Românii, ultimii la mămăligă și cartofi. Producem mult, dar prost, cu cele mai mici randamente din Uniunea Europeană
Dimensiune font:
* deși România se pregătește să anunțe un an agricol record la grâu – peste 11,6 milioane de tone –, rămânem codașii Europei în ceea ce privește randamentul pe hectar * în toate culturile majore – grâu, porumb, sfeclă de zahăr, cartof, orz și rapiță – România are printre cele mai slabe performanțe din Uniunea Europeană * diferențele față de statele vestice sunt uriașe și reflectă o problemă sistemică
Potrivit celei mai recente prognoze a Comisiei Europene, România ar putea înregistra în 2025 o producție record de grâu, estimată la 11,6 milioane de tone. Randamentul mediu ar urma să fie de 5,13 tone la hectar – un vârf pentru ultimul deceniu. Dar entuziasmul e temperat de contextul european: în Irlanda, se obțin 9,85 tone la hectar, în Bulgaria aproape 6, iar în România abia trecem de 5 tone, fiind în a doua jumătate a clasamentului UE.
La porumb, lucrurile stau chiar mai prost. Deși producția la hectar este estimată în creștere cu 63% față de 2024, ajungând la 4,65 tone, România este pe ultimul loc din Uniunea Europeană. Nici Bulgaria (5,46 t/ha) sau Ungaria (6,94 t/ha) nu au rezultate spectaculoase, dar rămân peste România. În schimb, în Estonia și Olanda, randamentele medii trec de 11 tone la hectar. Suntem în continuare țara porumbului... dar nu și a eficienței.
Sfecla de zahăr confirmă aceeași tendință. Cu 36,5 tone la hectar, fermierii români sunt pe ultimul loc în Europa, deși randamentul e cu 5% peste media ultimilor cinci ani. Belgienii recoltează 86,5 tone, germanii 78, iar ungurii 58,5 – o diferență care nu mai poate fi pusă doar pe seama climei.
Și cartoful – produsul emblematic al ruralului românesc – ne plasează în coada Europei. Randamentul estimat pentru 2025 este de doar 16,3 tone la hectar, la același nivel cu Lituania. În Danemarca, se obțin 45 de tone. În România, totul e mai greu – solul, lipsa infrastructurii, mecanizarea precară, irigațiile insuficiente.
Nici la rapiță sau orz nu stăm mai bine. Cu 2,91 tone la hectar la rapiță, România e sub media europeană, unde doar Irlanda reușește să atingă aproape 5 tone. La orz, avem un randament de 3,10 tone, în timp ce Danemarca ajunge la 6,29 – aproape dublu.
Dincolo de cifre, tabloul este clar: România are producții mari ca volum doar pentru că are suprafețe mari. Însă randamentele pe hectar sunt constant în zona de jos a clasamentului european. Fără modernizare reală, fără investiții în irigații, tehnologie și consultanță agricolă, nu vom putea trece de la o agricultură cantitativă, la una competitivă. Iar mămăliga și cartoful rămân, metaforic, simboluri ale unui potențial irosit.
Dan DIMA
Adauga comentariul tau