9 cazuri ciudate care au uimit lumea în 2021

3

Dimensiune font:

| 27-03-2022 15:15

Natura este, și a fost întotdeauna, brutală, minunată, epică și grea ca inima goală a unei găuri negre. În 2021 lucrurile nu au stat altfel. Iată 9 dintre momentele selectate de Live Science în care natura ne-a lăsat pe toți cu gura căscată.

1. Peștele cu păduchi paraziți în loc de limbă

În cele din urmă, totul moare și devine hrană pentru insecte. Dar uneori paraziții nu așteaptă să mori.

De exemplu, acest nefericit Croaker de Atlantic prins în largul coastei Texasului chiar înainte de Halloween.

Când pescarii au deschis gura peștelui, au descoperit că limba acestuia a fost înlocuită de izopodul parazit cunoscut sub numele de „parazitul devorator de limbi”.

 


Femelele din această specie se infiltrează în gura unui pește, se prind de vasele de sânge de sub limbă, apoi sug organul uscat până când putrezește.

Parazitul primește o nouă casă confortabilă, unde continuă să se hrănească cu sânge și mucus pe toată durata vieții peștelui care, în mod surprinzător, nu este foarte afectat de parazitul din gura lui.

2. Clubul de lupte al dinozaurilor T-rex

Cu dinți de mărimea unei banane și o forță a mușcăturii care putea zdrobi o mașină, T. rex și verii săi au fost, fără îndoială, cele mai brutale animale care au trăit vreodată. Dar ce făceau acești ucigași atunci când nu era pradă de sacrificat? De ce se luptau între ei în așa-numitele „cluburi de luptă”, potrivit unei noi cercetări din revista Paleobiology.

În studiul lor, cercetătorii au analizat 202 cranii și fălci de tiranozaur care aveau un total de 324 de cicatrice. Echipa a descoperit că niciunul dintre tinerii tiranosauri nu avea urme de mușcături, în timp ce aproximativ jumătate dintre exemplarele mai în vârstă erau brăzdate de cicatrice.

Acești luptători experimentați „probabil își demonstrau agresivitatea, apoi încercau să-și prindă capetele între fălci”, a declarat la acea vreme autorul principal al studiului, Caleb Brown, curator la Muzeul Royal Tyrrell din Alberta, Canada. Disputele tiranozaur contra tiranozaur ar fi putut avea loc cu privire la teritoriu, parteneri, mese sau doar statut, au adăugat cercetătorii.

3. Marea „tornadă” de râme din Jersey
 

Nu putem ști sigur dacă „tornada” de râme este un semn oficial al apocalipsei, dar cel puțin se află la jumătatea drumului către o ciumă biblică.

Locuitorii unui oraș din New Jersey au întâlnit această scenă ciudată când se aflau pe trotuar, după o ploaie de primăvară de la sfârșitul lunii martie. Sute de râme s-au răspândit pe trotuar, cu și mai multe contorsionate într-o formă bizară de spirală, acolo unde pavajul se întâlnește cu iarba.

Dar ce înseamnă acest lucru terifiant? Experții au declarat că râmele probabil au fugit din sol în masă după ploile abundente care au avut loc cu o seară înainte, căutând aerul de deasupra (acestea respiră prin piele). Modelul în spirală poate fi doar o coincidență sau ar putea indica direcția fluxului de apă, a spus un cercetător, dar nimeni nu a putut decoda cu precizie acest semn întunecat.

4.  „Uraganul spațial” de deasupra Polului Nord
Dacă tornada de râme nu a fost suficient de impresionantă, trebuie doar să privim spre nord, la uraganul de plasmă cu o lățime de 1.000 de kilometri care s-a învârtit peste Polul Nord magnetic al Pământului timp de aproape 8 ore.

Vortexul falnic era invizibil cu ochiul liber, dar a fost văzut clar ca ziua de către patru sateliți meteorologici care treceau pe acolo. Asemenea uraganelor terestre, ciclonul cu plasmă avea un „ochi” liniștit, o pâlnie și brațe spiralate care se învârteau în sens invers acelor de ceasornic; dar, în loc să plouă cu apă, vortexul a aruncat în atmosfera superioară electroni zgomotoși.

Deși acest așa-numit „uragan spațial” a făcut furori în 2014, oamenii de știință au început să-l studieze abia anul acesta, publicându-și rezultatele în ediția din 22 februarie a revistei Nature Communications.

Echipa a emis ipoteza că uraganul a rezultat dintr-o interacțiune complexă între vântul solar și câmpul magnetic de deasupra Polului Nord. Oamenii de știință nici măcar nu știau că uraganele spațiale există înainte de acel an; Acum cercetătorii bănuiesc că ar putea fi fenomene comune pe planetele cu scut magnetic și plasmă în atmosferă.

5. Țestoasa asasină care vânează păsări

Țestoasele sunt simpatice precum o bunică cu riduri a reptilelor și sunt lipsite de orice gând malefic, nu-i așa? Greșit, mai ales dacă ești un pui de pasăre.

Imagini șocante distribuite în revista Current Biology în august arată, pentru prima dată, o țestoasă ucigașă la vânătoare. În videoclip, o femelă de țestoasă gigantică din Seychelles se deplasează pe un buștean, înaintând hotărât spre un pui de Chirighiță.

Pasărea ripostează ciupind cu ciocul în timp ce broasca țestoasă țâșnește, dar reptila nu este descurajată; după o urmărire de 90 de secunde (aceasta este o viteză vertiginoasă, în timpul broaștei testoase) vânătorul ridat își prinde ciocul zimțat în jurul capului păsării, ucigând-o instantaneu.

Aceasta este prima dovadă foto a unei broaște țestoase care vânează un alt animal, dar aproape sigur nu este prima victimă a țestoasei vânător, au spus autorii studiului. Această reptilă avea în mod clar experiență în vânătoarea de chirighițe pe bușteni; asta face din această broască țestoasă un ucigaș cu sânge rece.

6. Gheparzii care s-au luptat cu un râu (și au câștigat)

Se dovedește că gheparzii sunt chiar mai incredibili decât erau considerați. Cunoscuți ca cei mai rapizi sprinteri din lume, aceste feline grozave sunt și înotători puternici, nedescurajați de râurile furioase. O fotografie făcută lângă râul Talek din Kenya arată exact asta: patru gheparzi hotărâți înotând cu furie împotriva valurilor agitate.

Traversarea nu a fost un picnic. Potrivit fotografului Buddhilini de Soyza, curentul râului a târât gheparzii la aproximativ 100 de metri în aval și a tras una dintre feline sub apă timp de aproape 20 de secunde, dar în cele din urmă toți au reușit să traverseze.

Scopul acestei călătorii care sfidează moartea? Gheparzii fie știau că li se făcea o poză și doreau să ne ofere un nou motiv să ne fie frică de ei sau, mai probabil, erau în căutare de hrană. De Soyza a spus că a văzut haita vânând cu succes o antilopă gnu de pe același mal al râului câteva zile mai târziu. (Această fotografie a fost o înregistrare foarte apreciată în competiția Wildlife Photographer of the Year).

7. Șerpii criminali care înghit organe

Șerpii apar frecvent în acest tip de liste, probabil pentru că au simplificat planul corpului carnivor, făcând din el o operă de artă plastică; șerpii sunt practic doar niște guri criminale atașate de stomacuri flămânde, ca un sac fără fund.

Reptila care a lăsat lumea cu gura căscată în 2021 este șarpele kukri-cu-dinți-de-cuțit din Thailanda. Pune unul lângă o broască taur cu dungi și vei vedea de ce.

După cum au descoperit cercetările din numărul din 15 februarie al revistei Herpetozoa, kukri sunt niște mâncători pretențioși care merg direct spre organele interne ale prăzii. Ei mușcă amfibianul nefericit din lateral, își bagă capul în cavitatea abdominală a acestuia și scutură broasca aflată încă în viață într-o încercare de a-i elibera organele din abdomen.

De mai multe ori, șarpele a continuat prin a-și înghiți cu totul prada după ce i-a mâncat organele.

8.Ciuperca ce controlează mintea și transformă muștele în necrofili

Desigur, unii ucigași nu au nevoie de colți pentru a-și goli victimele din interior spre exterior. Ciuperca patogenă Entomophthora muscae se joacă mai mult timp cu musca de casă pe care o alege drept pradă: mai întâi preia mintea muștei și o transformă într-un zombi viu, potrivit unui studiu publicat în baza de date preprint bioRxiv în octombrie.

Ciuperca manipulează apoi comportamentul muștei, forțând-o să urce într-un loc înalt, unde musca se agăță, își întinde aripile și moare, consumată de ciupercă din interior. Sporii fungici răsar din aripile și corpul muștei, așteptând să infecteze o altă victimă.

Dar pentru muștele femele, groaza nu s-a terminat; cercetătorii au descoperit că ciuperca emite, de asemenea, un miros atrăgător pentru a atrage vizitatorii masculi la cadavrele de femele infectate. Mirosul puternic îi inspiră pe masculii sănătoși să se împerecheze cu cadavrul femelei, răspândind sporii la mascul și, dacă totul merge conform planului, la prietenii și vecinii săi.

9. Capra care a omorât un urs grizzly

Una dintre cele mai surprinzătoare bătălii cu animale ale anului 2021 a avut loc în Munții Stâncoși din Canada, în septembrie, când excursioniștii au descoperit corpul unei femele de urs grizzly de 70 de kilograme chiar lângă o potecă populară.

Când oficialii Parks Canada au investigat cadavrul ursului, au găsit două răni înjunghiate lângă gâtul și axila grizzly-ului. O necropsie (autopsie pe animale) a ursului a dezvăluit un ucigaș surprinzător; găurile se potriveau exact cu forma și dimensiunea coarnelor de capră de munte.

Potrivit oficialilor Parks, ursul ataca probabil o capră, atunci când prada a ripostat lovind cu coarnele. Alte cazuri de capre de munte care au ucis urși în mod defensiv au fost raportate în trecut, au spus experții, dar dovezile directe ale acestor întâlniri sunt rare. 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:21

Tribunalul Iaşi, prin lichidatorul judiciar desemnat în dosarul nr. 12012/99/2013 (1022/2013), în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2006, privind procedura insolvenţei, precum şi a Codului de procedură civilă, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare a bunurilor imobile şi mobile din patrimoniul debitoarei S.C. „PRO CONSIM” S.R.L. Paşcani, cu sediul în loc. Paşcani, str. Camil Petrescu nr. 54, judeţul Iaşi, după cum urmează: Nr. crt. DENUMIRE ACTIV ADRESA Componenţa Valoare - lei - 1. Teren intravilan şi construcţii localitatea Paşcani, str. 1 Mai nr. 38, judeţul Iaşi Teren – 2.000 m.p. – C4 – magazie; Teren – 610 m.p. – C1 – hală, C2 – birouri, C3 – sticlărie 185.700,00 2. Centrală termică murală Ariston Meta 24 localitatea Paşcani, str. 1 Mai nr. 38, judeţul Iaşi -- 196,00 Total * * 185.896,00 Preţul de pornire al licitaţiei pentru bunurile scoase la vânzare sunt cele de mai sus, iar vânzarea se va face conform hotărârilor adunării creditorilor din data de 28.02.2022. Vânzarea prin licitaţie publică va avea loc la data de 07.07.2022, ora 1000 şi se vor organiza şedinţe la un interval de 7 zile, respectiv în fiecare zi de joi până la data de 22.09.2022, la sediul lichidatorului judiciar. Până la data şi ora licitaţiei, ofertanţii vor depune la sediul lichidatorului judiciar dovada achitării taxei de participare de 10% din preţul de pornire al licitaţiei pentru fiecare bun mobil, a garanţiei de participare la licitaţie de 30% din preţul de pornire al licitaţiei, a caietului de sarcini, cât şi documentele de înfiinţare şi împuternicirea dată persoanei fizice de către persoana juridică pentru participare la licitaţie, iar pentru persoanele fizice buletinul de identitate. Preţul caietului de sarcini este 1.000 lei şi este obligatoriu pentru participanţii la licitaţie. Neplata bunurilor la termenul stabilit prin procesul-verbal de licitaţie, duce la pierderea garanţiei de participare la licitaţie, cât şi a celorlalte sume achitate în contul bunurilor, iar bunurile vor fi scoase din nou la vânzare în contul adjudecatarului. Toţi cei care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, au obligaţia să anunţe lichidatorul judiciar înainte de data stabilită pentru vânzare. Informaţii suplimentare se pot obţine la sediul lichidatorului judiciar din Huşi, str. 1 Decembrie, nr. 32, localitatea Huşi, judeţul Vaslui sau la telefoanele 0335/566.035 şi 0727/850.575.
ALFA & OMEGA INSOLV IPURL, lichidator judiciar al debitoarei GANESHA DREAM S.R.L. – societate în faliment, dosar nr. 4176/99/2017 aflat pe rolul Tribunalului Iași–Faliment, în temeiul dispozițiilor Legii nr.85/2014, vinde prin licitație publică competitivă cu strigare următoarele bunuri: 1. Bunuri mobile conform Raport de evaluare-Preț de pornire 50% din valoarea de piață stabilită prin raportul de evaluare, astfel: Nr crt Denumirea bunurilor Buc Preț de pornire Lei – fără TVA 1 Tractor DEUTZ-FAHR model AGROTON L720 DCR, fabricație 2012, nr. de identificare ZKDJ5904W0LD10250, serie motor 10999830 1 153.076 2 Vidanja TESTORE model C160, fabricație 2015 1 39.150 3 Semănătoare de plante prașitoare MA/AG PRECISA REALE D 6R, fabricație 2014, nr. de identificare 2141001 1 27.264 Licitațiile vor avea loc în zilele de 23.06.2022, 14,28.07.2022 respectiv 04.08.2022 ora 10.00, la biroul lichidatorului judiciar din Mun. Iași, Str. Maior Popescu Eremia nr. 1, Birou nr. 1, Jud. Iaşi, putând participa orice persoană fizică sau juridică care va depune o ofertă care va conţine:  cerere de participare la licitaţie;  dovada achitării taxei de participare de 2.000 lei, exclusiv TVA;  dovada achitării cauţiunii de 10% din preţul de pornire al licitaţiei, sumă care se va achita în contul colector RO72PIRB2400741101002000 deschis pe numele debitoarei la First Bank;  actele de identificare a persoanei juridice/fizice, împuternicire pentru persoana care reprezintă societatea cu menţiunea că are mandat de a licita indiferent de sumă, ştampila. Taxa de participare se va achita în contul lichidatorului judiciar RO33PIRB2400738563001000 deschis la First Bank. Ofertele se vor depune la biroul lichidatorului judiciar cel târziu cu 1 zi lucrătoare înainte de ziua licitaţiei, până la ora 16.00. Ofertanţii care se înscriu la licitaţie, dar nu participă, pierd toate sumele avansate în vederea participării la licitaţie. Neplata preţului în termenul stabilit de 30 zile calendaristice de la data licitaţiei, duce la pierderea sumelor avansate pentru achiziţionarea bunurilor, care vor fi scoase din nou la vânzare în sarcina cumpărătorului. Oricine pretinde vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, sub sancţiunea decăderii, se va adresa lichidatorului judiciar şi va face dovada până în ziua licitaţei. Informaţii suplimentare la biroul lichidatorului judiciar sau tel: 0744520508,0744994490; fax:0332814773, e-mail: alfa.omega.insolv@gmail.com.
Tribunalul Vaslui, prin lichidator judiciar desemnat în dosarul nr. 1163/89/2012, în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2006, privind procedura insolvenţei, precum şi a Codului de procedură civilă, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare a bunurilor din patrimoniul debitoarei S.C. „DARSANIT” S.R.L. Huşi, cu sediul în municipiul Vaslui, str. Piaţa Vicoriei, bl. 2, sc. B, ap. 3, et. 4, judeţul Vaslui, după cum urmează: Nr. crt. DENUMIRE ACTIV ADRESA Valoare 1. Construcţii C 1 – locuinţa – 82,56 m.p. şi teren intravilan – 1.414,57 m.p. loc. Lunca Banului, judeţul Vaslui 45.100,00 lei Preţul de pornire al licitaţiei pentru activul scos la vânzare este cel de mai sus reprezentând 100% din valoarea de evaluare, iar vânzarea se va efectua la cel mai bun preţ oferit, imobilul fiind grevat de sarcina uzufructului viager. Vânzarea prin licitaţie publică pentru bunurile imobile ale debitoarei va avea loc la data de 07.07.2022, ora 1000 şi se vor organiza 10 şedinţe de licitaţie publică săptămânal, respectiv până la data de 08.09.2022 la sediul lichidatorului judiciar, conform regulamentului de vânzare şi a hotărârii Adunării creditorilor din data de 13.06.2022. Până la data şi ora licitaţiei, ofertanţii vor depune la sediul lichidatorului judiciar dovada achitării taxei de participare de 10% din preţul de pornire al licitaţiei, a garanţiei de participare la licitaţie de 30% din preţul de pornire al licitaţiei şi a caietului de sarcini, cât şi documentele de înfiinţare şi împuternicirea dată persoanei fizice de către persoana juridică pentru participare la licitaţie, iar pentru persoanele fizice buletinul de identitate. Preţul caietului de sarcini este 500,00 lei şi este obligatoriu pentru participanţii la licitaţie. Neplata bunurilor la termenul stabilit prin procesul-verbal de licitaţie, duce la pierderea garanţiei de participare la licitaţie, cât şi a celorlalte sume achitate în contul bunurilor, iar bunurile vor fi scoase din nou la vânzare în contul adjudecatarului. Toţi cei care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, au obligaţia să anunţe lichidatorul judiciar înainte de data stabilită pentru vânzare. Informaţii suplimentare se pot obţine la sediul lichidatorului judiciar din Huşi, str. 1 Decembrie nr. 32, judeţul Vaslui sau la tel. 0727/850.575, 033/566.035,fax 0335/814.103, e-mail estconsult@yahoo.com. Lichidator judiciar, Estconsult I.P.U.R.L. Huşi
Care este cea mai falsificată bancnotă din România. La ce trebuie să fie atenţi românii când o primesc
02/07/2022 10:45

 BNR a publicat raportul anual, in care este specificată si situatia bancnotelor falsificate in anul precedent. Potrivit Băncii Nationale, in ultimul an au fost falsificate mai putine bancnote fată de a ...

Proiectul cripto al Facebook va fi definitiv închis la 1 septembrie. Ce recomandare au primit utilizatorii Novi
02/07/2022 10:41

Meta plănuieste să inchidă portofelul digital Novi la 1 septembrie, la doar unsprezece luni după ce compania cunoscută anterior sub numele de Facebook l-a lansat, anuntă CNBC. Compania a anuntat viitoa ...

Țara care cumpără aproape 300 de avioane Airbus. Comanda uriașă costă peste 12 miliarde de dolari
02/07/2022 10:27

Cea mai mare comandă de avioane făcută de operatorii aerieni chinezi de la inceputul pandemiei a fost parafată. Cele mai mari trei companii aeriene de stat din China au anunţat vineri planuri de a cumpăr ...

Din bine în mai bine! Pe 14 iulie se deschide Family Market Miroslava
01/07/2022 16:34

 Putini se mai asteptau ca in plină pandemie cineva să investească masiv in zona de retail si de petrecere a timpului liber. Mai ales intr-un oras de provincie, unde afacerile mici si mijlocii au suferi ...

Dotarea unităților de învățământ din Oraș Solca, Județul Suceava cu echipamente specifice pentru gestionarea crizei sanitare cauzate de SARS-COV-2 cod proiect SMIS 143167
01/07/2022 16:09

 Dotarea unitătilor de invătămant din Oras Solca, Judetul Suceava cu echipamente specifice pentru gestionarea crizei sanitare cauzate de SARS-COV-2 cod proiect SMIS 143167

Dotarea unităților de învățământ din comuna Oltenești, județul Vaslui cu echipamente specifice pentru gestionarea crizei sanitare cauzate de SARS-COV-2 cod proiect SMIS 144994
01/07/2022 16:07

 Dotarea unitătilor de invătămant din comuna Oltenesti, judetul Vaslui cu echipamente specifice pentru gestionarea crizei sanitare cauzate de SARS-COV-2 cod proiect SMIS 144994

Dotarea unităților de învățământ din comuna Gârceni, județul Vaslui cu echipamente specifice pentru gestionarea crizei sanitare cauzate de SARS-COV-2 cod proiect SMIS 143155
01/07/2022 16:04

 Dotarea unitătilor de invătămant din comuna Garceni, judetul Vaslui cu echipamente specifice pentru gestionarea crizei sanitare cauzate de SARS-COV-2 cod proiect SMIS 143155

Dotarea unităților de învățământ din comuna Vlădeni, județul Iași cu echipamente specifice pentru gestionarea crizei sanitare cauzate de SARS-COV-2 cod proiect SMIS 143146
01/07/2022 16:01

 Dotarea unitătilor de invătămant din comuna Vlădeni, judetul Iasi cu echipamente specifice pentru gestionarea crizei sanitare cauzate de SARS-COV-2 cod proiect SMIS 143146

Dotarea unităților de învățământ din comuna Bogdana, județul Vaslui cu echipamente specifice pentru gestionarea crizei sanitare cauzate de SARS-COV-2 cod proiect SMIS 143509
01/07/2022 15:57

 Dotarea unitătilor de invătămant din comuna Bogdana, judetul Vaslui cu echipamente specifice pentru gestionarea crizei sanitare cauzate de SARS-COV-2 cod proiect SMIS 143509

Uniunea Europeană vrea doar mașini electrice pe șosele după 2035
01/07/2022 12:30

După ce Parlamentul European a decis că masinile care folosesc benzină sau motorină nu vor mai putea fi comercializate după 2035, acum este posibil ca si masinile hibrid să aibă aceeasi soartă. Se dor ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei