 53,13 mp, apartinand domeniului public al Comunei Tasca, avand destinatia de farmacie, situat in sat Tasca, comuna Tasca, Str. Bicazului nr. 4, nr.cadastral 51072, CF 51072, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. Tasca nr. 102/20.08.2025. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Urbanism din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, comuna Tasca, Str. Lt. Vasile Mitru nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei/exemplar, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 30.09.2025, ora 12.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 08.10.2025, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, comuna Tasca, Str. Lt. Vasile Mitru nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar in original, in doua plicuri sigilate: unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 08.10.2025, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, comuna Tasca, Str. Lt. Vasile Mitru nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Tribunalul Neamt, Piatra Neamt, B-dul Decebal nr. 8, judetul Neamt, telefon 0233/214.019, fax 0233/216.585, e-mail: jud-piatraneamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 11.09.2025.
Licitatie com. Filipesti, 14 loturi de teren. 1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Filipesti, cu sediul in comuna Filipesti, sat Filipesti, Str. Radu Beligan nr. 142, judetul Bacau, telefon 0234/215.800, fax 0372/252.527, e-mail: clfilip_bacau@yahoo.com, cod fiscal 4455030. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: 14 loturi de teren, situate in intravilanul comunei Filipesti, sat Oniscani, F.N., judetul Bacau, care apartin domeniului privat al Comunei Filipesti, conform O.U.G. nr. 57/03.07.2019 , H.C.L. Filipesti nr. 49/18.07.2025 si a caietului de sarcini, identificate astfel: Lotul 1 -C.F. nr. 66501, suprafata: 1.000 mp; Lotul 2 -C.F. nr. 66500, suprafata: 1.000 mp; Lotul 3 -C.F. nr. 61519, suprafata: 1.000 mp; Lotul 4 -C.F. nr. 61520, suprafata: 1.000 mp; Lotul 5 -C.F. nr. 61566, suprafata: 1.000 mp; Lotul 6 -C.F. nr. 66888, suprafata: 1.311 mp; Lotul 7 -C.F. nr. 60620, suprafata: 1.082 mp; Lotul 8 -C.F. nr. 60625, suprafata: 1.388 mp; Lotul 9 -C.F. nr. 60626, suprafata: 1.136 mp; Lotul 10 -C.F. nr. 60627, suprafata: 1.098 mp; Lotul 11 -C.F. nr. 60630, suprafata: 982 mp; Lotul 12 -C.F. nr. 60623, suprafata: 900 mp; Lotul 13 -C.F. nr. 60633, suprafata: 885 mp; Lotul 14 -C.F. nr. 60634, suprafata: 885 mp. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: Prin solicitare scrisa, de la sediul institutiei. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Comuna Filipesti, cu sediul in comuna Filipesti, sat Filipesti, Str. Radu Beligan nr. 142, judetul Bacau. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: 150 Lei/exemplar, care se achita numerar la sediul Comunei Filipesti. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.10.2025, ora 12.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 28.10.2025, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Filipesti, comuna Filipesti, sat Filipesti, Str. Radu Beligan nr. 142, judetul Bacau. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Se depun intr-un singur exemplar, in original. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 30.10.2025, ora 10.00, la sediul Comunei Filipesti, sat Filipesti, comuna Filipesti, Str. Radu Beligan nr. 142, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia a II-a civila si de contencios administrativ si fiscal, a Tribunalului Bacau, municipiul Bacau, Str. Stefan cel Mare nr. 4, judetul Bacau, telefon 0234/514.419, fax 0234/525.211, e-mail: tr-bacau-reg2@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 12.09.2025.
Licitatie com. Filipesti, spatiu in suprafata de 102 mp. 1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Filipesti, cu sediul in comuna Filipesti, sat Filipesti, Str. Radu Beligan nr. 142, judetul Bacau, telefon 0234/215.800, fax 0372/252.527, e-mail: clfilip_bacau@yahoo.com, cod fiscal 4455030. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: Spatiu in suprafata de 102 mp, cu destinatia de cabinet medical stomatologic, situat in comuna Filipesti, sat Filipesti, Str. Radu Beligan nr. 121, apartinand domeniului public al Comunei Filipesti, conform caietului de sarcini, H.C.L. Filipesti nr. 30/20.05.2025 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: Prin solicitare scrisa, de la sediul institutiei. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Comuna Filipesti, cu sediul in comuna Filipesti, sat Filipesti, Str. Radu Beligan nr. 142, judetul Bacau. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: 150 Lei/exemplar, care se achita numerar la sediul Comunei Filipesti. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 10.10.2025, ora 12.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 21.10.2025, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Filipesti, comuna Filipesti, sat Filipesti, Str. Radu Beligan nr. 142, judetul Bacau. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Se depun intr-un singur exemplar, in original. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 23.10.2025, ora 10.00, la sediul Comunei Filipesti, sat Filipesti, comuna Filipesti, Str. Radu Beligan nr. 142, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia a II-a Civila si de contencios administrativ si fiscal, a Tribunalului Bacau, municipiul Bacau, Str. Stefan cel Mare nr. 4, judetul Bacau, telefon 0234/514.419, fax 0234/525.211, e-mail: tr-bacau-reg2@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 12.09.2025.
Ce este și cum se prepară cafeaua Menengiç
02/07/2025 07:48

Cafeaua Menengiç, care are o aromă distinctivă, cu o aromă picantă si lemnoasă, este o băutură foarte populară datorită beneficiilor sale pentru sănătate recent.  Ar trebui sa incercati ...

Înapoi la rădăcini. Iaurtul de casă – un gest simplu, un gust care vindecă
27/06/2025 09:37

Într-o lume grăbită, in care rafturile supermarketurilor sunt pline de iaurturi colorate, cu arome artificiale si liste de ingrediente tot mai greu de descifrat, tot mai multi romani aleg să se intoarc ...

Cele mai gustoase tarte ale verii. Arome, culoare și bucurie în fiecare felie
27/06/2025 08:33

  Vara are un dar aparte de a transforma fiecare masă intr-o sărbătoare. Iar dacă există un desert care surprinde perfect savoarea acestui anotimp, acela este cu sigurantă tarta. Fragilă sau crocan ...

Hribii românești, delicatese vânate în Europa. Se vând și cu 600 de lei kilogramul, iar peste 90% din producție ajunge la export
20/06/2025 17:45

  Pădurile din nordul Romaniei ascund o comoară culinară care cucereste tot mai multe piete internationale: hribii. Cunoscuti in gastronomia europeană sub denumirea de funghi porcini, hribii romanesti ...

Revoluția din farfurie. Fripturi și mici din proteină de mazăre
16/06/2025 08:34

Lumea gastronomiei trece printr-o transformare spectaculoasă. Din ce in ce mai multi oameni caută alternative la carne care să fie sănătoase, sustenabile si la fel de savuroase. În acest context, pro ...

FOTO/VIDEO - Tartă mouse cu cătină
16/06/2025 08:02

  Ingrediente: PENTRU BLAT: 200 gr. – biscuiţi simpli cu lapte 50 gr. – nuci 80 gr. – unt topit PENTRU MOUSSE: 500 gr. – cătină proaspătă (sau congelată) 350 gr. – zah ...

Tartele de vară. Gustul dulce-sărat al unei vacanțe în farfurie
15/06/2025 12:43

Cu fructe coapte in soare, legume zemoase si ierburi culese in zori, tartele verii sunt ca o vacantă care se topeste pe limbă. Din grădinile bunicii pană in vitrinele luminoase ale patiseriilor urbane, am u ...

Borodinka – pâinea rusească din secară, benefică pentru inimă
08/06/2025 19:30

Painea Borodinsky este o paine emblematică, născută din inima culturii rusesti, si recunoscută in toată lumea pentru gustul său bogat, culoarea inchisă si textura densă. Realizată in principal din făi ...

Borșul, cult și cultură. O lingură de rădăcină vie
08/06/2025 17:32

Cuvantul „bors” vine din limba slavă veche – bŭrščǐ, care desemna initial o plantă sălbatică, borscik, sau Heracleum sphondylium, folosită pentru a acri mancarea. Cu timpul, ter ...

Top 10 cele mai scumpe alimente din lume. Delicatese rare pe care puțini le cunosc
30/05/2025 11:15

Cand vine vorba de lux culinar, nu preparatele din restaurantele de cinci stele dau tonul, ci ingredientele rare, greu de găsit si cu povesti fascinante in spate. De la branza produsă din lapte de elan pană ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei