Varză călită cu carne

file-1

Dimensiune font:

| 07-12-2023 15:08

Varza calita este o mancare de iarna, o mancare pentru vremea rece. Se pregateste dupa ce se mureaza varza. Se poate face si simpla, cu untura sau cu ulei, daca este de post. Se poate face cu carne proaspata, sau cu afumatura (rasol, coaste, oase, slanina, kaizer) sau cu ceva carne prajita de la garnita sau cu carnati, sau chiar cu carne de pasare (ideal o pasare grasa gen rata, gasca). 

Varza calita cu pulpe de gasca afumate e fantastic de buna. Obligatoriu se serveste cu ardei iute la otet sau proaspat si cu mamaliga calda sau paine proaspata. 

Ingrediente

-1,5 kg afumatura sau carne proaspata
-4 kg varza murata
-3-4 linguri untura
-1 ceapa mare
-1 morcov
-1 ardei gras (optional
-1 varf de cutit piper macinat
-1 lingurita cimbru uscat
-2 linguri pasta de tomate sau 200 g rosii in bulion
-boia de ardei dulce sau iute (optional)

Mod de preparare

Se pun intr-un ceaun de tuci 3-4 linguri generoase de untura sau ulei, daca este post. Untura folosita este in general de la garnita, cea in care se tin carnea si carnatii. Cand se topeste untura, se adauga ceapa taiata felii, morcovul si se lasa cateva minute, pana devine ceapa sticloasa. Se amesteca repede cu linguroiul de lemn. Toata minunatia asta se face pe plita sau la pirostrie. Se adauga carnea proaspata sau afumata, taiata bucati. Se rumenesc usor carnurile, apoi se adauga bulionul sau rosiile in bulion. Se lasa cateva minute.
 Varza murata se lasa in apa rece ca sa se desareze, apoi se scurge bine si se taie fideluta. Se foloseste miezul de varza si foi, cotoare, ramase de la sarmale. Se adauga peste carne si se lasa totul la foc mic.

Se adauga putina apa fierbinte, dar foarte putina, totul trebuie sa se caleasca in untura.
Se lasa pe plita sau in cuptor, acoperit cu un capac, timp de cateva ore, pana cand varza se inmoaie bine de tot.

Cand e gata, se taie cu ata si mamaliga vartoasa, aburinda, care a fiert cel putin o ora pe plita si apoi a fost rasturnata pe fundul urias de lemn. 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

 Bucătăria chineză, un mozaic al aromelor și tradițiilor ancestrale
01/03/2024 16:33

Una dintre caracteristicile definitorii ale bucătăriei chinezesti este diversitatea sa regională. China, cu dimensiunile sale continentale si varietatea sa de climă si teren, găzduieste o gamă vastă de s ...

O poveste crocantă. Călătoria cartofilor prăjiți
01/03/2024 15:44

În inima unei bucătării luminate slab, printre miresmele amestecate de condimente si sunetele ritmice ale bucătarilor, se naste o poveste simplă, dar profund emotionantă. Este povestea cartofilor pr ...

Salvarea planetei prin veganism. Mircea Badea, reacție după știrile cu avocado
01/03/2024 14:52

Mircea Badea si-a relatat impresia in urma vizionării unei dezbateri despre veganism. „Într-adevăr, am văzut si eu o dezbatere interesantă, o stiti si voi, aceea că vaca se beseste. Iar cand v ...

O călătorie aromatică și culturală
01/03/2024 14:45

Condimentele sunt mai mult decat simple ingrediente care adaugă gust mancărurilor noastre; ele sunt o fereastră spre istoria si cultura lumii. De la vechile rute comerciale care traversau continentele pană ...

Pe urmele înghețatei, din palatele antice în cupele de la malluri
01/03/2024 13:30

  În zilele toride de vară, cand soarele isi varsă razele peste pămant, putine lucruri sunt la fel de satisfăcătoare ca o portie rece de inghetată. Dincolo de aroma dulce ce te imbie din vitri ...

 Gustări divine. O călătorie culinară prin mănăstirile României
01/03/2024 13:04

În mănăstirile ortodoxe din Romania, postul reprezintă o perioadă importantă a vietii religioase, iar bucătăria este un loc in care se păstrează cu sfintenie traditiile gastronomice străvechi. M ...

Migas, mâncarea păstorilor din Spania
01/03/2024 12:54

Migas este una dintre cele mai vechi mancăruri ţărăneşti din Spania, fiind inventată de păstori, care prăjeau painea mai veche in grăsime de oaie, pregatindu-şi astfel un mic dejun delicios. Ca şi i ...

 Gogoșile, delicatesa culinară a lumii
01/03/2024 11:16

Gogosile, asa cum le stim astăzi, isi au rădăcinile in Europa medievală, unde erau cunoscute sub numele de „olykoeks” in Olanda. Aceste „prăjituri uleioase”erau preparate prin ...

  Vinul fiert, o călătorie prin timp și arome
01/03/2024 10:13

  În inima iernii, cand frigul se intinde peste orase si sate, o băutură străveche isi face simtită prezenta in casele oamenilor si pe străzile impodobite festiv: vinul fiert. Acest elixir, imb ...

 Povestea celor mai cunoscute deserturi din lume
01/03/2024 09:27

Baclava, răsfătul din Orientul Mijlociu Dacă ajungi intr-o cafenea din Istanbul sau Beirut, nu poti să treci pe langă baclava fără să te bucuri de aroma ei bogată si text ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei