„Dragostea este un fundament pe care poți construi orice dorești, chiar și o altă profesie”

1irina obrocea

Dimensiune font:

| 08-03-2022 12:12

 Dialog cu dr. ing. Irina Obrocea,  fondatorul primului Club de criminalistică pentru copii și tineri din România

Martie este, prin excelență, o lună dedicată femeilor. Nevoia de sărbătoare ține de identitatea umanului și nu este deloc întâmplătoare această asociere a feminității cu renașterea naturii la debut de primăvară. Ca un dar și o provocare lansate în luna feminității, am invitat câteva doamne la dialoguri scurte despre locul și rolul lor într-o societatea plină de frământări. Am stat de vorbă cu dr. ing. Irina Obrocea, fondatorul primului Club de criminalistică pentru copii și tineri din România.

- Aș începe cu un scurt CV. Cine este dna Irina Obrocea? Ce detalii oferă cartea dvs de vizită?

- Sunt o femeie tenace care a învățat să fie atentă la dorințele și pasiunile ei, să le transforme într-un business și să facă din asta un mod de a fi și de a trăi. Sunt inginer chimist, profesie care nu a fost foarte greu de ales, ținând cont că mi-a plăcut dintotdeauna chimia. Am avut marele noroc să lucrez mai întâi în cercetare și apoi în domeniul privat. Profesia, dar mai ales oamenii cu care am lucrat mi-au adus multe satisfacții pe mai multe planuri. Practic, am devenit cine sunt astăzi și datorită lor. În timp, am înțeles că sunt o persoană cu mai multe valențe (cum suntem toți, de altfel) iar aceea creativitate pe care cu toții o avem, dar care este minimalizată din lipsă de perspective, a devenit dintr-o dată extrem de importantă. Spre exemplu, pentru mine pictura a devenit dintr-un hobby, o pasiune care mi-a oferit echilibru și relaxare în timpul pandemiei.

- V-ați simțit vreodată marginalizata din cauza statutului de femeie?

- Din fericire, Nu! Pe tot parcursul meu profesional a contat doar performanța și valoarea mea ca om și profesionist. Mediul în care lucrezi este foarte important și în acest sens eu am fost o norocoasă.

- Trăim într-o lume provocatoare, plină de nedreptăți. Care a fost cea mai mare nedreptate care vi s-a făcut?

- Poate și pentru că sunt o optimistă incurabilă, nu a existat niciodată ceva peste care să nu pot trece, sau care să mă demotiveze. Mă concentrez mai mult pe ce pot eu să fac, ce pot eu să ofer și acționez în consecință.

- Se vorbește multe despre discriminarea feminină. V-ați simțit vreodată discriminată în raport cu domnii? Sau poate cu unele doamne?

- Nu m-am poziționat niciodată în inferioritate față de domni și chiar ar fi cinstit să mărturisesc că în toată activitatea mea fie de angajat fie de freelancer, domnii, dar și doamnele m-au susținut și m-au sprijinit atunci când am avut nevoie. Pentru cineva care are propria afacere, indiferent cât de mare sau de mică, orice ajutor este de neprețuit. Pentru că am această ocazie, doresc să  mulțumesc  tuturor celor care au avut încredere în mine, pentru fiecare încurajare și apreciere.

- Care au fost momentele marcante din cariera dvs?

- Îmi apreciez activitatea profesională mai mult în termeni de experiență, educație și autoeducatie. Din momentul în care decizi să înveți și să te dezvolți permanent, vezi oportunități pe care altfel nu le-ai observa. Dar, dacă ar fi să mă gândesc la două momente definitorii, ar fi momentul în care m-am angajat în domeniul privat, unde am învățat foarte multe lucruri, și momentul în care am decis să renunț la statutul de angajat, să devin freelancer și să înființez Clubul de Criminalistică.

Pentru mine a însemnat ca, pe lângă profesia de inginer chimist, să fac un doctorat in inginerie chimică, un master in criminalistică, să urmez un curs de consilier vocațional, să-mi deschid un PFA și să-mi organizez întreaga activitate. Pe lângă asta, am urmat mai multe cursuri on-line de criminalistică și psihologie organizate de universități din strainătate.

În momentul în care decizi să lucrezi pe cont propriu renunți la colegi și la confortul pe care ți-l oferă salariul sigur. De aceea trebuie să te cunoști și să știi ce este mai important pentru tine la un moment dat.

Cea mai mare realizare profesională este înființarea Clubului de Criminalistică, unic în România, deschis tinerilor cu vârsta de minimum 14 ani. Este un spațiu nonformal, în care tinerii pasionați de acest domeniu își pot testa abilitățile și pot lucra efectiv în cazuri simulate. Deși este un domeniu care ar putea părea că aparține bărbaților, în realitate lucrează și foarte multe femei. Mă bucur nespus că multe tinere sunt interesate de acest fascinant domeniu și își doresc o carieră în criminalistică sau psihologie judiciară.

În plan personal, băiatul meu de 20 de ani, student la Automatizări și Calculatoare este sursa mea de inspirație, dar și cel mai corect critic.

- Într-o lume a divergențelor, în care domnii par să domine, ce rol vă oferiți?

- În ceea ce mă privește, domnii cu care am colaborat și colaborez - criminaliști, ofițeri de poliție, medici legiști, profesori - au acceptat cu interes și plăcere invitația mea de a participa la activitățile Clubului de Criminalistică. Rolul meu este de a pune față în față profesioniști cu experiență practică și tineri care visează la o carieră în acest domeniu. Iar rolul nostru, al adulților, bărbați și femei deopotrivă, este de a-i îndruma, a-i face conștienți de calitățile lor, dar și de provocările din lumea reală.

-  Familie, carieră, copiii... ? Cum ați reușit să păstrați echilibrul?

- Echilibrul a fost natural, nu a trebuit să fac un efort pentru asta. Tocmai pentru că suntem ființe complexe putem integra în viața noastră tot ceea ce considerăm important și valoros.

- Dragoste sau carieră? Ce ați alege la un moment de răscruce?

- Cu siguranță, Dragostea! Dragostea este un fundament pe care poți construi orice dorești, chiar și o altă profesie.

A consemnat Maura ANGHEL

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:37

PUBLICAŢIA DE VÂNZARE NR. 7 Tribunalul Neamţ, prin lichidatorul judiciar desemnat în dosarul nr. 1238/103/2021, în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2014, privind procedurile de prevenire a insolvenţei și de insolvenţă, precum şi a Codului de procedură civilă, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare a bunrilor imobile şi mobile din patrimoniul debitoarei S.C. „Star Construct” S.R.L., cu sediul în loc. Târgu Neamţ, judeţul Neamţ, după cum urmează: Nr. crt. Denumire activ Adresa Valoare -lei- 1. Imobil – teren intravilan curţi-construcţii cu o suprafaţă de 414 m.p. Loc. Târgu Neamţ, bd. Ștefan cel Mare, nr. 92, jud. Neamţ 188.500,00 2. Aparatură birotică: calculator, monitor, imprimantă, xerox -- 5.712,00 TOTAL * 194.212,00 Preţul de pornire al licitaţiei pentru bunurile scoase la vânzare este cel de mai sus şi nu conţine TVA. Vânzarea se va face conform regulamentelor de vânzare aprobate de către adunarea creditorilor din data de 06.09.2022. Vânzarea prin licitaţie publică va avea loc la data de 13.04.2023, ora 1200 şi se vor organiza şedinţe la un interval de 7 zile pentru bunurile imobile şi mobile, la sediul lichidatorului judiciar. Până la data şi ora licitaţiei, ofertanţii vor depune la sediul lichidatorului judiciar dovada achitării taxei de participare de 10% din preţul de pornire al licitaţiei pentru fiecare bun, a garanţiei de participare la licitaţie de 30% din preţul de pornire al licitaţiei, a caietului de sarcini, cât şi documentele de înfiinţare şi împuternicirea dată persoanei fizice de către persoana juridică pentru participare la licitaţie, iar pentru persoanele fizice buletinul de identitate. Preţul caietului de sarcini pentru bunurile imobile este 1.000 lei, iar pentru bunrile mobile este de 100 lei, şi este obligatoriu pentru participanţii la licitaţie. Neplata bunurilor la termenul stabilit prin procesul – verbal de licitaţie, duce la pierderea garanţiei de participare la licitaţie, cât şi a celorlalte sume achitate în contul bunurilor, iar bunurile vor fi scoase din nou la vânzare în contul adjudecatarului. Toţi cei care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, au obligaţia să anunţe lichidatorul judiciar înainte de data stabilită pentru vânzare. Informaţii suplimentare se pot obţine la sediul lichidatorului judiciar din Huşi, str. 1 Decembrie, nr. 32, localitatea Huşi, judeţul Vaslui sau la telefoanele 0335/566.035, 0727/850.575. Lichidator judiciar, Estconsult I.P.U.R.L. Huşi
PUBLICAŢIA DE VÂNZARE NR. 5 Tribunalul Vaslui, prin lichidatorul judiciar desemnat în dosarul nr. 1518/89/2019, în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2014, privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă, precum şi a Codului de procedură civilă, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare a bunurilor din patrimoniul debitoarei S.C. CLUB TOMA S.R.L. Huşi, cu sediul în mun. Huşi, judeţul Vaslui. Nr. crt. DENUMIRE ACTIV Valoare - lei - 1. Echipamente tehnologice 34.569,50 2. Aparate, instalaţii 1.074,00 3. Mijloc de transport 197,50 4. Aparatură birotică 380,50 Total 36.221,50 Preţul de pornire al licitaţie este cel de mai sus și nu conţine T.V.A.. Vânzarea se va face conform regulamentului de vânzare şi hotărârea Adunării creditorilor din data de 23.09.2022. Vânzarea în bloc prin licitaţie publică pentru bunurile mobile va avea loc la data de 27.03.2023, ora 1000 şi se vor organiza şedinţe săptămânal, la sediul lichidatorului judiciar. Până la data şi ora licitaţiei, ofertanţii vor depune dovada achitării taxei de participare de 10% din preţul de pornire al licitaţiei, a garanţiei de participare la licitaţie de 30% din preţul de pornire al licitaţiei şi a caietului de sarcini – 500 lei, cât şi documentele de înfiinţare şi împuternicirea dată persoanei fizice de către persoana juridică pentru participare la licitaţie, iar pentru persoanele fizice buletinul de identitate. Neplata bunurilor la termenul stabilit prin procesul-verbal de licitaţie, duce la pierderea garanţiei de participare la licitaţie, cât şi a celorlalte sume achitate în contul bunurilor, iar bunurile vor fi scoase din nou la vânzare în contul adjudecatarului. Toţi cei care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, au obligaţia să anunţe lichidatorul judiciar înainte de data stabilită pentru vânzare. Informaţii suplimentare se pot obţine la sediul lichidatorului judiciar din Huşi, str. 1 Decembrie nr. 32, localitatea Huşi, judeţul Vaslui sau la telefonul 0727/850.575, 0335/566.035, fax 0335/814.103. Lichidator judiciar, Estconsult I.P.U.R.L. Huşi
Care este diferența dintre ceapa albă și cea galbenă. Cum să le folosești în bucătărie
15/02/2023 22:57

Dacă vrei să gătesti un preparat care necesită ceapă albă, dar tu ai doar ceapă galbenă. Oare poti să o folosesti? Nu esti singura in această situatie. Ceapa galbenă este una dintre cele mai utiliz ...

„Mediul în care îmi cresc copilul e mai important decât influenţa genelor”
18/12/2022 13:35

Un şoc emoţional, un stres puternic sau pur simplu o supărare aparent minoră care nu e decat picătura care a umplut paharul şi indarjirea de a sta in cea stare, de a o permanentiza ca manifestare, p ...

„Cei mai mulţi dintre oameni sunt nişte bio-roboţi”
18/12/2022 12:58

„Tu eşti un 2, o cifră care arată legătura. Orice ai face şi cum ai face, mereu vei fi in mijlocul oamenilor. Îi vei lega şi vei strange firele unei comunităţi. Mă intrebi de unde iţi şti ...

Top 3 al regretelor pacienților aflați pe patul de moarte
18/12/2022 11:43

  Orice om care primeste vestea unui diagnostic dur deja este asezat in fata unui esafod imaginar, in care doar boala decide. Oamenii, chiar si cei mai dragi, se retrag, unii se dau deoparte de-a dreptul, ...

„Nimic și nimeni nu e mai presus decât liberul nostru arbitru”
18/12/2022 09:16

„De ce ar trebui să-si antreneze creierul adultii aflati in plină maturitate?”, este una dintre intrebările pe care le auzim frecvent si la care am căutat răspunsuri alături de psihoterapeutul ...

„Dintre toţi factorii perturbatori, cel mai toxic este gândul”
29/11/2022 14:45

 * interviu cu dr Valerica Volosan Ilieş, specialist in medicină tradiţională chineză Dr Valerica Volosan Ilieş a absolvit Universitatea de Medicină şi Farmacie „Gr. T. Popa” din ...

„Te naști cu frumosul și îl cultivi pe parcurs”
01/07/2022 18:31

De curand, pe piata Iasului a apărut o nouă afacere lansată de o tanără de succes, Diana Mihai, specialist in comunicare, care a decis că a venit si momentul si incerce un proiect antreprenorial, cel de ...

Mintea este rezultatul interacţiunii Conştiinţei cu creierul
01/07/2022 10:30

Tot ceea ce ne inconjoară este rezultatul gandurilor noastre, al acţiunilor şi al emoţiilor. Fiecare dintre noi, conştient sau nu, creează. Uneori creăm lucruri bune, situaţii fericite, alteori naştem ...

„Cei mai mulţi dintre oameni sunt nişte bio-roboţi”
09/06/2022 09:45

„Tu eşti un 2, o cifră care arată legătura. Orice ai face şi cum ai face, mereu vei fi in mijlocul oamenilor. Îi vei lega şi vei strange firele unei comunităţi. Mă intrebi de unde iţi ş ...

 „Un tânăr artist țintuit departe de scenă și de public este ca și condamnat, riscul profesional la care este supus este imens!”
08/03/2022 15:45

  - Maria, cum ai decis să intri in competitia „Romanii au talent”? - După un an 2020 foarte trist, in care proiectele prin care trebuia să cant la Operă si la Ateneu, s-au anul ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei