Topul rețetelor celebre care poartă numele creatorilor lor - ouă Benedict, piersici Melba, salata Cobb, pâinea Graham

piersici-flambate-cu-inghetata-de-vanilie-si-sos-de-zmeura

Dimensiune font:

| 15-01-2023 16:42

Multe dintre mâncărurile pe care le apreciem au fost numite de creatorii lor sau inspirate de numele acestora. Există nenumărate mâncăruri şi reţete ale căror denumiri au un înţeles, dar poate că suntem prea înfometaţi să băgăm de seamă. În continuare aveţi o listă cu 10 oameni care şi-au dat numele unor mâncăruri care au devenit celebre ulterior.


1. Lemuel Benedict - Ouale Benedict

Atunci când brokerul de pe Wall Street, Lemuel Benedict, s-a întors la hotelul Waldorf-Austria după o noapte lungă în care a băut şi petrecut, i-a cerut şefului de sală un remediu ciudat pentru mahmureala. El dorea o bucată de pâine prăjită, un ou poşat, bacon şi sos olandez. A primit comanda, dar în loc de pâine prăjită i s-a adus o brioşă englezească şi în loc de bacon, şuncă presată. Astfel au luat naştere faimoasele ouă Benedict, poate cel mai gustos mic dejun din lume.


2. Nellie Melba - Desertul Melba

Helen Potter Mitchell a fost o faimoasă cântăreaţă de operă cunoscută sub numele de scenă Nellie Melba. În timp ce era cazată la Hotelul Savoy din Londra în 1897, bucătarul Auguste Escoffier a inventat în cinstea ei toastul Melba, nişte felii foarte subţiri de pâine prăjită, servite de obicei la supe. De asemenea, în 1893, Escoffer a inventat piersicile Melba, o reţetă de îngheţată cu piersici şi zmeură.

3. Suzanne Reichenberg

Tot bucătarul Escoffer a fost cel care a inventat delicioasele Crepes Suzette, clătitele franţuzeşti servite cu lichior de portocală. Ele au fost inventate în onoarea actriţei şi baronesei Suzanne Reichenberg, care a trăit între anii 1853 şi 1924. Există poveşti care spun că un asistent de bucătar ar fi inventat faimoasele Crepes, dar acest lucru este improbabil, având în vedere că Escoffer este creatorul bucătăriei moderne franţuzeşti.

4. James H. Salisbury - Friptura Salisbury

Friptura Salisbury a fost creată de James H. Salisbury în 1886 ca un tratament pentru numeroase afecţiuni precum guta, bronşita şi tuberculoza. El credea că friptura de vită bine făcută trebuie mâncată de trei ori pe zi şi un pahar cu apă fierbinte trebuie băut înainte şi după fiecare masă. În timpul Războaielor Mondiale, americanii au cerut ca hamburgerul să fie redenumit friptura Salisbury, dar acest lucru nu s-a materializat.

5. Robert Cobb - Salata Cobb

Robert Cobb a fost proprietarul faimosului restaurant Brown Derby din Hollywood. Într-o noapte din 1936, fiind nevoit să-i prepare o cină fondatorului Teatrului Chinezesc, Sid Graumann, a făcut o salată cu ce a găsit prin frigider: salată verde, roşii, bacon, pui, ouă, avocado, ceapă verde şi brânză Roquefort. A fost atât de mândru de reuşita sa încât a adăugat-o la meniul restaurantului. În zilele noastre, salata Cobb este una din cele mai celebre din lume.

6. Maria Smith - Merele Granny Smith

În timp ce lucra la propria-i fermă din Sidney, Maria Smith a găsit un arbust mic în locul unde aruncase nişte mere stricate cu puţin timp înainte. A replantat copacul şi a cules fructele, nişte mere verzi, cu arome potrivite pentru tarte. Le-a împărţit cu prietenii ei, iar în zilele noastre americanii şi australienii încă recunosc aceste fructe sub denumire de merele bunicuţei Smith.

7. Caesar Caldini - Salata Caesar

Este complet greşit să credem că salata Caesar a fost numită după numele Împăratului Roman. De fapt, Caesar Caldini a fost cel care a denumit-o. Caesar era un proprietar de restaurant din Tijauna, Mexic, care, la fel ca şi Robert Cobb, a întocmit o salată în grabă cu ce avea prin bucătărie. Crutoane, salată, piept de pui, parmezan, suc de lămâie, ulei de măsline, ouă, sos de Worcestershire. Vă sună cunoscut?

8. Alfredo di Leio - Pastele Alfredo

Di Leio, un faimos bucătar italian, era îngrijorat din pricina nevestei sale, slăbită după naştere. A preparat un sos din smântână, unt şi parmezan pentru a-i reda puterile. A adăugat apoi paste fettucine şi a luat naştere o faimoasă reţetă italienească. Popularitatea acestor paste s-a extins şi în Statele Unite după ce Douglas Fairbanks şi Mary Pickford au încercat reţeta chiar la restaurantul lui Alfredo în timpul lunii lor de miere în Roma.

9. Sylvester Graham - Painea Graham

Sylvester Graham a fost unul dintre primii americani care a sustinut că pâinea albă şi carnea trebuiesc evitate şi a militat pentru consumul de fructe, legume şi cereale integrale. Şi-a făcut duşmani printre brutari şi măcelari, dar a avut prieteni celebri precum Thomas Edison sau Joseph Smith. El a creat pâinea bogată în fibre şi făcută din făină cunoscută în zilele noastre drept pâinea Graham.

10. John Montagu, al patrulea conte de Sandwich - Sandwich-ul

Povestea spune că Montagu era în timpul unei partide de cărţi când i-a cerut unui servitor să-i aducă nişte carne de vită prăjită între două felii de pâine prăjită, ca să mănânce cu o mână şi să joace cu cealaltă. Alte legende spun că el scria sau vâna când a cerut primul fel de mâncare pe care astăzi îl cunoaştem sub denumirea de sandwich. Dar prima variantă rămâne cea mai plauzibilă, fiindcă Montagu organiza jocuri de cărţi care durau zile întregi. 

Sursa - www.gustos.ro

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Bancul Zilei

05:59

Ziua Crucii

10:45

Licitatie com. Tasca, spatiu in suprafata de 53,13 mp. 1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, comuna Tasca, Str. Lt. Vasile Mitru nr. 11, judetul Neamt, telefon 0233/255.023, fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: -spatiu in suprafata de 53,13 mp, apartinand domeniului public al Comunei Tasca, avand destinatia de farmacie, situat in sat Tasca, comuna Tasca, Str. Bicazului nr. 4, nr.cadastral 51072, CF 51072, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. Tasca nr. 102/20.08.2025. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Urbanism din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, comuna Tasca, Str. Lt. Vasile Mitru nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei/exemplar, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 30.09.2025, ora 12.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 08.10.2025, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, comuna Tasca, Str. Lt. Vasile Mitru nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar in original, in doua plicuri sigilate: unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 08.10.2025, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, comuna Tasca, Str. Lt. Vasile Mitru nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Tribunalul Neamt, Piatra Neamt, B-dul Decebal nr. 8, judetul Neamt, telefon 0233/214.019, fax 0233/216.585, e-mail: jud-piatraneamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 11.09.2025.
Licitatie com. Filipesti, 14 loturi de teren. 1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Filipesti, cu sediul in comuna Filipesti, sat Filipesti, Str. Radu Beligan nr. 142, judetul Bacau, telefon 0234/215.800, fax 0372/252.527, e-mail: clfilip_bacau@yahoo.com, cod fiscal 4455030. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: 14 loturi de teren, situate in intravilanul comunei Filipesti, sat Oniscani, F.N., judetul Bacau, care apartin domeniului privat al Comunei Filipesti, conform O.U.G. nr. 57/03.07.2019 , H.C.L. Filipesti nr. 49/18.07.2025 si a caietului de sarcini, identificate astfel: Lotul 1 -C.F. nr. 66501, suprafata: 1.000 mp; Lotul 2 -C.F. nr. 66500, suprafata: 1.000 mp; Lotul 3 -C.F. nr. 61519, suprafata: 1.000 mp; Lotul 4 -C.F. nr. 61520, suprafata: 1.000 mp; Lotul 5 -C.F. nr. 61566, suprafata: 1.000 mp; Lotul 6 -C.F. nr. 66888, suprafata: 1.311 mp; Lotul 7 -C.F. nr. 60620, suprafata: 1.082 mp; Lotul 8 -C.F. nr. 60625, suprafata: 1.388 mp; Lotul 9 -C.F. nr. 60626, suprafata: 1.136 mp; Lotul 10 -C.F. nr. 60627, suprafata: 1.098 mp; Lotul 11 -C.F. nr. 60630, suprafata: 982 mp; Lotul 12 -C.F. nr. 60623, suprafata: 900 mp; Lotul 13 -C.F. nr. 60633, suprafata: 885 mp; Lotul 14 -C.F. nr. 60634, suprafata: 885 mp. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: Prin solicitare scrisa, de la sediul institutiei. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Comuna Filipesti, cu sediul in comuna Filipesti, sat Filipesti, Str. Radu Beligan nr. 142, judetul Bacau. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: 150 Lei/exemplar, care se achita numerar la sediul Comunei Filipesti. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.10.2025, ora 12.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 28.10.2025, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Filipesti, comuna Filipesti, sat Filipesti, Str. Radu Beligan nr. 142, judetul Bacau. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Se depun intr-un singur exemplar, in original. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 30.10.2025, ora 10.00, la sediul Comunei Filipesti, sat Filipesti, comuna Filipesti, Str. Radu Beligan nr. 142, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia a II-a civila si de contencios administrativ si fiscal, a Tribunalului Bacau, municipiul Bacau, Str. Stefan cel Mare nr. 4, judetul Bacau, telefon 0234/514.419, fax 0234/525.211, e-mail: tr-bacau-reg2@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 12.09.2025.
Licitatie com. Filipesti, spatiu in suprafata de 102 mp. 1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Filipesti, cu sediul in comuna Filipesti, sat Filipesti, Str. Radu Beligan nr. 142, judetul Bacau, telefon 0234/215.800, fax 0372/252.527, e-mail: clfilip_bacau@yahoo.com, cod fiscal 4455030. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: Spatiu in suprafata de 102 mp, cu destinatia de cabinet medical stomatologic, situat in comuna Filipesti, sat Filipesti, Str. Radu Beligan nr. 121, apartinand domeniului public al Comunei Filipesti, conform caietului de sarcini, H.C.L. Filipesti nr. 30/20.05.2025 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: Prin solicitare scrisa, de la sediul institutiei. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Comuna Filipesti, cu sediul in comuna Filipesti, sat Filipesti, Str. Radu Beligan nr. 142, judetul Bacau. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: 150 Lei/exemplar, care se achita numerar la sediul Comunei Filipesti. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 10.10.2025, ora 12.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 21.10.2025, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Filipesti, comuna Filipesti, sat Filipesti, Str. Radu Beligan nr. 142, judetul Bacau. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Se depun intr-un singur exemplar, in original. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 23.10.2025, ora 10.00, la sediul Comunei Filipesti, sat Filipesti, comuna Filipesti, Str. Radu Beligan nr. 142, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia a II-a Civila si de contencios administrativ si fiscal, a Tribunalului Bacau, municipiul Bacau, Str. Stefan cel Mare nr. 4, judetul Bacau, telefon 0234/514.419, fax 0234/525.211, e-mail: tr-bacau-reg2@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 12.09.2025.
Ce este și cum se prepară cafeaua Menengiç
02/07/2025 07:48

Cafeaua Menengiç, care are o aromă distinctivă, cu o aromă picantă si lemnoasă, este o băutură foarte populară datorită beneficiilor sale pentru sănătate recent.  Ar trebui sa incercati ...

Înapoi la rădăcini. Iaurtul de casă – un gest simplu, un gust care vindecă
27/06/2025 09:37

Într-o lume grăbită, in care rafturile supermarketurilor sunt pline de iaurturi colorate, cu arome artificiale si liste de ingrediente tot mai greu de descifrat, tot mai multi romani aleg să se intoarc ...

Cele mai gustoase tarte ale verii. Arome, culoare și bucurie în fiecare felie
27/06/2025 08:33

  Vara are un dar aparte de a transforma fiecare masă intr-o sărbătoare. Iar dacă există un desert care surprinde perfect savoarea acestui anotimp, acela este cu sigurantă tarta. Fragilă sau crocan ...

Hribii românești, delicatese vânate în Europa. Se vând și cu 600 de lei kilogramul, iar peste 90% din producție ajunge la export
20/06/2025 17:45

  Pădurile din nordul Romaniei ascund o comoară culinară care cucereste tot mai multe piete internationale: hribii. Cunoscuti in gastronomia europeană sub denumirea de funghi porcini, hribii romanesti ...

Revoluția din farfurie. Fripturi și mici din proteină de mazăre
16/06/2025 08:34

Lumea gastronomiei trece printr-o transformare spectaculoasă. Din ce in ce mai multi oameni caută alternative la carne care să fie sănătoase, sustenabile si la fel de savuroase. În acest context, pro ...

FOTO/VIDEO - Tartă mouse cu cătină
16/06/2025 08:02

  Ingrediente: PENTRU BLAT: 200 gr. – biscuiţi simpli cu lapte 50 gr. – nuci 80 gr. – unt topit PENTRU MOUSSE: 500 gr. – cătină proaspătă (sau congelată) 350 gr. – zah ...

Tartele de vară. Gustul dulce-sărat al unei vacanțe în farfurie
15/06/2025 12:43

Cu fructe coapte in soare, legume zemoase si ierburi culese in zori, tartele verii sunt ca o vacantă care se topeste pe limbă. Din grădinile bunicii pană in vitrinele luminoase ale patiseriilor urbane, am u ...

Borodinka – pâinea rusească din secară, benefică pentru inimă
08/06/2025 19:30

Painea Borodinsky este o paine emblematică, născută din inima culturii rusesti, si recunoscută in toată lumea pentru gustul său bogat, culoarea inchisă si textura densă. Realizată in principal din făi ...

Borșul, cult și cultură. O lingură de rădăcină vie
08/06/2025 17:32

Cuvantul „bors” vine din limba slavă veche – bŭrščǐ, care desemna initial o plantă sălbatică, borscik, sau Heracleum sphondylium, folosită pentru a acri mancarea. Cu timpul, ter ...

Top 10 cele mai scumpe alimente din lume. Delicatese rare pe care puțini le cunosc
30/05/2025 11:15

Cand vine vorba de lux culinar, nu preparatele din restaurantele de cinci stele dau tonul, ci ingredientele rare, greu de găsit si cu povesti fascinante in spate. De la branza produsă din lapte de elan pană ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei