„Un curs de cinematografie îi pregătește pe copii să devină oameni asumați”

received_2095914067215587

Dimensiune font:

| 21-09-2024 09:24

 * dialog cu Alina Ciocoiu, inițiatorul unui program de dezvoltare personală pentru copii prin cinematografie


- Cum a apărut ideea de a organiza un curs de cinematografie dedicat copiilor? Ce v-a inspirat să creați acest program?

- Încă de pe vremea când fetița mea era mică și practica modellingul și avea diferite aparții la TV, îmi doream mult să facă mai mult decât atât și tot întrebam diferiți prezentatori dacă vor putea face sau există în Iași și un astfel de curs, de cinematografie. Anii au trecut, între timp am deschis și un loc de joacă, Green Land, loc care am vrut să fie ceva diferit de ceea ce este pe piață, să fie locul pe care eu mi-aș fi dorit să îl frecventez cu copiii mei (Patric Mihai și Antonia Maria) dar pe care încă nu îl găsisem. Și, o dată cu locul de joacă au apărut și multe idei de cursuri și ateliere, printre care și cursul de cinematografie. M-a inspirat să creez acest curs din dorința de a aduce ceva bun și a lăsa urme frumoase, prin creearea unor subiecte/scenarii educative, psihologice care să îi ajute pe cei mici dar și pe cei mari să jongleze mai ușor cu viața. Împreună cu acest curs am primit invitația de a participa la crearea unui film. Apoi totul a decurs cu provocări, am început să dau frâu liber creativității, am fost susținută de oameni la care nu mă așteptam, am fost o echipă unită, de la psiholog, regizor, actori, până la micii actori în devenire și părinții copiilor iar în cele din urmă am obținut un rezultat mai mult decât dorit.

- De ce credeți că este important pentru un copil să participe la un astfel de curs în această perioadă a dezvoltării sale?

- Consider că orice copil are nevoie să fie îndrumat de părinte și să descopere cât mai multe activități ce țin de dezvoltarea sa de la vârste fragede astfel încât la vârsta de 7-8 ani să poată alege singur unde dorește sau nu să participe. Mai mult, un astfel de curs îl învață pe copil să fie stăpân pe situație și să își depășească emoțiile prin joacă. Este mult mai ușor să vadă că orice greșeală făcută e de fapt un pas înainte. La cursul de cinematografie se poate repeta astfel încât să fie bine pe ecran, copilul dezvoltând încredere în sine, iar prin repetiție îi crește și stima de sine și în același timp își învinge și timiditatea.

- Cum ajută cinematografia la dezvoltarea creativității și a exprimării emoțiilor copiilor?

- Un curs de cinematografie îi învață pe copii că trebuie să fie cât mai naturali și să gestioneze asemenea, natural. Un film va da întotdeauna mai multă libertate în actul artistic. Copiii își vor exprima mai ușor emoțiile știind că pot improviza o replică sau că nu se întâmplă nimic dacă vor uita o mișcare scenică, ceea ce le va da posibilitatea să își dezvolte creativitatea și să își învingă emoțiile. În urma unui curs de cinematografie copiii dobândesc abilități precum stăpânire pe situație, încredere, curaj, dorința de a se afirma și le fi ușor să vorbească în public.

- Cum credeți că ar putea cinematografia să ajute copiii să își dezvolte abilitățile de comunicare și de lucru în echipă?

- În primul rând la un astfel de curs, îi ajută pe copii să își dezvolte abilitățile de comunicare prin abilitățile de gândire, dezvoltându-le într-o manieră informală, interactivă și atractivă. Pentru a părea cât mai naturali, copiii repetă de mai multe ori o replică pentru a fi spusă corect, ulterior putând să redea forma care le este lor mai accesibilă. Cât despre lucru în echipă, ei învață să se asculte unii pe alții pentru a putea să dea următoarea replică. Participanții la curs sunt încurajați să se susțină și să își formeze propriile puncte de vedere pe care ulterior să le pună în aplicare în echipă.

- Ce beneficii cognitive și sociale credeți că poate aduce studiul cinematografiei la vârste fragede?

- Beneficiile sunt multiple și variază de la copil la copil. Ca să nu vorbesc doar din teorie, pentru că întotdeauna mi-a plăcut să vin cu exemple, în urma cursului de cinematografie, copiii au dat câteva interviuri în care au fost întrebați dacă i-a ajutat acest curs. Câteva dintre răspunsurile lor au fost că se pot concentra mai mult la ore sau la activități, că au mai mult curaj când trebuie să iasă la tablă, că se simt validați, exprimându-și cu ușurință sentimentele și că nu le mai este teamă de a vorbi în public.

- Nu sunteți la prima initiativa de acest gen, mai mult, ati luat parte si la turnarea unui film – „Cei 7 ani de acasă”. Cum a fost primit? Ce v-a inspirat? Cum i-a ajutat pe copii?

- A fost o provocare, iar mie îmi plac provocările frumoase. Cu multe emoții la început, pentru că am pornit pe alei necunoscute de mine, dar m-am lăsat ghidată de instinct, de cunoștințele dobândite și de sufletul pe care îl pun în orice lucru pe care îl fac. Ideea filmului a apărut imediat, fără să stau prea mult pe gânduri deoarece m-am lăsat inspirată de viața reală, trecând prin multe situații în care mi-am zis că sunt mulți oameni care ar trebui să își reamintească valorile și ceea ce ar fi vrut să le insufle părinții și anume, cei 7 ani de acasă. Copiii au fost foarte încântați deoarece pe lângă virtuți precum generozitatea, empatia, responsabilitatea, respectul față de diversitate, prietenie, politețe și combaterea comportamentului online, au avut ocazia să întâlnească în viața reală oameni care chiar se caracterizeaza prin aceste valori, precum Părintele Dan Damaschin care în film a fost ambasadorul generozității, Daniel Buzdugan și Mihai Morar - ambasadorii prieteniei, Damian Drăghici - ambasadorul respectului față de diversitate, Prințesa Urbană (Ioana Chichicet Macoveiciuc) - ambasadorul empatiei, Dr. Cristina Muntean - ambasadorul responsabilității, Miruna Boboc, Alexandru Holicov - ambasadorii politeții.

În acest mod au aprofundat și practic virtuțile celor 7 ani de acasă.

Filmul a fost primit foarte bine atât de cei mici, cât și de cei mari. Mi-au scris foarte multe persoane că au râs și plâns în același timp sau că au ajuns acasă și copiii îi corecta în anumite situații.

Cât despre copii, a fost foarte plăcut ca ei să fie pregătiți să experimenteze succesul. Gala de avanpremieră i-a urcat pe scenă și au primit trofeele de la domnul primar, au dat autografe, au participat la interviuri și ca să citez din cuvintele lor ne-am simțit ca niște vedete care au câștigat premiile Oscar”.

- Cum credeți că ar putea cinematografia să îi ajute pe copii să își dezvolte încrederea în sine și să își exprime personalitatea mai liber?

- În primul rând încrederea în sine și-o dezvoltă când văd rezultatul final după un curs, și anume, un film. Atunci copiii simt și conștentizează ce lucru măreț au creat. Mai mult, întotdeauna copiii au libertatea de a vorbi despre personajul dorit sau despre modificarea scenariului astfel încât să fie totul făcut cu ușurință și cât mai natural.

- Ce impact credeți că ar putea avea acest curs asupra viitorului unui copil în ceea ce privește cariera sau dezvoltarea personală?

- Un copil care această ocazie de a participa la un curs de cinematografie are deja un CV artistic solid, va fi pregătit pentru castinguri viitoare, va interacționa cu profesioniști și își va exersa abilitățile de comunicare și gestionarea emoțiilor într-un mod inedit.

- Cum răspund copiii la provocările și creativitatea implicate într-un curs de cinematografie sau într-un film? Ați observat schimbări în atitudinea sau comportamentul lor?

- Copiii sunt foarte entuziasmați la început. Vin cu tot felul de ideei și creează scenarii ce vin din viața reală, dar cu un strop de imaginație ce ne uimește de fiecare dată. Pe parcurs, sunt situații când li se pare un pic greluț pentru că au fost cazuri în care s-a filmat la 5 dimineața și trezitul a fost mai greu sau trebuie repetate anumite scene deoarece s-a prins ceva greșit în cadru, dar când pe parcurs li se arată un mic montaj cu ceea ce iese, le revine entuziasmul. Totodată, încurajez astfel de cursuri deoarece pe lângă actori, vedete și alte personalități din lumea artistică sunt implicați și psihologi care îi invață pe copii cum să primească și să gestioneze succesul dar și eșecul, îi pregătește să devină oameni mari, și nu orice fel de oameni, ci asumați.

A consemnat Maura ANGHEL

 

 

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Bancul Zilei

05:36

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Sipote, cu sediul in comuna Sipote, Str. Alexandru Lapusneanu nr. 1, judetul Iasi, cod postal 707485, telefon 0232/238.333, fax 0232/238.320, e-mail: primariasipote@yahoo.ro, cod fiscal 4540291. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: 4 loturi de teren, amplasate in intravilanul satului Iazu Nou, Str. Tineretului, F.N., ce apartin domeniului privat al Comunei Sipote, identificate astfel: Lotul 1 -suprafata de 2.020 mp, numar cadastral 61658, Cartea Funciara 61658; Lotul 2 -suprafata de 1.797 mp, numar cadastral 61655, Cartea Funciara 61655; Lotul 3 -suprafata de 1.364 mp, numar cadastral 61659, Cartea Funciara 61659; Lotul 4 -suprafata de 1.496 mp, numar cadastral 61714, Cartea Funciara 61714; 1 lot de teren, amplasat in intravilanul satului Mitoc, Str. Arhimandrit Nectarie, F.N., ce apartine domeniului privat al Comunei Sipote, identificate astfel: Lotul 5 -suprafata de 1.236 mp, numar cadastral 61754, Cartea Funciara 61754; 2 loturi de teren, amplasate in intravilanul satului Mitoc, Str. Scolii, F.N., ce apartin domeniului privat al Comunei Sipote, identificate astfel: Lotul 6 -suprafata de 1.342 mp, numar cadastral 61765, Cartea Funciara 61765; Lotul 7 -suprafata de 1.072 mp, numar cadastral 61747, Cartea Funciara 61747; conform caietului de sarcini, H.C.L. Sipote nr. 93/30.07.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Serviciul Administrare Patrimoniu, sau se poate consulta pe site-ul: www.primaria sipote.ro. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Se poate obtine de la Serviciul Administrare Patrimoniu, din cadrul Comunei Sipote, comuna Sipote, Str. Alexandru Lapusneanu nr. 1, judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, ce se achita in numerar la Casieria institutiei sau cu ordin de plata in contul Comunei Sipote, RO95TREZ24A70 5000200130X, deschis la Trezoreria Municipiului Iasi, cod fiscal 4540291. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 16.10.2024, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 24.10.2024, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Sipote, cu sediul in comuna Sipote, Str. Alexandru Lapusneanu nr. 1, judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 24.10.2024, ora 12.00, Camin Cultural Sipote, cu sediul in comuna Sipote, Str. Luca Arbore nr. 151, judetul Iasi. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Judecatoria Harlau, cu sediul in oras Harlau, Str. Gheorghe Doja nr. 1, judetul Iasi, telefon 0232/722.344, fax 0232/722.622, e-mail: jud-hirlau- reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.10.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Orasul Negresti, cu sediul in orasul Negresti, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui, telefon/fax 0235.457.679, e-mail: inforpnegresti@gmail.com, cod fiscal 13407333. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: Teren in suprafata de 222 mp, situat in intravilanul orasului Negresti, Str.Decebal, F.N., T 30, P 97, Punct Tarina, ce apartine domeniului privat al Orasului Negresti, judetul Vaslui, identificat prin C.F. nr. 73740 Negresti, nr.cadastral 73740, conform H.C.L. Orasul Negresti nr. 84/23.09.2024 si temeiului legal O.U.G. nr. 57/03.07.2019, privind Codul Administrativ. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: Se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei, Serviciul Juridic. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Se poate obtine de la Serviciul Juridic din cadrul Orasului Negresti, Negresti, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, se achita cu numerar la Serviciul Impozite si Taxe Locale din cadrul Orasului Negresti. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 15.10.2024, ora 14.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 23.10.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Orasul Negresti, Compartimentul Registratura, orasul Negresti, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 24.10.2024, ora 11.00, Orasul Negresti, orasul Negresti, Sala Mare, parter, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui. 6.Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon/fax 0235.311.582, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.10.2024.
1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Orasul Negresti, cu sediul in orasul Negresti, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui, telefon/fax 0235.457.679, e-mail: inforpnegresti@gmail.com, cod fiscal 13407333. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: Teren in suprafata de 100 mp, situat in intravilanul orasului Negresti, F.N., ce apartine domeniului privat al Orasului Negresti, judetul Vaslui, identificat prin Cartea Funciara nr. 73583 Negresti, nr. cadastral 73583, conform H.C.L. Orasul Negresti nr. 72/30.08.2024 si temeiului legal O.U.G. nr. 57/03.07.2019, privind Codul Administrativ, pentru realizarea unei constructii provizorii, in vederea desfasurarii de activitati comerciale. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei, Serviciul Juridic. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Serviciul Juridic din cadrul Orasului Negresti, Negresti, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: 50 Lei/exemplar, se achita cu numerar la Casieria Serviciului Impozite si Taxe Locale din cadrul Orasului Negresti. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 15.10.2024, ora 14.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 23.10.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Compartimentul Registratura, orasul Negresti, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 24.10.2024, ora 10.00, Orasul Negresti, Sala Mare, parter, Negresti, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon/fax 0235.311.582, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.10.2024.
„Noi artiștii, avem nevoie de întâlniri cu oameni din toate mediile, altfel riscăm să avem o viziune extrem de îngustă asupra lumii în care trăim, să ne izolăm într-o bulă”
25/09/2024 18:48

Cand ne gandim la teatru, de multe ori ne limităm imaginar la scenele mari ale oraselor, la clădirile impozante ale scenelor nationale sau la publicul sofisticat care asistă la premiere. Dar teatrul, in esen ...

„Viitorul medicinii tradiționale chineze în România pare promițător, cu posibilități de integrare în sistemul de sănătate”
21/09/2024 10:04

- Cum a inceput călătoria dumneavoastră in domeniul medicinei traditionale chineze? Ce v-a atras initial către această formă de medicină? - Călătoria mea in medicina traditională chineză (MTC) a i ...

„Dacă spectatorii se recunosc în personajele pe care le jucăm și măcar pentru o secundă, cred că ne-am făcut treaba”
21/09/2024 09:44

Una dintre cele mai vechi forme de artă, teatrul are un impact profund asupra dezvoltării culturale si emotionale a oamenilor, in special asupra adolescentilor, care se află intr-o perioadă de formare a ide ...

  „Oamenii caută adesea să aibă experiențe inedite care să le ofere amintiri de neuitat”
21/09/2024 08:23

Romanii au avut o vară plină in acest an, date fiind cifrele companiilor de turism. Cele mai populare destinatii au fost Turcia, Grecia, Egipt, Bulgaria, dar si turismul intern, atat la mare, cat si la munte. ...

„E nevoie de crearea unei comunități care să mențină viu teatrul de animație și de păpuși”
21/09/2024 08:21

„V-ati intrebat vreodată cum se nasc marile capodopere ale literaturii, care ne fac să visăm, indiferent de varstă sau de istorie? 20K leghe sub mări este o aventură in laboratorul de creatie a ...

Top 8 tehnologii auto care vor revoluționa industria în viitorul apropiat
27/08/2024 10:34

Top 8 tehnologii auto care vor revolutiona industria in viitorul apropiat Industria auto se află intr-o perioadă de transformare rapidă, impulsionată de inovatii tehnologice care promit să schimbe radi ...

Scandal între frații Ionuț și Tudor Chirilă. Cei doi au avut relații tensionate în perioada copilăriei și a adolescenței
07/07/2024 18:47

Viata lui Tudor Chirilă (50 de ani) a fost una plină de aventuri si intamplări pe care clar nu le va uita niciodată. Prezent la podcast-ul lui Mihai Bobonete, artisul a povestit despre conflictele intre el ...

„Gastronomia românească nu este doar despre gusturi, ci și despre povești”
16/05/2024 20:09

Dar gastronomia traditională romanească nu este doar despre alimente si retete. Este un ambasador al valorilor noastre, o modalitate de a celebra comunitatea si de a ne conecta la rădăcinile noastre. Prin i ...

„Vinul este o artă complexă”
16/05/2024 12:20

Oenologia, stiinta si arta vinului, ocupă un loc special in cultura umană, fiind mai mult decat o simplă activitate de producere si consum a băuturilor. Este o lume complexă si fascinantă care impleteste ...

„Un proiect de suflet e cel al cărui spațiu sau siluetă îți declanșează emoția încă de la prima schiță”
15/05/2024 13:29

- Ce v-a inspirat să deveniti arhitect si cum a influentat acest lucru stilul dvs. arhitectural? - De-a lungul anilor si in special in copilărie, am avut parte de experiente senzoriale si interactiuni umane ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei